Friday 28 July 2023

Άνοδο της τιμής ηλεκτρισμού προεξοφλούν οι μεγάλοι ηλεκτροπαραγωγοί της Ευρώπης - Τι δείχνουν οι αντασφαλίσεις για το 2024

 Σημαντική αύξηση σε σχέση με προηγούμενα χρόνια καταγράφεται στις τιμές όπου αντασφαλίζουν τη μελλοντική παραγωγή τους οι μεγάλες εταιρείες ηλεκτρισμού ανά την Ευρώπη για τα επόμενα δύο χρόνια.  Συγκεκριμένα, η αυστριακή ηλεκτροπαραγωγός Verbund προχώρησε σε αντασφάλιση για το 44,3% της υδροηλεκτρικής παραγωγής της το έτος 2024 στην τιμή των 155,60 ευρώ/MWh.  Αντίστοιχα, η βρετανική Drax προχώρησε σε αντασφάλιση για παραγωγή 28,1 τεραβατώρες για τα έτη 2023-2025 στην τιμή των 175 ευρώ/MWh. 

Πρόκειται για την παραγωγή από υδροηλεκτρικά, ΑΠΕ και αντλησιοταμιευτικά που διαθέτει η εταιρεία.  Στον αντίποδα, η γερμανική Uniper πούλησε το 85% της υδροηλεκτρικής της παραγωγής για το 2024 στα 28 ευρώ/MWh και το 15% του 2025 στα 146 ευρώ/MWh.  Σύμφωνα με τον αναλυτή της Scope Ratings, Σεμπάστιαν Ζανκ, "οι εταιρείες έχουν κλειδώσει τιμές σε σημαντικά υψηλότερα επίπεδα από τα προηγούμενα χρόνια και θα χρεώσουν κατάλληλα. 

Παρά την χαλαρή εικόνα στη φυσική αγορά, τιμές άνω των 50 ευρώ/MWh για τα επόμενα 1-2 χρόνια είναι κάτι που λίγες εταιρείες ήλπιζαν μέχρι πρότινος". 

Στον παρακάτω πίνακα εμφανίζονται οι τιμές αντασφάλισης των προηγουμένων και επομένων ετών ανά εταιρεία: 

 Στα παραπάνω αξίζει να προσθέσουμε τις εκτιμήσεις στελεχών του ενεργειακού τομέα ότι οι αποθήκες φυσικού αερίου της Ευρώπης είναι πιθανό, ακόμα και σε ευνοϊκό σενάριο, να ολοκληρώσουν τον επόμενο χειμώνα σε επίπεδα χαμηλότερα από αυτά της φετινής άνοιξης, πράγμα που σημαίνει ότι η προσπάθεια αναπλήρωσής τους δεν θα είναι το ίδιο εύκολη υπόθεση το 2024, πόσο μάλλον αν σημειωθούν έκτακτα γεγονότα που θα επηρεάσουν τη διαθεσιμότητα του LNG ή άνοδος της ζήτησης στην Ασία. Είναι ακριβώς αυτού του είδους οι αβεβαιότητες που ωθούν τις εταιρείες ηλεκτρισμού να κρατάνε μικρό καλάθι για ότι θα ακολουθήσει.

https://energypress.gr/news/anodo-tis-timis-ilektrismoy-proexofloyn-oi-megaloi-ilektroparagogoi-tis-eyropis-ti-deihnoyn-oi

No comments: