Tuesday 29 December 2009

Η φοροδιαφυγή και το δικό μου μέτρο για την οικονομική κρίση. Μέτρο ενάντια στο ''δήθεν'' φορομπηχτικό τσουνάμι που θα έρθει από το 2010.

Έχουνε βαρεθεί τα αυτιά μας να ακούνε από πάσης φύσεως ΜΜΕ να μιλάνε και να αναλύουν την οικονομική κρίση στη χώρα μας και πως μπορούμε να ξεφύγουμε από αυτήν.

Image Hosted by ImageShack.us


Το ΠΑΣΟΚ είχε κάνει μια προεκλογική δέσμευση να μην περικόψει μισθούς και συντάξεις,με το βασικό δεδομένο όμως οτι το έλλειμα ήταν 6-7%. Και όμως δεν ήταν τόσο! Τώρα λοιπόν στην πραγματικότητα πιστεύω οτι το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται σε πολύ δύσκολη θέση ωστέ να εφαρμόσει οτι ακριβώς είχε δεσμευτεί και να γλυτώσει το πολιτικό κόστος,δηλαδή το κόστος που θα εισπράξει σε περίπτωση περικοπής μισθών στο δημόσιο. Είδη έγινε μια πρώτη "περικοπή" με το πάγωμα της αύξησης όσων μισθών είναι απο 2000 euro και πάνω.

Στο μεταξύ για όλα τα υπόλοιπα μέτρα διεξάγεται ένας "ανοιχτός διάλογος" για νέα φορολογικά μέτρα από το 2010. Τον βάζω σε εισαγωγικά τον διάλογο διότι ουσιαστικά στο γνωστό site http://www.opengov.gr/minfin/ για το δίκαιο και αποτελεσματικό φορολογικό σύστημα ο καθένας προτείνει οτι τον συμφέρει. Έτσι και εγώ πήρα την σκυτάλη και πρότεινα κατάργηση κάθε φόρου στα ακίνητα κατάργηση ΕΤΑΚ και επιβολή ΦΜΑΠ με πολύ υψηλό αφορολόγητο και εξάντληση συντελεστή παλαιότητος κατά τον υπολογισμό της αντικειμενικής αξίας ακινήτου μέχρι το 0.2 για τα 100 χρόνια παλαιότητας. Επίσης σε καμία περίπτωση αύξηση των αντικειμενικών αξιών ακινήτων. Τώρα ποιος σε ακούει...... μόνο ο server administrator που τρέχει το site.

Η πραγματικότητα όμως είναι μόνο μια. Το δημόσιo έλλειμα και χρέος δεν το έφεραν οι φοροδιαφυγή και φοροαποφυγή. Διότι οι πολιτικοί μας δεν είναι χαζοί,παέξυπνοι είναι. Απλά δεν τόλμησαν να συντρίψουν την φοροδιαφυγή με κατάλληλα νομοθετικά μέτρα για να μην εισπράξει η κάθε κυβέρνηση το ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ. Καλά να πάθετε λοιπόν.

A! Ξέχασα και κάτι άλλο.

Έχετε νοσοκομεία καθαρά με καλό προσωπικό και ιατρούς που δεν φακελόνονται? ΟΧΙ.
Έχετε σωστές συντάξεις για τους συνταξιούχους? ΟΧΙ.
Έχετε καλή και ευγενική εξυπηρέτηση απέναντι στα ηλικιωμένα άτομα των ταμείων? ΟΧΙ.
Έχετε δημόσιους υπαλλήλους που κάνουν σωστά την δουλειά τους χωρίς δωροδοκίες και κολισιεργίες? ΟΧΙ.
Έχετε δημόσιους υπαλλήλους που δεν είναι κομπλεξικοί και αγενείς απέναντι στους πολίτες? ΟΧΙ.
Έχετε καταπολεμίσει την διαφθορά? ΟΧΙ.
Έχετε σωστή διαχείριση των χρημάτων των ελλήνων πολιτών από το κράτος? ΟΧΙ.
Έχετε ανάλογους μισθούς στον δημόσιο τομέα σε σχέση με τον ιδιοτικό? ΟΧΙ.
Έχετε σωστούς μισθούς στα διοικητικά στελέχη των ΔΕΚΟ κτλπ? ΟΧΙ.
Έχετε αξιοκρατία στον δημόσιο τομέα? ΟΧΙ.

Άρα λοιπόν κάθε χρόνο χειρότερο κράτος έχουμε. Εχμ όμως νέους φόρους για να σας πληρώσουμε ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ. Και αν θέλετε ποιο εκλαϊκευμένα δεν γουστάρουμε να σας δώσουμε.

Το ίδιο το ελληνικό κράτος λοιπόν αυτοκαταστράφηκε από τους προδώτες πολιτικούς μας και την κομματοκρατία στον δημόσιο τομέα. Και επειδή όπου υπάρχει δράση υπάρχει και αντίδραση,αυτή ήταν η αντίδραση των νοικοκυρέων πολιτών ενάντια στο κράτος,όχι να βγούνε έξω και να τα σπάσουν όλα όπως μερικοί λίγοι,αλλά η αντίδραση ήταν η φοροδιαφυγή/φοροαποφυγή. Τι να τα κάνουμε τα δημόσια ασφαλιστικά ταμεία,αφού υπάρχουν οι ιδιοτικές ασφαλιστικές εταιρίες,και φοροδιαφυγή και εισφοροδιαφή λοιπόν.

Έχουμε λοιπόν έναν τεράστιο δημόσιο τομέα,σύμφωνα με τον προϋπολογισμό 560000 υπαλλήλους,ενώ πάρα πολλοί δημοσιογράφοι υποστηρίζουν οτι έχουμε 1000000 υπαλλήλους. Έ όχι! Ήταν αδύνατον να μην φθάσει το έλλειμα και το χρέος σε τέτοια επίπεδα με το μέγεθος του κράτους που έχουμε και σε συνδιασμό με το αδιφάγο σύστημα που έχει τεράστιες απαιτήσεις σε χρήμα και χείριστη εργασιακή απόδοση. Για αυτό έχουνε ευθύνη σχεδόν όλα τα πολιτικά κόμματα. Κυρίως το ΠΑΣΟΚ με την νέα δημοκρατία που γιγάντοσαν τόσο πολύ το κράτος. Και εν συνεχεία η αριστερά που αντί να βάλει το σάποιο μιαλό της να δουλέψει έχει παραμίνει σε κομμουνιστικά κατάλοιπα της σωβιετικής ένωσης,επιμένει οτι πρέπει να δωθούνε πολλοί υψηλότεροι μισθοί στους εργαζομένους ενώ δεν υπάρχουν χρήματα.

Για αυτό λοιπόν επειδή οι φωνές των πολιτών δεν ακούγονται ο καθένας πλέον προτείνει τα δικά του μέτρα για το δικό του συμφέρον και καλά κανει. Εγώ λοιπόν έχω να προτείνω το εξής μέτρο το οποίο εφήρμοσε και η Ιρλανδία και αυτό μας προτείνουν και όλες οι χώρες τηε Ε.Ε. δηλαδή περικοπές μισθών στον δημόσιο τομέα. Όσο για τους υπόλοιπους να διατηρηθούν τα παλαιότερα φορολογικά μέτρα επί νέας δημοκρατίας. Η περικοπή μισθών στο δημόσιο δεν θα πρέπει να γίνεται αναλογικά βάση ποσοστών αλλά κλιμακοτά έτσι όπως τα παρουσιάζω στον παρακάτω πίνακα.

Image Hosted by ImageShack.us


Επίσης με νομοθετική ρύθμιση να πάει ο μισθός του προέδρου του άρειου πάγου στα 3000 euro. Οπότε βάση νόμου όλοι οι υπόλοιποι μισθοί πρέπει να είναι χαμηλότεροι από αυτόν και το ύψος τους να είναι 2000 euro ως ανώτατο όριο.
Εκτός από αυτό αποκρατικοποιήσεις ΕΡΤ και σπάταλων ΔΕΚΟ και δημόσιων οργανισμών ωστέ να μειωθούν στο ελάχιστο οι δημόσιες δαπάνες. Και μείωση δημόσιων υπαλλήλων με βασική αρχή να παγώσουν οι προσλήψεις και να αφήσουν μόνο τις κανονικές συνταξιοδοτήσεις.
Τέλος σύλληψη όλων των παλιών προϊσταμένων και προέδρων δημόσιων οργανισμών από το 1995 και μετά και υποχρέωσή τους να καταβάλλουν χρηματικά ποσά που έχουν σαν να πληρωνόντουσαν όταν ήταν εν ενεργεία με 2000 euro τον μήνα.
Κατάργηση όλων των αντιαναπτυξιακών φόρων στα ακίνητα στις τράπεζες και στις επιχειρήσεις έτσι ωστέ αυτό να το πάρουν οι εργαζόμενοι ή να παραμήνει ως κεφάλαιο σε τράπεζικό λογαριασμό με προθεσμιακό επιτόκιο.

Τέλος να πώ οτι στον τίτλο του θέματος έβαλα την λέξη δήθεν καθώς κατά πάσα πιθανότητα δεν πρόκειτε να παρθούν τα φορολογικά μέτρα που σχεδιάζουνε στο ΠΑΣΟΚ. Είδη τα έχει αποφασίσει η ΕΕ η ΕΚΤ και το ΔΝΤ. Απλά φοβούνται το πολιτικό κόστος και μάλλον δεν τα ανακοινώνουν.

Αυτά είναι μέτρα που θα μειώσουν τα σπρέντς θα αυξήσουν την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και θα αποκαταστήσουν την χαμένη αξιοπιστία της Ελλάδας στην διεθνή σκηνή.

Saturday 19 December 2009

Στα μέσα του Ιανουαρίου του 2010 θα υπάρχουν σημαντικές εξελίξεις στο θέμα των επαγγελματικών δικαιωμάτων.

Μετά από την πορεία των μελών της ΕΕΤΕΜ στο ΥΠΕΠΘ και την συνάντησή τους με τον υφυπουργό παιδείας πήραμε την ενημέρωση οτι στις 20 Ιανουαρίου θα υπάρξουν σημαντικές εξελίξης στο πολυσυζητημένο θέμα των επαγγελματικών δικαιωμάτων.

Ποιο συγκεκριμένα παραθέτω αναδημοσιευμένο μέρος του άρθρου της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ που βρίσκεται και εδώ http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artId=4551589

Ανατροπή στην αναγνώριση πτυχίων
Επαγγελματικοί φορείς - επιμελητήρια θα συναποφασίζουν για τα επαγγελματικά δικαιώματα
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Νίκος Μάστορας
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2009

Τέσσερις κινήσεις που θα φέρουν τα πάνω- κάτω στο φλέγον θέμα των επαγγελματικών δικαιωμάτων που απορρέουν από τα πτυχία των αποφοίτων όλων των βαθμίδων και μορφών εκπαίδευσης και κατάρτισης σχεδιάζει το επόμενο διάστημα το υπουργείο Παιδείας.

Σύμφωνα με πληροφορίες των «ΝΕΩΝ», την ερχόμενη κιόλας εβδομάδα η υπουργός Παιδείας δρομολογεί νέα λύση, σε τέσσερις πράξεις, κατ΄ αρχήν για το πρόβλημα των κολεγίων, επιχειρώντας να απεμπλέξει τη χώρα από την αντιδικία της με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ακόμα «πετάει το μπαλάκι» στους επαγγελματικούς φορείς και τα επιμελητήρια, τα οποία θα κληθούν να συναποφασίζουν πλέον για την αναγνώριση των επαγγελματικών δικαιωμάτων. Παράλληλα, αλλάζουν όλα και για τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων ΑΕΙ, ΤΕΙ, ΙΕΚ, Επαγγελματικών Σχολών και κάθε μορφής εκπαίδευσης ή κατάρτισης, με τη δημιουργία Εθνικού Πλαισίου Επαγγελματικών Προσόντων με 8 επίπεδα. Συγκεκριμένα:

Ενσωμάτωση της οδηγίας

Η πρώτη κίνηση της κ. Διαμαντοπούλου, η οποία αναμένεται την ερχόμενη εβδομάδα - διαφορετικά από τον Ιανουάριο η Ελλάδα θα κληθεί από την Ε.Ε. να καταβάλει υψηλά πρόστιμα-, είναι η ενσωμάτωση στο εθνικό δίκαιο της πολυσυζητημένης κοινοτικής οδηγίας 36/2005 για την αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων των αποφοίτων των κολεγίων. Βάσει της οδηγίας αυτής, οι απόφοιτοι κολεγίων που συνεργάζονται με ευρωπαϊκά πανεπιστήμια θα πρέπει στο εξής να έχουν ίδια επαγγελματικά δικαιώματα με τους αποφοίτους αντίστοιχων ειδικοτήτων των ελληνικών ΑΕΙ- ΤΕΙ. Πάντως η Ελλάδα διατηρεί δικαίωμα να ζητήσει από τους αποφοίτους, εφόσον κρίνει ότι οι σπουδές τους υπολείπονται σε σχέση με αυτές στα ελληνικά ΑΕΙ, είτε να περάσουν δοκιμασία επάρκειας είτε να υποβληθούν σε πρακτική άσκηση προσαρμογής, μέγιστης διάρκειας 3 ετών.

Τα επαγγελματικά προσόντα

Η δεύτερη κίνηση, που αναμένεται τον Ιανουάριο, είναι η συγκρότηση ενός νέου Εθνικού Πλαισίου Επαγγελματικών Προσόντων και του αντίστοιχου Εθνικού Φορέα ο οποίος θα απονέμει τα επαγγελματικά δικαιώματα όχι μόνο στους αποφοίτους κολεγίων, αλλά στους αποφοίτους όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης και κατάρτισης, από τον απόφοιτο Λυκείου έως τον κάτοχο διδακτορικού διπλώματος. Στον φορέα αυτόν, θα κληθούν να συμμετέχουν και οι επαγγελματικοί φορείς και επιμελητήρια όπως το ΤΕΕ. Το Εθνικό Πλαίσιο Επαγγελματικών Προσόντων θα εφαρμοστεί στα πρότυπα του αντίστοιχου ευρωπαϊκού (ΕΠΕΠ), το οποίο συνδέει τα συστήματα επαγγελματικών προσόντων των χωρών, λειτουργώντας ως μηχανισμός μετατροπής για την ευκολότερη κατανόηση των επαγγελματικών προσόντων σε διαφορετικές χώρες και συστήματα. Τα επίπεδα καλύπτουν όλο το εύρος των επαγγελματικών προσόντων, από τα βασικά (Επίπεδο 1, π.χ. σχολικά απολυτήρια) έως τα προχωρημένα (Επίπεδο 8, π.χ. διδακτορικά) επίπεδα.


Υπάρχουν λοιπόν εξελίξεις και τώρα που ήρθε η ώρα και για το σύστημα των 8 βαθμίδων της ΕΕ κατά το οποίο ο κάθε πτυχιούχος θα κατατάσεται αναλόγως το πτυχίο του σε μια από τις βαθμίδες αυτές,τώρα καταλάβαμε όλοι την φασαρία που έκαναν οι πολυτεχνικές σχολές με την στήριξη του ΤΕΕ για να θεωρηθούν οι 5ετής σπουδές των φοιτητών τους σαν βασικό πτυχίο+master,θέλουν απλά να καταταγούνε στην 7η βαθμίδα μακριά από τις άλλες σχολές και τα κολέγια.

Και για του λόγου το αληθές μπείτε εδώ να διαβάσετε αναλυτικά τις προϋποθέσεις για ένταξη σε μια εκ των 8 βαθμίδων του ΕΠΠ (Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Προσώντων) το οποίο ενέκρινε προσφάτως η ΕΕ. Το αρχείο .pdf που αναλύει το όλο σύστημα βρίσκεται εδώ
http://ec.europa.eu/dgs/education_culture/publ/pdf/eqf/broch_el.pdf σελίδα 14. Από την περιγραφή των βαθμίδων καταλαβαίνουμε άμεσα οτι η 8 είναι το διδακτορικό και η 7 είναι το μεταπτυχιακό ενώ η 6 είναι όλα τα βασικά πτυχία,στην 6 κανονικά πρέπει να ενταχθούν και τα ΤΕΙ. Το ΤΕΕ θα πιέσει προς κάθε κατεύθυνση σίγουρα ωστέ να ενταχθούν τα ΤΕΙ σε χαμηλότερη βαθμίδα δημιουργόντας προβλήματα. Δεν θα το καταφέρουνε όμως.
Εν τω μεταξύ η ένταξη στις βαθμίδες κάθε πτυχίου κτλπ θα γίνει και με τα επαγγελματικά δικαιώματα που απορέουν από το κάθε πτυχίο,άρα πρέπει πρώτα να υπογραφούν όλα τα ΠΔ για τα επαγγελματικά μας δικαιώματα και στην συνέχεια να ενταχθούμε στις βαθμίδες,με τα υπάρχοντα δικαιώματα του 1970 λυπάμε αλλά μάλλον 4η ή 5η βαθμίδα είμαστε. Ο κ. Πανάρετος όμως ενημέρωσε οτι θα υπάρξουν εξελίξεις όπως και προανέφερα. Οπότε περιμένουμε μέχρι τον Ιανουάριο.

Τέλος έχουμε και νεώτερη ανακοίνωση της ΕΕΤΕΜ που αναφέρει τις χθεσινές εξελίξεις μετά από την κινητοποίηση http://www.eetem.gr/docs/anak_2009_12_18.pdf

Tuesday 8 December 2009

Κατά παραγγελία του ΤΕΕ το συκοφαντικό άρθρο και τα ψεύδη από την εφημερίδα του ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ για τα ΤΕΙ και τους πτυχιούχους.

Ακολουθεί αναδημοσίευση του κειμένου.

Αποπροσανατολισμός με τα «επαγγελματικά δικαιώματα»

Μακριά απ'την πραγματικότητα των αποφοίτων των ΤΕΙ είναι οι διαχειριστικές και νομικές «λύσεις» που προωθούνται. Συνεχίζεται ο αποπροσανατολισμός στο θέμα των δικαιωμάτων των αποφοίτων ΤΕΙ απ' το υπουργείο Παιδείας και απ'την σύνοδο των προέδρων των ΤΕΙ που έγινε στο Μεσολόγγι. Μάλιστα,χτες,έγινε συνάντηση του υφυπουργού Παιδείας,Γ.Πανάρετου,με προέδρους των ΤΕΙ και με πρυτάνεις,όπου «συμφωνήθηκε ότι το θέμα των επαγγελματικών δικαιωμάτων πρέπει να αντιμετωπισθεί στα πλαίσια της ευρωπαϊκής πρακτικής»... Δηλαδή,κριτής να είναι και επίσημα η αγορά!
Οποιες διαχειριστικές ή νομικές λύσεις μπαίνουν σε «διαπραγμάτευση»,δεν έχουν κάποια σχέση με την πραγματικότητα των αποφοίτων των ΤΕΙ. Δεν πρόκειται να αλλάξει αυτό που ισχύει σήμερα,δηλαδή την τελική «κρίση» να έχουν οι επιχειρήσεις που προσλαμβάνουν τους αποφοίτους. Επίσης,οι προτάσεις για κρίση «προσόντων» που έχουν κατατεθεί οδηγούν σε μεγαλύτερη απαξίωση των πτυχίων των ΤΕΙ. Θυμίζουμε ότι το ΤΕΕ έχει μιλήσει για πρόσβαση στα τεχνικά επαγγέλματα βάσει προσόντων γνώσης και όχι με βάση το πτυχίο. Η πρόταση αυτή συζητήθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, και στη χτεσινή συνάντηση στο υπουργείο Παιδείας.
Χαρακτηριστικές της συντεχνιακής λογικής που επικρατεί στους προέδρους των ΤΕΙ είναι οι αποφάσεις που πήραν στο Μεσολόγγι. Οι «απειλές» για αναστολή λειτουργίας των ιδρυμάτων, το κλείσιμό τους στις 18 Δεκέμβρη δε δίνουν λύση στο πρόβλημα και αποτυπώνουν τη μάχη μεταξύ «μαγαζιών» της εμπορευματοποιημένης Παιδείας. Χωρίς να αποσαφηνιστεί το αντικείμενο σπουδών των ΤΕΙ και χωρίς την κατάργηση του αναχρονιστικού διαχωρισμού σε τεχνικά και ανώτατα ιδρύματα, λύση δεν μπορεί να υπάρξει.
Αντί αυτού,οι πρόεδροι των ΤΕΙ προτείνουν ένα εθνικό απολυτήριο το οποίο θα οδηγεί σε εισαγωγή στην Ανώτατη Εκπαίδευση,όπου τα ιδρύματα πρέπει να καθορίζουν τα κριτήρια και τις προϋποθέσεις εισαγωγής των φοιτητών,ενισχύοντας ακόμα περισσότερο το ρόλο τους σα μαγαζιά που θα διαλέγουν φοιτητές - πελάτες.
Παράλληλα,την ίδια ώρα που πολλά ΤΕΙ έχουν απαράδεκτη υλικοτεχνική υποδομή και σκόπιμα υποβαθμισμένο επίπεδο σπουδών,οι πρόεδροί τους,μιλούν για την ερευνητική τους δραστηριότητα και ζητούν την απονομή διδακτορικών τίτλων σε συνδιοργάνωση με τα πανεπιστήμια. Πρόκειται,στην ουσία για αίτημα μιας ακόμα... «ψευτοανωτατοποίησης».

Πηγή:
http://www2.rizospastis.gr/page.do?id=11625&publDate=8%2F12%2F2009&direction=&pageNo=28
____________________________________________________________________________________

Οι κατά τα άλλα αγωνιστές και ρεαλιστές μέλη του ΚΚΕ ξεχνούν οτι τα ΤΕΙ επί 26 χρόνια δεν έχουνε επαγγελματικά δικαιώματα και οι πτυχιούχοι τους βρίσκονται σε επαγγελματική ομηρία. Ας αναλύσουμε μια μια τις παραγράφους του κειμένου του ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ.

"Μακριά απ'την πραγματικότητα των αποφοίτων των ΤΕΙ είναι οι διαχειριστικές και νομικές «λύσεις» που προωθούνται. Συνεχίζεται ο αποπροσανατολισμός στο θέμα των δικαιωμάτων των αποφοίτων ΤΕΙ απ' το υπουργείο Παιδείας και απ'την σύνοδο των προέδρων των ΤΕΙ που έγινε στο Μεσολόγγι. Μάλιστα,χτες,έγινε συνάντηση του υφυπουργού Παιδείας,Γ.Πανάρετου,με προέδρους των ΤΕΙ και με πρυτάνεις,όπου «συμφωνήθηκε ότι το θέμα των επαγγελματικών δικαιωμάτων πρέπει να αντιμετωπισθεί στα πλαίσια της ευρωπαϊκής πρακτικής»... Δηλαδή,κριτής να είναι και επίσημα η αγορά!"

Μας λέτε λοιπόν οτι μας αποπροσανατολίζουνε οι πρόεδροι των ΤΕΙ μαζί με τους πρυτάνεις και το ΥΠΕΠΘ,ας δεχτώ οτι οι πρυτάνεις και το ΥΠΕΠΘ μας αποπροσανατολίζουνε διότι επί 26 χρόνια δεν έχουμε πάρει δικαιώματα. Οι πρόεδροι των ΤΕΙ όμως για ποιον λόγο να ευθύνονται για αποπροσανατολισμό? Ποιος σας είπε οτι επειδή η επίλυση του θέματος θα βασιστεί στο πλαίσιο επαγγελματικών προσόντων της ΕΕ σημαίνει οτι και ο κριτής θα είναι η αγορά? Δεν μπορείτε να καταλάβετε οτι ο μόνος δρόμος για αξιοκρατία και επίλυση του θέματος θα είναι μέσω ΕΕ,αυτή είναι η πραγματικότητα,από την Ελλάδα δεν πρόκειτε να γίνει τίποτα,μέχρι στιγμής οι ευρωπαϊκοί νόμοι δεν μας καλύπτουν ωστέ να στείλουμε το "ελληνικό κράτος" στο ΔΕΚ,οπότε πρέπει να εκμεταλευτούμε οτι μπορούμε από την ΕΕ. Αυτά περί αγοράς κτλπ εντάσσονται στα κλασικά που ακούμε κάθε φορά από το ΚΚΕ.

"Οποιες διαχειριστικές ή νομικές λύσεις μπαίνουν σε «διαπραγμάτευση»,δεν έχουν κάποια σχέση με την πραγματικότητα των αποφοίτων των ΤΕΙ. Δεν πρόκειται να αλλάξει αυτό που ισχύει σήμερα,δηλαδή την τελική «κρίση» να έχουν οι επιχειρήσεις που προσλαμβάνουν τους αποφοίτους. Επίσης,οι προτάσεις για κρίση «προσόντων» που έχουν κατατεθεί οδηγούν σε μεγαλύτερη απαξίωση των πτυχίων των ΤΕΙ. Θυμίζουμε ότι το ΤΕΕ έχει μιλήσει για πρόσβαση στα τεχνικά επαγγέλματα βάσει προσόντων γνώσης και όχι με βάση το πτυχίο. Η πρόταση αυτή συζητήθηκε,σύμφωνα με πληροφορίες,και στη χτεσινή συνάντηση στο υπουργείο Παιδείας."

Ε τώρα μάλιστα! Τα καταλάβαμε όλα. Μας λέτε οτι δεν πρόκειτε να αλλάξει τίποτα οτι δηλαδή θα είμαστε σε επαγγελματική ομηρία επί αορίστου χρόνου. Τώρα για τις επιχειρήσεις που έχουν την κρίση για να προσλαβμάνουν τους αποφοίτους από που το βγάλατε? Μάλλον δεν επικοινωνείτε με το εξωτερικό περιβάλλον κύριοι. Για τον επαγγελματικό αποκλεισμό των πτυχιούχων την ευθύνη την έχουν οι πολεοδομίες δηλαδή οι δημόσιοι υπάλληλοι μέλη του ΤΕΕ και το ελληνικό κράτος,οι ιδιοτικές εταιρίες δεν φταίνε σε τίποτα. Σαν να μην φτάνει αυτό ομολογείτε κιόλας οτι αυτά που γράψατε σας τα είπε το ΤΕΕ αφού μιλάτε για τις περίφημες θέσεις του ΤΕΕ για την πρόσβαση στα τεχνικά επαγγέλματα βάσει προσόντων γνώσης και όχι με βάση το πτυχίο. Άρα ένταξη πτυχιούχων ΤΕΙ στο ΤΕΕ με ταμπέλα τεχνολόγος/εργοδοιγός/τεχνικός ανώτερης σχολής με και περιορισμένα επαγγελματικά δικαιώματα.

"Χαρακτηριστικές της συντεχνιακής λογικής που επικρατεί στους προέδρους των ΤΕΙ είναι οι αποφάσεις που πήραν στο Μεσολόγγι. Οι «απειλές» για αναστολή λειτουργίας των ιδρυμάτων, το κλείσιμό τους στις 18 Δεκέμβρη δε δίνουν λύση στο πρόβλημα και αποτυπώνουν τη μάχη μεταξύ «μαγαζιών» της εμπορευματοποιημένης Παιδείας. Χωρίς να αποσαφηνιστεί το αντικείμενο σπουδών των ΤΕΙ και χωρίς την κατάργηση του αναχρονιστικού διαχωρισμού σε τεχνικά και ανώτατα ιδρύματα, λύση δεν μπορεί να υπάρξει."

Συντεχνιακή λογική έχει το ΤΕΕ και τα επαγγελματικά επιμελητήρια που εκπροσωπούνε τις ειδικότητες των Πανεπιστημίων και πολυτεχνείων και όχι οι πρόεδροι των ΤΕΙ οι οποίοι κάνουν οτι μπορούν για να πιέσουν το ελληνικό κράτος να ψηφίσει τα επαγγελματικά τους δικαιώματα. Αποκαλείτε επίσης ως «απειλές» την αναστολή λειτουργίας των ΤΕΙ. ΟΙ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΝΕ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ Π.Κ.Σ ΚΥΡΙΟΙ ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΔΗΛΑΔΗ??????????? Ε?????????? Άρα λοιπόν μόνοι σας αποδεικνύετε οτι δεν ξέρετε τι σας γίνετε!

"Αντί αυτού,οι πρόεδροι των ΤΕΙ προτείνουν ένα εθνικό απολυτήριο το οποίο θα οδηγεί σε εισαγωγή στην Ανώτατη Εκπαίδευση,όπου τα ιδρύματα πρέπει να καθορίζουν τα κριτήρια και τις προϋποθέσεις εισαγωγής των φοιτητών,ενισχύοντας ακόμα περισσότερο το ρόλο τους σα μαγαζιά που θα διαλέγουν φοιτητές - πελάτες."

Ο πελάτης που κολλάει? Δημόσια δεν θα είναι η εκπαίδευση στα ΤΕΙ? Εκτός αν θέλετε να μας πείτε οτι τα ΤΕΙ θα γίνουν ιδιοτικά. Για τα κριτήρια εισαγωγής καλά θα κάνουνε και θα τα επιλέγουν τα ΤΕΙ,δεν είναι δυνατόν να γεμίσουμε με ένα σορό φοιτητές που δεν θα έχουν τις ικανότητες να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους. Εσείς θέλετε να εισέρχονται πολλοί φοιτητές ωστέ να πάρει περισσότερα μέλη η ΠΚΣ.

"Παράλληλα,την ίδια ώρα που πολλά ΤΕΙ έχουν απαράδεκτη υλικοτεχνική υποδομή και σκόπιμα υποβαθμισμένο επίπεδο σπουδών,οι πρόεδροί τους,μιλούν για την ερευνητική τους δραστηριότητα και ζητούν την απονομή διδακτορικών τίτλων σε συνδιοργάνωση με τα πανεπιστήμια. Πρόκειται,στην ουσία για αίτημα μιας ακόμα... «ψευτοανωτατοποίησης»."

Να ξέρετε οτι είδη διοργανόνονται επιτυχώς πολλά προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών με πανεπιστήμια του εξωτερικού και οι απόφοιτοι των ΤΕΙ παρατάνε το μπάχαλο και την κατάντια της χώρας μας και πηγαίνουν στο εξωτερικό όπου με αξιοκρατικές διαδικασίες και επαγγελματική εξέλιξη γίνονται καλοί επιστήμονες. Επίσης γιατί δεν μας αναφέρετε σε ποιά τμήματα σχολών των ΤΕΙ υπάρχει πρόβλημα με τις υποδομές και προτιμάτε την κάλυψη πίσω γενικόλογα σχόλια. Στο ΤΕΙ Αθήνας πάντος μια χαρά είναι τα πράγματα.

Πέστε μας ξεκάθαρα οτι είστε μέλη του ΤΕΕ και αφήστε τις απειλές και τις γενικολογίες. Επίσης αφήστε τα περί κομμουνισμού και αγοράς που λέτε κάθε φορά. Από αυτά που είπατε είναι προφανές οτι το άρθρο σας εξυπηρετεί συγκεκριμένους σκοπούς,την επίθεση κατά των ΤΕΙ.

Thursday 3 December 2009

Λουκέτο στα ΤΕΙ αν δεν προχωρήσουν οι διαδικασίες για την έκδοση των επαγγελματικών δικαιωμάτων.

Την αναστολή λειτουργίας των ΤΕΙ στις 18 Δεκεμβρίου αποφάσισαν το απόγευμα οι πρόεδροι των Ιδρυμάτων και κλιμάκωση των κινητοποιήσεων το Φεβρουάριο εάν μέχρι τότε δεν εκδοθούν τα Προεδρικά Διατάγματα για την αναγνώριση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των πτυχιούχων. Σημειώνεται ότι εκκρεμεί η έκδοση 23 Π.Δ. για την αναγνώριση των επαγγελματικών δικαιωμάτων ισάριθμων ειδικοτήτων.
Η υπ. Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου έχει προγραμματίσει να παραβρεθεί αύριο στη Σύνοδο των προέδρων όπου αναμένεται να διατυπώσει τη θέση της κυβέρνησης επί του θέματος.

Πηγή: http://www.esos.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=3155&Itemid=105

Wednesday 2 December 2009

Συγκέντρωση-Διαμαρτυρία την Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου έξω από το ΥΠΕΠΘ.

Η συγκέντρωση θα γίνει έξω από το ΥΠΕΠΘ για τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων. Παρακάτω και το banner της συγκέντρωσης.

ImageHost.org

Περισσότερα εδώ http://www.eetem.gr/docs/anak_2009_12_01.pdf

To post θα ενηρώνεται με νέες ειδήσεις.