Tuesday 8 December 2009

Κατά παραγγελία του ΤΕΕ το συκοφαντικό άρθρο και τα ψεύδη από την εφημερίδα του ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ για τα ΤΕΙ και τους πτυχιούχους.

Ακολουθεί αναδημοσίευση του κειμένου.

Αποπροσανατολισμός με τα «επαγγελματικά δικαιώματα»

Μακριά απ'την πραγματικότητα των αποφοίτων των ΤΕΙ είναι οι διαχειριστικές και νομικές «λύσεις» που προωθούνται. Συνεχίζεται ο αποπροσανατολισμός στο θέμα των δικαιωμάτων των αποφοίτων ΤΕΙ απ' το υπουργείο Παιδείας και απ'την σύνοδο των προέδρων των ΤΕΙ που έγινε στο Μεσολόγγι. Μάλιστα,χτες,έγινε συνάντηση του υφυπουργού Παιδείας,Γ.Πανάρετου,με προέδρους των ΤΕΙ και με πρυτάνεις,όπου «συμφωνήθηκε ότι το θέμα των επαγγελματικών δικαιωμάτων πρέπει να αντιμετωπισθεί στα πλαίσια της ευρωπαϊκής πρακτικής»... Δηλαδή,κριτής να είναι και επίσημα η αγορά!
Οποιες διαχειριστικές ή νομικές λύσεις μπαίνουν σε «διαπραγμάτευση»,δεν έχουν κάποια σχέση με την πραγματικότητα των αποφοίτων των ΤΕΙ. Δεν πρόκειται να αλλάξει αυτό που ισχύει σήμερα,δηλαδή την τελική «κρίση» να έχουν οι επιχειρήσεις που προσλαμβάνουν τους αποφοίτους. Επίσης,οι προτάσεις για κρίση «προσόντων» που έχουν κατατεθεί οδηγούν σε μεγαλύτερη απαξίωση των πτυχίων των ΤΕΙ. Θυμίζουμε ότι το ΤΕΕ έχει μιλήσει για πρόσβαση στα τεχνικά επαγγέλματα βάσει προσόντων γνώσης και όχι με βάση το πτυχίο. Η πρόταση αυτή συζητήθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, και στη χτεσινή συνάντηση στο υπουργείο Παιδείας.
Χαρακτηριστικές της συντεχνιακής λογικής που επικρατεί στους προέδρους των ΤΕΙ είναι οι αποφάσεις που πήραν στο Μεσολόγγι. Οι «απειλές» για αναστολή λειτουργίας των ιδρυμάτων, το κλείσιμό τους στις 18 Δεκέμβρη δε δίνουν λύση στο πρόβλημα και αποτυπώνουν τη μάχη μεταξύ «μαγαζιών» της εμπορευματοποιημένης Παιδείας. Χωρίς να αποσαφηνιστεί το αντικείμενο σπουδών των ΤΕΙ και χωρίς την κατάργηση του αναχρονιστικού διαχωρισμού σε τεχνικά και ανώτατα ιδρύματα, λύση δεν μπορεί να υπάρξει.
Αντί αυτού,οι πρόεδροι των ΤΕΙ προτείνουν ένα εθνικό απολυτήριο το οποίο θα οδηγεί σε εισαγωγή στην Ανώτατη Εκπαίδευση,όπου τα ιδρύματα πρέπει να καθορίζουν τα κριτήρια και τις προϋποθέσεις εισαγωγής των φοιτητών,ενισχύοντας ακόμα περισσότερο το ρόλο τους σα μαγαζιά που θα διαλέγουν φοιτητές - πελάτες.
Παράλληλα,την ίδια ώρα που πολλά ΤΕΙ έχουν απαράδεκτη υλικοτεχνική υποδομή και σκόπιμα υποβαθμισμένο επίπεδο σπουδών,οι πρόεδροί τους,μιλούν για την ερευνητική τους δραστηριότητα και ζητούν την απονομή διδακτορικών τίτλων σε συνδιοργάνωση με τα πανεπιστήμια. Πρόκειται,στην ουσία για αίτημα μιας ακόμα... «ψευτοανωτατοποίησης».

Πηγή:
http://www2.rizospastis.gr/page.do?id=11625&publDate=8%2F12%2F2009&direction=&pageNo=28
____________________________________________________________________________________

Οι κατά τα άλλα αγωνιστές και ρεαλιστές μέλη του ΚΚΕ ξεχνούν οτι τα ΤΕΙ επί 26 χρόνια δεν έχουνε επαγγελματικά δικαιώματα και οι πτυχιούχοι τους βρίσκονται σε επαγγελματική ομηρία. Ας αναλύσουμε μια μια τις παραγράφους του κειμένου του ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ.

"Μακριά απ'την πραγματικότητα των αποφοίτων των ΤΕΙ είναι οι διαχειριστικές και νομικές «λύσεις» που προωθούνται. Συνεχίζεται ο αποπροσανατολισμός στο θέμα των δικαιωμάτων των αποφοίτων ΤΕΙ απ' το υπουργείο Παιδείας και απ'την σύνοδο των προέδρων των ΤΕΙ που έγινε στο Μεσολόγγι. Μάλιστα,χτες,έγινε συνάντηση του υφυπουργού Παιδείας,Γ.Πανάρετου,με προέδρους των ΤΕΙ και με πρυτάνεις,όπου «συμφωνήθηκε ότι το θέμα των επαγγελματικών δικαιωμάτων πρέπει να αντιμετωπισθεί στα πλαίσια της ευρωπαϊκής πρακτικής»... Δηλαδή,κριτής να είναι και επίσημα η αγορά!"

Μας λέτε λοιπόν οτι μας αποπροσανατολίζουνε οι πρόεδροι των ΤΕΙ μαζί με τους πρυτάνεις και το ΥΠΕΠΘ,ας δεχτώ οτι οι πρυτάνεις και το ΥΠΕΠΘ μας αποπροσανατολίζουνε διότι επί 26 χρόνια δεν έχουμε πάρει δικαιώματα. Οι πρόεδροι των ΤΕΙ όμως για ποιον λόγο να ευθύνονται για αποπροσανατολισμό? Ποιος σας είπε οτι επειδή η επίλυση του θέματος θα βασιστεί στο πλαίσιο επαγγελματικών προσόντων της ΕΕ σημαίνει οτι και ο κριτής θα είναι η αγορά? Δεν μπορείτε να καταλάβετε οτι ο μόνος δρόμος για αξιοκρατία και επίλυση του θέματος θα είναι μέσω ΕΕ,αυτή είναι η πραγματικότητα,από την Ελλάδα δεν πρόκειτε να γίνει τίποτα,μέχρι στιγμής οι ευρωπαϊκοί νόμοι δεν μας καλύπτουν ωστέ να στείλουμε το "ελληνικό κράτος" στο ΔΕΚ,οπότε πρέπει να εκμεταλευτούμε οτι μπορούμε από την ΕΕ. Αυτά περί αγοράς κτλπ εντάσσονται στα κλασικά που ακούμε κάθε φορά από το ΚΚΕ.

"Οποιες διαχειριστικές ή νομικές λύσεις μπαίνουν σε «διαπραγμάτευση»,δεν έχουν κάποια σχέση με την πραγματικότητα των αποφοίτων των ΤΕΙ. Δεν πρόκειται να αλλάξει αυτό που ισχύει σήμερα,δηλαδή την τελική «κρίση» να έχουν οι επιχειρήσεις που προσλαμβάνουν τους αποφοίτους. Επίσης,οι προτάσεις για κρίση «προσόντων» που έχουν κατατεθεί οδηγούν σε μεγαλύτερη απαξίωση των πτυχίων των ΤΕΙ. Θυμίζουμε ότι το ΤΕΕ έχει μιλήσει για πρόσβαση στα τεχνικά επαγγέλματα βάσει προσόντων γνώσης και όχι με βάση το πτυχίο. Η πρόταση αυτή συζητήθηκε,σύμφωνα με πληροφορίες,και στη χτεσινή συνάντηση στο υπουργείο Παιδείας."

Ε τώρα μάλιστα! Τα καταλάβαμε όλα. Μας λέτε οτι δεν πρόκειτε να αλλάξει τίποτα οτι δηλαδή θα είμαστε σε επαγγελματική ομηρία επί αορίστου χρόνου. Τώρα για τις επιχειρήσεις που έχουν την κρίση για να προσλαβμάνουν τους αποφοίτους από που το βγάλατε? Μάλλον δεν επικοινωνείτε με το εξωτερικό περιβάλλον κύριοι. Για τον επαγγελματικό αποκλεισμό των πτυχιούχων την ευθύνη την έχουν οι πολεοδομίες δηλαδή οι δημόσιοι υπάλληλοι μέλη του ΤΕΕ και το ελληνικό κράτος,οι ιδιοτικές εταιρίες δεν φταίνε σε τίποτα. Σαν να μην φτάνει αυτό ομολογείτε κιόλας οτι αυτά που γράψατε σας τα είπε το ΤΕΕ αφού μιλάτε για τις περίφημες θέσεις του ΤΕΕ για την πρόσβαση στα τεχνικά επαγγέλματα βάσει προσόντων γνώσης και όχι με βάση το πτυχίο. Άρα ένταξη πτυχιούχων ΤΕΙ στο ΤΕΕ με ταμπέλα τεχνολόγος/εργοδοιγός/τεχνικός ανώτερης σχολής με και περιορισμένα επαγγελματικά δικαιώματα.

"Χαρακτηριστικές της συντεχνιακής λογικής που επικρατεί στους προέδρους των ΤΕΙ είναι οι αποφάσεις που πήραν στο Μεσολόγγι. Οι «απειλές» για αναστολή λειτουργίας των ιδρυμάτων, το κλείσιμό τους στις 18 Δεκέμβρη δε δίνουν λύση στο πρόβλημα και αποτυπώνουν τη μάχη μεταξύ «μαγαζιών» της εμπορευματοποιημένης Παιδείας. Χωρίς να αποσαφηνιστεί το αντικείμενο σπουδών των ΤΕΙ και χωρίς την κατάργηση του αναχρονιστικού διαχωρισμού σε τεχνικά και ανώτατα ιδρύματα, λύση δεν μπορεί να υπάρξει."

Συντεχνιακή λογική έχει το ΤΕΕ και τα επαγγελματικά επιμελητήρια που εκπροσωπούνε τις ειδικότητες των Πανεπιστημίων και πολυτεχνείων και όχι οι πρόεδροι των ΤΕΙ οι οποίοι κάνουν οτι μπορούν για να πιέσουν το ελληνικό κράτος να ψηφίσει τα επαγγελματικά τους δικαιώματα. Αποκαλείτε επίσης ως «απειλές» την αναστολή λειτουργίας των ΤΕΙ. ΟΙ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΝΕ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ Π.Κ.Σ ΚΥΡΙΟΙ ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΔΗΛΑΔΗ??????????? Ε?????????? Άρα λοιπόν μόνοι σας αποδεικνύετε οτι δεν ξέρετε τι σας γίνετε!

"Αντί αυτού,οι πρόεδροι των ΤΕΙ προτείνουν ένα εθνικό απολυτήριο το οποίο θα οδηγεί σε εισαγωγή στην Ανώτατη Εκπαίδευση,όπου τα ιδρύματα πρέπει να καθορίζουν τα κριτήρια και τις προϋποθέσεις εισαγωγής των φοιτητών,ενισχύοντας ακόμα περισσότερο το ρόλο τους σα μαγαζιά που θα διαλέγουν φοιτητές - πελάτες."

Ο πελάτης που κολλάει? Δημόσια δεν θα είναι η εκπαίδευση στα ΤΕΙ? Εκτός αν θέλετε να μας πείτε οτι τα ΤΕΙ θα γίνουν ιδιοτικά. Για τα κριτήρια εισαγωγής καλά θα κάνουνε και θα τα επιλέγουν τα ΤΕΙ,δεν είναι δυνατόν να γεμίσουμε με ένα σορό φοιτητές που δεν θα έχουν τις ικανότητες να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους. Εσείς θέλετε να εισέρχονται πολλοί φοιτητές ωστέ να πάρει περισσότερα μέλη η ΠΚΣ.

"Παράλληλα,την ίδια ώρα που πολλά ΤΕΙ έχουν απαράδεκτη υλικοτεχνική υποδομή και σκόπιμα υποβαθμισμένο επίπεδο σπουδών,οι πρόεδροί τους,μιλούν για την ερευνητική τους δραστηριότητα και ζητούν την απονομή διδακτορικών τίτλων σε συνδιοργάνωση με τα πανεπιστήμια. Πρόκειται,στην ουσία για αίτημα μιας ακόμα... «ψευτοανωτατοποίησης»."

Να ξέρετε οτι είδη διοργανόνονται επιτυχώς πολλά προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών με πανεπιστήμια του εξωτερικού και οι απόφοιτοι των ΤΕΙ παρατάνε το μπάχαλο και την κατάντια της χώρας μας και πηγαίνουν στο εξωτερικό όπου με αξιοκρατικές διαδικασίες και επαγγελματική εξέλιξη γίνονται καλοί επιστήμονες. Επίσης γιατί δεν μας αναφέρετε σε ποιά τμήματα σχολών των ΤΕΙ υπάρχει πρόβλημα με τις υποδομές και προτιμάτε την κάλυψη πίσω γενικόλογα σχόλια. Στο ΤΕΙ Αθήνας πάντος μια χαρά είναι τα πράγματα.

Πέστε μας ξεκάθαρα οτι είστε μέλη του ΤΕΕ και αφήστε τις απειλές και τις γενικολογίες. Επίσης αφήστε τα περί κομμουνισμού και αγοράς που λέτε κάθε φορά. Από αυτά που είπατε είναι προφανές οτι το άρθρο σας εξυπηρετεί συγκεκριμένους σκοπούς,την επίθεση κατά των ΤΕΙ.

3 comments:

Engineer25 said...

Πολύ καλά τα είπες συνάδελφε EnergyTechnology, για τις Ψευδείς δηλώσεις του Ριζοσπάστη και συκοφαντίες που λέει για να διασπάσει τον κόσμο και να πάρει Ψήφους διότι επιστρατεύει κάθε φορά όποιο μέσο μπορεί και διαθέτει ακριβώς για αυτόν τον λόγο.

EnergyTechnology said...

Ο συντάκτης του άρθρου αυτού πιστεύω θα είναι διπλωματούχος μηχανικός μέλος της ΠΚΣ και του ΚΚΕ και του ΤΕΕ φυσικά,που δεν μπορεί να βρεί δουλειά και τον βάλαν στον ριζοσπάστη.
Μου κάνει εντύπωση που αποκαλούνε απειλές το κλείσιμο των ΤΕΙ από τους προέδρους,λεσ και οι καταλήψεις των αριστερών και της ΠΚΣ δεν είναι απειλές.... για αυτό θεωρώ πολύ πιθανό αυτός που το έγραψε να είναι μέλος του ΤΕΕ.

ΚΚΕ said...

Me tin paranomi isovathmisi ptyxiwn TEI me diplwmata polytexneiwn ypovathmizete taftoxrona oli h ellhniki pedia dioti tote tha prepei kai ta kolegia kai ta iek na paroune dikaiomata polytexneion,kai epishs oti dikaiomata kai na paroun ta TEI den prokite na doune mprosta toys oi apofoitoi mellon dioti o misthos kai oi synthikes ergasies eksartonte apo to kefaleo kai to kratos gia afto leei o rizospastis oti den prokite na allaksi tipota alla mono me tin symmetoxi perissoteron atomon se isxyra sindikalistika somatia opos to TEE mporoune oi ergates o laos kai oi ptyxiouxoi AEI/TEI na doyne aspres meres mprosta toys.