Saturday 19 December 2009

Στα μέσα του Ιανουαρίου του 2010 θα υπάρχουν σημαντικές εξελίξεις στο θέμα των επαγγελματικών δικαιωμάτων.

Μετά από την πορεία των μελών της ΕΕΤΕΜ στο ΥΠΕΠΘ και την συνάντησή τους με τον υφυπουργό παιδείας πήραμε την ενημέρωση οτι στις 20 Ιανουαρίου θα υπάρξουν σημαντικές εξελίξης στο πολυσυζητημένο θέμα των επαγγελματικών δικαιωμάτων.

Ποιο συγκεκριμένα παραθέτω αναδημοσιευμένο μέρος του άρθρου της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ που βρίσκεται και εδώ http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artId=4551589

Ανατροπή στην αναγνώριση πτυχίων
Επαγγελματικοί φορείς - επιμελητήρια θα συναποφασίζουν για τα επαγγελματικά δικαιώματα
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Νίκος Μάστορας
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2009

Τέσσερις κινήσεις που θα φέρουν τα πάνω- κάτω στο φλέγον θέμα των επαγγελματικών δικαιωμάτων που απορρέουν από τα πτυχία των αποφοίτων όλων των βαθμίδων και μορφών εκπαίδευσης και κατάρτισης σχεδιάζει το επόμενο διάστημα το υπουργείο Παιδείας.

Σύμφωνα με πληροφορίες των «ΝΕΩΝ», την ερχόμενη κιόλας εβδομάδα η υπουργός Παιδείας δρομολογεί νέα λύση, σε τέσσερις πράξεις, κατ΄ αρχήν για το πρόβλημα των κολεγίων, επιχειρώντας να απεμπλέξει τη χώρα από την αντιδικία της με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ακόμα «πετάει το μπαλάκι» στους επαγγελματικούς φορείς και τα επιμελητήρια, τα οποία θα κληθούν να συναποφασίζουν πλέον για την αναγνώριση των επαγγελματικών δικαιωμάτων. Παράλληλα, αλλάζουν όλα και για τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων ΑΕΙ, ΤΕΙ, ΙΕΚ, Επαγγελματικών Σχολών και κάθε μορφής εκπαίδευσης ή κατάρτισης, με τη δημιουργία Εθνικού Πλαισίου Επαγγελματικών Προσόντων με 8 επίπεδα. Συγκεκριμένα:

Ενσωμάτωση της οδηγίας

Η πρώτη κίνηση της κ. Διαμαντοπούλου, η οποία αναμένεται την ερχόμενη εβδομάδα - διαφορετικά από τον Ιανουάριο η Ελλάδα θα κληθεί από την Ε.Ε. να καταβάλει υψηλά πρόστιμα-, είναι η ενσωμάτωση στο εθνικό δίκαιο της πολυσυζητημένης κοινοτικής οδηγίας 36/2005 για την αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων των αποφοίτων των κολεγίων. Βάσει της οδηγίας αυτής, οι απόφοιτοι κολεγίων που συνεργάζονται με ευρωπαϊκά πανεπιστήμια θα πρέπει στο εξής να έχουν ίδια επαγγελματικά δικαιώματα με τους αποφοίτους αντίστοιχων ειδικοτήτων των ελληνικών ΑΕΙ- ΤΕΙ. Πάντως η Ελλάδα διατηρεί δικαίωμα να ζητήσει από τους αποφοίτους, εφόσον κρίνει ότι οι σπουδές τους υπολείπονται σε σχέση με αυτές στα ελληνικά ΑΕΙ, είτε να περάσουν δοκιμασία επάρκειας είτε να υποβληθούν σε πρακτική άσκηση προσαρμογής, μέγιστης διάρκειας 3 ετών.

Τα επαγγελματικά προσόντα

Η δεύτερη κίνηση, που αναμένεται τον Ιανουάριο, είναι η συγκρότηση ενός νέου Εθνικού Πλαισίου Επαγγελματικών Προσόντων και του αντίστοιχου Εθνικού Φορέα ο οποίος θα απονέμει τα επαγγελματικά δικαιώματα όχι μόνο στους αποφοίτους κολεγίων, αλλά στους αποφοίτους όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης και κατάρτισης, από τον απόφοιτο Λυκείου έως τον κάτοχο διδακτορικού διπλώματος. Στον φορέα αυτόν, θα κληθούν να συμμετέχουν και οι επαγγελματικοί φορείς και επιμελητήρια όπως το ΤΕΕ. Το Εθνικό Πλαίσιο Επαγγελματικών Προσόντων θα εφαρμοστεί στα πρότυπα του αντίστοιχου ευρωπαϊκού (ΕΠΕΠ), το οποίο συνδέει τα συστήματα επαγγελματικών προσόντων των χωρών, λειτουργώντας ως μηχανισμός μετατροπής για την ευκολότερη κατανόηση των επαγγελματικών προσόντων σε διαφορετικές χώρες και συστήματα. Τα επίπεδα καλύπτουν όλο το εύρος των επαγγελματικών προσόντων, από τα βασικά (Επίπεδο 1, π.χ. σχολικά απολυτήρια) έως τα προχωρημένα (Επίπεδο 8, π.χ. διδακτορικά) επίπεδα.


Υπάρχουν λοιπόν εξελίξεις και τώρα που ήρθε η ώρα και για το σύστημα των 8 βαθμίδων της ΕΕ κατά το οποίο ο κάθε πτυχιούχος θα κατατάσεται αναλόγως το πτυχίο του σε μια από τις βαθμίδες αυτές,τώρα καταλάβαμε όλοι την φασαρία που έκαναν οι πολυτεχνικές σχολές με την στήριξη του ΤΕΕ για να θεωρηθούν οι 5ετής σπουδές των φοιτητών τους σαν βασικό πτυχίο+master,θέλουν απλά να καταταγούνε στην 7η βαθμίδα μακριά από τις άλλες σχολές και τα κολέγια.

Και για του λόγου το αληθές μπείτε εδώ να διαβάσετε αναλυτικά τις προϋποθέσεις για ένταξη σε μια εκ των 8 βαθμίδων του ΕΠΠ (Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Προσώντων) το οποίο ενέκρινε προσφάτως η ΕΕ. Το αρχείο .pdf που αναλύει το όλο σύστημα βρίσκεται εδώ
http://ec.europa.eu/dgs/education_culture/publ/pdf/eqf/broch_el.pdf σελίδα 14. Από την περιγραφή των βαθμίδων καταλαβαίνουμε άμεσα οτι η 8 είναι το διδακτορικό και η 7 είναι το μεταπτυχιακό ενώ η 6 είναι όλα τα βασικά πτυχία,στην 6 κανονικά πρέπει να ενταχθούν και τα ΤΕΙ. Το ΤΕΕ θα πιέσει προς κάθε κατεύθυνση σίγουρα ωστέ να ενταχθούν τα ΤΕΙ σε χαμηλότερη βαθμίδα δημιουργόντας προβλήματα. Δεν θα το καταφέρουνε όμως.
Εν τω μεταξύ η ένταξη στις βαθμίδες κάθε πτυχίου κτλπ θα γίνει και με τα επαγγελματικά δικαιώματα που απορέουν από το κάθε πτυχίο,άρα πρέπει πρώτα να υπογραφούν όλα τα ΠΔ για τα επαγγελματικά μας δικαιώματα και στην συνέχεια να ενταχθούμε στις βαθμίδες,με τα υπάρχοντα δικαιώματα του 1970 λυπάμε αλλά μάλλον 4η ή 5η βαθμίδα είμαστε. Ο κ. Πανάρετος όμως ενημέρωσε οτι θα υπάρξουν εξελίξεις όπως και προανέφερα. Οπότε περιμένουμε μέχρι τον Ιανουάριο.

Τέλος έχουμε και νεώτερη ανακοίνωση της ΕΕΤΕΜ που αναφέρει τις χθεσινές εξελίξεις μετά από την κινητοποίηση http://www.eetem.gr/docs/anak_2009_12_18.pdf

3 comments:

Anonymous said...

Οι εξετάσεις σε φορείς ή επιμελητήρια μάλλον δεν μας συμφέρουν.
Που να πάνε οι απόφοιτοι του ΤΕΙ Καβάλας με εισαγωγή τα 6,000 μόρια να διαγωνιστούν ή καταταγούν με απόφοιτους του ΕΜΠ με βάση εισαγωγής 19,300 μόρια;
Θα ξεφτιλιστούμε συνάδελφοι.

EnergyTechnology said...

Το θέμα το εξετάσεων στο σύστημα των βαθμίδων είναι σημαντικό. Αλλά εύχομαι να μετατρέψουν σε επιμελητήριο την ΕΕΤΕΜ. Μέχρι στιγμής δεν άκουσα κάτι για εξετάσεις. Πάντως αμα είναι να τοποθετήσουνε μέλη του ΤΕΕ και να βάζουν θέματα αυτοί μάλλον σκούρα τα πράγματα. Θα πρέπει να υπάρχει ισότιμη συμμετοχή των φορέων ΤΕΙ και ΑΕΙ στο σύστημα έτσι ώστε να είναι ίδιας "τάξης μεγέθους" και οι αντίστοιχες πιέσεις που πιθανόν να ασκήσουν προς το ώφελος των μελών της κάθε επαγγελματικής ένωσης.

Anonymous said...

Εσύ ο πρώτος:

εκεί που πάνε οι απόφοιτοι Βουλγαίας/Ρουμανίας/Αλαβανίας και όχι μόνο, με 0.000 μόρια και πτυχίο με ένα ντενεκέ λάδι. Αντε τώρα στη μαμά σου διπλωματούχε της πλάκας...