Tuesday 19 April 2011

"Επανάσταση" στον τομέα της ενέργειας από το ΤΕΙ Κρήτης !



Tης Χαράς Βηλαρά

Παρουσιάστηκε στο δημοτικό συμβούλιο το πρωτοπόρο πρόγραμμα HIPER που υλοποιείται στο Ρέθυμνο.

Ένα σπουδαίο ενεργειακό «όπλο» έχει στα χέρια του το ΤΕΙ Κρήτης, ως μέλος της ευρωπαϊκής επιστημονικής ερευνητικής ομάδας και το Ρέθυμνο έχει την τιμή να είναι στο έδαφός του η περιφερειακή εγκατάσταση του προγράμματος.

Ο λόγος για το ερευνητικό πρόγραμμα HIPER που έχει ως στόχο τη διερεύνηση παραγωγής ενέργειας από σύντηξη υδρογόνου και χρήση της σαν μελλοντική πηγή ενέργειας στον πλανήτη. Το ΤΕΙ Κρήτης που συμμετέχει στην σημαντική προσπάθεια της Ευρώπης να πρωτοπορήσει στην έρευνα για την παραγωγή ενέργειας από ελεγχόμενη σύντηξη υδρογόνου με laser, με τη μέθοδο της Γρήγορης Ανάφλεξης, είναι επικεφαλής στην Ελλάδα του προγράμματος HiPER.
Πρόκειται για μια από τις βασικότερες ερευνητικές υποδομές του οδικού χάρτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον τομέα της ενέργειας με σημαντικά οφέλη φυσικά για τη χώρα μας, για μια «επανάσταση» στον τομέα της ενέργειας με το ΤΕΙ πρωτοπόρο, με την μια περιφερειακή εγκατάσταση να είναι στο Ρέθυμνο.

Το HIPER παρουσιάστηκε χθες στο δημοτικό συμβούλιο Ρεθύμνου από τον Διευθυντή της Σχολής Τεχνολογίας ΤΕΙ Ρεθύμνου-Χανίων και τον ερευνητή – καθηγητή του ΤΕΙ, Νεκτάριο Παπαδογιάννη.
Το πρόγραμμα ξεκίνησε το 2005 μετά από συζητήσεις μεταξύ επιστημόνων στην κατεύθυνση της λύση του ενεργειακού προβλήματος, όπως τόνισε ο κ. Ταταράκης. Λίγο καιρό μετά κατατέθηκε η πρόταση στα αρμόδια όργανα της Ε.Ε. που την ενέταξε στον οδικό της χάρτη για την ενέργεια.
Το 2008 ξεκίνησε η προπαρασκευαστική φάση και αυτή τη στιγμή ξεκινάει η φάση της τεχνολογικής ανάπτυξης.
Το 2012 θα γίνει η πρώτη επιστημονική επίδειξη του έργου, την επόμενη 3ετία σύμφωνα με τον προγραμματισμό θα ξεκινήσει η κατασκευή του πρωτότυπου λέιζερ που χρειάζεται για τη σύντηξη υδρογόνου και το 2030 υπολογίζεται ότι θα είναι έτοιμος ο πρώτος πρωτότυπος σταθμός παραγωγής ενέργειας από σύντηξη υδρογόνου.
Ο προϋπολογισμός του έργου είναι 15 εκ. ευρώ για τη φάση που ολοκληρώνεται τώρα με χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση και η επόμενη φάση είναι με συνολικά 850 εκ. ευρώ πάλι με χρηματοδότηση από την Ε.Ε. και τις εθνικές κυβερνήσεις των κρατών που συμμετέχουν.
Η χώρα μας συμμετέχει στην εκτελεστική επιτροπή αποφάσεων του HIPER, η Ελλάδα δηλαδή συμμετέχει ενεργά λόγω του ότι βέβαια η ιδέα ξεκίνησε από έλληνες επιστήμονες.

Τι είναι το HIPER

Τo HIPER αντιπροσωπεύει την προσπάθεια της Ευρώπης να πρωτοπορήσει στην έρευνα για την παραγωγή καθαρής ενέργειας από ελεγχόμενη σύντηξη υδρογόνου, μέθοδος αντίστοιχη με την επιλογή της φύσης για την παραγωγή ενέργειας στον ήλιο, πρόκειται δηλαδή για το αντίθετο τα σχάσης όπου παράγονται ραδιενεργά απόβλητα.
Επιπλέον, στόχος του HiPER είναι και η παραγωγή νέας γνώσης σε τομείς βασικής επιστήμης.
Όπως εξήγησε ο κ. Ταταράκης «πρόκειται για την ένωση δυο ατόμων υδρογόνου που παράγουν ήλιο και ενέργεια σε μορφή μη φορτισμένων σωματιδίων. Είναι ουσιαστικά η ενέργεια που έρχεται στη γη μας από τον ήλιο και γνωρίζουμε όλοι ότι η ηλιακή ενέργεια είναι η πιο καθαρή που μπορεί να υπάρξει, αυτή τη μορφή θέλουμε να παράγουμε και είμαστε κοντά στο στόχο μας».
Οι χώρες που συμμετέχουν στο HIPER σε κυβερνητικό επίπεδο είναι η Μεγάλη Βρετανία, η Γαλλία, η Ελλάδα, η Ιταλία, η Ισπανία, η Πορτογαλία η Τσεχία.
Σε ιδρυματικό επίπεδο είναι η Γερμανία, η Πολωνία και η Ρωσία και υπάρχουν και συνεργάτες διεθνώς όπως ο Καναδάς, η Κίνα, η Ιαπωνία και η Νότιος Κορέα, οι ΗΠΑ.
Ο στόχος του HIPER είναι διττός όπως εξήγησε ο κ. Ταταράκης.
Καταρχήν να δείξει ότι μπορεί να παραχθεί ενέργεια από σύντηξη πυρήνων υδρογόνου και επίσης μέσα από αυτή τη διαδικασία θα προκύψουν τεχνολογικά οφέλη που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε άλλους τομείς της επιστήμης όπως στην ιατρική, στα νέα υλικά.
Ο κ. Ταταράκης προκειμένου να δώσει μια χαρακτηριστική εικόνα για την ενέργεια που θα παράγεται είπε πως 70 γραμμάρια νερού ισοδυναμούν σε ενέργεια σύντηξης ίδια με το πετρέλαιο που υπάρχει σε ένα από τα μεγαλύτερα τάνκερ που κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή στις θάλασσες. «Ένα κυβικό χιλιόμετρο θαλασσινού νερού περιέχει ενέργεια σύντηξης ισοδύναμη ίση με όλα τα ενεργειακά αποθέματα του πλανήτη σε κάρβουνο, αέριο ή πετρέλαιο».

Οφέλη

Όπως τα ανέλυσε ο κ. Ταταράκης τα οφέλη για τη χώρα μας είναι εξαιρετικά σημαντικά:
α) Η προνομιακή χρήση της απεριόριστης μελλοντικής καθαρής ενέργειας που θα παραχθεί από την σύντηξη υδρογόνου.
β) Η Ελληνική ψήφος για την επιλογή της Ευρωπαϊκής χώρας που θα στεγάσει την Κεντρική Ευρωπαϊκή Εγκατάσταση.
γ) Η ενίσχυση των ελληνικών επιστημονικών ομάδων μέσα από τη συμμετοχή τους σε κοινά πειράματα στις μεγάλες ευρωπαϊκές εγκαταστάσεις του HiPER, η ενίσχυση των ελληνικών εταιρειών και των νέων Ελλήνων επιστημόνων που θα παρακολουθήσουν αυτό το νέο επιστημονικό/ τεχνολογικό τομέα από κοντά και θα είναι έτοιμοι για τις νέες προκλήσεις.

Για το Ρέθυμνο βέβαια λόγω του γεγονός ότι το Κέντρο Φυσικής Πλάσματος και Λέιζερ έχει την ευθύνη για το πρόγραμμα της βασικής επιστήμης για το πρόγραμμα διεθνώς, έχει μια παραπάνω σημασία αφού στο Ρέθυμνο θα διοργανώνονται όλα τα διεθνή μεταπτυχιακά και σχολεία και ήδη από πέρυσι έχει ξεκινήσει η διαδικασία αυτή. Δημιουργείται επίσης ένα διεθνές πρόγραμμα master στο Ρέθυμνο.
Για να γίνει πραγματικότητα το όνειρο των επιστημόνων χρειάζεται όμως στήριξη από την πολιτεία και όχι μόνο την κεντρική αλλά και την τοπική αυτοδιοίκηση και τους τοπικούς φορείς, όπως τόνισε ο κ. Ταταράκης.

Κτηριακή υποδομή
Για το Κέντρο Πλάσματος και Laser, την ευρωπαϊκή περιφερειακή εγκατάσταση του hiper δηλαδή στο Ρέθυμνο, μίλησε ο κ. Παπαδογιάννης αλλά και για το ελληνικό δίκτυο για την εκμετάλλευση του προγράμματος.
Κοντά στην ολοκλήρωσή της είναι η περιφερειακή εγκατάσταση στα Τρία Μοναστήρια, είπε παρουσιάζοντας τη μακέτα της εγκατάστασης.
Διεθνής πειραματική ομάδα εργάζεται στο πρόγραμμα ήδη, όπως και θεωρητική ομάδα, που συνεργάζονται με κορυφαία ιδρύματα στο εξωτερικό.
Τα εργαστήρια βρίσκονται διάσπαρτα σε Ρέθυμνο και Χανιά και πρέπει σημείωσε να γίνουν γρήγορα οι διαδικασίες για να συγκεντρωθούν όλα στο Ρέθυμνο στην εγκατάσταση που ήδη υπάρχει με την αγορά της απαιτούμενης έκτασης. Ο εξοπλισμός έχει αγοραστεί από ευρωπαϊκά και εθνικά κονδύλια αλλά και από την Περιφέρεια, ύψους περίπου 3 εκ. ευρώ.
Ο κ. Παπαδογιάννης εξήγησε ότι η συγκρότηση του διεπιστημονικού ελληνικού δικτύου στην Ελλάδα καταρχήν θα διαχύσει τη γνώση σε όλη την Ελλάδα, θα στηρίξει το απαιτητικό έργο του HiPER, θα ενσωματώσει και θα αξιοποιήσει την παραγόμενη γνώση. Ανέφερε ότι λόγω της σημασίας του Προγράμματος HiPER για τη χώρα, η ΓΓΕΤ πρόσφατα χρηματοδότησε τη δημιουργία του συνδεδεμένου Εθνικού Δικτύου HiPER-GR, όπου συμμετέχουν 12 Ελληνικά Πανεπιστήμια και Ερευνητικά Κέντρα, η ΔΕΗ και μια εταιρεία με δραστηριότητα στον χώρο της ενέργειας.
Επικεφαλής του δικτύου είναι το ΤΕΙ. Ζητούμενο είναι η περαιτέρω χρηματοδότηση αφού, όπως τόνισε ο κ. Παπαδογιάννης, και η Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας που έχει χρηματοδοτήσει το έργο στη μεσαία φάση αναφέρει πως η Περιφέρεια Κρήτης έχει χρήματα για την έρευνα και πρέπει εφόσον είναι στο Ρέθυμνο η εγκατάσταση και υπάρχουν οφέλη να υπάρξει η οικονομική βοήθεια της Περιφέρειας με το ποσό που αντιστοιχεί.
Σημαντικό "εργαλείο"
Το ΤΕΙ και η τοπική κοινωνία έχουν στα χέρια τους ένα σημαντικό «εργαλείο» διεκδίκησης με το πρόγραμμα που αναπτύσσει.
Στην εποχή του Καλλικράτη στην παιδεία, το ΤΕΙ στο Ρέθυμνο έχει ένα συγκριτικό πλεονέκτημα στα σενάρια περί συγχωνεύσεων.
Αυτό σημείωσε και ο δήμαρχος Ρεθύμνου, ευχαριστώντας τους επιστήμονες για το ότι «ανοίγουν δρόμους και καθιστούν το Ρέθυμνο κέντρο διεθνούς βεληνεκούς στο επίπεδο της έρευνας». Τους χαρακτήρισε μάλιστα προπομπούς της επανάστασης και τόνισε πως η επιτυχία του ΤΕΙ « είναι μια απάντηση για το πώς ισχυροποιείται η θέση μας σε όλα τα επίπεδα διεκδίκησης».
Τη στήριξη του στο έργο των ερευνητών εξέφρασε και ο αντιπεριφερειάρχης αρμόδιος για θέματα ενέργειας Κώστας Λαμπρινός, τονίζοντας πως θα προωθήσει ζητήματα που τους απασχολούν.
Στη συνέχεια τοποθετήθηκαν δημοτικοί σύμβουλοι εκφράζοντας την ικανοποίηση αλλά και το θαυμασμό τους για το έργο που γίνεται στο Ρέθυμνο.

Πηγή: http://heraklion1.blogspot.com/2011/04/blog-post_4433.html

Monday 18 April 2011

Νέο επαναστατικό είδος φωτοβολταϊκών από γυαλί.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Michigan έχουν κάνει μια ανακάλυψη σχετικά με τη συμπεριφορά του φωτός που θα μπορούσε να αλλάξει την ηλιακή τεχνολογία για πάντα. Ο Stephen Rand, καθηγητής στα τμήματα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Πληροφορικής, καθώς και στα τμήματα Φυσικής και Εφαρμοσμένης Φυσικής, και ο William Fisher, υποψήφιος διδάκτωρ στον τομέα της Εφαρμοσμένης Φυσικής, ανακάλυψαν ότι το φως, όταν ταξιδεύει στη σωστή ένταση μέσα από ένα υλικό, όπως το γυαλί που δεν έλκει τον ηλεκτρισμό, μπορεί να δημιουργήσει μαγνητικά πεδία που είναι 100 εκατομμύρια φορές δυνατότερα από τα επίπεδα που νομίζαμε έως τώρα. Στις συνθήκες αυτές το μαγνητικό πεδίο που προκύπτει είναι αρκετά ισχυρό έτσι ώστε να μπορεί να παράγει ηλεκτρική ενέργεια.

Το αποτέλεσμα είναι ένα είδος οπτικής μπαταρίας που θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένα νέο είδος ηλιακών κυψελών χωρίς την διαδικασία με τους ημιαγωγούς αλλά μονάχα με τη χρήση γυάλινων φακών οι οποίοι θα εστιάζουν το ηλιακό φώς καθώς και ινών για να μπορούν οι φακοί να συνδέονται μεταξύ τους. Το θετικό είναι ότι το γυαλί ταιριάζει και με τους φακούς και με τις ίνες και παράγεται σε μεγάλες ποσότητες. Ο Rand και ο Fisher προβλέπουν ότι θα μπορούσαν να πετύχουν με αυτή τη νέα τεχνολογία αποτελεσματικότητα ισοδύναμη με τα σημερινά φωτοβολταϊκά πάνελ.

Με αποδόσεις ίσες με αυτές των σημερινών φωτοβολταϊκών στοιχείων, η νέα ηλιακή τεχνολογία είναι σε θέση πλέον να βάλει τους ηλιακούς πίνακες με πολύ πιο προσιτό και ομαλό τρόπο μέσα στα σπίτια ακόμη και στα παράθυρα των σπιτιών!

Πηγή: http://www.ecotimes.gr/406/νέο-επαναστατικό-είδος-φωτοβολταϊκώ/


Tuesday 12 April 2011

Τώρα θυμήθηκε ο κύριος Σπηλιωτόπουλος και η ΝΔ τα προβλήματα των πτυχιούχων ΤΕΙ και τα επαγγελματικά τους δικαιώματα.

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Δευτέρα, 11 Απριλίου 2011

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ανακοίνωση του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων της Νέας Δημοκρατίας:

«Απαράδεκτο και προσβλητικό για το σύνολο των αποφοίτων της Ανώτατης Εκπαίδευσης της χώρας είναι το σχέδιο διαβούλευσης για τις αρχές που πρέπει να διέπουν τη Δημιουργία ενός υποτιθέμενου “Ενιαίου Επιμελητηριακού Φορέα Μηχανικών”, που έδωσε στη δημοσιότητα ο Υφυπουργός Παιδείας κ. Πανάρετος.
Εκτός από ατυχής, είναι και επικίνδυνη η επιλογή του Υπουργείου Παιδείας. Ανίκανο να δώσει λύση στο σοβαρότατο πρόβλημα των Επαγγελματικών Δικαιωμάτων των αποφοίτων ΤΕΙ, επιχειρεί να χρησιμοποιήσει τη μέθοδο του “κοινωνικού αυτοματισμού”.
Με την πρότασή του το Υπουργείο Παιδείας έρχεται, όχι μόνο να “επενδύσει” στη διαχρονική διαφωνία των Μηχανικών Πολυτεχνικών Σχολών και των Μηχανικών ΤΕΙ, αλλά και να δημιουργήσει και νέα διαφωνία μεταξύ των αποφοίτων ΤΕΙ πριν και μετά το 2001.
Το “τέχνασμα” του κ. Πανάρετου είναι ατυχές και επικοινωνιακά, αλλά και ουσιαστικά, καθώς άλλωστε η δομή και λειτουργία των Επιμελητηρίων στη χώρα μας δεν είναι θέμα ευθύνης του Υπουργείου του.

Το Υπουργείο Παιδείας οφείλει να σταματήσει τους επικίνδυνους επικοινωνιακούς “τακτικισμούς” του και να προχωρήσει στην επίλυση του χρόνιου προβλήματος των Επαγγελματικών Δικαιωμάτων των αποφοίτων ΤΕΙ, αξιοποιώντας τα Προεδρικά Διατάγματα που βρήκε έτοιμα από την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας».

Πηγή:   http://nd.gr/web//press-office/press/-/journal_content/56_INSTANCE_Rb5c/46027/638885
_____________________________________________________________________________________________

Και ο υπεύθυνος για τον τομέα πολιτικής ευθύνης εθνικής παιδείας και θρησκευμάτων της Νέας Δημοκρατίας που όρισε ο κ. Σαμαράς είναι ο Άρης Σπηλιωτόπουλος.
Τον θυμάστε καλά πιστεύω έ ? Τότε τον Αύγουστο του 2009 μέσα στο κατακαλόκαιρο με το θερμόμετρο στους 40 βαθμούς. Τότε που είχανε κολλήσει στο ΥΠΕΧΩΔΕ και το ΥΠΑΝ τα εγκεκριμένα από το ΣΑΤΕ Π.Δ για τα επαγγελματικά μας δικαιώματα και επειδή δεν προχωρούσε η διαδικασία ο Αρούλης είπε: ε.... θα περάσω εγώ ειδική τροποποίηση στον νόμο για την παιδεία ωστέ να μην χρειάζονται συνυπογραφή τα Π.Δ από τα άλλα καθεστωτικά υπουργεία του Σουφλιά και όλης της παρέας, οπότε θα περάσουν τα Π.Δ των ΕΔ των ΤΕΙ να τελειώνουμε. Και τότε το ΤΕΕ το ΓΕΩΤΕΕ οι πρυτάνεις η ΕΜΔΥΔΑΣ το ΕΜΠ κτλπ έγιναν λεοντάρια, η αποφασιστικότητα του Αρούλη και της τότε κυβέρνησης της Ν.Δ έγιναν 1000 κομμάτια μπροστά στις συντεχνίες και τα συμφέροντα.
Τελικά όχι μόνο δεν πέρασε η τροποποίηση αλλά αντ'αυτής πέρασε άλλη τροποποίηση που έλεγε οτι για την έγκριση οποιονδήποτε Π.Δ για δικαιώματα εκτός από συμβούλιο ΣΑΠΕ-ΣΑΤΕ χρειάζεται και η σύμφωνη γνώμη του ΤΕΕ και των αντίστοιχων επιμελητηρίων. Μάλιστα είχε πέσει και γερό κράξιμο από το blog μου τότε, ολοκληρώσαμε το καλοκαίρι μας με τον χειρότερο τρόπο.

Τώρα, σχεδόν 2 χρόνια μετά, συγκινήθηκε η νέα δημοκρατία και ο Αρούλης για τα προβλήματα των ΤΕΙ και των αποφοίτων τους. Εμ βέβαια αφού οι δημοσκοπίσεις δείχνουν κλείσιμο της ψαλίδας του ΠΑΣΟΚ έναντι της ΝΔ, η ΝΔ αυξάνει το αντιπολιτευτικό της μέτωπο μπάς και μαζέψει περισσότερους ψηφοφόρους και περάσει το ΠΑΣΟΚ, γιατί ανεπιβεβαίωτες φήμες λένε πως το ΠΑΣΟΚ θα αντέξει το πολύ 3 - 3.5 χρόνια διακυβέρνησης. ΄
Τα θυμάμαι πολύ καλά κύριοι της Ν.Δ, δεν τα ξεχνάω ούτε εγώ ούτε αρκετοί άλλοι, δεν είμαστε τόσο χαζοί όσο νομίζετε. Και το ΠΑΣΟΚ αν δεν καταφέρει να κάνει τίποτα τα ίδια και χειρότερα από εσας θα υποστεί στις εκλογές. Όσον αφορά την νέα διαβούλευση του Πανάρετου για το ενιαίο επιμελητήριο μηχανικών θα βγάλω καινούργιο post.  

Friday 8 April 2011

Πράσινο νησί και οι Λειψοί µε αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα.

Στους Λειψούς θα δηµιουργηθεί το δεύτερο πράσινο νησί στο γαλάζιο Αιγαίο µετά τον Αϊ-Στράτη και θα καλύπτει τις ενεργειακές του ανάγκες αποκλειστικά από ανανεώσιµες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ).

Στόχος είναι το νησάκι των 500-600 κατοίκων τον χειµώνα και των 2.000-3.000 το καλοκαίρι να αποτελέσει το πρώτο νησί µηδενικών εκποµπών ρύπων στη Μεσόγειο και τουριστικό πόλο έλξης καθ’ όλη τη διάρκεια τουχρόνου κατά το µοντέλο του νησιού Σάµσε (Samsoe) στην πρωτοπόρο ∆ανία που καλύπτει 100% τις ανάγκες του από πράσινη ενέργεια.Την εξαγγελία έκανε χθες η υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Τίνα Μπιρµπίλη, µιλώντας στο συνέδριο του «Economist» για την καινοτοµία και την ευρυζωνικότητα.

Το σχέδιο να γίνουν οι Λειψοί το ελληνικό Σάµσε θα επιτευχθεί µε τη χρήση προηγµένων συστηµάτων εξοικονόµησης ενέργειας και ΑΠΕ, έξυπνων ευρυζωνικών δικτύων και καθαρών µέσων µεταφοράς, δηλαδή ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Το νησί έχει 5-6 ξενοδοχεία, καµιά 50αριά εµπορικά κτίρια, καθώς και 500 κατοικίες, µεγάλο τµήµα των οποίων είναι παραθεριστικές. Το έργο θα περιλαµβάνει, σύµφωνα µε τις πληροφορίες, φωτοβολταϊκά και αιολικά συστήµατα, µονάδες παραγωγής και αποθήκευσης υδρογόνου, µονάδες αφαλάτωσης νερού µε τη χρήση ήπιων µορφών ενέργειαςκ! αι τεχνικών εξοικονόµησης σε όλα τα κτίρια του οικισµού, συµπεριλαµβανοµένων των δηµόσιων και των εµπορικών. Στόχος είναι µέσα από τις παρεµβάσεις αυτές να δηµιουργηθεί ένα νησί µε µηδενικό ισοζύγιο εκποµπών διοξειδίου του άνθρακα, δηλαδή µια κλιµατικά ουδέτερη περιοχή.

Το κόστος κατασκευής εκτιµάται στα 28 εκατ. ευρώ, τα χρήµατα θα προέλθουν από το Επιχειρησιακό Πρόγραµµα Περιβάλλοντοςτου υπουργείου Περιβάλλοντος και αυτή τη στιγµή το έργο βρίσκεται στη φάση των µελετών. Πιθανώς οι διαγωνισµοί για την επιλογή των κατασκευαστριών εταιρειώννα προκηρυχθούν και µέσα στο 2011. Τον σχεδιασµό του έργου έχει αναλάβει το Κέντρο Ανανεώσιµων Πηγών Ενέργειας, ενώ στη φάση της κατασκευής εκτιµάται ότι θα δηµιουργηθούν δεκάδες θέσεις εργασίας. Ο στόχος είναι οιΛειψοί να αποτελέσουν πόλο έλξης οικολογικού τουρισμού, αλλά και πρότυπο πράσινης ανάπτυξης.

ΚΑΙ ΠΡΑΣΙΝΟ ΧΩΡΙΟ. Στο ίδιο συνέδριο, η υπουργός έκανε λόγο και για τη δηµιουργία ενός πράσινου χωριού, δηλαδή ενεργειακά αυτόνοµου, στον Νοµό Αρτας.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΦΙΝΤΙΚΑΚΗΣ

Πηγή: http://tro-ma-ktiko.blogspot.com/2011/04/blog-post_6544.html

Δημόσια διαβούλευση της ΡΑΕ σχετικά με το νέο κανονισμό αδειών παραγωγής από ΑΠΕ & ΣΗΘΥΑ.

Με τη σημερινή ανάρτηση προς δημόσια διαβούλευση του νέου Κανονισμού Αδειών Παραγωγής από ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας ολοκληρώνει πλέον το βασικό ρυθμιστικό πλαίσιο που διέπει τη διαδικασία έκδοσης άδειας παραγωγής. Ο νέος Κανονισμός Αδειών αποσκοπεί αφ’ ενός στη βελτιστοποίηση αφ’ ετέρου στην απλούστευση της διαδικασίας υποβολής και αξιολόγησης αιτήσεων έργων ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ, σύμφωνα με τις επιταγές του νέου νομοθετικού πλαισίου (ν.3851/2010), συμβάλλοντας έτσι στην αποτελεσματικότερη προώθηση των έργων ΑΠΕ και στην επίτευξη των συναφών εθνικών ενεργειακών στόχων. Στόχος της ΡΑΕ είναι να αποδοθεί στους ενδιαφερόμενους ένα εύχρηστο ρυθμιστικό εργαλείο που θα διασφαλίζει διαφάνεια και ισότιμη μεταχείριση των αιτούντων, προς όφελος τελικά της οικονομίας, του περιβάλλοντος και των καταναλωτών.

Ο νέος Κανονισμός κινείται σε τρεις (3) βασικούς άξονες: Πρώτον, εφαρμόζει και εξειδικεύει τις ρυθμίσεις του νόμου 3851/2010, με τον οποίο διαμορφώθηκαν νέοι όροι για την αδειοδότηση των έργων ΑΠΕ. Δεύτερον, αποτυπώνει τη σωρευμένη εμπειρία δουλειάς της Ρυθμιστικής Αρχής στον τομέα αυτό, εισάγοντας νέες εξειδικευμένες ρυθμίσεις ή τροποποιώντας τις υφιστάμενες, με στόχο να είναι πρακτικά εφαρμόσιμες. Τρίτον, διαμορφώνει και περιγράφει νέες, στοχευμένες διαδικασίες για μορφές ΑΠΕ που εμφανίσθηκαν σχετικά πρόσφατα στην αγορά ενέργειας.

Οι κύριες ρυθμίσεις που διαφοροποιούνται σε σχέση με το υφιστάμενο κανονιστικό πλαίσιο, είναι οι ακόλουθες:

α. Για τη διασφάλιση της αναγκαίας διαφάνειας και ευρείας, κατά το δυνατόν, δημοσιότητας, όσον αφορά τη διαδικασία δημοσιοποίησης των αιτήσεων, η ΡΑΕ αναλαμβάνει την υποχρέωση να ενημερώνει σχετικά τους Καλλικρατικούς Δήμους, ώστε να επιτυγχάνεται η αποτελεσματικότερη διάχυση της πληροφορίας στις τοπικές κοινωνίες.
β. Θεσπίζεται ειδική και διαφανής διαδικασία αδειοδότησης για τις περιοχές με κορεσμένα δίκτυα.
γ. Ενσωματώνονται τα νέα κριτήρια αξιολόγησης που προβλέπονται στο νόμο, δηλαδή η συμμόρφωση με το Ειδικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού για τις ΑΠΕ, καθώς και η συμβατότητα των έργων με το Εθνικό Σχέδιο Δράσης, ενώ τα υφιστάμενα κριτήρια, όπως π.χ. η αξιολόγηση της οικονομικής επάρκειας των φορέων, προσαρμόζονται στο νόμο αυτό, με ενσωμάτωση και των σχετικών αποφάσεων της ΡΑΕ (όπως οι αποφάσεις 1179/2010, 1179Β/2010, 1258/2010, 1258A/2010, 2070/2010, 2238/2010).
δ. Αποσαφηνίζεται το καθεστώς ανανέωσης της άδειας παραγωγής.
ε. Απλουστεύεται η διαδικασία τροποποίησης της άδειας, λόγω αλλαγής στην εταιρική σύνθεση του αδειούχου.
ζ. Εισάγεται ρύθμιση για την υποχρέωση γνωστοποίησης της μεταβολής στοιχείων της άδειας, για την οποία δεν απαιτείται η τήρηση της διαδικασίας τροποποίησης.
η. Θεσπίζεται λεπτομερής διαδικασία ανάκλησης των αδειών παραγωγής
θ. Εισάγονται εξειδικευμένες ρυθμίσεις για τεχνολογίες ΑΠΕ που αναπτύσσονται ήδη δυναμικά, μετά την παροχή σχετικών κινήτρων στο πρόσφατο νομοθετικό πλαίσιο (ν.3851/2010), όπως είναι οι σταθμοί βιομάζας και βιοαερίου, οι ηλιοθερμικοί σταθμοί, καθώς επίσης και οι σταθμοί ΑΠΕ που συνδυάζονται με αφαλάτωση στα νησιά.
ι. Προσαρμόζεται ο Κανονισμός Αδειών στις ρυθμίσεις του ν.3734/2009 για τα έργα ΣΗΘΥΑ.

Η ΡΑΕ, έχοντας ως στόχο την εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος και την εύρυθμη λειτουργία και ανάπτυξη της εγχώριας ενεργειακής αγοράς, θα λάβει υπ’ όψη όλες τις προτάσεις και παρατηρήσεις που θα διατυπωθούν στο πλαίσιο της παρούσας δημόσιας διαβούλευσης.

Η Δημόσια Διαβούλευση θα διαρκέσει έως τις 2 Μαϊου 2011.
Συμμετοχή στη διαβούλευση γίνεται με επιστολή, έντυπη ή ηλεκτρονική, στη διεύθυνση: res_consultation@rae.gr.

Όλες οι απόψεις θα δημοσιοποιηθούν επώνυμα εκτός αν ο αποστολέας δεν επιθυμεί τη δημοσιοποίηση των στοιχείων του.

Η ΡΑΕ θα εκπονήσει και θα δημοσιοποιήσει σχετική έκθεση μετά τη λήξη της διαβούλευσης.

Σύνδεσμος διαβούλευσης:
http://www.rae.gr/site/system/docs/consultations/060411_1/info.csp?viewMode=normal  

Πηγή:  
http://www.rae.gr/categories_new/about_rae/activity/global_consultation/current/06042011.csp 

Wednesday 6 April 2011

Και νέες αντιδράσεις για εγκατάσταση Φ/Β πάρκων στην Ελλάδα. Αυτή την φορά στον δήμο Προσοτσάνης στην Δράμα.

Αντιδράσεις συναντούν τα αιτήματα δύο επενδυτών για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάρκων, έκτασης περίπου 450 στρεμμάτων το καθένα, στο δημοτικό διαμέρισμα Κοκκινογείων του δήμου Προσοτσάνης Δράμας.

Αντίθετοι στην εκμίσθωση της κοινόχρηστης αυτής έκτασης είναι οι κτηνοτρόφοι της περιοχής, καθώς βόσκουν εκεί τα κοπάδια τους. Ο αντιπεριφερειάρχης Δράμας, Γιάννης Ξανθόπουλος, είχε συνάντηση εργασίας γι’ αυτό το θέμα στο δημαρχείο Προσοτσάνης, με τον δήμαρχο Άγγελο Λύσσελη, δημοτικούς και περιφερειακούς συμβούλους, καθώς και εκπροσώπους των επενδυτών.

Ο κ. Λύσσελης δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι ο δήμος δεν είναι αντίθετος στην επένδυση, αλλά πρέπει να ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι νέοι άνθρωποι επέλεξαν να παραμείνουν στο χωριό και να επενδύσουν στην κτηνοτροφία. Εκτίμησε ότι τις επόμενες μέρες το θέμα μπορεί να λυθεί με την μετακίνηση των φωτοβολταϊκών πάρκων βορειότερα, ούτως ώστε να συνυπάρχουν και οι δύο δραστηριότητες.

Ο κ. Ξανθόπουλος, ο οποίος είναι και αρμόδιος να αποφασίσει για την εκμίσθωση μετά από εισήγηση των υπηρεσιών, σημείωσε ότι θα προσπαθήσει να ικανοποιήσει τόσο τους επενδυτές, όσο και την τοπική κοινωνία.

Πηγή: http://tro-ma-ktiko.blogspot.com/2011/04/blog-post_4911.html

Και μια απορία που μου δημιουργήθηκε, τα χωράφια στα οποία βόσκει ένας κτηνοτρόφος τα κοπάδια του δεν θα πρέπει να είναι ιδιόκτητα ? Υπάρχουν περιοχές που παραχωρούνται σε κτηνοτρόφους δωρεάν και είναι κοινόχρηστα χωράφια για αυτό τον σκοπό ? Αν είναι κοινόχρηστοι τότε τον λόγο τον έχει ο κάθε κάτοικος της περιοχές αφού ανήκει σε όλους ο κοινόχρηστος χώρος, άμα όμως οι εκτάσεις ανήκουν σε άλλον ιδιοκτήτη ο οποίος θέλει να βάλει εκεί τα Φ/Β είναι δικαίωμά του να εκμεταλευτεί το οικόπεδό τους όπως αυτός επιυθυμεί.  

Friday 1 April 2011

Ανακοινώθηκε σήμερα οτι η Ελλάδα θα αποχωρήσει από το μνημόνιο, διότι λεφτά υπάρχουν.

Μετά από συνάντηση του προθυπυυργού κ. Παπανδρέου με τον υπουργό οικονομικών και τα μέλη του ΔΝΤ αποφασίσθηκε η Ελλάδα να σπάσει το μνημόνιο και να αποχωρήσει αφού πρώτα πληρώσει εφαπαξ στο ΔΝΤ όσα χρήματα δανείστηκε μέχρι σήμερ μαζί με τους τόκους.

Ο λόγος είναι διότι μετά από έλεγχο που επετράπη στο ΣΔΟΕ από τα κράτη στα οποία εδρεύουν τράπεζες όπως σε τράπεζες της Χονολουλού, του Μπαχρέιν, της Μανίλα, της Φοκουσίμα και του Γκέντλερμπιρλιγκί βρέθηκε ελληνικό μαύρο χρήμα που δεν δηλωνόταν στην εφορία και αγγίζει τα 400 δις εκατομύρια ευρώ.

Επειδή λεφτά υπάρχουν το ΣΔΟΕ δέσμευσε τα χρήματα χωρίς να δημιουργήσουν πρόβλημα τα ξένα κράτη και οι τράπεζες τους και έτσι τα έφερε σε λογαριασμό του ελληνικού κράτους το οποίο με την σειρά του θα πληρώσει το ΔΝΤ και θα απαλλάξει τους έλληνες από τους φόρους που επιβλήθηκαν με το μνημόνιο.

Λεφτά υπάρχουν ! Ζήτω η κυβέρνηση ! Ζήτω το κράτος !