Monday 23 April 2012

160.000 "έξυπνους" μετρητές βάζει πιλοτικά η ΔΕΗ

Την πιλοτική εγκατάσταση 160.000 «έξυπνων μετρητών» ρεύματος, στους καταναλωτές των Νομών Ξάνθης, Λέσβου και Λευκάδας προωθεί η ΔΕΗ με σκοπό να αλλάξει τα ρολόγια όλων των πελατών της μέχρι το 2020. Οι σύγχρονοι μετρητές, προσφέρουν ευελιξία στην επιλογή τιμολογίων, ανάλογα με το καταναλωτικό προφίλ κάθε κατοικίας ή καταστήματος, δυνατότητες τηλεχειρισμών στο διαχειριστή του δικτύου, αλλαγής παρόχου, παρακολούθηση της κατανάλωσης μέσω οθόνης ή μέσω του διαδικτύου, προπληρωμή κατανάλωσης και πολλά άλλα.

Ο διαγωνισμός που θα προκηρύξει η ΔΕΗ προβλέπει την προμήθεια ενός Κέντρου Τηλεμέτρησης, το οποίο θα μπορεί να υποστηρίζει μέχρι 200.000 μετρητές, αλλά να είναι επεκτάσιμο, ώστε να λαμβάνει στοιχεία από επιπλέον 7,3 εκατομμύρια μετρητές. Επίσης, την προμήθεια 160.000 ηλεκτρονικών μετρητών χαμηλής τάσης και 40.000 συσκευές απεικόνισης ενεργειακών δεδομένων (οθόνες). Το όλο σύστημα, σύμφωνα με το σχέδιο προκήρυξης, θα πρέπει να εξυπηρετεί λειτουργίες όπως:

• Τηλεμέτρηση σε τακτά χρονικά διαστήματα
• Σύνδεση και αποσύνδεση του καταναλωτή εξ αποστάσεως
• Οικιακές οθόνες για ενημέρωση του καταναλωτή
• Προπληρωμή λογαριασμών
• Διαχείριση μετρητικών δεδομένων
• Σήμα απώλειας παροχής

Σημαντικό συστατικό του συστήματος τηλεμέτρησης, θα είναι οι οικιακές οθόνες, που θα μπορούν να εγκατασταθούν σε σημείο της κατοικίας ή του καταστήματος. Σύμφωνα με τις προδιαγραφές που θέτει η ΔΕΗ, η οθόνη θα πρέπει να μπορεί να προσφέρει υπηρεσίες όπως:

• Αποστολή μηνυμάτων στον πελάτη σχετικά με, προσφορές, προγραμματισμό διακοπών, μεταβολές στα τιμολόγια
• Στοιχεία για τη διαθεσιμότητα του λογαριασμού, την εξέλιξη της κατανάλωσης, την οικονομική επιβάρυνση του καταναλωτή κ.λπ.
• Σε περίπτωση που ο καταναλωτής έχει θέσει όριο στην κατανάλωση, να τον ειδοποιεί όταν η κατανάλωση ηλεκτρικού πλησιάζει στο όριο που έχει θέσει
• Προπληρωμή και ειδοποίηση του καταναλωτή όταν πλησιάζει η εξάντληση του ποσού που έχει προπληρώσει
• Ιστορικό συναλλαγών
• Στατιστικά στοιχεία κατανάλωσης
• Προφίλ κατανάλωσης σε διάφορες χρονικές περιόδους
• Μέτρηση της παραγωγής από οικιακά φωτοβολταϊκά

Το έργο με προϋπολογισμό 50,5 εκατομμύρια ευρώ, χαρακτηρίζεται από τη ΔΕΗ ως «Πιλοτικό Σύστημα Τηλεμέτρησης και Διαχείρισης της Ζήτησης Παροχών Ηλεκτρικής Ενέργειας Οικιακών και Μικρών Εμπορικών Καταναλωτών και Εφαρμογής Έξυπνων Δικτύων». Ωστόσο από το κείμενο της προκήρυξης, προκύπτει ότι ο ανάδοχος, ή οι ανάδοχοι του έργου, θα έχουν τις περισσότερες πιθανότητες να αναλάβουν την επέκταση του συστήματος για το σύνολο της χώρας, δηλαδή για περίπου 7 εκατομμύρια μετρητές με προϋπολογισμό πάνω από 1,5 δισ. ευρώ. Έτσι ο ανταγωνισμός αναμένεται έντονος, ενώ στο παιχνίδι είναι αποφασισμένες να μπουν δυνατά, μεγάλες ευρωπαϊκές εταιρείες και κυρίως όσες από αυτές διατηρούν παραγωγική υποδομή στην Ελλάδα.

http://www.energypress.gr/news/160.000-exypnoys-metrhtes-bazei-pilotika-h-DEH

3 comments:

Anonymous said...

Ε ΒΕΒΑΙΑ, ΝΑ ΜΑΣ ΒΑΖΟΥΝ ΕΥΚΟΛΑ ΤΑ ΧΑΡΑΤΣΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΣ ΚΟΒΟΥΝ ΕΥΚΟΛΑ ΤΟ ΡΕΥΜΑ ΟΠΟΤΕ ΘΕΛΟΥΝ ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ - ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΟΛΟ ΘΕΜΑ

ΑΣΕ ΠΟΥ ΘΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΠΟΤΕ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΔΕΙΟ ΚΑΙ ΣΕ ΣΥΝΝΕΝΟΗΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΠΙΔΟΞΟΥΣ ΛΗΣΤΕΣ ΘΑ ΚΑΝΟΥΝ ΕΦΟΔΟΥΣ ΑΝΕΝΟΧΛΗΤΟΙ.

EnergyTechnology said...

Δεν έχεις και άδικο σε αυτά που λές, ειδικά το 1ο με την διακοπή ρεύματος. Κάτι ξέρουν κάπιοι που μιλάνε οτι προσπαθούν να μας επιβάλλουν πλήρη ηλεκτρονικό έλεγχο, με το παραμικρό ίχνος αντίδρασης να σε συνθλίβουν με το πάτημα ενός πλήκτρου. Θέλει πολύ σκέψη και ανάλυση το θέμα τελικά.

Anonymous said...

aaa nai h kakh dei ton xaratsion kai tou YKO egine h kalh protoporiakh kai kianotoma dei... mouaxaxaxa