Monday, 30 April 2012

Ρευστό και ενημέρωση εδώ και τώρα ζητούν οι φορείς των ΑΠΕ

Την άμεση διοχέτευση ρευστότητας στις ΑΠΕ και την παροχή μέσα στην επόμενη εβδομάδα των αναλυτικών στοιχείων για την κατάσταση των ελλειμμάτων στην αγορά ηλεκτρισμού ζήτησαν οι αρμόδιοι φορείς των ΑΠΕ, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν προ ολίγου.

Ειδικότερα, τονίστηκε ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα το πρόβλημα της ρευστότητας του ΛΑΓΗΕ και τα χρήματα να διοχετευτούν αμέσως στην αγορά, η οποία δεν αντέχει να χρηματοδοτεί ελλείμματα.

Επιπρόσθετα τόνισαν ότι θα πρέπει οι φορείς των ΑΠΕ να ενημερωθούν αναλυτικά για τα αποτελέσματα της μελέτης της PWC έτσι ώστε να τοποθετηθούν επισήμως και λεπτομερώς για τους πιθανούς τρόπους μακροπρόθεσμης αντιμετώπισης των στρεβλώσεων στην αγορά.

Σύμφωνα με τους φορείς των ΑΠΕ, το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται να ωριμάσουν και να παραγάγουν αποτελέσματα μερικά από τα μέτρα που έχουν ήδη δρομολογηθεί σύμφωνα και με την απόφαση της ΡΑΕ 1453/2011 του Νοεμβρίου 2011.

Ωστόσο με την εξέλιξη της κρίσης, τα μέτρα αυτά δεν επαρκούν με συνέπεια να απαιτούνται άμεσα μέτρα, τα οποία, σύμφωνα με τους φορείς των ΑΠΕ, θα πρέπει να είναι στις εξής κατευθύνσεις:

1. Απαλλαγή της ΔΕΗ από τις φορο-εισπρακτικές της αρμοδιότητες.

2. Ριζική αναθεώρηση και ελάφρυνση του υπερβολικού φορολογικού βάρους που έχει επιβληθεί στην ηλεκτρική ενέργεια κατά τα τελευταία δύο χρόνια. Ο επανασχεδιασμός πρέπει να περιλαμβάνει την μετατόπιση του φορολογικού βάρους από την κατανάλωση ενέργειας γενικά, στην κατανάλωση ενέργειας από ορυκτά καύσιμα, με στόχο την ενίσχυση του πράσινου ενεργειακού ισοζυγίου.

3. Διερεύνηση της δυνατότητας αξιοποίησης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) μέσω του ελληνικού ΜΧΣ για την ενίσχυση του ηλεκτρικού συστήματος, κατά τα πρότυπα της επανακεφαλαιοποίησης του τραπεζικού συστήματος. Αυτό πιθανόν να μπορεί να συμβεί με μεταφορά του συνόλου του ελλείμματος, περιλαμβανομένων των επισφαλειών της Προμήθειας, στους Διαχειριστές, άμεση τιτλοποίησή του και κάλυψη των εκδιδόμενων τίτλων από το Μηχανισμό.

4. Διερεύνηση της δυνατότητας παροχής εγγυήσεων από τον Μηχανισμό για τις πληρωμές των παραγωγών Α.Π.Ε., ώστε να εξομαλυνθεί το country risk και να διευκολυνθεί η χρηματοδότηση.

5. Ενσωμάτωση του Ειδικού Τέλους με το οποίο χρηματοδοτείται ο Λογαριασμός Α.Π.Ε. στο κόστος Προμήθειας και απαλοιφή της απευθείας διακριτής/ρυθμιζόμενης είσπραξής του από τους καταναλωτές.

6. Υιοθέτηση των σημαντικότερων από τις προτάσεις που περιλαμβάνονται στην έκθεση της PWC που δημοσιοποίησε η ΡΑΕ ή και πιο ριζοσπαστική εφαρμογή τους. Ενδεικτικά αναφέρεται η τροποποίηση του Κώδικα, ώστε η συνολική χρηματοδότηση του ΛΑΓΗΕ να γίνεται απευθείας από την Προμήθεια χωρίς μεσολάβηση του ΑΔΜΗΕ.

Οι εκπρόσωποι των ΑΠΕ εξαπέλυσαν ευθείες βολές κατά της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΚΑ, που δεν κατάφερε να διαγνώσει τα προβλήματα της ενεργειακής αγοράς, που σήμερα κινδυνεύει με κατάρρευση, ενώ παράλληλα επανέλαβαν ότι το έλλειμμα του Ειδικού Λογαριασμού Α.Π.Ε. δεν οφείλεται στις Α.Π.Ε., κάτι το οποίο, σύμφωνα με τους φορείς αποδεικνύεται:

1. Από το γεγονός ότι οι Α.Π.Ε. μειώνουν το κόστος του ρεύματος, αφού η επίτευξη των στόχων Α.Π.Ε. το 2020 με βάση το Εθνικό Σχέδιο Δράσης, οδηγεί σε χαμηλότερο κόστος ηλεκτροπαραγωγής σε σχέση με αυτό στην περίπτωση αποτυχίας, και

2. Από το απλό γεγονός ότι σήμερα η συνολική αποζημίωση που λαμβάνουν οι σύγχρονοι σταθμοί φυσικού αερίου είναι τελείως συγκρίσιμη με τη μέση τιμή αποζημίωσης των Α.Π.Ε.

http://www.energypress.gr/news/Reysto-kai-enhmerwsh-edw-kai-twra-zhtoyn-oi-foreis-twn-APE

No comments: