Thursday 19 April 2012

«Λαβώθηκε» ο Ήρων 2, βγαίνει εκτός λειτουργίας για 5 μήνες

Εκτός λειτουργίας λόγω βλάβης τέθηκε την περασμένη εβδομάδα η μονάδα συνδυασμένου κύκλου φυσικού αερίου Ήρων 2. Οι πρώτες εκτιμήσεις αναφέρουν ότι η μονάδα που ανήκει στον όμιλο ΓΕΚ Τέρνα και την GdF Suez, θα μείνει εκτός συστήματος για διάστημα πέντε μηνών. Η εξέλιξη αυτή αφαιρεί από το σύστημα σημαντική ισχύ 400MW ενόψει και της αναμενόμενης αύξησης της ζήτησης κατά τους θερινούς μήνες.

Το πρόβλημα σύμφωνα με πληροφορίες του Energy Press εντοπίστηκε εδώ και μερικές εβδομάδες και αμέσως ενημερώθηκε ο ΑΔΜΗΕ, με αποτέλεσμα η μονάδα να μην έχει ενταχθεί στον ημερήσιο προγραμματισμό το τελευταίο δεκαπενθήμερο. Μέχρι την περασμένη εβδομάδα ωστόσο δεν είχε γίνει οριστική εκτίμηση του μεγέθους της βλάβης και κατά πόσο αυτή θα μπορούσε να επιδιορθωθεί χωρίς να τεθεί εκτός λειτουργίας η μονάδα για μεγάλο χρονικό διάστημα. Η ολοκλήρωση ωστόσο του τεχνικού ελέγχου προ ημερών, επιβεβαίωσε το χειρότερο σενάριο: το ειδικό μηχανικό ρομπότ που εντόπισε τη βλάβη, έδειξε ότι για την επιδιόρθωσή της θα πρέπει ο ρότορας της τουρμπίνας της General Electric να σταλεί στις εγκαταστάσεις της κατασκευάστριας εταιρείας στη Μεγάλη Βρετανία. Όσο για το χρονοδιάγραμμα επιδιόρθωσης της βλάβης; Η μονάδα εκτιμάται ότι θα είναι ξανά πλήρως λειτουργική στα τέλη Σεπτεμβρίου.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ο μεγάλος Ήρωνας, ονομαστικής ισχύος 435MW, μια από τις πιο σύγχρονες και τεχνολογικά άρτιες μονάδες του συστήματος ηλεκτρισμού, δε θα είναι διαθέσιμη κατά τους καλοκαιρινούς μήνες όταν και αυξάνεται σημαντικά η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας και παραδοσιακά εμφανίζονται τα ετήσια ρεκόρ αιχμής της ζήτησης. Μαζί με τον Ήρωνα, εκτός λειτουργίας αυτήν την περίοδο και μέχρι τον Ιούνιο βρίσκεται και η λιγνιτική μονάδα της ΔΕΗ ΑΗΣ Μελίτης Φλώρινας, καθώς πραγματοποιούνται εργασίες συντήρησης από το Φεβρουάριο. Η Μελίτη έχει προγραμματιστεί να λειτουργήσει εκ νέου τον Ιούνιο.

Παρά τη βλάβη του Ήρωνα πάντως, το ηλεκτρικό σύστημα θα έχει περίπου την ίδια διαθέσιμη ισχύ παραγωγικών μονάδων όπως και πέρυσι, καθώς από τις αρχές Απριλίου, τέθηκε σε εμπορική λειτουργία μια ακόμη ιδιωτική μονάδα ηλεκτροπαραγωγής η Κόρινθος Power (Μότορ Όιλ, Μυτιληναίος). Μάλιστα όπως δείχνουν τα στοιχεία από τον ημερήσιο προγραμματισμό του ΑΔΜΗΕ, ση Κόρινθος Power, εντάσσεται ανελλιπώς τις τελευταίες ημέρες στον προγραμματισμό και τροφοδοτεί με ενέργεια το σύστημα.

Σημειώνεται εξάλλου ότι κατά τη διάρκεια της πρόσφατης ενεργειακής κρίση στις αρχές του έτους και μετά από παρέμβαση της ΡΑΕ, ακολουθείται συντηρητική πολιτική σε σχέση με τη χρήση των υδροηλεκτρικών μονάδων, ώστε να συντηρηθούν τα μεγαλύτερα δυνατά αποθέματα στους ταμιευτήρες νερού. Προφανής στόχος της συντηρητικής αυτής τακτικής είναι να υπάρχουν διαθέσιμα ικανοποιητικά «στοκ» υδροηλεκτρικής ενέργειας κατά τη διάρκεια των δύσκολων μηνών του καλοκαιριού, ώστε να υπάρχουν επαρκείς εφεδρείες για … κάθε ενδεχόμενο.

http://www.energypress.gr/news/Labwthhke-o-Hrwn-2-bgainei-ektos-leitoyrgias-gia-5-mhnes-oi-epiptwseis

No comments: