Sunday 1 April 2012

Τεκμαρτό εισόδημα θα θεωρούνται οι φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις από το οικονομικό έτος 2013

Επειδή το ταμείον είναι μείον το Υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε να προσθέσει νέο τεκμήριο στις υπάρχουσες αντικειμενικές δαπάνες διαβίωσης λόγω κατοχής ακινήτων, σκαφών και ΙΧ. Τα τεκμήρια θα αφορούν τις φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις που κατέχουν οικιακοί καταναλωτές και επιχειρήσεις και βρίσκονται σε λειτουργία, δηλαδή δίνουν ρεύμα στο δίκτυο της ΔΕΗ.

Ποιό συγκεκριμένα τα στελέχη του ΥΠ.ΟΙΚ σκέφτονται να επιβάλλουν συντελεστές αναλόγως τα τετραγωνικά μέτρα των επιφανειών από τα φωτοβολταϊκά πλαίσια που θα υπάρχουν σε κάθε εγκατάσταση. Επειδή δεν έχουν αποφασιστεί ακόμα οι συντελεστές, ανώτατα στελέχη του ΥΠ.ΟΙΚ βρίσκονται σε συνεργασία με στελέχη του ΥΠΕΚΑ καθώς και την ΡΑΕ για να οριστούν οι σωστοί αυντελεστές σε ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.
Υπήρξε και μια δεύτερη σκέψη να καταρτιστεί μια μέθοδος προσδιορισμού αντικειμενικής αξίας φωτοβολταϊκού συστήματος που εκεί θα υπάρχει και αφορόλογητο όριο και με φορολογικούς συντελεστές, επειδή όμως κάτι τέτοιο κρίθηκε εξαιρετικά χρονοβόρο τελικώς η σκέψεις εγκαταλήφθηκαν γρήγορα.

Από του χρόνου λοιπόν στις φορολογικές δηλώσεις Ε1 θα υπάρχει ειδικό κουτάκι που θα πρέπει να αναγράφουμε το συνολικό εμβαδό σε τ.μ των Φ/Β πλαισίων που έχουμε στην ταράτσα μας στο χωράφι μας και οπουδήποτε. Εκτός από αυτό θα πρέπει μαζί με το Ε1 να συνοβάλλεται και ειδική βεβαίωση μηχανολόγου/ηλεκτρολόγου μηχανικού (ΤΕ ή ΠΕ) η οποία να βεβαιώνει οτι μετρήθηκε το εμβαδό το Φ/Β πλαισίων σωστά. Επίσης σε περίπτωση που τα Φ/Β δεν λειτουργούν θα πρέπει να προσκομιστεί βεβαίωση της ΔΕΗ.

Ένα μικρό παράδειγμα υπολογισμού τεκμηρίου Φ/Β εντελώς υποθετικά, αν έχουμε Φ/Β επιφάνειας 3.5 τ.μ και ο συντελεστής τεκμηρίου από 0 - 5 τ.μ είναι τα 500ευρώ/τ.μ τότε το τεκμήριο θα υπολογίζεται με το γινόμενο 3.5τ.μ*500ευρώ/τ.μ = 1750 ευρώ. Το ΥΠ.ΟΙΚ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει και ένας συντελεστής παλαιότητας που θα μειώνει το τεκμήριο αναλόγως την παλαιότητα της όλης εγκατάστασης, αλλά αυτό δεν είναι βέβαιο αν θα υπάρξει ακόμη.

Ο υπουργός οικονομικών στο έκτακτο συμβούλιο ΥΠΟΙΚ-ΥΠΕΚΑ που διεξήχθη τόνισε οτι το νέο τεκμήριο στις φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις πρέπει να ψηφιστεί το συντομότερο δυνατόν πρίν τις εκλογές διότι θα τονώσει σημαντικά την πράσινη ανάπτυξη και θα προσελκήσει σημαντικά ξένα ενεργειακά κεφάλαια στην ελληνική αγορά. Με αυτό τον τρόπο θα αποκτήσουμε φήμη στις ξένες αγορές και θα ξεπεράσουμε την δύσκολη οικονομική κρίση.

Στον αντίποδα τώρα το μέτρο αυτό έχει προκαλέσει κύμα αντιδράσεων από φορείς και οργανώσεις. Αλλά για περισσότερες πληροφορίες παρακαλούμε να περιμένετε μετά τις επόμενες εκλογές όταν θα καθοριστούν τα ποσοστά αυτοδυναμίας.

1 comment:

EnergyTechnology said...

Καλή πρωταπριλιά. Αν και με καθυστέριση P: