Monday 23 April 2012

ΗΠΑ: Νέα πρόβλεψη για 28% λιγότερο διοξείδιο του άνθρακα από την ενεργειακή βιομηχανία

Κατά 28% μικρότερο σε σχέση με την εκτίμησή του το 2007 προβλέπει πως θα είναι το ποσό εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα της αμερικανικής βιομηχανίας ενέργειας μέχρι το 2030 το αρμόδιο υπουργείο των ΗΠΑ.

Η πρόβλεψη του 2007 έκανε λόγους για 7,9 δισ. τόνους διοξειδίου του άνθρακα, ενώ η νέα πρόβλεψη αναθεωρεί αυτήν την ποσότητα σε 5,7 δισ. τόνους, ήτοι 28% μικρότερη.

Η μείωση αυτή προβλέπεται πως θα έρθει από τη μικρότερη κατανάλωση πετρελαίου και γαιάνθρακα που επέφερε η ύφεση τα χρόνια που ακολούθησαν την αρχική εκτίμηση.

Υπολογίζεται πως η ύφεση και οι υψηλές τιμές της βενζίνης ανάγκασαν τους ανθρώπους να ταξιδεύουν λιγότερο, με αποτέλεσμα μία πτώση 5% της χρήσης πετρελαίου το 2011 σε σχέση με το 2007. Αυτό “μεταφράζεται” και σε λιγότερους ρύπους, καθώς η νέα πρόβλεψη κάνει λόγο για 2,3 δισ. τόνους διοξειδίου του άνθρακα από χρήση πετρελαίου, έναντι 3,3 τόνων που προβλέφθηκε το 2007.

Επιπλέον, οι ιστορικά χαμηλές τιμές στο φυσικό αέριο (εξαιτίας της υψηλότερης παραγωγής) και τα νέα ρυθμιστικά πλαίσια για τεχνολογίες ελέγχου της ρύπανσης, ωθούν τις μονάδες ενέργειας να προτιμούν το φυσικό αέριο έναντι των γαιανθράκων, ενώ η αμερικανική κυβέρνηση προβλέπει πως εξαιτίας αυτών των δύο λόγων δεν πρόκειται να ανεγερθούν νέες μονάδες γαιανθράκων τα επόμενα χρόνια.

Έτσι, παρότι η πρόβλεψη εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα για το φυσικό αέριο (το οποίο πάντως εκπέμπει σχεδόν τη μισή ποσότητα σε σχέση με τους γαιάνθρακες) παρέμεινε ίδια στους 1,4 δισ. τόνους, εντούτοις μειώθηκε κατά πολύ η πρόβλεψη για τις εκπομπές από γαιάνθρακες.

Πιο συγκεκριμένα, το 2007 προβλέπονταν εκπομπές ύψους 3,2 δισ. τόνων, ενώ η αναθεωρημένη πρόβλεψη κάνει λόγο για μόλις 2 δισ. τόνους διοξείδιο του άνθρακα από καύση γαιανθράκων.

Αθροιστικά, όπως ήδη προαναφέρθηκε, τα παραπάνω επιμέρους ποσά δείχνουν πως μέχρι το 2030 οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από τη βιομηχανία ενέργειας των ΗΠΑ προβλέπεται πως θα ανέλθουν στους 5,7 δισ. τόνους, 28% λιγότερο από την αντίστοιχη πρόβλεψη του 2007, κάτι που μπορεί να συμβάλλει στην αντιμετώπιση του φαινομένου του θερμοκηπίου και της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

http://www.greenbusiness.gr/19284/ηπα-νέα-πρόβλεψη-για-28-λιγότερο-διοξεί/

No comments: