Monday 30 April 2012

60 νέα πράσινα μεγαβάτ προστέθηκαν τον Μάρτιο

Η συνολική εγκατεστημένη ισχύς των ΑΠΕ έφτασε τα 2179 μεγαβάτ τον Μάρτιο, εκ των οποίων τα 1388 είναι αιολικά, τα 535 φωτοβολταϊκά, τα 212 υδροηλεκτρικά και τα 44,53 βιομάζα. Σύμφωνα με το μηνιαίο δελτίο του ΛΑΓΗΕ, τον περασμένο μήνα προστέθηκαν 24 μεγαβάτ αιολικών, 30,58 φωτοβολταϊκών και 5,6 υδροηλεκτρικών στις ήδη υπάρχουσες ΑΠΕ.

Συνολικά, τον Μάρτιο προστέθηκαν περί τα 60 μεγαβάτ ΑΠΕ, με τα πρωτεία να έχουν τα φωτοβολταϊκά, τη στιγμή που τα αιολικά δεν σημειώνουν μεγάλες προσθήκες κατά τους πρώτους μήνες του 2012. Οι παράγοντες της αγοράς δεν θεωρούν ότι παρατηρείται ακόμα καθυστέρηση εξαιτίας των προβλημάτων χρηματοδότησης, καθώς τα περισσότερα από αυτά τα έργα είχαν εξασφαλίσει πόρους πριν ακόμα γενικευτεί η κρίση στα σημερινά της επίπεδα. Παρόλα αυτά, εκφράζονται ανησυχίες για την συνέχεια, αφού ως γνωστόν, τα τραπεζικά δάνεια έχουν διακοπεί εντελώς προς τις επενδύσεις αυτού του είδους.

Επίσης, ο κλάδος της ανανεώσιμης ενέργειας αντιμετωπίζει πλέον πιο επείγοντα προβλήματα, με τη μορφή των καθυστερήσεων των πληρωμών για τους παραγωγούς. Οι καθυστερήσεις αυτές συχνά φτάνουν τους 3-4 μήνες και απειλούν με χρεοκοπία αρκετές επιχειρήσεις που αδυνατούν να αποπληρώσουν τα δάνειά τους. Για τον λόγο αυτό, οι εκπρόσωποι τεσσάρων συνδέσμων των ΑΠΕ, ζήτησαν σήμερα από την Πολιτεία να αναλάβει άμεσα μέτρα ούτως ώστε να δοθεί μια προσωρινή και μια μόνιμη λύση στα φλέγοντα αυτά ζητήματα.

http://www.neaenergia.gr/index.php/eidiseis/aiolika/60-nea-prasina-megabat-prostethikan-ton-martio.html

No comments: