Monday 30 April 2012

Μνημόνιο συνεργασίας της βουλγαρικής BEH με την αζέρικη SOCAR

Μνημόνιο κατανόησης για την προώθηση αμοιβαίας επωφελούς συνεργασίας στον τομέα του φυσικού αερίου και στην τροφοδοσία και εμπορία πετρελαϊκών προϊόντων υπέγραψαν η βουλγαρική κρατική επιχείρηση ενέργειας Bulgarian Energy Holding (BEH) και η κρατική πετρελαϊκή εταιρία του Αζερμπαϊτζάν– SOCAR.

Το μνημόνιο υπεγράφη, σήμερα, δεύτερη μέρα της επίσκεψης στο Μπακού βουλγαρικής κυβερνητικής αντιπροσωπείας με επικεφαλής τον πρωθυπουργό Μπόικο Μπορίσοφ. Το κείμενο υπέγραψαν ο εκτελεστικός διευθυντής της BEH, Μιχάιλ Αντόνοφ και ο πρώτος αντιπρόεδρος της SOCAR, Κόσμπακχτ Γιουσίφζαντε, παρουσία του υπουργού Οικονομίας, Ενέργειας και Τουρισμού της Βουλγαρίας, Ντέλιαν Ντόμπρεβ.

Το μνημόνιο εκτιμάται ως ένα ακόμη σημαντικό βήμα προς την προώθηση στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών για τη διασφάλιση προμήθειας φυσικού αερίου στη Βουλγαρία και τη μεταφορά του μέσω της βουλγαρικής επικράτειας στη νότια και ανατολική Ευρώπη και συνεπώς ενισχύει την υλοποίηση του σχεδίου του South Gas Corridor (που θα διοχετεύει φυσικό αέριο στην Ευρώπη από την Κασπία θάλασσα μέσω Τουρκίας περνώντας από τη Μαύρη Θάλασσα), σύμφωνα με το βουλγαρικό πρακτορείο ειδήσεων BTA.

Οι δύο εταιρείες θα συνεργαστούν, ώστε να διασφαλιστεί η προμήθεια φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν στη Βουλγαρία με την κατασκευή του διασυνδετήριου αγωγού φυσικού αερίου Βουλγαρίας–Τουρκίας έως το 2014, πριν από την υλοποίηση της δεύτερης φάσης ανάπτυξης του σχεδίου εκμετάλλευσης των αποθεμάτων φυσικού αερίου του Σαχ Ντενίζ που αναμένεται μετά το 2017.
Αυτή θα είναι η πρώτη εναλλακτική οδός προμήθειας της Βουλγαρίας με φυσικό αέριο και διασφαλίζει τη διαφοροποίηση των πηγών και την εδραίωση ανταγωνισμού μεταξύ των προμηθευτών.

http://www.energypress.gr/news/Mnhmonio-synergasias-ths-boylgarikhs-BEH-me-thn-azerikh-SOCAR

No comments: