Sunday 15 April 2012

Αν Λοβερζόν: Ο Σαρκοζί προσπάθησε να πουλήσει πυρηνικό αντιδραστήρα στον Καντάφι

Αναταραχή προκαλούν στην προεκλογική εκστρατεία της Γαλλίας και ιδιαιτέρως στο στρατόπεδο του προέδρου και υποψηφίου της Κεντροδεξιάς Νικολά Σαρκοζί, λίγες μέρες πριν από τη διεξαγωγή του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών, οι δηλώσεις της Αν Λοβαρζόν, πρώην επικεφαλής της γαλλικής πυρηνικής επιχείρησης Areva, ότι ο Γάλλος πρόεδρος επεχείρησε να πωλήσει πυρηνικό αντιδραστήρα στον Μουαμάρ Καντάφι.

Σε συνέντευξή της στην πολιτική επιθεώρηση L’ Express, η Αν Λοβαρζόν, γνωστή στη Γαλλία και με το προσωνύμιο «Ατομική Αν» από την θητεία της στην Areva, κατηγορεί τον πρόεδρο Σαρκοζί ότι μέχρι τα μέσα του 2010 προσπαθούσε να πωλήσει στον Καντάφι πυρηνικό αντιδραστήρα. «Το κράτος, το οποίο υποτίθεται ότι είναι υπεύθυνο, υποστήριζε αυτή την τρέλα. Φανταστείτε αν η πώληση είχε τελικώς πραγματοποιηθεί, πώς θα φαινόταν τώρα», τόνισε η Λοβαρζόν.

Άμεση ήταν η αντίδραση της εκπροσώπου της κυβέρνησης, Βαλερί Πεκρές, η οποία κατηγόρησε τη Λοβαρζόν ότι προσπαθεί να τακτοποιήσει ανοιχτούς λογαριασμούς, ενώ πρόσθεσε ότι οι αιτιάσεις της είναι αβάσιμες. «Η Αν Λοβαρζόν θα έπρεπε να έχει παραιτηθεί αν ήταν αντίθετη. Δεν το έπραξε, οπότε οι ισχυρισμοί της είναι ψευδείς», επεσήμανε η Πεκρές.

Η Λοβαρζόν, πρώην σύμβουλος του Φρανσουά Μιτεράν, φημολογείται ότι θα αναλάβει κυβερνητικό αξίωμα σε περίπτωση επικράτησης του Ολάντ στις εκλογές. Η ίδια επιμένει ότι είχε εναντιωθεί έντονα στην πρωτοβουλία του Σαρκοζί. Πρόσθεσε ότι μετά την εκλογική του νίκη, το 2007, ο Σαρκοζί τής πρότεινε θέση στην κυβέρνηση και ότι εκείνη αρνήθηκε. «Ο Σαρκοζί δεν σχημάτιζε κυβέρνηση, επέλεγε τους ηθοποιούς που θα πρωταγωνιστούσαν στην ταινία του», σχολίασε η Λοβαρζόν.

http://www.energia.gr/article.asp?art_id=56933

No comments: