Thursday 12 April 2012

Συνέδριο για τις ΑΠΕ στην Κρήτη από το ΤΕΕ/ΤΑΚ

Το φάκελο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (Α.Π.Ε.), που έχει πυροδοτήσει σωρεία αντιδράσεων απο τη μια άκρη της Κρήτης ως την άλλη, ανοίγει το Τεχνικό Επιμελητήριο Ανατολικής και Δυτικής Κρήτης που συνδιοργανώνουν ένα μεγάλο συνέδριο, που θα πραγματοποιηθεί στο Ηράκλειο το Σάββατο 9 και την Κυριακή 10 Ιουνίου.

Στο συνέδριο που έχει ως βασικό στόχο να ακουστούν όλες οι επιστημονικές προσεγγίσεις και απόψεις και να καταγραφεί η αγωνία των τοπικών φορέων για το φλέγον αυτό θέμα, θα μιλήσουν και οι ιδιώτες επενδυτές, για να ξεδιπλώσουν τα σχέδια τους τα οποία παραμένουν μέχρι σήμερα άγνωστα για την τοπική κοινωνία.

Το μεγάλο αυτό θέμα πρόκειται να εξεταστεί σε τέσσερα διαφορετικά επίπεδα. Το πρώτο αφορά στην καταγραφή της υφιστάμενης κατάστασης και τα δεδομένα που υπάρχουν σε σχέση με το ενεργειακό ζήτημα στην Κρήτη. Το δεύτερο επίπεδο αφορά στην ανάγκη δημιουργίας ενός ολοκληρωμένου χωροταξικού σχεδιασμού και την παρουσίαση του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίο για το επίμαχο θέμα.

Αντίστοιχα το τρίτο επίπεδο αφορά στην παρουσίαση των επενδυτικών προτάσεων που υπάρχουν για την Κρήτη, τα
έργα των ΑΠΕ στο νησί και η διασύνδεση τους με την ηπειρωτική Ελλάδα. Το τέταρτο επίπεδο θα καλύψει το χώρο
της τοπικής Αυτοδιοίκησης, των τοπικών και περιβαλλοντικών φορέων για τις εγκαταστάσεις Α.Π.Ε. μεγάλης ισχύος και τη διασύνδεση της Κρήτης.

Ήδη τα δύο τμήματα του Τεχνικού Επιμελητηρίου ανατολικής και δυτικής Κρήτης, έχουν συγκροτήσει δύο ομάδες εργασίας οι οποίες επεξεργάζονται την πλατφόρμα παρουσίασης του μεγάλου αυτού θέματος, μέσα στην οποία θα τίθενται συγκεκριμένα ερωτήματα τα οποία στη συνέχεια θα επιχειρηθεί να απαντηθούν μέσω του διαλόγου που θα αναπτυχθεί κατά τη διάρκεια του συνεδρίου.

Στόχος θα είναι τα ερωτήματα αυτά μαζί με τις απαντήσεις τους, να αποτελέσουν βασικό κομμάτι των συμπερασμάτων του συνεδρίου. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα συμπεράσματα του συνεδρίου, πρόκειται να παρουσιαστούν σε τρεις διαφορετικές ημερίδες που θα πραγματοποιηθούν στα Χανιά, στο Ρέθυμνο και στον Άγιο Νικόλαο.

http://www.neaenergia.gr/index.php/eidiseis/aiolika/sinedrio-gia-tis-ape-stin-kriti-apo-to-tee/tak.html

No comments: