Wednesday 18 April 2012

Αργότερα οι αποφάσεις για τις εταιρείες λιανικής ρεύματος

Παράταση για δύο μήνες παίρνει η απόφαση της ΡΑΕ σχετικά με την καταγγελία που έχει κάνει η ΔΕΗ ως διαχειριστής του δικτύου για οφειλές προς την ίδια όλων σχεδόν των εναλλακτικών παρόχων ηλεκτρικού ρεύματος, ποσών από τις χρεώσεις χρήσης δικτύου.

Η ΔΕΗ είχε υποβάλει στη ΡΑΕ καταγγελία λόγω μη εκπλήρωσης των υποχρεώσεων (ως προς την καταβολή και απόδοση χρεώσεων χρήσης δικτύου) στις εταιρείες Energa και Hellas Power αλλά και REVMA ena, Ελληνική Εναλλακτική Ενεργειακή, και Elpedison Power. Επειδή ο νόμος ορίζει τρίμηνη προθεσμία για την έκδοση απόφασης και η διαδικασία δεν έχει ολοκληρωθεί, η ΡΑΕ δίνει τώρα με απόφασή της, δίμηνη παράταση της προθεσμίας. Όπως εξηγεί σχετικά η Αρχή:

Προκειµένου να διαµορφώσει τεκµηριωµένη άποψη επί της καταγγελίας, είχε καλέσει τις καταγγελλόμενες εταιρείες να διατυπώσουν τις απόψεις τους επί των ισχυρισµών της ΔΕΗ, τις οποίες ακολούθως διαβίβασε στην καταγγέλλουσα για την εκ µέρους της απάντηση. Ακολούθως, κάλεσε κάθε μία από τις καταγγελόμενες εταιρείες σε προφορική ακρόαση αλλά υπάρχει σημαντική καθυστέρηση της σχετικής διαδικασίας. Η Αρχή περιμένει τώρα τα υπομνήματα των εταιρειών και γιαυτό αποφάσισε την παράταση.

Υπενθυμίζεται ότι ήδη η ΡΑΕ έχει δώσει σε τελική διαβούλευση στον κώδικα προμήθειας στον οποίο ενσωματώνει την εμπειρία της λειτουργίας της αγοράς τα τελευταία χρόνια και κυρίως τους τελευταίους μήνες οπότε και δημιουργήθηκαν τα γνωστά προβλήματα με τις ιδιωτικές εταιρείες εμπορίας ρεύματος. Οι σημαντικότερες αλλαγές, συγκριτικά με το προηγούμενο σχέδιο του Κώδικα Προμήθειας, συνοψίζονται στα εξής:

• Προστίθενται, για πρώτη φορά, ειδικά κεφάλαια με εξειδικευμένες ρυθμίσεις τόσο για την προστασία των μικρών πελατών, όσο και των ευάλωτων καταναλωτών

• Προστίθεται κεφάλαιο με εξειδικευμένες ρυθμίσεις σχετικά με τον Προμηθευτή Τελευταίου Καταφυγίου και τον Προμηθευτή Καθολικής Υπηρεσίας, σύμφωνα με τα Άρθρα 57 & 58 του ν.4001/2011, καθώς και την αποκτηθείσα εμπειρία των τελευταίων μηνών .

• Ενσωματώνονται στον Κώδικα Προμήθειας οι ρυθμίσεις που περιέχονται σε δύο (2) κομβικές προγενέστερες Αποφάσεις της ΡΑΕ, και συγκεκριμένα αυτές που αφορούν τις Βασικές Αρχές Τιμολόγησης Ηλεκτρικής Ενέργειας (Απόφαση ΡΑΕ 692/2011) και τις Αρχές Επικοινωνίας με Πελάτη (Απόφαση ΡΑΕ 771/2011).

• Δημιουργείται ειδικό Παράρτημα (Παράρτημα ΙΙΙ) με τις Αρχές Διαχείρισης Αιτημάτων των Καταναλωτών, με στόχο την αποτελεσματικότερη προστασία τους και τη βελτίωση των προσφερόμενων σε αυτούς υπηρεσιών.

http://www.energypress.gr/news/Argotera-oi-apofaseis-gia-tis-etaireies-lianikhs-reymatos

No comments: