Tuesday 10 April 2012

Ιράν: Διέκοψε τις εξαγωγές πετρελαίου στην Ελλάδα

(upd: 13.33) Σε νέες πηγές προμήθειας αργού στρέφονται τα Ελληνικά Πετρέλαια προκειμένου να αναπληρώσουν το κενό που δημιουργεί η απόφαση του Ιράν να διακόψει την τροφοδοσία της Ελλάδας με πετρέλαιο, ανέφεραν πηγές του Ομίλου στο Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, μάλιστα, η σχετική προετοιμασία έχει ξεκινήσει εδώ και μήνες, καθώς είναι γνωστό ότι η Ε.Ε. έχει επιβάλει εμπάργκο στο Ιράν αρχής γενομένης από την 1η Ιουλίου.

Η επίσημη θέση του ομίλου παραμένει ότι "δεν σχολιάζουμε την εμπορική μας πολιτική", πληροφορίες από την αγορά ανέφεραν ωστόσο ότι το μερίδιο του Ιράν στις εισαγωγές αργού, που ανέβηκε στο 25 % το 2011 (από 7 % το 2010) καλύπτεται από χώρες της Μ. Ανατολής, της Β. Αφρικής και την Ρωσία.

Ο Ιρανός πρόεδρος, Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, στο μεταξύ, δήλωσε από την πλευρά του ότι το Ιράν διαθέτει αρκετά χρήματα ώστε είναι σε θέση να αντέξει ένα πλήρες εμπάργκο στις πωλήσεις πετρελαίου και μάλιστα για πολλά χρόνια.

"Οι δυτικές δυνάμεις θέλουν να επιβάλουν κυρώσεις στο πετρέλαιο μας και πρέπει να τούς πούμε ότι έχουμε αποταμιεύσει τόσα χρήματα ώστε ακόμα και αν δεν πουλήσουμε πετρέλαιο για δυο με τρία χρόνια, η χώρα θα τα καταφέρει εύκολα", σημείωσε ο Ιρανός πρόεδρος, όπως μεταδίδουν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Νωρίτερα το energypress έγραφε:

Το Ιράν έχει διακόψει τις εξαγωγές πετρελαίου προς την Ελλάδα όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Πετρελαίου του Ιράν, Ροστάμ Γασεμί, και μεταδίδει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Shana.

"Αυτή την στιγμή, το Ιράν δεν πωλεί πλέον πετρέλαιο στην Ελλάδα" δήλωσε ο Ροστάμ Γασέμι, προσθέτοντας ωστόσο ότι η χώρα του "δεν συναντά κανένα πρόβλημα στην πώληση του πετρελαίου της και των πετρελαϊκών της προϊόντων".

Δεύτερη χώρα του ΟΠΕΚ, το Ιράν παράγει 3,5 εκατ. βαρέλια πετρελαίου ημερησίως και εξάγει περί τα 2,5 εκατ. βαρέλια.

Το Ιράν τροφοδότησε κατά μέσο όρο με 100.000 βαρέλια πετρελαίου ημερησίως την ελληνική αγορά το 2011, που αντιστοιχεί στο 1/3 των ελληνικών εισαγωγών πετρελαίου.

Η Ελλάδα προσπαθεί από την πλευρά της να αυξήσει τις εισαγωγές πετρελαίου από την Ρωσία, το Ιράκ, την Σαουδική Αραβία και την Λιβύη.

Η Ιταλία (180.000 βαρ./ημέρα) και η Ισπανία (160 βαρ./ημέρα) είναι επίσης μεγάλοι εισαγωγείς ιρανικού πετρελαίου και βρίσκονται σε παρόμοια με την Ελλάδα θέση.

http://www.energypress.gr/news/Den-exagei-pleon-petrelaio-sthn-Ellada-leei-to-Iran

No comments: