Tuesday 10 April 2012

Πρατήρια φυσικού αερίου σχεδιάζει η ΔΕΠΑ

Ένα ακόμη βήμα για την προώθηση της αεριοκίνησης κάνει η ΔΕΠΑ, καθώς βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις με εταιρεία πετρελαιοειδών, στα πρατήρια της οποίας θα προσθέσει αντλίες φυσικού αερίου για οχήματα.

Περίπου 12 χρόνια από την είσοδο της αεριοκίνησης στη χώρα με την τροφοδοσία αστικών λεωφορείων και απορριματοφόρων στην Αττική, η ΔΕΠΑ αξιοποιώντας τη συγκυρία των υψηλών τιμών στα καύσιμα, προωθεί σχέδιο για την δημιουργία σημείων τροφοδοσίας οχημάτων με φυσικό αέριο σε 12 πρατήρια.

Σύμφωνα δε με πληροφορίες του euro2day, τα πρατήρια αυτά θα είναι κατανεμημένα στην Αττική στην εθνική οδό Αθηνών - Θεσσαλονίκης και στη Θεσσαλονίκη. Την τελευταία διετία η ΔΕΠΑ έχει επεκτείνει τη δυνατότητα τροφοδοσίας οχημάτων ιδιωτικής και δημόσιας χρήσης με φυσικό αέριο στον σταθμό ανεφοδιασμού της Ανθούσας, ο οποίος αρχικά τροφοδοτούσε μόνο αστικά λεωφορεία και απορριματοφόρα.

Ωστόσο, με την είσοδο στην ελληνική αγορά οχημάτων διπλού καυσίμου (βενζίνη- φυσικό αέριο) η ΔΕΠΑ επέτρεψε τη χρήση του σταθμού και από ιδιωτικά οχήματα. Η τιμολόγηση στην αντλία γίνεται σε ευρώ ανά κιλό φυσικού αερίου, ενώ η τιμή που ισχύει κάθε επταήμερο, αναρτάται στην ιστοσελίδα της ΔΕΠΑ.

Οι στόλοι

Ενόψει της δημιουργίας δικτύου πρατηρίων φυσικού αερίου, η ΔΕΠΑ προωθεί πρόγραμμα για την προβολή του ως καύσιμο κίνησης, με την ανάληψη του κόστους μετατροπής οχημάτων που ανήκουν σε στόλους εταιρειών.

Συγκεκριμένα, η ΔΕΠΑ προτίθεται να μετατρέψει, το πρώτο εξάμηνο του 2012, σε πιλοτική βάση και με επιβάρυνση της ίδιας, ελαφρά επαγγελματικά οχήματα βενζίνης (μέχρι 3,5 τόνους) σε οχήματα διπλού καυσίμου βενζίνης – φυσικού αερίου. Στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος, προκαλεί εταιρείες που διαθέτουν στόλους ελαφρών επαγγελματικών οχημάτων να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους, εφ’ όσον πληρούν τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

1. Διαθέτουν στόλο μεγαλύτερο των πενήντα (50) ημιφορτηγών (minivans).
2. Κάθε όχημα διανύει τουλάχιστον 40.000 χιλιόμετρα το χρόνο.
3. Τα προσφερόμενα για πιλοτική μετατροπή οχήματα έχουν διανύσει λιγότερα από 150.000 χιλιόμετρα.

Η ΔΕΠΑ θα μετατρέψει 2 έως 4 οχήματα από κάθε εταιρεία. Ως «αντάλλαγμα» προς τη ΔΕΠΑ, έναντι της μετατροπής, οι εταιρείες θα της παρέχουν συγκριτικά στοιχεία, σχετικά με τη χρήση του Φ.Α. για κάθε όχημα.

Τέλος να σημειωθεί ότι τόσο η ίδια η ΔΕΠΑ, όσο και η ΕΠΑ Αττικής, έχουν θέσει σε εφαρμογή πλάνο σταδιακής αλλαγής των οχημάτων τους με νέα φυσικού αερίου.

Πηγή: "euro2day", 10.04.2012

http://www.energypress.gr/news/Prathria-fysikoy-aerioy-shediazei-h-DEPA

No comments: