Saturday 7 April 2012

Το πρόγραμμα «Ηλιος» διαφαίνεται ως μία πολύ καλή ευκαιρία ανάπτυξης

Αλέξανδρος Ζαμόρας Πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Ilion Energy
«Τα περιβαλλοντικά οφέλη από την χρήση καθαρής ενέργειας είναι πλέον γνωστά και διαδεδομένα», όπως επισημαίνει, μιλώντας στην «ΗτΣ», ο Αλέξανδρος Ζαμόρας, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Ilion Energy, υπογραμμίζοντας πως «κάθε βήμα που γίνεται σε αντίθετη πλευρά από την καύση ορυκτών καυσίμων είναι ουσιαστικά ένα βήμα προς ένα καθαρότερο αύριο».

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΑ ΖΑΚΥΝΘΙΝΟ
kzakinthinos@pegasus.gr

Κύριε Ζαμόρα, η Ilion Energy δραστηριοποιείται στην εγχώρια αγορά καθαρής ενέργειας τα τελευταία πέντε χρόνια. Απολογιστικά και δεδομένων των οικονομικών συνθηκών της χώρας, ποιες οι προοπτικές ανάπτυξης της αγοράς φωτοβολταϊκών στην Ελλάδα, στο εγγύς μέλλον;

Η ανάγκη χρήσης ηλεκτρικής ενέργειας θα υφίσταται πάντα, ως εκ τούτου είναι πεποίθησή μας ότι καθώς αυξάνονται οι ενεργειακές ανάγκες της χώρας αυξάνεται εξίσου ποσοστιαία η ανάγκη ύπαρξης ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα. Δεδομένου ότι η τεχνολογία που αφορά τις αποδόσεις των πλαισίων εξελίσσεται με γεωμετρική πρόοδο, θεωρώ ότι η ηλιακή ενέργεια και κατ'' επέκταση τα Φ/Β πλαίσια θα παίξουν έναν όλο και πιο σημαντικό ρόλο στο σύνολο του εγχώριου ηλεκτροπαραγωγικού δυναμικού. Σημαντικό ρόλο φυσικά για τη βιωσιμότητα της αγοράς είναι το ειδικό πρόγραμμα ανάπτυξης φωτοβολταϊκών σε κτίρια, το οποίο πράγματι εξυπηρετεί καίριες ανάγκες τόσο ενεργειακές όσο και οικονομικές για τους επενδυτές. Επίσης, πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι από τη συγκεκριμένη αγορά προκύπτουν και πολλαπλά οφέλη για την πολιτεία, όπως π.χ. απόδοση ΦΠΑ (οι επαγγελματικές εγκαταστάσεις εξαιρούνται), και τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Αρκεί να πούμε ότι με την καθίζηση των υπολοίπων κλάδων της οικονομίας, όπως το εμπόριο και η οικοδομή, η αγορά φωτοβολταϊκών έχει δώσει σημαντικές ανάσες στην πραγματική οικονομία.

Ποια τα σημαντικότερα έργα και ποιο το σύνολο της ενεργειακής ισχύς που έχετε εγκαταστήσει στη χώρα μας;

Το σύνολο της ισχύος που έχει εγκαταστήσει η εταιρεία μας ξεπερνά τα 3 Mwp και αφορά κυρίως εφαρμογές σε κτίρια. Το σημαντικότερο από τα έργα μας θα έλεγα ότι ήταν η ενεργειακή αναβάθμιση του κτιρίου «Στέγη Νέων» του οργανισμού «Παιδικά Χωριά SOS», όπου, ύστερα από επεμβάσεις όπως η αντικατάσταση του λέβητα με σύγχρονες αντλίες θερμότητας και την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών, έχουν μειωθεί δραστικά οι οικονομικές απαιτήσεις σχετιζόμενες με τη χρήση ενέργειας.

Οσον αφορά την κατηγορία «Εξοικονόμηση Ενέργειας», ποιο το ενδιαφέρον των Ελλήνων πολιτών για τη μείωση του κόστους στις κατοικίες τους, ποιες ενέργειες γίνονται ως προς αυτή την κατεύθυνση και τι εξοικονομεί μία οικογένεια ετησίως;

Ως έχει η έννοια εξοικονόμησης ενέργειας είναι μία σχετικά νέα προσέγγιση στον τρόπο διαβίωσης του μέσου ελληνικού νοικοκυριού.

Μετά τον οικονομικά βαρύ χειμώνα, εξαιτίας της υψηλότατης τιμής διάθεσης πετρελαίου θέρμανσης, ο κόσμος αναζητά εναλλακτικές μεθόδους παραγωγής θερμικής ενέργειας, γεγονός που αν μη τι άλλο υποδεικνύει τη συνειδητοποίηση της αναγκαιότητας εξοικονόμησης ενέργειας. Ευελπιστούμε ότι ο συνδυασμός αφύπνισης και κινήτρων, όπως το πρόγραμμα «Εξοικονομώ», θα συμβάλλουν ουσιαστικά στην ενεργειακή βελτίωση των κατοικιών. Είναι πεποίθησή μας ότι η ορθολογιστική χρήση ενέργειας πρέπει να αποτελεί κεντρικό πυλώνα της σύγχρονης κοινωνικής δόμησης, διότι απαλλάσσει τους πολίτες από αχρείαστα επιπρόσθετα οικονομικά βάρη, συμβάλλοντας ουσιαστικά στο περιβάλλον. Η αειφόρος ανάπτυξη, εξάλλου, είναι επιτεύξιμη αν η κοινωνία συνειδητοποιήσει ότι υπάρχει απρόσκοπτη ροή διαθέσιμης ενέργειας από το φυσικό μας περιβάλλον, και ότι αρκεί απλώς να διατεθούν οι απαιτούμενοι πόροι για την ανάπτυξη των απαραίτητων τεχνολογιών για τη συγκομιδή αυτής.

Εξοικονόμηση
Είναι πεποίθησή μας ότι η ορθολογιστική χρήση ενέργειας πρέπει να αποτελεί κεντρικό πυλώνα της σύγχρονης κοινωνικής δόμησης, διότι απαλλάσσει τους πολίτες από αχρείαστα επιπρόσθετα οικονομικά βάρη, συμβάλλοντας ουσιαστικά στο περιβάλλον.

Βήματα προς ένα καθαρότερο και οικονομικά ευήμερο αύριο

Ποια τα περιβαλλοντικά οφέλη από τη χρήση της καθαρής ενέργειας; Πιστεύετε πως η πολιτεία μέσω του προγράμματος «Ήλιος» θα ενισχύσει περαιτέρω την αγορά φωτοβολταϊκών;

Τα περιβαλλοντικά οφέλη από τη χρήση καθαρής ενέργειας είναι σε ουσιαστικό και μετρήσιμο επίπεδο πάρα πολλά. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα διαθέσιμα κοιτάσματα ορυκτών καυσίμων είναι πεπερασμένα, και εξ ορισμού οικονομικά ασύμφορα, διότι καθώς θα αυξάνεται η ζήτηση θα μειώνεται αναπόφευκτα η προσφορά και κατά συνέπεια η τιμή θα αυξάνεται συνεχώς. Είναι αυτός ο φαύλος κύκλος από τον οποίο οφείλει μια σύγχρονη κοινωνία να απαγκιστρωθεί. Κάθε βήμα που γίνεται σε αντίθετη πλευρά από την καύση ορυκτών καυσίμων είναι ουσιαστικά ένα βήμα προς ένα καθαρότερο και οικονομικά ευήμερο αύριο. Το πρόγραμμα «Ήλιος» διαφαίνεται να είναι μια πολύ καλή ευκαιρία ανάπτυξης και παραγωγής εσόδων για τη χώρα, και το γεγονός ότι για την υλοποίησή του θα πρέπει να γίνουν σημαντικά έργα υποδομής συνεπάγεται μετρήσιμα και ουσιαστικά μακροπρόθεσμα οφέλη για το ελληνικό σύστημα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Η παρούσα κατάσταση του συστήματος σε πολλές περιοχές παραπέμπει σε τριτοκοσμική χώρα, η ΔΕΗ ως διαχειριστής του συστήματος έχει την τεράστια ευκαιρία να αναβαθμίσει ολιστικά το σύστημα, ουσιαστικά δωρεάν, διότι τα κόστη τα επωμίζονται οι επενδυτές.

http://www.ecofinder.gr/news/ΕΝΕΡΓΕΙΑ/1/Το_πρόγραμμα_«Ηλιος»_διαφαίνεται_ως_μία_π ολύ_ κα λή_ ευκαιρία

No comments: