Wednesday 11 April 2012

Τρέχουν τώρα για τη χρηματοδότηση του καλωδίου των Κυκλάδων

Την κινητοποίηση, έστω την τελευταία στιγμή, του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας προκάλεσε η προ ημερών επιστολή της ΡΑΕ με την οποία η Ανεξάρτητη Αρχή έκρουε τον κώδωνα του κινδύνου, προειδοποιώντας ότι δεν έχει ακόμα ενταχθεί κανένα έργο διασύνδεσης ελληνικού ενδιαφέροντος στο σχετικό Ευρωπαϊκό κατάλογο με αποτέλεσμα να απεμπολείται κάθε δυνατότητα χρηματοδότησης.

Το ΥΠΕΚΑ είναι υποχρεωμένο τώρα σε αγώνα δρόμου, ο οποίος ξεκινάει σήμερα με ευρεία σύσκεψη, προκειμένου να ορίσει εκπρόσωπο στην επιτροπή, να προλάβει τις ημερομηνίες και να καταφέρει να εντάξει κάποια τουλάχιστον από τα βασικά έργα ηλεκτρικής διασύνδεσης. Η σχετική διαβούλευση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τελειώνει στις 26 Απριλίου, ενώ έχει τεθεί ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα για την καταρχήν υποβολή τεκμηριωμένων προτάσεων από τους ενδιαφερόμενους φορείς, ήδη από τον τρέχοντα μήνα. Ας σημειωθεί ότι επί ενάμιση χρόνο η χώρα μας ήταν απούσα από τις διεργασίες, ενώ αντίστοιχη επιστολή προειδοποίησης είχε στείλει η ΡΑΕ και τον Φεβρουάριο.

Πρώτος στόχος είναι να ενταχθούν στον κατάλογο των «Έργων Κοινού Ενδιαφέροντος» (ΕΚΕ) οι ηλεκτρικές διασυνδέσεις των Κυκλάδων και της Κρήτης, ενώ θα επιδιωχθεί και η ένταξη του καλωδίου Κύπρου – Κρήτης Πελοποννήσου. Τα οφέλη που προκύπτουν από την ένταξη στον κατάλογο είναι η χρηματοδότηση μελετών, η πρόσβαση σε χρηματοδοτικά εργαλεία κ.α.

Όπως τονίζει η ΡΑΕ στη επιστολή της, κρίσιμα έργα κατασκευής ελληνικών δικτύων είτε βρίσκονται εντελώς εκτός του Περιφερειακού Επενδυτικού Σχεδίου, είτε έχουν συμπεριληφθεί μόνο ως μακροπρόθεσμα έργα (για μετά το 2017 δηλαδή).

Μάλιστα η Αρχή τονίζει ότι ένα από τα έργα του οποίου η ένταξη στα ΕΚΕ θα πρέπει να επιδιωχθεί άμεσα είναι εκείνο της διασύνδεσης των Κυκλάδων, το οποίο έχει περιληφθεί στο Περιφερειακό Επενδυτικό Σχέδιο μόνο ως μακροπρόθεσμο έργο (με χρονικό ορίζοντα μετά το 2017), παρόλο που, από ελληνικής πλευράς, το ενδιαφέρον εστιάζεται στην υλοποίηση του έργου αυτού μέχρι το 2015.

http://www.energypress.gr/news/Trehoyn-twra-gia-th-hrhmatodothsh-toy-kalwdioy-twn-Kykladwn

No comments: