Tuesday 24 April 2012

Έτινγκερ προς Παπακωσταντίνου: Αφήστε τη ΡΑΕ να λειτουργήσει!

Χωρίς ισχυρή ΡΑΕ δεν γίνεται απελευθέρωση της αγοράς, αναφέρει σε επιστολή που έστειλε στον Γιώργο Παπακωσταντίνου ο επίτροπος Ενέργειας Γκίντερ Ετινγκερ, γι’ αυτό και του ζητά να προωθήσει «το συντομότερο δυνατό» νομοθετική ρύθμιση προκειμένου αφενός η Αρχή να αποκτήσει επαρκείς πόρους και αυτόνομο προϋπολογισμό όπως προβλέπει το 3ο Ενεργειακό Πακέτο, αφετέρου να επανδρωθεί με ικανό αριθμό προσωπικού.

Πρόκειται για την απάντηση του κ. Ετινγκερ στην γνωστή επιστολή Βασιλάκου (5 Μαρτίου) με τίτλο «Η επαπειλούμενη κατάρρευση της ΡΑΕ και η ύστατη ευκαιρία να την αποτρέψει», την οποία ο πρόεδρος της Αρχής είχε αποστείλει μεταξύ άλλων στον Πρωθυπουργό Λ. Παπαδήμο, τον πρόεδρο της Βουλής Φ. Πετσάλνικο, και τον υπ. ΠΕΚΑ Γ. Παπακωσταντίνου.

Στην επιστολή του προς τον έλληνα υπουργό, ο κ. Ετινγκερ βγάζει «κίτρινη κάρτα» στον κ. Παπακωσταντίνου για την υποβάθμιση της ΡΑΕ, καθώς του τονίζει πως παρ’ ότι γνωρίζει πως είναι στις προθέσεις του τελευταίου η ενίσχυσή της με πόρους, στην πραγματικότητα η ενημέρωση που έχει από την ίδια τη ΡΑΕ συνθέτει μια διαφορετική εικόνα. «Η ΡΑΕ με πληροφορεί στην επιστολή της ότι όχι μόνο οι αποδοχές του προσωπικού της έχουν μειωθεί σημαντικά, αλλά επίσης ότι δεν τους επιτρέπεται να αντικαταστήσουν προσωπικό που αποχωρεί (ή που έχει ήδη αποχωρήσει), παρόλο που οι θέσεις αυτές έχουν προηγουμένως εγκριθεί ήδη από την κυβέρνηση», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Επίτροπος.

Ούτε αυτονομία προϋπολογισμού, ούτε επαρκές προσωπικό !

Και επισημαίνει στον υπουργό ότι «το 3ο Ενεργειακό Πακέτο που ενσωματώθηκε στην Ελλάδα με το νόμο 4001/2011, απαιτεί οι ρυθμιστικές αρχές ενέργειας να έχουν αυτόνομο προϋπολογισμό και ανεξαρτησία στην υλοποίησή του, υποκείμενες σε κατασταλτικό έλεγχο, π.χ. από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Πρέπει επίσης να επανδρώνονται με ικανό αριθμό προσωπικού. Τα μέτρα που υιοθετήθηκαν βάσει της (πρόσφατης μισθολογικής) ΚΥΑ δεν φαίνεται να επιτρέπουν την επαρκή στελέχωση της ΡΑΕ. Επιπλέον αυτή η ΚΥΑ φαίνεται επίσης να έρχεται σε αντίθεση, όχι μόνο με την αυτονομία του προϋπολογισμού που προβλέπει η Κοινοτική Νομοθεσία, αλλά και με τα γενικότερα κριτήρια ανεξαρτησίας των ρυθμιστικών αρχών».

«…Νομοθετική ρύθμιση το συντομότερο δυνατό…»

Στο ίδιο ύφος, ο κ. Ετινγκερ τονίζει προς τον κ. Παπακωσταντίνου ότι «βάσει της δέσμευσης σας να εφοδιάσετε τη ΡΑΕ με επαρκείς πόρους, ώστε να είναι σε θέση να ανταπεξέλθει στην απαραίτητη ρυθμιστική εποπτεία επί των Διαχειριστών Συστημάτων ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, θα σας ζητούσα να διασφαλίσετε ότι αυτοί οι πόροι θα τεθούν πράγματι στη διάθεση της ΡΑΕ».

Στο πλαίσιο αυτό ζητά από τον υπουργό να προωθήσει την «κατάλληλη τροποποίηση του Ενεργειακού Νόμου ή οποιαδήποτε άλλη νομοθετική ρύθμιση θεωρηθεί καταλληλότερη, το συντομότερο δυνατό».

Διότι όπως λέει, πρέπει να είναι στην ευχέρεια της ΡΑΕ, να χρησιμοποιεί τον εγκεκριμένο προϋπολογισμό της όπως αυτή θεωρεί σκόπιμο, θέτοντας τους δικούς της εσωτερικούς κανόνες λειτουργίας, κάτι εξαιρετικά σημαντικό δεδομένων και των επιπρόσθετων αρμοδιοτήτων και εργασιών που έχει αναλάβει με το 3ο Ενεργειακό Πακέτο.


http://www.energypress.gr/news/Kitrinh-karta-Etingker-se-Papakwstantinoy-gia-thn-ypobathmish-ths-RAE-zhta-amesa-rythmish

No comments: