Monday 23 April 2012

Μάστιγα η έλλειψη χρηματοδότησης για τα φωτοβολταϊκά

Η δυσκολία με την οποία παρέχουν πλέον οι τράπεζες δάνεια για έργα ΑΠΕ είναι γνωστή και αποτελεί βασικό πρόβλημα για τον κλάδο τα τελευταία χρόνια. Όσον αφορά τα φωτοβολταϊκά, τα επιτόκια φτάνουν ακόμα και το 10-12% στις περιπτώσεις εκείνες που χορηγείται τελικά δάνειο, μειώνοντας έτσι τις δυνατότητες για κερδοφορία.

Την ίδια στιγμή, ένας τεράστιος αριθμός αιτήσεων και αδειοδοτημένων έργων παραμένει στα συρτάρια επειδή δεν υπάρχει χρηματοδότηση. Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι δύσκολα θα επαναληφθεί φέτος η εγκατάσταση 600 MW που έγινε πέρυσι στη χώρα μας, ιδίως αν ληφθούν υπόψη και τα υπόλοιπα ζητήματα (καθυστερήσεις, ΔΕΗ κτλ).

Επίσης, άλλο ένα σοβαρό πρόβλημα είναι και οι καθυστερήσεις που παρατηρούνται στις πληρωμές των παραγωγών ΑΠΕ από τον ΛΑΓΗΕ, οι οποίες ξεπερνούν πλέον τους τρεις μήνες, σύμφωνα με πληροφορίες.

Ασφαλώς, είναι ατυχές που όλα αυτά συμβαίνουν σε μια χώρα με τις καλύτερες δυνατές συνθήκες ηλιοφάνειας και με ένα πολύ γενναίο πρόγραμμα εγγυημένων τιμών. Τον γρίφο αυτό πάντως θα κληθεί να τον λύσει πλέον η νέα κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές.

http://www.neaenergia.gr/index.php/eidiseis/fotoboltaika/mastiga-i-elleipsi-xrimatodotisis-gia-ta-fotobo ltaik a.html

No comments: