Friday 13 April 2012

Κύπρος: Στον ανώτατο προσφεύγει ο πρόεδρος Χριστόφιας για το φυσικό αέριο

''Αλλη μία διελκυστίνδα μεταξύ Βουλής και Προέδρου της Δημοκρατίας για το φυσικό αέριο οδηγείται στο Ανώτατο Δικαστήριο στην Κύπρο. Αυτή τη φορά αφορά το νομοθέτημα που ψήφισε κατά πλειοψηφία η Ολομέλεια της Βουλής, στις 22/3/2012, με το οποίο καθίσταται καθολικός παροχέας του φυσικού αερίου για την εσωτερική αγορά η Δημόσια Εταιρεία Φυσικού Αερίου (ΔΕΦΑ), η οποία μέχρι σήμερα βρισκόταν στο περιθώριο.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Φιλελεύθερος», ο πρόεδρος Χριστόφιας, κατόπιν συμβουλής του Γενικού Εισαγγελέα, Πέτρου Κληρίδη, αποφάσισε να μην υπογράψει τη νομοθεσία και να καταχωρήσει αναφορά στο Ανώτατο Δικαστήριο ζητώντας γνωμάτευση επί του θέματος, με σκοπό την ακύρωση της απόφασης της Ολομέλειας της Βουλής.

Η θέση της εκτελεστικής εξουσίας, όπως αυτή διατυπώνεται στην έκθεση γεγονότων, είναι ότι η επίδικη, πλέον, νομοθεσία, ευρίσκεται σε αντίθεση προς τις διατάξεις του άρθρου 25 του Συντάγματος, που ρυθμίζει το δικαίωμα της απρόσκοπτης πρόσβασης σε οποιαδήποτε απασχόληση.

Στην προκειμένη περίπτωση, με την επίμαχη νομοθεσία η ΔΕΦΑ, μια εταιρεία ιδιωτικού δικαίου αποκτά μονοπωλιακό καθεστώς τόσο ως προμηθευτής του φυσικού αερίου σε οποιαδήποτε μορφή του όσο και ως ιδιοκτήτης και διαχειριστής του δικτύου μεταφοράς και διανομής του.

Στο μεταξύ, ενώπιον του Ανώτατου Δικαστηρίου αναμένεται να αχθεί και μια δεύτερη νομοθεσία που αφορά το φυσικό αέριο που ψήφισε η Βουλή, παρά τις έντονες ενστάσεις της κυβέρνησης Χριστόφια. Με τη συγκεκριμένη νομοθεσία μεταφέρονται αρμοδιότητες του υπουργού Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού σε τεχνική επιτροπή, η οποία αναλαμβάνει την ευθύνη της διεξαγωγής των διαπραγματεύσεων με τις ενδιαφερόμενες εταιρείες εξόρυξης φυσικού αερίου στην ΑΟΖ της Κύπρου.

http://www.ecofinder.gr/news/ΕΝΕΡΓΕΙΑ/1/Στον_Ανώτατο_Προσφεύγει_ο_Πρόεδρος_Χρισ τόφιας_γι α_το_Φυσικό

No comments: