Thursday 26 April 2012

"Δίνουμε τα καλύτερα κίνητρα για ΑΠΕ αλλά..."

«Η Ελλάδα έχει το καλύτερο θεσμικό πλαίσιο για τις ΑΠΕ σε ολόκληρη την Ευρώπη» τόνισε χθες ο Αντιπρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, Δημήτρης Ραχιώτης, στα πλαίσια της ομιλίας του στην ημερίδα που διοργάνωσε χθες το Ινστιτούτο Θερβάντες με θέμα τις «Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας: Η ισπανική καινοτομία», προσθέτοντας ότι, παρόλαυτά, η αγορά παραμένει δέσμια μιας σειράς προβλημάτων, τα σημαντικότερα εκ των οποίων ο κ. Ραχιώτης εντόπισε αφενός στο οικονομικό κομμάτι και αφετέρου στην έλλειψη σταθερότητας του επενδυτικού πλαισίου.

Όπως εξήγησε ο κ. Ραχιώτης, η Ελλάδα αυτή τη στιγμή προσφέρει τα καλύτερα κίνητρα για επενδύσεις στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, διατηρώντας τις ταρίφες σε υψηλά επίπεδα συγκριτικά με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, ωστόσο το ζήτημα της χρηματοδότησης αλλά και η αβεβαιότητα των επενδυτών, και κυρίως των ξένων, τείνουν να ανακόψουν τη δυναμική πορεία της χώρας στο συγκεκριμένο κλάδο.

Ειδικά για το θέμα της χρηματοδότησης ο Αντιπρόεδρος της ΡΑΕ ανέφερε ότι αποτελεί ένα πρόβλημα το οποίο έχει γίνει περισσότερο σαφές την τελευταία διετία και το οποίο, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε «δεν μπορεί να λύσει κανένας ενεργειακός νόμος».

Μάλιστα, ο κ. Ραχιώτης εκτίμησε ότι εξαιτίας της έλλειψης ρευστότητας και της αδυναμίας των τραπεζών για παροχή δανείων ενδέχεται να υπάρξει επιβράδυνση του κλάδου, καθώς ακόμα και έργα τα οποία έχουν ήδη λάβει άδεια εγκατάστασης δεν θα μπορέσουν να υλοποιηθούν ελλείψει κεφαλαίων.

Για το ζήτημα της αβεβαιότητας που έχει καλλιεργηθεί στους επενδυτές, ο Αντιπρόεδρος της ΡΑΕ αναφέρθηκε στην ανάγκη διασφάλισης μιας σταθερότητας του επενδυτικού πλαισίου, τόσο στο θεσμικό κομμάτι όσο και αναφορικά με τη φερεγγυότητα απέναντι στους επενδυτές πχ με τις πληρωμές ή την αποφυγή φορολογικών «εκπλήξεων».

http://www.energypress.gr/news/Dinoyme-ta-kalytera-kinhtra-gia-APE-alla...

No comments: