Wednesday 25 April 2012

ΔΕΠΑ : Βρέθηκαν προς το παρόν τα χρήματα για Gazprom και Botas

Μεγάλο μέρος των χρημάτων που πρέπει να καταβάλει προς τους προμηθευτές της Gazprom και Botas για τον Απρίλιο, έχει καταφέρει να εξασφαλίσει η ΔΕΠΑ, που κάθε μήνα πλέον αναγκάζεται να επιδίδεται σε ένα αγώνα δρόμου για να τα συλλέξει τα ποσά που τις οφείλουν οι πελάτες της.

Το ντόμινο των καθυστερήσεων πληρωμών, που ξεκινά από τους καταναλωτές της ΔΕΗ και έχει σαν τελευταίο αποδέκτη τη ΔΕΠΑ, καλά κρατεί, με κύκλους της τελευταίας να διαβεβαιώνουν ότι όσο οι πληρωμές προς τους προμηθευτές της γίνονται στην ώρα τους, η ενεργειακή τροφοδοσία της αγοράς δεν πρόκειται να αντιμετωπίσει πρόβλημα.

Στο τέλος κάθε μήνα, η ΔΕΠΑ πρέπει να εξασφαλίζει ένα ποσό της τάξης των 300 εκ. ευρώ για πληρωμές σε παραγγελίες φυσικού αερίου προς τη Gazprom και τη Botas, και η «νούμερο ένα προτεραιότητα της εταιρείας είναι να μην υπάρχει ούτε μια ημέρα καθυστέρησης στην εξόφληση των υποχρεώσεών της προς τους προμηθευτές της».

Βέβαια, όπως λένε οι ίδιοι κύκλοι, η εξασφάλιση μεγάλου μέρους των χρημάτων για τον Απρίλιο, δεν συνεπάγεται ότι θα συμβεί το ίδιο το Μάιο ή τους επόμενους μήνες.

Προσοχή γιατί έρχεται καλοκαίρι…

Πρόκειται για απλά μαθηματικά, καθώς εφόσον δεν δοθεί σύντομα το δάνειο των 350 εκ. ευρώ στο ΛΑΓΗΕ, οι καθυστερήσεις πληρωμών από τον τελευταίο προς τους ηλεκτροπαραγωγούς θα επιδεινωθούν, οι τελευταίοι θα δηλώσουν αδυναμία - όπως έχουν κάνει στο παρελθόν- να εξοφλήσουν τη ΔΕΠΑ, και δεν αποκλείεται μέσα στους επόμενους μήνες να δημιουργηθεί πρόβλημα στην ομαλή ενεργειακή τροφοδοσία της αγοράς.

Το «καμπανάκι» του κινδύνου κτυπά εδώ και καιρό η ΡΑΕ, και είναι χαρακτηριστική η έκθεσή της η PWC (δόθηκε χθες στη δημοσιότητα) που ούτε λίγο ούτε πολύ επισημαίνει πως βρίσκεται σε κίνδυνο ολόκληρο το σύστημα της αγοράς ενέργειας.

Ένας κίνδυνος που μεγαλώνει, καθώς όσο οι θερμοκρασίες αρχίζουν να ανεβαίνουν, και τα κλιματιστικά δουλεύουν όλο και πιο μαζικά, η ζήτηση για ηλεκτρική ενέργεια αυξάνεται…

http://www.energypress.gr/news/DEPA-:-Brethhkan-pros-to-paron-ta-hrhmata-gia-Gazprom-kai-Botas

No comments: