Sunday 15 April 2012

Η ΒΡ στηρίζει τον αγωγό SEEP για το Νότιο διάδρομο

Ο πρόεδρος της ΒΡ στο Αζερμπαϊτζάν, Ρασίντ Τζαβανσίρ δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι όποιος αγωγός επιλεγεί τελικά για να μεταφέρει το αέριο του Σαχ Ντενίζ προς την Ευρώπη θα πρέπει να έχει δυνητική χωρητικότητα 24 δις κ.μ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, αρχικά θα εξαχθούν 6 δις κ.μ. προς την Τουρκία και άλλα 10 δις κ.μ. προς την Ευρώπη, όπως άλλωστε είναι γνωστό. Την ίδια στιγμή, το πρακτορείο Trend αναφέρει ότι η ΒΡ εξετάζει αυτή την περίοδο την ανανεωμένη πρόταση για το Nabucco West, προκειμένου να αποφασίσει αν θα στηρίξει το έργο ή όχι.

«Ο Nabucco εισήγαγε μια νέα ιδέα. Σύμφωνα με αυτή, ο αγωγός θα ξεκινά στα τουρκο-ευρωπαϊκά σύνορα. Προς το παρόν εξετάζουμε το σχέδιο αυτό», δήλωσε ο κ. Τζαβανσίρ.

Αντίστοιχα, έκανε δηλώσεις που φανερώνουν ότι η ΒΡ ίσως να έχει μια προτίμηση προς τα έργα με όδευση εκτός Ελλάδας, δηλαδή το Nabucco και τον SEEP: «Δύο σχέδια, ο Nabucco και ο SEEP έχουν μεγάλο ενδιαφέρον. Έχουμε θέσει διαφανή κριτήρια για την απόφασή μας», υποστήριξε.

Τέλος, το πρακτορείο APA του Αζερμπαϊτζάν αναφέρει ότι ο κ. Τζαβανσίρ αντιμετωπίζει πιο θετικά τον αγωγό SEEP, λέγοντας ότι είναι συντομότερη η διαδρομή του και ότι είναι πιο οικονομικά βιώσιμος από το Nabucco. Μια τελική απόφαση είναι πιθανό να ανακοινωθεί στα μέσα του έτους.

http://www.energia.gr/article.asp?art_id=56921

No comments: