Monday 30 April 2012

Η Abengoa ηγείται έρευνα ηλιακής – θερμικής τεχνολογίας

Η ισπανική εταιρεία καθαρής τεχνολογίας Abengoa θα ηγηθεί δύο μεγάλα έργα έρευνας και ανάπτυξης (R & D), με κόστος άνω των 12 εκατ. ευρώ, για την προώθηση της ηλιακής θερμικής τεχνολογίας.

Η εταιρεία θα προσφέρει για την πρωτοβουλία αυτή, το 55 % της χρηματοδότησης, η οποία αποτελεί μέρος του προγράμματος Feder-Innterconecta.

Θα ηγηθεί της κοινοπραξίας, που αποτελείται από 16 ερευνητικά κέντρα, καθώς και επτά εταιρειών που θα εξετάσουν τη δημιουργία παραβολικού συλλέκτη επόμενης γενιάς.

Επιπλέον, οι συμμετέχουσες εταιρείες θα εξετάσουν να αναπτύξουν άλλες λύσεις για να βοηθήσουν στη βελτιστοποίηση των ηλιακών θερμικών μονάδων ηλεκτροπαραγωγής.

Τα κέντρα R & D θα βοηθήσουν τη Abengoa να αναπτύξει νέες τεχνολογίες πιο αποδοτικές και οικονομικώς αποτελεσματικές, και οι οποίες θα μπορούν να εφαρμοστούν σε έργα σε όλο τον κόσμο.

Το Ισπανικό Κέντρο Βιομηχανικής Τεχνολογικής Ανάπτυξης (CDTI), έχει το συνολικό έλεγχο και επέλεξε τη Abengoa ως επικεφαλή του έργου.

http://www.greenbusiness.gr/19501/η-abengoa-ηγείται-έρευνα-ηλιακής-θερμικής-τ/

ΚΑΠΕ: Οδηγίες βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης κτηρίων χωρίς βιοκλιματικές προδιαγραφές

Χρηστικές οδηγίες για τη ριζική βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης ενός κτηρίου που δεν είναι εξ αρχής κατασκευασμένο με βιοκλιματικές προδιαγραφές, χωρισμένες σε μεγάλες, μικρές και τεχνικές επέμβασης, ανάλογα με το budget του νοικοκυριού, παρέχει το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΚΑΠΕ):

-Μεγάλες επεμβάσεις σε περίπτωση συνολικής ανακαίνισης: αντικατάσταση παραθύρων και κουφωμάτων, προσθήκη θερμομονωτικών υλικών, προσθήκη παθητικών συστημάτων εξωτερικά του κτιρίου ή μετατροπή δομικών στοιχείων σε παθητικά (για παράδειγμα, μετατροπή ενός απλού τοίχου σε ηλιακό) ή προσθήκη εξωτερικών σταθερών ή κινητών συστημάτων σκίασης.

-Μικρές επεμβάσεις χαμηλού κόστους: κλείσιμο των χαραμάδων, προσθήκη εσωτερικών κινητών σκιάστρων, εγκατάσταση ανεμιστήρων οροφής, χρήση βλάστησης για σκίαση, αντικατάσταση λαμπτήρων πυράκτωσης με χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης.

-Τεχνικές επεμβάσεις για τη σωστή λειτουργία του κτιρίου και των συστημάτων του: σωστή χρήση των παραθύρων (ηλιασμός το χειμώνα, σκίαση και νυχτερινός αερισμός το καλοκαίρι) και ορθολογική χρήση των συσκευών, ώστε να μην επιβαρύνεται το κτίριο θερμικά (για παράδειγμα, όχι χρήση συσκευών μαγειρέματος τις ώρες με πολλή ζέστη).

http://www.greenbusiness.gr/19490/καπε-οδηγίες-βελτίωσης-της-ενεργειακ/

Το Ειδικό Τέλος Ακινήτων προς ενίσχυση της ΔΕΗ – Οι ΑΠΕ “φυτοζωούν”

Με 200 εκατ. Ευρώ από το Ειδικό Τέλος Ακινήτων επέλεξε η κυβέρνηση να δώσει “ανάσα” ρευστότητας στη ΔΕΗ

Μάλιστα το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε σχετική πράξη νομοθετικού περιεχομένου, καθώς η Επιχείρηση αντιμετωπίζει πρόβλημα εξυπηρέτησης ανελαστικών υποχρεώσεων.

Έτσι, το Δημόσιο επέστρεψε στη ΔΕΗ 200 εκατ. Ευρώ από το Ειδικό Τέλος Ακινήτων Μαρτίου, ενώ η Επιχείρηση θα παρακρατήσει ακόμα 50 εκατ. Ευρώ από το Τέλος που θα όφειλε να καταβάλλει τον Απρίλιο 2012.

Την ίδια στιγμή οι παραγωγοί ΑΠΕ- ιδίως των φωτοβολταϊκών- βρίσκονται προ αδιεξόδου, καθώς η ΔΕΗ καταβάλλει στον (ενδιάμεσο) Λειτουργό της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΛΑΓΗΕ) τα ποσά που δικαιούνται με πολύμηνες καθυστερήσεις που φτάνουν ακόμα και τους επτά μήνες.

Μάλιστα, την Παρασκευή 27/4 φορείς των ΑΠΕ πραγματοποίησαν συνέντευξη Τύπου με αφορμή το οξύ πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετωπίζει ο κλάδος και κατέθεσαν τις προτάσεις τους για την επίλυσή του (διαβάστε σχετικά εδώ).

http://www.econews.gr/2012/04/30/eidiko-telos-akiniton-dei-ape/

Φωτοβολταϊκό πάρκο 1,5MW στην Άσσηρο από Big Solar

Τρία φωτοβολταϊκά πάρκα, συνολικής ισχύος 4,8MW, ολοκλήρωσε, παρέδωσε και συνέδεσε το τελευταίο δεκαπενθήμερο η BIGSOLAR Α.Ε. Το τρίτο πάρκο, ισχύος 1,5MW, ανήκει εξ ημισείας στη ΜΠΗΤΡΟΣ ΜΕΤΑΛΛΟΥΡΓΙΚΗ και στον Όμιλο ΤSAKOS, βρίσκεται στην περιοχή της Ασσήρου του Νομού Θεσσαλονίκης και διασυνδέθηκε με το δίκτυο στις 20 Απριλίου.

Ο βασικός εξοπλισμός του πάρκου αποτελείται από 6118 πλαίσια τύπου Virtus, ισχύος 245W ανά πλαίσιο του Οίκου RENESOLA και 1 inverter PVS 1500 του Οίκου SIEMENS.

Η ιδιοκτήτρια του πάρκου εταιρεία, η οποία αποτελεί joint venture των Ομίλων Τσάκου και Μπήτρος, έχει στο επενδυτικό χαρτοφυλάκιό της ένα ακόμη πάρκο ισχύος 1,3MW στην Τρίπολη του νομού Αρκαδίας, που υλοποιήθηκε από την BIGSOLAR και συνδέθηκε στο δίκτυο στις 11 Απριλίου 2012.

http://www.econews.gr/2012/04/27/fotovoltaiko-big-solar-assiros/

Οι ελιές παράγουν και ενέργεια εκτός από ελαιόλαδο – Πρωτοποριακή πρωτοβουλία

Ενέργεια από τα κλαδιά των ελαιόδεντρων που κόβονται κατά τη συγκομιδή των καρπών παράγουν στην Ανδαλουσία της Ισπανίας.

Δημόσιος και ιδιωτικός τομέας συνέπραξαν μέσω συγκρότησης σχήματος ΣΔΙΤ, για να αξιοποιήσουν τις ενεργειακές δυνατότητες των ελαιόδεντρων.

Πρόκειται για την Andalucia Society for Biomass Valorization (SAVB), μια εταιρεία εκμετάλλευσης της βιομάζας, που έχει ήδη αναπτύξει ειδικό μηχάνημα για κλάδεμα δέντρων ελιάς και συλλογή των κλαδιών, ώστε αυτά να αξιοποιούνται για την παραγωγή ενέργειας.

Το μηχάνημα βρίσκεται στο στάδιο της κατοχύρωσης με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας.

Σημειώνεται πως το 8% με 9% της συνολικής αγροτικής γης στην Ισπανία καλλιεργείται με ελαιόδεντρα, τα οποία βεβαίως κλαδεύονται κάθε χρόνο.

—Υδροηλεκτρικά
Παράλληλα, οι τοπικές αρχές της Ανδαλουσίας προχωρούν στην εκμετάλλευση δεκάδων παροπλισμένων υδροηλεκτρικών σταθμών μικρού μεγέθους.

Η προκαταρκτική μελέτη που πραγματοποιήθηκε έδειξε ότι βάσει της τρέχουσας εγγυημένης τιμής πώλησης της κιλοβατώρας (feed-in tariff), η ισχύς των 24,8 MW των υδροηλεκτρικών σταθμών, αποτελεί μια ελκυστική επενδυτική επιλογή για ιδιώτες

Αξίζει να σημειωθεί ότι το όλο εγχείρημα καταγραφής του δυναμικού και εκπόνησης προ-
τάσεων για την αξιοποίησή του στοίχισε μόλις 800 ευρώ ανά υδροηλεκτρικό σταθμό.

-Πρωτοπορία στην ηλιακή ενέργεια

Υπενθυμίζεται πως η ισραηλινή εταιρεία AORA κατασκεύασε μια πρωτοποριακή μονάδα ηλιακής ενέργειας στην Ανδαλουσία.

Πρόκειται για μια μια ηλιακή μονάδα-πύργο, στην έρημο «Tabernas» με σχήμα τουλίπας που παράγει ενέργεια για 35 νοικοκυριά (διαβάστε περισσότερα εδώ).

Επίσης, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η ηλιακή ονάδα Gemasolar, που λειτουργεί από τον περασμένο Μάιο στις πεδιάδες της Ανδαλουσίας.

Η εν λόγω μονάδα παράγει ηλεκτρική ενέργεια ακόμα και τη νύχτα (διαβάστε περισσότερα εδώ).

http://www.econews.gr/2012/04/30/elies-energeia-elaiolado-iliaki/

Φωτοβολταϊκά αγροτών: από ελκυστική επένδυση «βαρίδι»

Σε αδιέξοδο έχουν περιέλθει πολλοί αγρότες που επένδυσαν στα φωτοβολταϊκά εξαιτίας της έλλειψης ρευστότητας στην αγορά, αλλά και γραφειοκρατικών προβλημάτων.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας “Καθημερινή”, από τους 6.197 φακέλους για αγροτικά φωτοβολταϊκά ισχύος έως 100KW που έχουν κατατεθεί μόνο 80 μικρά πάρκα συνολικής ισχύος 8MW λειτουργούσαν έως τα τέλη του 2011.

Έτσι χιλιάδες αγρότες που έχουν καταθέσει 5.000 Ευρώ για τον φάκελο της αίτησης κινδυνεύουν να χάσουν τα χρήματά τους.

Πρώτη αιτία είναι η παρέλευση των, ολοένα και αυστηρότερων, προθεσμιών για την αποδοχή της προσφοράς των όρων σύνδεσης που θέτει η ΔΕΗ.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, το ΥΠΕΚΑ έχει δώσει δύο παρατάσεις, οι οποίες έχουν εκπνεύσει και υπάρχει μια σιωπηλή παράταση, ενώ εκφράζονται ανησυχίες για ακύρωση φακέλων μετά τις εκλογές, καθώς δεν θα υπάρχει και ο κίνδυνος πολιτικού κόστους.

Από την άλλη πλευρά, η ΔΕΗ απαιτεί εγγυητική επιστολή ύψους 15.000 ευρώ αποκλειστικά για τη σύνδεση των αγροτικών φωτοβολταϊκών, ποσό που οι τράπεζες πλέον δεν χορηγούν και οι αγρότες δεν διαθέτουν μη γνωρίζοντας αν θα λάβουν χρηματοδότηση από τα ιδιαιτέρως φειδωλά πιστωτικά ιδρύματα.

Έτσι, τα αγροτικά φωτοβολταϊκά από πολλά υποσχόμενη επένδυση αντιμετωπίζονται ως “βαρίδι” από τους επιχειρηματίες στην αγορά της ηλιακής ενέργειας, χωρίς ωστόσο η ακύρωση των φακέλων να είναι απλή υπόθεση, από τη στιγμή που έχουν κατατεθεί αρκετές χιλιάδες Ευρώ.

Παράλληλα, σύμφωνα με το δημοσίευμα, δεν προχώρησαν άλλες πιο προσοδοφόρες και απλές λύσεις για την ενίσχυση του αγροτικού εισοδήματος -η βασική αρχή πίσω από τα αγροτικά φωτοβολταϊκά- όπως η τοποθέτηση φωτοβολταϊκών στα αγροτικά σπίτια, που θεωρούνται κατάλληλα χάρη στις επικλινείς τους σκεπές.

Τέλος, εκφράζονται ενστάσεις για την επιλογή εγκατάστασης φωτοβολταϊκών σε αγροτικές γαίες υψηλής παραγωγικότητας εν μέσω οικονομικής κρίσης.


http://www.econews.gr/2012/04/30/fotovoltaika-agroton/

Στα 2179,3 MW έφτασαν οι ΑΠΕ τον Μάρτιο – Ελάχιστες προσθήκες για τα αιολικά στο Α’ τρίμηνο


Τα 2179,3 MW άγγιξε η εγκατεστημένη ισχύς των ΑΠΕ τον Μάρτιο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δημοσίευσε ο Λειτουργός Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΛΑΓΗΕ). Με βάση αυτά τα νεότερα δεδομένα, τον προηγούμενο μήνα προστέθηκαν 24 MW αιολικών πάρκων, 5,6 MW υδροηλεκτρικών και 30,58 MW φωτοβολταϊκών στο ανανεώσιμο μείγμα της χώρας μας, δηλαδή συνολικά 60,18 MW πράσινης ενέργειας.


Πιο αναλυτικά, η εγκατεστημένη ισχύς των αιολικών ανέρχεται πλέον σε 1387,84 MW, αυτή των φωτοβολταϊκών σε 535,05 MW, τα υδροηλεκτρικά σε 211,88 MW και η βιομάζα σε 44,53 MW. Αντίστοιχα, η παραγόμενη ενέργεια εντός του Μαρτίου ανήλθε σε 214.512 μεγαβατώρες για τα αιολικά, 61.577,36 μεγαβατώρες για τα φωτοβολταϊκά, 83.472 μεγαβατώρες για τα υδροηλεκτρικά και 16.109 μεγαβατώρες για τις μονάδες βιομάζας.



Σημειώνεται επίσης, ότι οι μονάδες συμπαραγωγής διαθέτουν εγκατεστημένη ισχύ 89,07 MW και παρήγαγαν τον Μάρτιο 15.942 μεγαβατώρες.
Καθώς συμπληρώθηκε πλέον η εικόνα για το πρώτο τρίμηνο του έτους στις ΑΠΕ, αξίζει να δούμε ποιες ήταν οι προσθήκες στο διάστημα αυτό: Στα αιολικά προστέθηκε ισχύς μόλις 24,8 MW, ποσότητα πολύ μικρή με βάση τους στόχους που έχει θέσει η χώρα μας για τη συνέχεια. Στα φωτοβολταϊκά, συνεχίζεται αμείωτη η πορεία του 2011, αφού στο α΄ τρίμηνο του φετινού έτους εγκαταστάθηκαν 95,94 MW. Στα υδροηλεκτρικά προστέθηκαν 6,55 MW, ενώ στη βιομάζα η κατάσταση παρέμεινε σταθερή.



http://www.energia.gr/article.asp?art_id=57350

Πρόσκαιρη «ανακούφιση» για την οικονομική κατάσταση της ΔΕΗ

Επιβεβαιώθηκε πλήρως το δημοσίευμα του energia της προηγούμενης Παρασκευής για τη δεινή οικονομική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η ΔΕΗ.

Το υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε αργά το μεσημέρι της ίδιας ημέρας το μόνον μέτρο που θα μπορούσε να ληφθεί στη φάση αυτή. Να «ανεχθεί» το δημόσιο την καθυστέρηση καταβολής από τη ΔΕΗ ποσού 250 εκατ. ευρώ από την είσπραξη του έκτακτου τέλους ακίνητης περιουσίας, προκειμένου η Επιχείρηση να ανταποκριθεί στις άμεσες ανάγκες της.

Η απόφαση αυτή αποδεικνύει πράγματι ότι η ΔΕΗ κινδύνευε με κατάρρευση λίγο πριν από τις εκλογές της 6ης Μαΐου, μια εξέλιξη που θα επιβάρυνε το πολιτικό κλίμα ενόψει της εκλογικής αναμέτρησης της προσεχούς Κυριακής. Η συγκεκριμένη απόφαση έχει «πυροσβεστικό χαρακτήρα», όπως είπαν στο energia καλά ενημερωμένες πηγές, καθώς το αίτημα της ΔΕΗ, για επιστροφή των 160 εκατ. ευρώ από την προκαταβολή έναντι προσδοκώμενων κερδών του 2011, προϋπέθετε πολιτική απόφαση, την οποία προφανώς κανείς αρμόδιος υπουργός δεν ήθελε να αναλάβει, υπό το άγρυπνο βλέμμα και της τρόικας. Έτσι, το μόνον που κρίθηκε ότι μπορούσε να γίνει ήταν να δοθεί μια παράταση της προθεσμίας για την επιστροφή του «χαρατσιού» που εισπράττει η ΔΕΗ, για να μπορέσει να πάρει μία «ανάσα» και η ενεργειακή αγορά.

Τα καυτά προβλήματα, ωστόσο, παραμένουν για την Επιχείρηση και θα είναι τα πρώτα που κληθεί να λύσει η επόμενη κυβέρνηση, υπό την αβεβαιότητα των εκλογικών αποτελεσμάτων.


http://www.energia.gr/article.asp?art_id=57366

60 νέα πράσινα μεγαβάτ προστέθηκαν τον Μάρτιο

Η συνολική εγκατεστημένη ισχύς των ΑΠΕ έφτασε τα 2179 μεγαβάτ τον Μάρτιο, εκ των οποίων τα 1388 είναι αιολικά, τα 535 φωτοβολταϊκά, τα 212 υδροηλεκτρικά και τα 44,53 βιομάζα. Σύμφωνα με το μηνιαίο δελτίο του ΛΑΓΗΕ, τον περασμένο μήνα προστέθηκαν 24 μεγαβάτ αιολικών, 30,58 φωτοβολταϊκών και 5,6 υδροηλεκτρικών στις ήδη υπάρχουσες ΑΠΕ.

Συνολικά, τον Μάρτιο προστέθηκαν περί τα 60 μεγαβάτ ΑΠΕ, με τα πρωτεία να έχουν τα φωτοβολταϊκά, τη στιγμή που τα αιολικά δεν σημειώνουν μεγάλες προσθήκες κατά τους πρώτους μήνες του 2012. Οι παράγοντες της αγοράς δεν θεωρούν ότι παρατηρείται ακόμα καθυστέρηση εξαιτίας των προβλημάτων χρηματοδότησης, καθώς τα περισσότερα από αυτά τα έργα είχαν εξασφαλίσει πόρους πριν ακόμα γενικευτεί η κρίση στα σημερινά της επίπεδα. Παρόλα αυτά, εκφράζονται ανησυχίες για την συνέχεια, αφού ως γνωστόν, τα τραπεζικά δάνεια έχουν διακοπεί εντελώς προς τις επενδύσεις αυτού του είδους.

Επίσης, ο κλάδος της ανανεώσιμης ενέργειας αντιμετωπίζει πλέον πιο επείγοντα προβλήματα, με τη μορφή των καθυστερήσεων των πληρωμών για τους παραγωγούς. Οι καθυστερήσεις αυτές συχνά φτάνουν τους 3-4 μήνες και απειλούν με χρεοκοπία αρκετές επιχειρήσεις που αδυνατούν να αποπληρώσουν τα δάνειά τους. Για τον λόγο αυτό, οι εκπρόσωποι τεσσάρων συνδέσμων των ΑΠΕ, ζήτησαν σήμερα από την Πολιτεία να αναλάβει άμεσα μέτρα ούτως ώστε να δοθεί μια προσωρινή και μια μόνιμη λύση στα φλέγοντα αυτά ζητήματα.

http://www.neaenergia.gr/index.php/eidiseis/aiolika/60-nea-prasina-megabat-prostethikan-ton-martio.html

Υπό απειλή οι «πράσινες» θέσεις εργασίας της Μέρκελ

Η Γερμανίδα καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ, κινδυνεύει να τινάξει στον αέρα την αγορά των ΑΠΕ, μετά τις πρόσφατες μειώσεις στις επιδοτούμενες τιμές που αποφάσισε η κυβέρνησή της. Ο εν λόγω κλάδος δημιούργησε στη Γερμανία 31.600 θέσεις εργασίας από το 2004 και έπειτα, πολλές από τις οποίες πλέον απειλούνται, καθώς αρκετές επιχειρήσεις χρεοκόπησαν.

Θυμίζουμε ότι τέσσερις γερμανικές εταιρείες φωτοβολταϊκών έχουν υποβάλει μέχρι στιγμής αίτηση προστασίας για χρέη, ανάμεσά τους η Q-Cells, άλλοτε μεγαλύτερη παραγωγός φ/β παγκοσμίως. Οι όμιλοι αυτοί δεν άντεξαν στον έντονο ανταγωνισμό της Κίνας, με αποτέλεσμα να βρεθούν πολλοί εργαζόμενοι δίχως εργασία.

Πέρυσι, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, εργάζονταν στις ΑΠΕ 381,600 Γερμανοί και η ανάπτυξη της συγκεκριμένης αγοράς συνέβαλε στη μείωση της ανεργίας στη χώρα σε μόλις 6,7%, το χαμηλότερο ποσοστό εδώ και δύο δεκαετίες.


http://www.neaenergia.gr/index.php/eidiseis/fotoboltaika/ipo-apeili-oi-prasines-theseis-ergasias-tis-merkel.html

Στόχασις: Στα 589 εκατ. ευρώ ο τζίρος των ΑΠΕ το 2011

Ο τζίρος στην εγχώρια αγορά των ΑΠΕ ανήλθε σε 589,4 εκατ. ευρώ το 2011 έναντι 405 εκατ. το 2010, σημειώνοντας αύξηση κατά 45%, με βάση την εγγυημένη τιμή ανά κατηγορία, όπως προκύπτει από έρευνα της εταιρείας «Στόχασις».

Πιο αναλυτικά η συνολική παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ανήλθε σε 3.934,1 χιλιάδες MWh, εμφανίζοντας ετήσια αύξηση 18,9% την τριετία 2008-2010. Το ίδιο διάστημα και παρά τις δυσμενείς οικονομικές συνθήκες, το ποσοστό των ΑΠΕ στο ισοζύγιο ηλεκτρικής ενέργειας ενισχύθηκε στο 5% από 3%. Ο κλάδος των ΑΠΕ αριθμεί 244 μονάδες (που αντιστοιχούν σε 170 επιχειρήσεις) συνολικής ισχύος 1.651,2 MW.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι 10 μεγαλύτερες επιχειρήσεις κατέχουν το 40% της συγκεκριμένης αγοράς. Η εταιρεία «Στόχασις» αναφέρει ότι από τα πλέον δυνατά σημεία του κλάδου είναι ο φυσικός πλούτος της χώρας, οι κλιματολογικές συνθήκες και σε συνδυασμό με την υλοποίηση των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ, δημιουργούνται θετικές προοπτικές για τις ΑΠΕ.

Η «Στόχασις» χαρακτηρίζει κρίσιμο το 2012 για τον κλάδο της ηλεκτρικής ενέργειας όσο και για τις ΑΠΕ, αφού θα πρέπει να προχωρήσει η ουσιαστική απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας με το νέο σχήμα παραγωγής - μεταφοράς - διανομής.

http://www.neaenergia.gr/index.php/eidiseis/aiolika/stoxasis-sta-589-ekat.-eiro-o-tziros-ton-ape-to-2011.html

Έβγαλε τη "ρήτρα δραχμής" η ΕΤΕπ από τα δάνεια της ΔΕΗ

Ανέκρουσε προς το παρόν, σύμφωνα με πληροφορίες, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και επαναδιατύπωσε τις συμβάσεις που είχε ετοιμάσει για τα δάνεια της ΔΕΗ οι οποίες περιελάμβαναν και «ρήτρα δραχμής». Η υπόθεση βρίσκεται πλέον στο υπουργείο Οικονομικών και αναμένεται να «ξεμπλοκάρει» τις επόμενες ημέρες, σε δύο δόσεις. Πρώτα τα 150 εκατ. ευρώ για ήδη εκτελεσμένα έργα και μετά άλλα 280 εκατ. ευρώ για έργα που έχουν εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση της ΕΤΕπ.

Το θέμα είναι ευρύτερο της ρευστότητας της ΔΕΗ, καθώς το «μοντέλο» αυτό των συμβάσεων με ρήτρα δραχμής και ενταγμένων στο αγγλικό δίκαιο προβλήθηκε ως το μοντέλο με το οποίο θα χορηγεί πλέον τα δάνεια η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων προς τις ελληνικές επιχειρήσεις και κατά πάσα πιθανότητα και προς τις ελληνικές τράπεζες, οι οποίες με τη σειρά τους θα μετακυλύουν τους όρους αυτούς στις επιχειρήσεις που θα δανειοδοτούν.

Συγκεκριμένα, στις διαπραγματεύσεις με τη ΔΕΗ η ΕΤΕπ ζήτησε στο δάνειο να τεθεί όρος επαναδιαπραγμάτευσης της σύμβασης σε περίπτωση αλλαγής νομίσματος, καθώς και την υπαγωγή της σύμβασης στο Αγγλικό Δίκαιο σε περίπτωση μη εξυπηρέτησης του δανείου. Η διοίκηση της ΔΕΗ έχει παραπέμψει το θέμα στο υπουργείο Οικονομικών, προς το οποίο η ηγεσία της ΕΤΕπ είχε διαμηνύσει αρχικά ότι όλα τα δάνεια προς τις ελληνικές επιχειρήσεις θα δίδονται με τους όρους αυτούς.

Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, οι νέοι αυτοί όροι, της ρήτρας αλλαγής νομίσματος με το επιχείρημα εξόδου μίας χώρας από την Ευρωζώνη ή διάλυσης της Ευρωζώνης, η ΕΤΕπ σκοπεύει να το εφαρμόσει εκτός της Ελλάδας και στις δύο άλλες χώρες της Ευρωζώνης που υλοποιούν προγράμματα σταθερότητας, την Πορτογαλία και την Ιρλανδία και αργότερα σε όλες τις χώρες του ευρώ, προκειμένου η ΕΤΕπ να μπορέσει να διασφαλίσει την υψηλή πιστοληπτική της αξιολόγηση.

Οι τωρινές πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών αναφέρουν ότι στα συγκεκριμένα δάνεια της ΔΕΗ έχουν αλλάξει οι διατυπώσεις. Ωστόσο μένει να δημοσιοποιηθούν οι νέες συμβάσεις για να αξιολογηθεί εάν πράγματι έχει απαλειφτεί οριστικά η κρίσιμη ρήτρα της δραχμής και με τι αντικαταστάθηκε.

http://www.energypress.gr/news/Ebgale-th-rhtra-drahmhs-h-ETEp-apo-ta-daneia-ths-DEH

Σε λειτουργία ο πρώτος φωτοβολταϊκός σταθμός των ΕΛΠΕ

Στις 24 Απριλίου πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η ηλέκτριση και τέθηκε σε λειτουργία ο πρώτος φωτοβολταϊκός σταθμός των ΕΛΠΕ, ισχύος 500kW.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, ο φωτοβολταϊκός σταθμός βρίσκεται πλησίον των Βιομηχανικών Εγκαταστάσεων Ελευσίνας, ενώ η ετήσια παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από αυτόν εκτιμάται σε 740.000 kWh.

Στον τομέα της ηλεκτροπαραγωγής από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), η ΕΛΠΕ Ανανεώσιμες, 100% θυγατρική της ΕΛΠΕ ΑΕ, έχει θέσει ως στόχο την ανάπτυξη σημαντικής εγκατεστημένης ισχύος στα επόμενα χρόνια, συμβάλλοντας έτσι στην εξισορρόπηση του ισοζυγίου εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Σκοπός είναι η μείωση του αποτυπώματος άνθρακα του Ομίλου ΕΛΠΕ κατά τουλάχιστον 250.000 τόνους ετησίως, αντισταθμίζοντας μέρος των εκπομπών CO2 που αντιστοιχεί στις υπόλοιπες δραστηριότητές του.

Στο χαρτοφυλάκιο έργων της ΕΛΠΕ Ανανεώσιμες ήδη περιλαμβάνονται φωτοβολταϊκά έργα, άλλα υπό υλοποίηση και άλλα που έχουν υποβληθεί προς αδειοδότηση στη ΡΑΕ, συνολικού μεγέθους άνω των 90 MW, ένα έργο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από βιομάζα ισχύος 4,7MW καθώς και σειρά επιπλέον έργων ΑΠΕ (φωτοβολταϊκά, αιολικό, υβριδικό), που θα υποβληθούν στη ΡΑΕ τους προσεχείς μήνες.

Τα παραπάνω έργα ανήκουν είτε εξ ολοκλήρου στην ΕΛΠΕ Ανανεώσιμες είτε σε 2 θυγατρικές εταιρίες, στις οποίες η ΕΛΠΕ Ανανεώσιμες κατέχει το 51% και η ΛΑΡΚΟ Ενεργειακή το 49%.

Παράλληλα, η ΕΛΠΕ Ανανεώσιμες επενδύει στην ανάπτυξη νέων τεχνολογιών στις ΑΠΕ, με στοχευμένη υποστήριξη ερευνητικών προγραμμάτων, σε συνεργασία με ελληνικά πανεπιστημιακά ιδρύματα και ερευνητικούς φορείς.

http://www.energypress.gr/news/Se-leitoyrgia-o-prwtos-fwtoboltaikos-stathmos-twn-ELPE

Συνάντηση κορυφής των αντιπροσωπειών ΡΑΕ Ελλάδας και Κίνας

Επίσκεψη και συνάντηση εργασίας της αντιπροσωπείας της Κρατικής Ρυθμιστικής Αρχής Ηλεκτρισμού (State Electricity Regulatory Commission, SERC) της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, με την Ολομέλεια της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας πραγματοποιήθηκε σήμερα στα γραφεία της ΡΑΕ.

Η πολυμελής αντιπροσωπεία της SERC, με επικεφαλής τον Πρόεδρό της κ. Xinxiong Wu, περιλάμβανε το Γενικό Γραμματέα της κ. Rongyao Tan, το Γενικό Δ/ντή Ρύθμισης Αγορών κ. Baohua Liu, τη Γενική Δ/ντρια του Εποπτικού Συμβουλίου της SERC κα. Jinghua Li, ανώτερα στελέχη της SERC, καθώς και τον Οικονομικό και Εμπορικό Ακόλουθο της Κινεζικής Πρεσβείας στην Ελλάδα κ. Sun Liwei.

Από πλευράς Ολομέλειας της ΡΑΕ συμμετείχαν στη συνάντηση, ο Πρόεδρός της κ. Νίκος Βασιλάκος, οι Αντιπρόεδροι κ.κ. Δ. Ραχιώτης και Μ. Ασλάνογλου και τα μέλη κ.κ. Β. Διαλυνάς και Μ. Θωμαδάκης, καθώς και ανώτερα στελέχη της Γραμματείας της ΡΑΕ.

Στη συνάντηση, η οποία διεξήχθη σε ένα ιδιαίτερο θερμό και εποικοδομητικό κλίμα, συζητήθηκε μία σειρά ρυθμιστικών θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος, όσον αφορά τους ενεργειακούς τομείς των δύο χωρών, και ιδιαίτερα:

• Οι κρίσιμες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι δύο ενεργειακοί ρυθμιστές στον τομέα του ηλεκτρισμού και οι πιθανές στρατηγικές προσεγγίσεις για την αποτελεσματική αντιμετώπισή τους.

• Η δομή, το ενεργειακό μίγμα και το ρυθμιστικό πλαίσιο λειτουργίας του ηλεκτρικού τομέα στις δύο χώρες.

• Οι απαιτούμενες δομικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις.

• Η ανάπτυξη, οι τάσεις και οι προοπτικές του τομέα των επενδύσεων σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στην Ελλάδα.

Οι δύο αντιπροσωπείες των Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας Ελλάδας και Κίνας συμφώνησαν να δημιουργήσουν άμεσα ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο στενής και συστηματικής συνεργασίας τους, με ανταλλαγή τεχνογνωσίας, πληροφόρησης, επισκέψεων και στρατηγικών προσεγγίσεων σε όλα τα θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

Η επίσκεψη της Κρατικής Ρυθμιστικής Αρχής Ηλεκτρισμού της Κίνας έρχεται μόλις μια εβδομάδα μετά την αντίστοιχη επίσκεψη που πραγματοποίησαν στη ΡΑΕ ανώτατα στελέχη του μεγάλου κινεζικού ενεργειακού ομίλου HANERGY, με σκοπό τη διερεύνηση και πληρέστερη αποτίμηση των επενδυτικών ευκαιριών που παρουσιάζονται σήμερα στον ενεργειακό τομέα της χώρας μας, ιδιαίτερα δε στο χώρο των μεγάλων φωτοβολταϊκών έργων. Συζητήθηκαν επίσης οι ευκαιρίες επενδυτικής συμμετοχής της HANERGY σε μεγάλα έργα, εθνικού και διακρατικού χαρακτήρα, στον τομέα των ηλεκτρικών δικτύων μεταφοράς.

http://www.energypress.gr/news/Synanthsh-koryfhs-twn-antiproswpeiwn-RAE-Elladas-kai-Kinas

Μotor Oil: "Υπεραπόδοση" διατηρεί η Εθνική ΑΧΕ

Νέα, σημαντικά χαμηλότερη τιμή-στόχο για την μετοχή της Motor Oil, στα 9,2 από 12 ευρώ δίνει η Εθνική Χρηματιστηριακή, ενώ διατηρεί την σύσταση "υπεραπόδοσης".

Η μείωση στην τιμή-στόχο οφείλεται στις νέες εκτιμήσεις της χρηματιστηριακής για αύξησης του κόστους κεφαλαίου.

Η Motor Oil στην παρούσα φάση διαπραγματεύεται με EV/EBITDA 5,7 ή με discount 25% σε σχέση με τον κλάδο παρά το γεγονός ότι αποτελεί ένα από τα πλέον εξειδικευμένα διυλιστήρια της Ευρώπης.

Ο τίτλος της MOH διαπραγματεύεται αυτή την ώρα στα 6,15 ευρώ.

http://www.energypress.gr/news/Motor-Oil:-Yperapodosh-diathrei-h-Ethnikh-AHE

Συμπαράσταση φορέων ΑΠΕ προς Greenpeace

Τη συμπαράστασή τους στη Greenpeace και ειδικότερα στα 4 μέλη της που συνελήφθησαν την προηγούμενη εβδομάδα, κρατήθηκαν επί 3 ημέρες από τις Λιμενικές Αρχές Πάρου και μεταφέρθηκαν με χειροπέδες στον εισαγγελέα στη Σύρο εκφράζουν με σημερινή τους ανακοίνωση 7 φορείς των ΑΠΕ (ΕΣΗΑΠΕ, ΕΛΕΤΑΕΝ, ΣΕΦ, ΣΠΕΦ, ΕΣΜΥΕ, ΕΛΛΕΒΙΟΜ, ΕΛΒΙΟ).

"Το υποτιθέμενο έγκλημά τους; Η υπεράσπιση μιας περιοχής που καθημερινά νεκρώνει από καταστροφικές πρακτικές αλιείας και βάζει σε κίνδυνο το μέλλον των θαλασσών μας και την επιβίωση χιλιάδων οικογενειών", αναφέρεται στην κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν οι φορείς των ΑΠΕ.

Παράλληλα, οι φορείς επισημαίνουν:

"Τελικά, η Ελληνική Δικαιοσύνη απέρριψε συνολικά τις κατηγορίες και έκρινε αθώους τους ακτιβιστές της Greenpeace, που έλαβαν μέρος στην ειρηνική, μη βίαιη δράση της. Λεπτομέρειες για το περιστατικό και video μπορεί αναζητηθούν στο δικτυακό τόπο της οργάνωσης http://www.greenpeace.org/greece/el/ Σε μια εποχή που η κοινωνική συνοχή δοκιμάζεται, η ειρηνική δράση της Greenpeace για την προστασία του περιβάλλοντος αποτελεί παράδειγμα και μάθημα για όλους."

http://www.energypress.gr/news/Symparastash-forewn-APE-pros-Greenpeace

Δανία: Οι κυβερνήσεις υπονομεύουν την ενεργειακή απόδοση

Για υπονόμευση της οδηγίας για την ενεργειακή απόδοση κατηγόρησε η Δανική Προεδρία τα κράτη μέλη, προτείνοντας αναδιατύπωση ενός βασικού άρθρου που επιβάλει στις εταιρείες ενέργειας ετήσιο στόχο εξοικονόμησης ενέργειας 1.5%.

«Είναι αλήθεια ότι τα κράτη μέλη είναι πιο πρόθυμα να υποβαθμίσουν παρά να υποστηρίξουν τα ποσοστά της ενεργειακής απόδοσης», είπε στη EurActiv ο δανός υπουργός για το κλίμα Martin Lidegaard, στο πλαίσιο συνεδρίου για καθαρές ενέργειες στο Λονδίνο την Τετάρτη (25 Απριλίου).

«Κάποια άρθρα στην οδηγία- ειδικά το άρθρο 6- υποβαθμίστηκαν πολύ, και εάν πρέπει να έχουμε τη δυνατότητα να βρούμε μια συμφωνία με το Κοινοβούλιο, πρέπει να αυξήσουμε τις φιλοδοξίες μας για το άρθρο αυτό εκ νέου», υπογράμμισε.

Η Δανικής Προεδρία επιβλέπει τη διαδικασία διαπραγματεύσεων μεταξύ κρατών μελών, Κομισιόν και Κοινοβουλίου, σε μια προσπάθεια να βρεθεί συμφωνία πριν την λήξη της προεδρίας της την 1η Ιουλίου.

Η EurActiv θεωρεί ότι η Δανική Προεδρία θα προωθήσει ένα νέο κείμενο για το επίμαχο άρθρο στις διαπραγματεύσεις της 4ης Μαΐου, που θα περιλαμβάνει τις μόνιμες αποστολές των κρατών στις Βρυξέλλες.

Αξιωματούχοι των Βρυξελλών εδώ και καιρό εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους για την «διπλή γλώσσα» των κρατών της ΕΕ των οποίων οι ηγέτες κλιμακώνουν τη ρητορική τους για την ενεργειακή απόδοση, τη στιγμή που η δημόσια διοίκησή τους αντιτίθεται στα μέτρα που θα την ενισχύσουν.

Η EurActiv πληροφορήθηκε ότι η Δανική Προεδρία πίστευε πως οι ευρωπαίοι υπουργοί ενέργειας συναίνεσαν για οριστική αύξηση των φιλοδοξιών ενεργειακής απόδοσης σε μια άτυπη συνάντηση του συμβουλίου στη Δανία στις 19 Απριλίου.

Ωστόσο μία εβδομάδα μετά, σε ένα δεύτερο γύρο διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες, «δεν έγινε καμία πρόοδος», σύμφωνα με πηγή της ΕΕ, που κατηγόρησε το Κοινοβούλιο για «ακαμψία».

Σκληρή γραμμή των ευρωβουλευτών

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει σκληρή γραμμή για την εξοικονόμηση ενέργειας, προτείνοντας 18 συμβιβαστικές τροποποιήσεις προκειμένου να δώσει ένα τέλος στην «οπισθοδρόμηση» των κυβερνήσεων της ΕΕ από τους ακρογωνιαίους λίθους της οδηγίας.

Μία από αυτές, το άρθρο 6, υποχρεώνει τις εταιρείες ενέργειας να μειώνουν κάθε χρόνο τις πωλήσεις ενέργειας σύμφωνα με το Σύστημα Εξοικονόμησης Ενέργειας Κατά την Τελική Χρήση.

«Πρόκειται για τον κινητήρα της οδηγίας», τόνισε διπλωμάτης της ΕΕ. «Από εκεί παίρνουμε τις μεγαλύτερες εξοικονομήσεις ενεργειακής απόδοσης, επομένως είναι ένα από τα δυσκολότερα θέματα».

Ωστόσο υπάρχουν άλλα θέματα, όπως ο ετήσιος στόχος ανακαίνισης για τα δημόσια κτίρια της τάξεως του 3%- 12% των συνολικών κατοικιών της ΕΕ- ο οποίος σύμφωνα με περιβαλλοντολόγους, έχει υποβαθμιστεί και «γεμίσει» με εξαιρέσεις και παραθυράκια.

Ο Lidegaard τόνισε ότι χρειάζεται ευελιξία τόσο από το Συμβούλιο όσο και από το Κοινοβούλιο για να βρεθεί συμφωνία. «Το ταγκό χορεύεται με δύο», συνέχισε.

Η τρίτη «τριλογία» έχει προγραμματιστεί για τις 8 Μαΐου, ενώ θα ακολουθήσουν άλλες τρεις μέχρι τις 13 Ιουνίου.

(euractiv.gr, 27/4/2012)

http://www.energypress.gr/news/Dania:-Oi-kybernhseis-yponomeyoyn-thn-energeiakh-apodosh

Ηράκλειο: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά της ΔΕΗ

Νέα συγκέντρωση διαμαρτυρίας θα πραγματοποιήσουν τη Δευτέρα στα γραφεία της ΔΕΗ στο Τσαλικάκι, Ηρακλείου Κρήτης, οι Πολίτες κατά του Χρέους.

Αφορμή στάθηκαν τα τελευταία περιστατικά διακοπών ρεύματος.

Αναλυτικά στη σχετική ανακοίνωση αναφέρεται:

«Επιχειρούν πάλι να μας κόψουν το ρεύμα. Θα τους αποτρέψουμε ξανά!

Με αφορμή τα τελευταία περιστατικά διακοπών ρεύματος λόγω του αντισυνταγματικού χαρατσιού και μάλιστα σε οικογένειες ανέργων δηλώνουμε την αποφασιστικότητά μας να αποτρέψουμε κάθε προσπάθειά τους να κλέψουν τη ζωή μας.Συγκεντρωνόμαστε και διαμαρτυρόμαστε τη ΔΕΥΤΕΡΑ 30 Απριλίου 2012, στις 08:30 το πρωί, στα γραφεία της ΔΕΗ στο Τσαλικάκι. Κανένα σπίτι χωρίς ρεύμα, το χαράτσι στο λογαριασμό της ΔΕΗ είναι αντισυνταγματικό».

http://www.energypress.gr/news/Hrakleio:-Sygkentrwsh-diamartyrias-kata-ths-DEH

Γιάννης Ελαφρός: Βαλτώνουν τα αγροτικά φωτοβολταϊκά

Εξαιρετικά δύσκολη είναι η κατάσταση στον τομέα του προγράμματος των αγροτικών φωτοβολταϊκών, που έχει βαλτώσει κυρίως λόγω της έλλειψης χρηματοδότησης και απειλείται με ναυάγιο.

Το αμφιλεγόμενο πρόγραμμα, με το οποίο η κυβέρνηση και οι συνεταιριστικοί φορείς των αγροτών φιλοδοξούσαν να συμπληρώσουν το εισόδημα μέρους των απασχολουμένων στην αγροτική οικονομία με παράλληλο όφελος την ώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, βρίσκεται τώρα μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας.

Ο αρχικός ενθουσιασμός που πυρπόλησε τους κάμπους και που έδωσε χαρακτηριστικά μονομαχίας στον ήλιο, όσον αφορά τη σκληρή προσπάθεια των αγροτών για να προλάβουν τις προθεσμίες καταβολής των αρχικών αιτήσεων και των σχετικών μελετητικών φακέλων, έχει μετατραπεί σε αγωνία και ανησυχία για την εξέλιξη του προγράμματος.

Δεν είναι μόνο οι ελπίδες που μπορεί να ακυρωθούν σε μια εποχή που έτσι κι αλλιώς σπανίζουν, αλλά και τα χρήματα που έδωσαν οι καλλιεργητές της γης για τον φάκελο της αίτησης και μπορεί να χαθούν. Πρόκειται για ποσά της τάξης των 5.000 ευρώ και δεν είναι βεβαίως καθόλου αμελητέα, ειδικά για τους αγρότες.

Σε λειτουργία 8 MW

Μέχρι το τέλος του 2011 μόλις 8 ΜW, δηλαδή περίπου 80 μικρά πάρκα αγροτικών φωτοβολταϊκών, είχαν τεθεί σε λειτουργία. Το καλοκαίρι του 2010 είχε δημιουργηθεί μια ενθουσιώδης τάση συμμετοχής στο πρόγραμμα, που προκάλεσε εκτιμήσεις για μέχρι και 10.000 αιτήσεις αγροτών. Τελικά, υπέβαλαν φάκελο 6.197 αγρότες για την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών πάνελ, δυναμικότητας μέχρι 100 KW, σε αγροτική γη.

Σήμερα, σχεδόν δύο χρόνια μετά, δύο είναι τα μεγάλα εμπόδια στην υλοποίηση του προγράμματος: τα προβλήματα στην αδειοδοτική διαδικασία και η δυσκολία χρηματοδότησης.

H γραφειοκρατία

Οσον αφορά τον πρώτο παράγοντα, οι εκπρόσωποι των αγροτικών συνεταιρισμών αναφέρονται στη γραφειοκρατία και τονίζουν ότι οι ασφυκτικές προθεσμίες που βάζει η ΔΕΗ για την αποδοχή της προσφοράς όρων σύνδεσης, σε συνδυασμό με τις συνολικές προθεσμίες, απειλούν να πετάξουν έξω τους αιτούντες αγρότες. «Στην πραγματικότητα το πρόγραμμα πάει να ακυρωθεί», υποστηρίζουν, καθώς οι αγρότες δεν προλαβαίνουν. Το ΥΠΕΚΑ έχει δώσει δύο παρατάσεις, οι οποίες έχουν εκπνεύσει και υπάρχει μια σιωπηλή παράταση. Πολλοί φοβούνται ότι μετά τις εκλογές, καθώς δεν θα υπάρχει και ο κίνδυνος πολιτικού κόστους, θα ακυρωθούν φάκελοι αγροτών, υποψήφιων επενδυτών.

Οι συνεταιριστές διαμαρτύρονται για το γεγονός ότι η ΔΕΗ ζητεί εγγυητική επιστολή ύψους 15.000 ευρώ για να προχωρήσει στη σύνδεση (κάτι που όπως λένε γίνεται μόνο στον αγροτικό τομέα), ποσό που σήμερα οι τράπεζες δεν χορηγούν, εάν δεν υπάρχουν τα λεφτά. Από την άλλη, ποιος αγρότης θα δώσει 15.000 ευρώ, χωρίς να γνωρίζει εάν σίγουρα η επένδυσή του θα τύχει χρηματοδότησης από τις τράπεζες; Η έλλειψη δηλαδή ιδίων κεφαλαίων από τους αγρότες (κάτι που ήταν γνωστό από την αρχή), αλλά και η άρνηση των τραπεζών να ρίξουν χρήμα στον συγκεκριμένο τομέα ή τα υψηλά επιτόκια που απαιτούν, οδηγεί σε αδιέξοδο.

Το όλο θέμα γίνεται ακόμα πιο σύνθετο, καθώς οι αγροτικές επενδύσεις φωτοβολταϊκών που λιμνάζουν, αντιμετωπίζονται πλέον ως εμπόδιο από επιχειρηματίες στην αγορά της ηλιακής ενέργειας, δημιουργώντας έναν συνωστισμό στη διαδικασία αδειοδότησης, σύνδεσης και παροχέτευσης του ρεύματος στο εθνικό δίκτυο. Δεν είναι βέβαια εύκολο να ζητήσει κανείς εκκαθάριση των καθυστερούντων αγροτών, καθώς χιλιάδες άτομα θα χάσουν από μερικές χιλιάδες ευρώ…

«Εσπειραν» ηλιακά πάνελ σε καλά χωράφια

Το πρόγραμμα των αγροτικών φωτοβολταϊκών δέχθηκε έντονη κριτική, καθώς σε μια περίοδο όπου το θέμα των αγροτικών καλλιεργειών, των παραγόμενων διατροφικών προϊόντων, έρχεται επιτακτικά στο προσκήνιο, στην Ελλάδα δόθηκε κίνητρο για να «φυτέψουν» οι αγρότες φωτοβολταϊκά, για να «σπείρουν» πάνελ σε όλη την Ελλάδα και μάλιστα και σε πολύ καλά χωράφια, σε πολλές περιοχές της χώρας.

Η απάντηση που δίνεται από συνεργάτες της ΠΑΣΕΓΕΣ, που είχε πρωτοστατήσει (και πρωτοστατεί) για την υλοποίηση του προγράμματος, είναι ότι η επίπτωση των αγροτικών φωτοβολταϊκών είναι πολύ μικρή. «Ακόμα κι αν το σύνολο των αιτήσεων ικανοποιηθεί, δεν θα απαιτηθούν παραπάνω από 15.000-20.000 στρέμματα καλλιεργήσιμης γης, η οποία στην Ελλάδα υπολογίζεται σε 40 εκατ. στρέμματα. Δηλαδή το 0,5% της καλλιεργήσιμης γης θα αξιοποιηθεί για την ηλιακή ενέργεια», σημειώνουν. Και βεβαίως ο κάθε αγρότης μπορεί να διαθέσει για τα μικρά φωτοβολταϊκά πάρκα τα λιγότερο αποδοτικά χωράφια, συμπληρώνουν. Η ΠΑΣΕΓΕΣ αποσκοπούσε στο να δώσει ένα επιπλέον εισόδημα στους αγρότες σε μια περίοδο που η αγροτική παραγωγή δοκιμαζόταν. Το εισόδημα αυτό δεν θα έμενε μόνο στους συγκεκριμένους αγρότες, αλλά θα ενίσχυε όλη την περιφέρεια, τους τοπικούς επαγγελματίες, θα ήταν μια ανάσα για την αγορά συνολικά, λένε χαρακτηριστικά.

Αυτό που μπορεί βέβαια κανείς να παρατηρήσει είναι ότι και το 0,5% δεν είναι αμελητέο, ειδικά σε εποχές κρίσης. Από την άλλη, οι αναφερόμενες εκτάσεις αφορούν μόνο τα συγκεκριμένα προγράμματα για μικρά πάρκα αγροτών και όχι μεγάλες ιδιωτικές επενδύσεις φωτοβολταϊκών από εταιρείες ή ιδιώτες, που μπορεί να καταλάβουν πολλαπλάσιες εκτάσεις.

Τέλος, το σημαντικό είναι ότι δεν εξαντλήθηκαν (ούτε καν προχώρησαν!) άλλες πολύ πιο βιώσιμες και ορθολογικές πρακτικές, όπως η τοποθέτηση φωτοβολταϊκών στα αγροτικά σπίτια, που με τις επικλινείς σκεπές είναι ιδιαιτέρως κατάλληλα.

ΥΠΕΡ
Σε θετική κατεύθυνση, παρά τα προβλήματα

Του ΤΖΑΝΕΤΟΥ ΚΑΡΑΜΙΧΑ*

Το πρόγραμμα για τα αγροτικά φωτοβολταϊκά είναι σε θετική κατεύθυνση. Η αρχική ιδέα, στην οποία συνέβαλε αποφασιστικά η ΠΑΣΕΓΕΣ με τις προτάσεις της, ήταν να βρούμε έναν τρόπο για να πετύχουμε ένα διπλό στόχο: Αφενός, να βοηθήσουμε τη χώρα να πιάσει τις προβλέψεις για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας μέχρι το 2020, αξιοποιώντας τη δυνατότητα τοποθέτησης φωτοβολταϊκών στην ύπαιθρο.

Αφετέρου, να δώσουμε τη δυνατότητα στους αγρότες της χώρας, ειδικά τους μικροκληρούχους, να αποκτήσουν ένα επιπλέον εισόδημα, της τάξης των 5.000 ευρώ τον χρόνο. Το εισόδημα αυτό θα παίξει αποφασιστικό ρόλο στο να κρατηθούν οι αγρότες στη γη τους, να μην εγκαταλείψουν τα χωριά.

Αξίζει εδώ να σημειώσουμε ότι η δική μας αρχική πρόταση ήταν να υλοποιηθούν ομαδικά έργα, από μικρούς συνεταιρισμούς αγροτών, όπου ο κάθε αγρότης θα έχει συμμετοχή 15-50 KW, άρα θα μπορούσε να αντεπεξέλθει πιο εύκολα και οικονομικά. Τελικά βέβαια το κυβερνητικό πρόγραμμα πριμοδότησε την ατομική επένδυση, έως 100 KW.

Παρ' όλα αυτά και παρότι αντιμετωπίσαμε πολλές αντιδράσεις, πήγαμε καλά. Eχουν γίνει χιλιάδες αιτήσεις αγροτών και οι περισσότερες έχουν πάρει την αρχική έγκριση.

Βεβαίως, υπάρχει ακόμα πολύς δρόμος μπροστά μας, όπως διαπιστώνουμε στην πορεία. Οι αγρότες μέλη μας έχουν βρεθεί αντιμέτωποι με τη γραφειοκρατία, που δεν βοηθάει καθόλου το ξεμπλοκάρισμα του προγράμματος, αλλά και με την αδυναμία των τραπεζών να χρηματοδοτήσουν τα προγράμματα αυτά.

Οι τράπεζες, και η Αγροτική Τράπεζα και οι υπόλοιπες, προχωρούν σε κάποιες χρηματοδοτήσεις, αλλά ο ρυθμός είναι πολύ βραδύς, με αποτέλεσμα πολλοί αγρότες να είναι στον αέρα.

Eχουμε ζητήσει από τη ΔΕΗ να δώσει, επίσημα και θεσμικά, νέα παράταση. Eχουμε απευθυνθεί στους υπουργούς και τους κυβερνητικούς υπευθύνους ζητώντας να παρέμβουν για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα. Δυστυχώς όμως έχουμε αντιμετωπίσει μέχρι τώρα αναλγησία και αδιαφορία.

*O κ. Τζανέτος Καραμίχας είναι πρόεδρος ΠΑΣΕΓΕΣ.

ΚΑΤΑ
Ξεκίνησαν... ανάποδα, προχώρησαν πρόχειρα

Του ΣΤΑΜΑΤΗ ΠΕΡΔΙΟΥ*

Ο σχεδιασμός των φωτοβολταϊκών επενδύσεων συνολικά έγινε με επιπολαιότητα και ανικανότητα. Πρώτον, δόθηκε προτεραιότητα στις επενδύσεις των πάρκων και αργότερα με καθυστέρηση προωθήθηκε η εφαρμογή στις στέγες, όπου τα φωτοβολταϊκά συνεισφέρουν άμεσα στην τελική χρήση της ενέργειας. Κάναμε δηλαδή το αντίθετο από τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες! Να σημειωθεί ότι αν είχαν τοποθετηθεί φωτοβολταϊκά ισχύος 2 KW σε 200.000 στέγες, θα είχαμε εγκατεστημένη ισχύ 400 KW όση είναι δηλαδή η θερμοηλεκτρική μονάδα της Μεγαλόπολης.

Δεύτερον, ενθαρρύνθηκαν οι αγρότες να επενδύσουν και την τελευταία στιγμή αναστάλθηκε η σχετική νομοθεσία. Ετσι, οι αγρότες εξαπατήθηκαν, εκτός από εκείνους που είχαν τις κατάλληλες διασυνδέσεις για να κριθούν επιλεκτικά. Πολλά χρήματα κέρδισαν και όσοι ασχολήθηκαν με την προετοιμασία των φακέλων συμμετοχής στην επένδυση, οι γνωστοί αεριτζήδες της αγοράς. Στους εξαπατημένους αγρότες δεν θα έπρεπε να δοθούν αντισταθμιστικά κίνητρα για βιολογικές καλλιέργειες;

Τρίτον, δόθηκαν υπερβολικά υψηλές τιμές για την αγορά της παραγόμενης κιλοβατώρας, κάτι που δεν συμβαίνει σε καμία χώρα του κόσμου.

Ετσι, το «τέλος ΑΠΕ» στους λογαριασμούς της ΔΕΗ δεν μπορεί να καλύψει τις εγγυημένες τιμές και οι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας παραμένουν τους τελευταίους μήνες απλήρωτοι. Αρα οδηγούμαστε με μαθηματική ακρίβεια είτε σε υπερβολική αύξηση της τιμής του ρεύματος ή σε αναπόφευκτο «κούρεμα» των συμβάσεων με τους επενδυτές. Και στη μία και στην άλλη περίπτωση τα εγκεφαλικά είναι αναπόφευκτα.

Τέταρτον, ο όλος σχεδιασμός πέρασε για άλλη μία φορά το μήνυμα του εύκολου κέρδους στην ελληνική κοινωνία, γνωστή τακτική της τελευταίας τριακονταετίας, μια τακτική που πληρώνουμε σήμερα. Βοηθείται ο ραντιέρης, καταδιώκεται ο εργαζόμενος! Κι ας έλεγε ο σοφός Γκάντι «να μην επιθυμούμε τον πλούτο χωρίς μόχθο». Κάθε έγκλημα απαιτεί τιμωρία...

*O Σταμάτης Περδίος είναι μηχανολόγος μηχανικός Πολυτεχνείου Λωζάννης (EPFL) και τεχνικός σύμβουλος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων και της αντίστοιχης ευρωπαϊκής UIPI.

(Καθημερινή, 30/4/2012)

http://www.energypress.gr/news/Giannhs-Elafros:-Baltwnoyn-ta-agrotika-fwtoboltaika

Νέα τεστ αντοχής σε πυρηνικούς αντιδραστήρες στην Ε.Ε.

Την διεξαγωγή νέων τεστ αντοχής πυρηνικών εγκαταστάσεων προκειμένου να διασφαλιστεί ότι αντέχουν τόσο σε φυσικές όσο και σε ανθρωπογενείς καταστροφές προανήγγειλε ο επίτροπος Ενέργειας, Γκίντερ Έτινγκερ.

Ο κ. Έτινγκερ εξήγησε ωστόσο ότι μένει να αξιολογηθεί σημαντικός αριθμός αντιδραστήρων αλλά ότι είναι πιο σημαντικό να είναι ενδελεχής η αξιολόγηση παρά πιο γρήγορη.

Η τελική έκθεση αναμένεται μέχρι το φθινόπωρο.

Μέχρι σήμερα έχουν αξιολογηθεί 38 πυρηνικοί αντιδραστήρες από τους συνολικά 147 στην Ε.Ε.

Η Κομισιόν πιθανώς να συμφωνήσει σε νομοθετικές προτάσεις βελτίωσης της πυρηνικής ασφάλειας.

"Θα καταθέσουμε τις προτάσεις μας σχετικά με το τι θα πρέπει να εναρμονιστεί μετά την έκθεση των τεστ αντοχής. Ίσως αυτό να γίνει τον Δεκέμβριο ή μέσα στους πρώτους μήνες του 2013" τόνισε ο ίδιος και πρόσθεσε πως "οι Ευρωπαίοι πολίτες έχουν το δικαίωμα να γνωρίζουν και να κατανοούν πόσο ασφαλή είναι τα πυρηνικά εργοστάσια, κοντά στα οποία ζουν. Η ορθότητα είναι πιο σημαντική από το χρονοδιάγραμμα".

http://www.energypress.gr/news/Nea-test-antohhs-se-pyrhnikoys-antidrasthres-sthn-E.E.

Solar Cells Hellas: Οικιακά φωτοβολταϊκά 100kW μέσα στο Μάρτιο

Ο Όμιλος Solar Cells Hellas πραγματοποίησε μέσα στο μήνα Μάρτιο φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις συνολικής ισχύος 100kW σε οικίες στους Νομούς Κορινθίας, Αρκαδίας, Τρικάλων, Ηλείας και Αττικής. Με τη λειτουργία τους θα αποτρέπεται η έκλυση 145.000kg διοξειδίου του άνθρακα.

Η συγκεκριμένη κατηγορία στην αγορά των φωτοβολταϊκών παρουσιάζει αυξανόμενη ζήτηση , καθώς η ηλιακή ενέργεια γίνεται οικονομικά βιώσιμη για έναν αυξανόμενο αριθμό πελατών. Πρόκειται για μία τάση η οποία, όπως αναφέρεται σε έκθεση της εταιρίας συμβούλων McKinsey(Solar Power:Darkest before dawn -Απρίλιος 2012), θα είναι πιο έντονη σε περιοχές με έντονη ηλιοφάνεια, όπου οι οικιακοί πελάτες αλλά και οι επιχειρήσεις θα μπορούν να έχουν σημαντικό οικονομικό όφελος.

http://www.energypress.gr/news/Solar-Cells-Hellas:-Oikiaka-fwtoboltaika-100kW-mesa-sto-Martio

Υψηλούς στόχους για τις ΑΠΕ θέτει η Βρετανία

Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, σε λίγα χρόνια, μπορούν να εξελιχθούν στις φτηνότερες πηγές ενέργειας που υπάρχουν, δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, μιλώντας στη συνάντηση CEM (Clean Energy Ministerial) στο Λονδίνο. επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι πρέπει να γίνουν οικονομικά αυτάρκεις, να έχουν παγκόσμιο χαρακτήρα και να λάβουν συνεχή επιστημονική/ ερευνητική υποστήριξη.

Στη συνάντηση CEM παρουσιάστηκαν διάφορες πρωτοβουλίες με στόχο την αύξηση της πρόσβασης στην «καθαρή» ενέργεια σε όλο τον κόσμο. Ο Βρετανός πρωθυπουργός επανέλαβε τη δέσμευσή του για να ηγηθεί της «πλέον πράσινης κυβέρνησης που έχει υπάρξει ποτέ»- ωστόσο, σύμφωνα με δημοσκόπηση, μόνο το 2% των Βρετανών παρουσιάζονται να θεωρούν πως όντως αξίζει στην κυβέρνηση αυτός ο τίτλος.

Ο Ντέιβιντ Κάμερον επιμένει πως το Ηνωμένο Βασίλειο είναι πλέον ένα από τα «καλύτερα μέρη στον κόσμο» για πράσινες επενδύσεις και θέσεις εργασίες, με το City του Λονδίνου «νούμερο 1» για επενδυτές σε θέματα ενέργειας χαμηλών εκπομπών.

«Τα κόστη της ηλιακής τεχνολογίας έχουν υποδιπλασιαστεί εντός δύο ετών, ενώ έχει μειωθεί και η τιμή της επάκτιας (onshore) αιολικής ενέργειας…καθώς μειώνονται τα κόστη, όπως είναι λογικό, οι καταναλωτές πληρώνουν λιγότερο…πιστεύω ότι πιο εξελιγμένες τεχνολογίες ανανεώσιμων μπορούν να συγκαταλέγονται μεταξύ των πιο φτηνών πηγών ενέργειάς μας εντός ετών, όχι δεκαετιών» είπε σχετικά ο Βρετανός πρωθυπουργός.

Αν και το Ηνωμένο Βασίλειο παραμένει νομικά δεσμευμένο από τους εθνικούς και ευρωπαϊκούς στόχους σε θέματα ενέργειας και κλιματικής αλλαγής, στους οποίους συμπεριλαμβάνεται και ο όρος πως το 15% της ενέργειας πρέπει να προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές ως το 2020, πρόσφατες ενέργειες της κυβέρνησης στο χώρο της παραγόμενης από φυσικό αέριο ενέργειας έχουν δημιουργήσει αμφιβολίες σχετικά με το κατά πόσον η Μ. Βρετανία είναι όντως αφοσιωμένη στο να επιτύχει αυτούς τους στόχους- ενδεικτικά, ο Τζωρτζ Όσμπορν, υπουργός Οικονομικών, επικρίθηκε το Μάρτιο για τα νέα μέτρα φορολογικών ελαφρύνσεων για τις υπεράκτιες εξορύξεις πετρελαίου.

Ο Ντέιβιντ Κάμερον ανακοίνωσε μία νέα πρωτοβουλία ονόματι Norstec, η οποία ενώνει πάνω από 20 φίρμες από πολλές διαφορετικές χώρες, με στόχο μία «δεύτερη ενεργειακή επανάσταση» στη Βόρεια Θάλασσα, βασισμένη στον άνεμο και ενδεχομένως τη συλλογή και αποθήκευση εκπομπών άνθρακα.

http://www.energypress.gr/news/Kameron:-Se-liga-hronia-biwsimes-oi-APE

Άδεια για εμπορία ηλεκτρικής ενέργειας ζητά η ολλανδική Gunvor International

Αίτηση για χορήγηση Άδειας Εμπορίας Ηλεκτρικής Ενέργειας στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας υπέβαλε η εταιρεία "Gunvor International B.V." με έδρα το Άμστερνταμ.

Η "Gunvor International B.V" υπέβαλε ειδικότερα αίτηση για Άδεια Εμπορίας συνολικής ισχύος 1000 MW.

Η εν λόγω άδεια ισχύει για είκοσι έτη με δυνατότητα παράτασης σύμφωνα με τον ισχύοντα Κανονισμό Αδειών Παραγωγής και Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας.

Τυχόν ενστάσεις από ενδιαφερόμενα μέρη μπορούν να υποβληθούν στη Ρ.Α.Ε εντός 15 ημερών από σήμερα.

http://www.energypress.gr/news/Adeia-gia-emporia-hlektrikhs-energeias-zhta-h-ollandikh-Gunvor-International

"Σχέδιο Μάρσαλ" για επενδύσεις 200 δισ. ευρώ σε υποδομές, ΑΠΕ και τεχνολογία

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ετοιμάζει ένα σχέδιο δημοσίων και ιδιωτικών επενδύσεων συνολικού ύψους 200 δισ. ευρώ για να δώσει νέα ώθηση στην ανάπτυξη της Ευρώπης, σύμφωνα με δημοσίευμα της ισπανικής εφημερίδας El Pais, την Κυριακή, το οποίο επικαλείται "ευρωπαϊκές πηγές".

"Το σχέδιο αυτό προβλέπει επενδύσεις 200 δισεκατομμυρίων ευρώ σε υποδομές, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και υψηλές τεχνολογίες (με τη συμμετοχή ιδιωτών)", τονίζεται στο δημοσίευμα.

Όπως αναφέρεται στο εν λόγω ρεπορτάζ, η Ευρωπαϊκή 'Ένωση θα μπορούσε να επιλέξει δυο τρόπους χρηματοδότησης.

Ο πιθανότερος είναι ένα "χρηματοοικονομικός συνδυασμός" που θα βασίζεται στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) και στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF).

Σύμφωνα με την εφημερίδα, θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν 12 δισ. ευρώ που δεν έχουν ακόμα αξιοποιηθεί από τον EFSF για να προσελκυσθούν ιδιωτικά κεφάλαια, τα οποία θα στηρίξουν την ΕΤΕπ και θα χρησιμεύσουν ως "εγγύηση για σχέδια δημοσίων και ιδιωτικών υποδομών".

Στην περίπτωση αυτή, "εξειδικευμένα χρηματοοικονομικά εργαλεία και ομόλογα", εγγυημένα από την ΕΕ, θα χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση "ασφαλιστικών ταμείων και άλλων επενδυτών".

Η άλλη επιλογή αφορά την ενίσχυση των κεφαλαίων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων από τις χώρες μέλη με 10 δισ. ευρώ.

Ο τρόπος αυτός είναι λιγότερο πιθανός, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, το σχέδιο αυτό θα παρουσιαστεί σε σύνοδο, ημερομηνία για την οποία δεν έχει ακόμα αποφασιστεί, των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της Ε.Ε., η οποία μπορεί να πραγματοποιηθεί πριν από την προγραμματισμένη από καιρό για τις 28 και 29 Ιουνίου Σύνοδο Κορυφής.

http://www.energypress.gr/news/Shedio-Komision-gia-ependyseis-200-dis.-eyrw-se-ypodomes-APE-kai-tehnologia

Κύπρος: Προκαλεί η Τουρκία με τις έρευνες σε περιοχές της κυπριακής ΑΟΖ

Οι αποφάσεις της Τουρκίας για παραχώρηση αδειών εκτέλεσης πετρελαϊκών εργασιών σε περιοχές της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας αποτελούν συνέχεια των ενεργειών της, οι οποίες παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και ειδικότερα το Δίκαιο της Θάλασσας, αναφέρει σε γραπτή δήλωση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου.

Η κυβέρνηση, τονίζει ο κύριος Στεφάνου, καταγγέλλει τις παρανομίες και την προκλητικότητα της Τουρκίας και προβαίνει σε όλες τις δέουσες ενέργειες για υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Δεν μπορεί μια υπό ένταξη χώρα να παραβιάζει κατάφωρα το διεθνές δίκαιο και αυτό να γίνεται ανεκτό από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τόνισε ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης.

Ενέταξε τις νέες προκλήσεις της Άγκυρας στον ευρύτερο σχεδιασμό για δημιουργία όξυνσης, ως αντίποινο για την άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, με τις έρευνες για υδρογονάνθρακες, και για την επικείμενη ανάληψη της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σε στενή συνεργασία με την Ελλάδα, τόνισε ο Νίκος Αναστασιάδης, πρέπει να αξιοποιήσουμε την παρουσία μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και να μη δεχτούμε υποχωρήσεις σε αναφαίρετα κυριαρχικά δικαιώματά μας.

Στο ίδιο μήκος ήταν και οι αντιδράσεις των άλλων πολιτικών κομμάτων.

Ο υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γιώργος Λιλλήκας δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να απαντήσει αμέσως στην προκλητική απόφαση της Τουρκίας.

Θα πρέπει, είπε, να ενημερώσει τους εταίρους της στην Ευρωπαϊκή Ένωση και πρόσθεσε ότι αν τελικά η Τουρκία υλοποιήσει την απόφασή της, η Κυπριακή Δημοκρατία θα πρέπει να αναστείλει μονομερώς την ενταξιακή της πορεία.

Τυχόν ολιγωρία της κυβέρνησης, σημείωσε ο κύριος Λιλλήκας, δεν θα αποτρέψει την Τουρκία από τον σκοπό της.

http://www.energypress.gr/news/Antidrash-Kyproy-gia-toyrkikes-energeies-shetika-me-periohes-AOZ

Τελευταία ημέρα για την προμήθεια του πετρελαίου θέρμανσης

Λήγει σήμερα η περίοδος διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης, η ζήτηση του οποίου έχει αυξηθεί τις τελευταίες εβδομάδες, εν όψει της εξίσωσης της τιμής του με αυτήν του πετρελαίου κίνησης, από το φθινόπωρο.

Σημειώνεται ότι μετά την εξίσωση των φόρων, η τιμή δεν αναμένεται να πέσει κάτω από το 1,30 - 1,40 ευρώ τον προσεχή Οκτώβριο, δηλαδή θα είναι αυξημένη 30% - 40%.

http://www.energypress.gr/news/Teleytaia-hmera-gia-thn-promhtheia-toy-petrelaioy-thermanshs

ΓΑΙΑΟΣΕ: Λάρισα - Θεσσαλονίκη με ενέργεια από τον ήλιο

Την κατασκευή φωτοβολταϊκών πάρκων τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας που θα εξυπηρετεί την ηλεκτροκίνηση του ΟΣΕ προωθεί η ΓΑΙΑΟΣΕ, η εταιρεία που εκμεταλλεύεται την ακίνητη περιουσία του ελληνικού σιδηρόδρομου.

Σύμφωνα με πληροφορίες η ΓΑΙΑΟΣΕ καταρτίζει μελέτη η οποία προβλέπει την κατασκευή φωτοβολταϊκών πάρκων σε όλα τα πρανή σημεία του δικτύου αλλά και στις γέφυρες cut & cover που βρίσκονται κοντά σε σταθμούς ηλεκτρικούς οι οποίοι διοχετεύουν ηλεκτρικό ρεύμα στο δίκτυο.

Σήμερα το δίκτυο του ΟΣΕ είναι ηλεκτροκίνητο από τη Λάρισα μέχρι τη Θεσσαλονίκη και στόχος της ΓΑΙΑΟΣΕ είναι τμήμα της ηλεκτροκίνησης των τρένων να γίνεται με παραγωγή ενέργειας από τα φωτοβολταϊκά πάρκα που θα υλοποιηθούν σε ορίζοντα πενταετίας.

Ο ΟΣΕ στρέφει το επενδυτικό του βλέμμα στα φωτοβολταϊκά πάρκα, επιχειρώντας να εκμεταλλευτεί με νέο τρόπο την ακίνητη περιουσία του και να αντλήσει έσοδα για λογαριασμό του ελληνικού δημοσίου.

Και αυτό γιατί πλέον η αξιοποίηση των ακινήτων του αποδείχθηκε ανεπιτυχής μέσα στο 2011 καθώς τα ακίνητα που επιχειρήθηκαν να αξιοποιηθούν δεν κατάφεραν να προσελκύσουν προσφορές ανάλογες με τις αντικειμενικές αξίες ή την αξία τους βάσει των λογιστικών προτύπων.

Τα φωτοβολταϊκά πάρκα

Το φιλόδοξο σχέδιο εκτιμάται ότι μπορεί να επιφέρει σημαντικά έσοδα στον ΟΣΕ καθώς μέχρι σήμερα τα τρένα πληρώνουν στη ΔΕΗ για τη χρήση ηλεκτρικού σε κάθε σταθμό βάσης, και μάλιστα, σε περίπτωση που ο σταθμός ξεπεράσει το όριο των Watt που αναγράφονται στη σύμβαση, η τιμή του ρεύματος υπερδιπλασιάζεται.

Η σχετική μελέτη της ΓΑΙΑΟΣΕ εντόπισε εκτάσεις 2.600 στρεμμάτων κατάλληλες για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων παραγωγής ενέργειας ισχύος 127 MW, ενώ είναι πιθανή η δυνατότητα εγκατάστασης επιπλέον 125 ΜW σε εκτάσεις 2.500 στρεμμάτων.

Ανάλογες ενέργειες έχουν ήδη εφαρμοστεί σε άλλα δίκτυα στην Ευρώπη έχοντας αυξήσει σημαντικά τα έσοδα των σιδηροδρομικών εταιρειών. «Στην Ευρώπη έχουν γίνει τέτοια πάρκα με μεγάλη επιτυχία και μάλιστα σε χώρες που δεν έχουν σχεδόν καθόλου ήλιο.

Στη χώρα μας θα είναι πιο εύκολο να γίνει έστω και καθυστερημένα» είπε μιλώντας στην «Η» στέλεχος της εταιρείας που διαχειρίζεται την ακίνητη περιουσία του ΟΣΕ.

Την ίδια στιγμή η ΓΑΙΑΟΣΕ μέσα στο επόμενο δεκαήμερο αναμένεται να θέσει σε λειτουργία το δεύτερο φωτοβαλταϊκό πάρκο στο Θριάσιο Πεδίο.

Σύμφωνα με στελέχη της εταιρείας, τα έσοδα που θα έχει κάθε χρόνο ο ΟΣΕ από τα δύο φωτοβολταϊκά πάρκα αλλά και τη μίσθωση των ακινήτων του αναμένεται να φτάσουν τις 800 χιλ. ευρώ.

Στο Θριάσιο

Αυτή τη στιγμή λειτουργεί ήδη φωτοβολταϊκός σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος 100 ΚW σε στέγη κτιρίου στο Θριάσιο Πεδίο από το οποίο το χρόνο αναμένονται έσοδα που φτάνουν τις 250.000 ευρώ.

Ωστόσο, αν και το πάρκο λειτουργεί για τέσσερις μήνες η ΔΕΗ έχει αποδώσει τα έσοδα στον ΟΣΕ παρά μόνο του ενός μηνός.

Ωστόσο, στελέχη της εταιρείας αισιοδοξούν ότι το κλίμα θα αναστραφεί και ότι η ΔΕΗ θα εξοφλεί τα ποσά που πρέπει.

Μέσα στις επόμενες ημέρες θα ξεκινήσει η λειτουργία του δεύτερου φωτοβολταϊκού σταθμού παραγωγής ενέργειας ισχύος 1 ΜW σε στέγη ακινήτου στο Θριάσιο Πεδίο.

Από αυτόν τον σταθμό ο ΟΣΕ αναμένεται να έχει ετήσια έσοδα 550.000 ευρώ.

Μικρότερο ποσό περίπου 70.000 ευρώ το χρόνο αναμένεται από τη μίσθωση των ακινήτων καθώς η οικονομική συγκυρία αλλά και η κάλυψη από τους ενοικιαστές του ειδικού τέλους ακινήτων προς τη ΔΕΗ έχει μειώσει στο ελάχιστο τα έσοδα από τις μισθώσεις των ακινήτων.

Οι Θυγατρικές

Κανένας επενδυτής δεν εμφανίστηκε στο διαγωνισμό πώλησης του 100% των τριών θυγατρικών της ΓΑΙΑΟΣΕ που δραστηριοποιούνται στα φωτοβολταϊκά.

Ο διαγωνισμός αφορούσε την πώληση και των τριών εταιρειών:

1 ΓΑΙΑΟΣΕ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ ΛΑΡΙΣΑΣ Α.Ε.

2 ΓΑΙΑΟΣΕ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ ΑΤΤΙΚΗΣ & ΒΟΙΩΤΙΑΣ Α.Ε.

3 ΓΑΙΑΟΣΕ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ Α.Ε.

Σκοπός των παραπάνω εταιρειών είναι ανάπτυξη φωτοβολταϊκών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ονομαστικής ισχύος 32 ΜW, σε 27 ακίνητα που διαχειρίζεται η εταιρεία.

Έτσι η εταιρεία αποφάσισε να προχωρήσει στην πώληση κάθε θυγατρικής ξεχωριστά και όχι και των τριών μαζί, προκειμένου να βρεθούν μικρότεροι επενδυτές που θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον.

Οι θυγατρικές που τίθενται προς πώληση έχουν λάβει τις απαιτούμενες άδειες παραγωγής από τη ΡΑΕ και έχουν προωθήσει τις απαιτούμενες ενέργειες για τη λήψη των λοιπών εγκρίσεων από τις αρμόδιες αρχές.

Ειδικότερα, οι τρεις θυγατρικές έχουν λάβει από τη ΡΑΕ άδειες για ανάπτυξη εννέα μονάδων με ισχύ περίπου 20 μεγαβάτ.

Οι άδειες αφορούν:

Μία μονάδα με ισχύ 1,99 μεγαβάτ στη Βοιωτία.
Πέντε μονάδες με ισχύ περίπου 12 μεγαβάτ στην Καρδίτσα και
Τρεις μονάδες με ισχύ περίπου 6 μεγαβάτ στη Λάρισα, οι οποίες θα εγκατασταθούν σε ακίνητα της ΓΑΙΑΟΣΕ.

Η διεθνής εμπειρία - Παρίσι-Αμστερνταμ με... φωτοβολταϊκά

Στο Βέλγιο, τα τρένα που κάνουν το δρομολόγιο Παρίσι - Άμστερνταμ δέχονται μια... οικολογική ώθηση κίνησης με τη βοήθεια του ήλιου!

Ένα σιδηροδρομικό τούνελ, που προορίζεται για την προστασία των τρένων από την πτώση μεγάλων δέντρων από το διπλανό δάσος, κοντά στην Αμβέρσα, έχει μετατραπεί από πέρσι το καλοκαίρι σε ένα τεράστιο ηλιακό πάρκο, με δεκάδες μικρά φωτοβολταϊκά πάνελ τοποθετημένα στην οροφή του.

Τα 16.000 πάνελ παράγουν τόση ενέργεια, η οποία επαρκεί για να τροφοδοτήσει τα τρένα σε όλο το Βέλγιο (!) για μια ολόκληρη ημέρα ενώ παράλληλα τροφοδοτεί με ενέργεια και τον κοντινό σιδηροδρομικό σταθμό της Αμβέρσας.

Μείωση ρύπανσης

Σύμφωνα με τους ειδικούς της εταιρείας Enfinity, μιας βελγικής εταιρείας που δραστηριοποιείται στον κλάδο των ΑΠΕ, το έργο θα καταφέρει να μειώσει σημαντικά το περιβαλλοντικό αποτύπωμα άνθρακα των εταιρειών που λειτουργούν τις σιδηροδρομικές συγκοινωνίες στο Βέλγιο ενώ τέτοια έργα δεν κοστίζουν ιδιαίτερα ακριβά και είναι εύκολα στην υλοποίηση, με ορίζοντα παράδοσης περίπου 1 μόλις χρόνο!

Το καινοτομικό ηλιακό τούνελ στο Βέλγιο, το πρώτο στην Ευρώπη, θα παράγει ετησίως 3.300 Mwh - περίπου την ενέργεια 950 νοικοκυριών για έναν χρόνο!

Επίσης, η λειτουργία του θα βοηθήσει στην μείωση περίπου κατά 47,3 εκατ. κιλά διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα!

Αντίστοιχες κινήσεις έχουν γίνει και αλλού στον κόσμο.

Στις ΗΠΑ ένα ηλιακό τρένο ετοιμάζεται για την πραγματοποίηση δρομολογίων ανάμεσα στο Phoenix και το Tucson με ταχύτητα 200 μιλίων την ώρα ενώ στην Ιταλία φωτοβολταϊκά πάνελ πάνω σε τρένο χρησιμοποιούνται για την τροφοδοσία με ενέργεια του συστήματος θέρμανσης-ψύξης του τρένου!

Πηγή: "Ημερησία", 28.04.2012

http://www.energypress.gr/news/GAIAOSE:-Larisa-THessalonikh-me-energeia-apo-ton-hlio

Σχόλια της WWF Ελλάς για τον εθνικό ενεργειακό σχεδιασμό

Η εγκατάσταση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας ακόμη και σε αναδασωτέες εκτάσεις, η κατάργηση του περιορισμού της ελάχιστης απόστασης μεταξύ των ανεμογεννητριών και η ακόμη μεγαλύτερη απλοποίηση του κανονισμού αδειών παραγωγής προτείνονται σε έκθεση του ΥΠΕΚΑ η οποία θα αποτελέσει την βάση διαλόγου με τους εμπλεκόμενους φορείς.

Η WWF Hellas σε ανακοίνωση της αναφέρει ότι "ο Εθνικός Ενεργειακός Σχεδιασμός αποτελεί μια θετική πρόταση που κινείται στην σωστή κατεύθυνση και τυγχάνει της επιδοκιμασίας του WWF Ελλάς. Στην παρούσα οικονομική και πολιτική συγκυρία οποιαδήποτε καθυστέρηση στον πράσινο μετασχηματισμό του ενεργειακού τοπίου μπορεί να παγιδεύσει την Ελλάδα σε ένα βρώμικο και διόλου αναπτυξιακό μοντέλο και να γίνει αιτία για την απώλεια των μεγάλων ωφελειών, σε κοινωνικούς, οικονομικούς και περιβαλλοντικούς όρους".

Ωστόσο, επισημαίνεται ότι η "έκθεση για τον τομέα ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ στο πλαίσιο του σχεδιασμού αναμόρφωσης του μηχανισμού στήριξης" φαίνεται ότι λαμβάνει υπόψη μόνο τις επιδιώξεις των επενδυτών "χωρίς να κατανοεί ότι η μεγιστοποίηση των οικονομικών κερδών ενός κλάδου δεν συμβαδίζει απαραίτητα με την οικονομική ανάπτυξη της χώρας ενώ μπορεί να επιφέρει πολλαπλές ζημίες σε άλλους κλάδους, αλλά και στο σύνολο της οικονομίας και του περιβάλλοντος", αναφέρεται σε έκθεση της WWF Hellas.

Σύμφωνα με την οργάνωση οι πιο επικίνδυνες προτάσεις, μεταξύ άλλων, είναι:

- Η ομοιόμορφη αντιμετώπιση των έργων ΑΠΕ (π.χ., αιολικών και υδροηλεκτρικών) χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η ιδιαιτερότητα κάποιων επενδύσεων.

- Η αποκλειστική αρμοδιότητα της υπηρεσίας ΑΠΕ του ΥΠΕΚΑ να ερμηνεύει την εφαρμοστέα νομοθεσία. Σύμφωνα με το WWF αυτό που απαιτείται είναι η απλούστευσή της και η εναρμόνισή της με την υπόλοιπη περιβαλλοντική νομοθεσία.

- Η αδειοδότηση των έργων ΑΠΕ μέσω της υπηρεσίας ΑΠΕ του ΥΠΕΚΑ (θα λειτουργεί ως one stop shop) υποβαθμίζοντας τοπικές ευαισθησίες και ιδιαιτερότητες.

- Η ακόμα μεγαλύτερη απλοποίηση του κανονισμού αδειών παραγωγής η οποία ενδέχεται να κάνει ακόμη πιο εύκολη την εισαγωγή "αλεξιπτωτιστών" στον τομέα των ΑΠΕ.

- Η χωρίς αιτιολογία κατάργηση των ελάχιστων αποστάσεων μεταξύ ανεμογεννητριών.

- Η εγκληματική για το φυσικό περιβάλλον και την βιοποικιλότητα των υδάτινων οικοσυστημάτων προσπάθεια τροποποίησης της Υ.Α. 196978/2011 (ΦΕΚ Β' 518) για την χωροθέτηση Μικρών Υδροηλεκτρικών Έργων, η οποία μπορεί να επιφέρει οικολογική καταστροφή ρεμάτων και ποταμών.

- Η πρόταση για αναστολή ισχύος του ειδικού χωροταξικού για έργα με άδεια λειτουργίας πριν την 03.12.2008.

- Η διαστρέβλωση της διαδικασίας εκπόνησης ειδικών περιβαλλοντικών μελετών και σχεδίων διαχείρισης προκειμένου να μην υπάρξουν πρόσθετες ζώνες αποκλεισμού για τις ΑΠΕ.

- Η δια νόμου επικύρωση της εγκατάστασης ΑΠΕ σε αναδασωτέες εκτάσεις την στιγμή που η συνταγματικότητα παρόμοιων αδειοδοτήσεων εκκρεμεί ενώπιον της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας.

"Η προώθηση των ΑΠΕ είναι απαραίτητη για το κοινωνικό σύνολο, για την αποτροπή της κλιματικής αλλαγής, για την απεξάρτηση από ορυκτά καύσιμα, για την τόνωση της οικονομίας", σημειώνει ο κ. Πληθάρας.

Όπως αναφέρει πρόκειται για μια εξαιρετικά σοβαρή υπόθεση η οποία "πρέπει να αντιμετωπισθεί ως περιβαλλοντική προτεραιότητα και όχι αποκλειστικά ως κερδοσκοπική επιχειρηματική δραστηριότητα".

Η έκθεση του ΥΠΕΚΑ για τον μηχανισμό στήριξης των ΑΠΕ, σύμφωνα με τον κ. Πληθάρα, "δυστυχώς δεν ξεφεύγει από αυτό το λανθασμένο πλαίσιο".

Σύμφωνα με την περιβαλλοντική οργάνωση για την ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας κρίνονται απαραίτητα:

- η δημιουργία συνθηκών διαφάνειας,

- η άμεση ανάπτυξη αξιόπιστων εργαλείων χωροθέτησης και περιβαλλοντικής πληροφόρησης,

- η αλλαγή του σημερινού ανεπαρκούς καθεστώτος διαβούλευσης,

- η ουσιαστική συμμετοχή των πολιτών στην ανάπτυξη των έργων,

- η έμφαση στην ορθή ενημέρωση των πολιτών ώστε να μη δημιουργούνται κινδυνολογικά σενάρια και

- η εκδίωξη των "αλεξιπτωτιστών" από τον κλάδο των ΑΠΕ.

Θετικά είναι τα σχόλια της WWF Ελλάς αναφορικά με τον εθνικό ενεργειακό σχεδιασμό που τέθηκε πρόσφατα σε δημόσια διαβούλευση.

"Ο Εθνικός Ενεργειακός Σχεδιασμός αποτελεί μια θετική πρόταση που κινείται στην σωστή κατεύθυνση και τυγχάνει της επιδοκιμασίας του WWF Ελλάς. Στην παρούσα οικονομική και πολιτική συγκυρία οποιαδήποτε καθυστέρηση στον πράσινο μετασχηματισμό του ενεργειακού τοπίου μπορεί να παγιδεύσει την Ελλάδα σε ένα βρώμικο και διόλου αναπτυξιακό μοντέλο και να γίνει αιτία για την απώλεια των μεγάλων ωφελειών, σε κοινωνικούς, οικονομικούς και περιβαλλοντικούς όρους¨επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση.

(Πληροφορίες από τις εφημερίδες "Το Βήμα" & "Ημερησία")

http://www.energypress.gr/news/WWF-Ellas:-Eyge-gia-ton-ethniko-energeiako-shediasmo

«Κορυφαία εθνική ενεργειακή προτεραιότητα η εξοικονόμηση ενέργειας»

Βασικό πυλώνα του νέου μοντέλου ανάπτυξης της χώρας αποτελεί ο ορυκτός πλούτος, αποτελώντας ουσιαστικά μια νέα πηγή εθνικού πλούτου, αύξησης των δημοσίων εσόδων, καθώς και δημιουργίας πολλών νέων θέσεων εργασίας.

Σύμφωνα με όσα επεσήμανε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης, σε ημερίδα της Ακαδημίας Αθηνών με θέμα: «Ελληνικοί υδρογονάνθρακες από την έρευνα στην εκμετάλλευση», στο χώρο της ενέργειας, εκτός από τις ΑΠΕ που αποτελούν εθνική προτεραιότητα με καλή εξέλιξη τα τελευταία χρόνια, αναφορικά με την είσοδο τους στο ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας, η εξοικονόμηση ενέργειας αποτελεί την κορυφαία εθνική ενεργειακή προτεραιότητα.

Αδιαμφισβήτητα στην ενεργειακά πιο σπάταλη χώρα της Ευρώπης, η εξοικονόμηση ενέργειας αποτελεί το μεγαλύτερο εθνικό ενεργειακό κοίτασμα, που η σημασία του αποκτά ακόμη μεγαλύτερη βαρύτητα στις κοινωνικές ομάδες των ενεργειακά φτωχών που το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν την δυνατότητα στη χώρα μας να απολαμβάνουν τις πρόνοιες του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (ΚΟΤ - 350.000 οικογένειες), σημείωσε ο υφυπουργός ΠΕΚΑ.

Όπως υπογράμμισε ο ίδιος, στον τομέα των ερευνών πετρελαίου και φυσικού αερίου είναι ρεαλιστικός ο στόχος μας σε βάθος 15-20 ετών να καλύπτουμε από εγχώριες πηγές υδρογονανθράκων το 30% των αναγκών της χώρας, με άλλα λόγια να αντικαταστήσουμε το 30% των σχεδόν 12 δισ. ευρώ που δαπανούμε για εισαγωγές πετρελαιοειδών κάθε χρόνο, με ελληνικούς υδρογονάνθρακες.

"Σε εποχή βαθιάς κρίσης, οι υδρογονάνθρακες αποτελούν μια σπουδαία ελπίδα για την κοινωνία και την εθνική οικονομία. Όμως δεν χρειαζόμαστε ούτε υπερβολές ούτε μύθους. Δεν χρειαζόμαστε ούτε συνωμοσίες, ούτε μυστήρια", τόνισε ο κ. Μανιάτης.

Ειδικότερα ο κ. Μανιάτης ανέφερε πως "ύστερα από δική μας πρωτοβουλία, ενημερώνουμε σε τακτά χρονικά διαστήματα τους εκπροσώπους των κομμάτων της Βουλής για όλες τις σχετικές δράσεις. Τις προηγούμενες εβδομάδες αποστείλαμε για σχολιασμό στα κόμματα, το σχέδιο σύμβασης που έχει ετοιμάσει η ειδική επιτροπή διαπραγμάτευσης του διαγωνισμού για τις σεισμικές έρευνες, προκειμένου να υπάρξει πλήρης εθνικός συντονισμός. Θεωρούμε βέβαιο ότι δεν θα υπάρξει καμία απρόβλεπτη μεταβολή σε βασικούς όρους των διαγωνιστικών διαδικασιών ή διατάξεων του νομοθετικού πλαισίου ή φορολογικού καθεστώτος που έχουμε θεσπίσει. Οφείλουμε και θα είμαστε ως Ελλάδα αξιόπιστοι και σταθεροί συνομιλητές απέναντι στον πετρελαϊκό επιχειρηματικό κόσμο. Εκσυγχρονίσαμε την σχετική νομοθεσία. Με ειδικό άρθρο για την ΑΟΖ θεσμοθετήσαμε για πρώτη φορά στο εθνικό μας δίκαιο την εφαρμογή της αρχής του Διεθνούς Δικαίου της θάλασσας για τη μέση γραμμή ίσων αποστάσεων, ώστε να διασφαλίσουμε απόλυτα και έναντι οποιουδήποτε τρίτου, τα κυριαρχικά μας δικαιώματα σε όλο το Ιόνιο και το Αιγαίο αλλά και στις υπόλοιπες θαλάσσιες εκτάσεις της χώρας".

http://www.energypress.gr/news/Koryfaia-ethnikh-energeiakh-proteraiothta-h-exoikonomhsh-energeias

Χρήστος Κολώνας: ΔΕΗ - Με 6 κινήσεις γλίτωσε από το κραχ

Έξι κινήσεις που δίνουν ρευστότητα άμεσα 535 εκατ. ευρώ και μακροπρόθεσμα 835 με 885 εκατ. ευρώ στη ΔΕΗ αλλά και στο σύνολο της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας αποφεύγοντας το οικονομικό κράχ, κάνει η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός ΠΕΚΑ Γιώργος Παπακωνσταντίνου και ο υπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης με συντονισμένες ενέργειες επιχειρούν να δώσουν το ... φιλί της ζωής στη ΔΕΗ και να αποτρέψουν το... μπλακ άουτ που παραλίγο να προκληθεί στην αγορά λόγω των ανεξόφλητων λογαριασμών ρεύματος με το ειδικό τέλος ακινήτων ύψους 1,1 δισ. ευρώ και τα "κανόνια" των δύο εναλλακτικών παρόχων Energa και Hellas Power.

Αξιόπιστες πηγές του ΥΠΕΚΑ μετά το δημοσίευμα του "Έθνους της Κυριακής" έκαναν χθες στο "Έθνος" γνωστά τα εξής:

1. Με πράξη νομοθετικού περιεχομένου το υπουργικό συμβούλιο την περασμένη Παρασκευή έδωσε τη δυνατότητα στη ΔΕΗ να παρακρατήσει ποσό ύψους 255 εκατ. ευρώ από το σύνολο των όσων έχει εισπράξει για το Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε.

2. Έκλεισε την περασμένη Παρασκευή η επιστροφή φόρου 130 εκατ. ευρώ στη ΔΕΗ. Από σήμερα η επιχείρηση έχει στη διάθεσή τα χρήματα αυτά εκ των οποίων τα 50 εκατ. ευρώ θα τα καταβάλλει στο διαχειριστή του συστήματος ΑΔΜΗΕ και το λειτουργό ΛΑΓΗΕ. Τα υπόλοιπα 70 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για την πληρωμή προμηθευτών της επιχείρησης.

3. Ξεμπλοκάρει δάνειο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων προς τη ΔΕΗ. Η ΕΤΕπ έβαζε, ουσιαστικά ρήτρα δραχμής, αλλά κατόπιν διαπραγματεύσεων αυτό άλλαξε. Έτσι η σύμβαση που βρίσκεται στο υπουργείο Οικονομικών δίνει άμεσα 150 εκατ. ευρώ στη ΔΕΗ και άλλα 280 εκατ. ευρώ, πιο μετά, για έργα που έγιναν και πρέπει να πληρωθούν.

4. Γίνονται ακόμη συζητήσεις με την τρόικα για δάνειο ύψους 300 - 350 εκατ. ευρώ του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων προς το ΛΑΓΗΕ και τον ΑΔΜΗΕ. Η τρόικα φέρνει κάποιες ενστάσεις ως προς τη διάθεση του δανείου, ωστόσο γίνονται προσπάθειες - οι οποίες βρίσκονται σε καλό δρόμο- ώστε να αποδειχθεί ότι το δάνειο αυτό αποτελεί ουσιαστικά διαρθρωτική κίνηση. Σημειώνεται ότι ο λειτουργός και ο διαχειριστής του συστήματος οφείλουν αυτά τα ποσά στους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας.

5.Ολοκληρώθηκε συμψηφισμός 50 εκατ. ευρώ της ΔΕΗ με το υπουργείο Οικονομικών.

6. Έδωσε η διοίκηση της ΔΕΗ στη ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ την προτεινόεμνη συλλογική σύμβαση εργασίας. Μεταξύ άλλων αυτό που φέρνει η νέα σύμβαση είναι η ελευθερία στις μεταθέσεις, κάτι που διευκολύνει την καλύτερη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού και άρα τη σημαντική εξοικονόμηση δαπανών. Η ΓΕΝΟΠ θα πρέπει να υπογράψει μέχρι τις 14 Μαίου. Επιπλέον συμπεριλαμβάνονται και οι μειώσεις μισθών 35% που έγιναν τελευταία με βάση τις απαιτήσεις που είχε θέσει η τρόικα.

Με τις παρεμβάσεις αυτές ο υπουργός ΠΕΚΑ πετυχαίνει να δώσει πολύτιμη "ανάσα" στη ΔΕΗ αλλά και στους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας, που είχαν "στεγνώσει".

Πηγή: "Ημερησία", 30.04.2012

http://www.energypress.gr/news/Hrhstos-Kolwnas:-DEH-Me-6-kinhseis-glitwse-apo-to-krah

Ένας στους δύο πρώην πελάτες των Energa - Hellas Power επέλεξαν τον «καθολικό προμηθευτή»

Στο "ασφαλές" καταφύγιο της ΔΕΗ, έχουν επιλέξει –προς το παρόν τουλάχιστον-να παραμείνουν οι μισοί και πλέον από τους 205.000 πρώην πελάτες των εταιρειών Energa και Hellas Power.

Εκμεταλλευόμενοι προφανώς την ευεργετική απόφαση της ΡΑΕ να παρατείνει ως και τις 24 Ιουνίου το καθεστώς παραμονής τους στη ΔΕΗ, με την ιδιότητά της ως "προμηθευτή καθολικής υπηρεσίας", γύρω στους 100.000-120.000 οικιακοί καταναλωτές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, προτίμησαν τη σιγουριά της τελευταίας.

Σύμφωνα με στοιχεία της ίδιας της ΔΕΗ, από τους αρχικά 205.000 πρώην πελάτες των δύο εταιρειών, πάνω από 80.000 έχουν μέχρι σήμερα κάνει συμβόλαια μαζί της, λιγότεροι από 10.000 έχουν "μετακομίσει" σε άλλους παρόχους, και κάπου γύρω στους 115.000 παρέμειναν στη δημόσια επιχείρηση ηλεκτρισμού με την ιδιότητά της ως "προμηθευτή καθολικής υπηρεσίας".

Κύκλοι της ΔΕΗ εκτιμούν ότι στην απόφαση πολλών εκ των τελευταίων, δεν μέτρησε τόσο το οικονομικό (δηλαδή ότι αν επέλεγαν προμηθευτή, τη ΔΕΗ ή άλλον, θα έπρεπε να καταβάλλουν εγγύηση), όσο το γεγονός ότι προτίμησαν να εκμεταλλευθούν την προσωρινή ευνοϊκή ρύθμιση της ΡΑΕ διάρκειας μέχρι τα τέλη Ιουνίου, αποφεύγοντας έτσι να εμπλακούν στη διαδικασία υπογραφής συμβολαίου, που συνεπάγεται συλλογή δικαιολογητικών, κ.οκ..

Τελευταία προθεσμία

Σε κάθε περίπτωση ωστόσο, μετά τις 24 Ιουνίου 2012, αυτοί οι 100.000-120.000 καταναλωτές, θα πρέπει να ξέρουν ότι εφόσον και πάλι δεν έχουν επιλέξει προμηθευτή, θα βρεθούν αντιμέτωποι με τον κίνδυνο άμεσης διακοπής της τροφοδοσίας τους.

Υπενθυμίζουμε ότι η προθεσμία της 24ης Ιουνίου είναι τελική, και αν παρέλθει άπρακτη και αυτή η ημερομηνία, τότε ο διαχειριστής του δικτύου είναι υποχρεωμένος, χωρίς περαιτέρω ενημέρωση, να ξεκινήσει τη διαδικασία διακοπής της τροφοδοσίας όσων μετρητών δεν εκπροσωπούνται από προμηθευτή.

Η ίδια διάταξη ισχύει από τις 24 Απριλίου και μετά για τους καταναλωτές μέσης τάσης (ΜΤ) και τους μεγάλους μη οικιακούς καταναλωτές χαμηλής τάσης (ΧΤ) με ισχύ παροχής άνω των 25kVA, οι οποίοι δεν δικαιούνται από το νόμο να υπαχθούν (όπως οι οικιακοί) στο καθεστώς προμηθευτή καθολικής υπηρεσίας.

http://www.energypress.gr/news/Enas-stoys-2-prwhn-pelates-twn-Energa-Hellas-Power-epelexan-ton-katholiko-promhtheyth-...

Νέα σύμβαση: Μείωση μισθών και ελεύθερες μεταθέσεις στη ΔΕΗ

Η μείωση των βασικών μισθών και εν γένει του μισθολογικού κόστους, αλλά και η δημιουργία ενός ευέλικτου συστήματος που θα αίρει τους περιορισμούς που υπάρχουν σήμερα στις μεταθέσεις των υπαλλήλων, είναι τα βασικά στοιχεία της νέας συλλογικής σύμβασης που έχει προτείνει η διοίκηση της ΔΕΗ στη ΓΕΝΟΠ.

Στην πραγματικότητα πρόκειται για εναρμόνιση του νομικού πλαισίου που έχει ψηφίσει η κυβέρνηση και ορισμένες επιπλέον προβλέψεις, οι οποίες περιλαμβάνονται στο τελικό κείμενο που έχει δώσει ο κ. Ζερβός στη ΓΕΝΟΠ. Ο βασικός μισθός μειώνεται κατά 17% (δύο κλιμάκια πίσω), αλλά ο μέσος μισθός θα μειωθεί κατά 35%, όπως επιβάλλει ο νόμος.

Επί του κειμένου αυτού, αλλά και επί του συνόλου της διαδικασίας, συζητούν σήμερα στην Αθήνα η διοίκηση του συνδικάτου και τα σωματεία – μέλη της ΓΕΝΟΠ. Για την ουσία των μισθολογικών οι συνδικαλιστές έχουν στην πραγματικότητα συμφωνήσει. Υπάρχουν ορισμένες παρατηρήσεις και διορθωτικές προτάσεις για τα επιδόματα, το καθεστώς μεταθετότητας κ.λπ.

Ωστόσο, περισσότερο από το να περάσουν οι αντιπροτάσεις της, η ΓΕΝΟΠ έχει το πρόβλημα ότι φτάνει η ημερομηνία (14 Μαϊου) κατά την οποία τελειώνει η μετενέργεια της παλιάς συλλογικής σύμβασης, οπότε πρέπει πάση θυσία να έχει υπογραφεί η καινούργια. Συνεπώς η ΓΕΝΟΠ και εν γένει οι συνδικαλιστές της ΔΕΗ βρίσκονται «με την πλάτη στον τοίχο».

Και τούτο διότι, σύμφωνα με το μνημόνιο ΙΙ, ορίζει ότι: «Συλλογικές συμβάσεις που έχουν λήξει θα παραμείνουν σε ισχύ για μέγιστο χρονικό διάστημα 3 μηνών. Εάν μετά το διάστημα αυτό δεν συναφθεί νέα συμφωνία, η αμοιβή θα επανέλθει στο βασικό μισθό, ενώ τα επιδόματα ωρίμανσης, τέκνων, εκπαίδευσης και βαρέων επαγγελμάτων θα συνεχίσουν να ισχύουν, έως ότου αντικατασταθούν από εκείνα της νέας Συλλογικής σύμβασης ή των νέων ή τροποποιημένων ατομικών Συμβάσεων». Επίσης προβλέπει ότι «καταργούνται οι όροι περί μονιμότητας (συμβάσεις ορισμένου χρόνου, που ορίζεται ότι λήγουν σε κάποιο όριο ηλικίας ή στη συνταξιοδότηση) που περιλαμβάνονται με νόμο ή με συμβάσεις εργασίας».

Το ιστορικό

Στις 31/12/2009 έληξε η Επιχειρησιακή Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΕΣΣΕ) των ετών 2008 - 2009.
Η κυβέρνηση, στις 15 Μαρτίου και στις 6 Μαΐου 2010, ψήφισε τους νομούς 3833/10 και 3845/10. Οι δύο αυτοί νόμοι, συνδυαστικά με το νόμο 4024/11 επέφεραν μεγάλες μειώσεις επί των ποσών των αποδοχών των εργαζομένων στην επιχείρηση.

Τόσο η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ όσο και οι δεσμεύσεις της Διοίκησης της ΔΕΗ έθεταν χρονικό ορίζοντα τους τρεις μήνες (Νοέμβριο, Δεκέμβριο 2011 και Ιανουάριο 2012), προκειμένου να επέλθει συμφωνία μέσα από Επιχειρησιακή Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΕΣΣΕ) ή Μισθολόγιο.

http://www.energypress.gr/news/Nea-symbash:-Meiwsh-misthwn-kai-eleytheres-metatheseis-sth-DEH

Έρευνα: Tα αιολικά πάρκα αυξάνουν τοπικά τη θερμοκρασία

Είναι μία από τις πηγές παραγωγής καθαρής ενέργειας, ένα από τα μέσα μείωσης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα που συμβάλλουν στην υπερθέρμανση του πλανήτη. Σύμφωνα ωστόσο με τα αποτελέσματα νέας μελέτης...
κατά τη διάρκεια της νύχτας οι ανεμογεννήτριες θερμαίνουν την επιφάνεια της γης που καταλαμβάνουν, επιβαρύνοντας το τοπικό κλίμα και θέτοντας υπό αμφισβήτηση τη βιωσιμότητα της αιολικής ενέργειας.

Οι ερευνητές από το Κρατικό Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης στο Όλμπανι χρησιμοποίησαν δορυφορικά δεδομένα της περιόδου 2003-2011 για να μελετήσουν τις θερμοκρασίες επιφάνειας σε ένα μεγάλο τμήμα του δυτικού Τέξας, όπου βρίσκονται τέσσερα από τα μεγαλύτερα αιολικά πάρκα στον κόσμο. Διαπίστωσαν ότι στις περιοχές των πάρκων, οι θερμοκρασίες τις νυχτερινές ώρες αυξήθηκαν την περίοδο αυτή κατά 0,72 βαθμούς Κελσίου.

«Αποδίδουμε αυτήν την αύξηση ως επί το πλείστον στα αιολικά πάρκα», γράφουν οι συντάκτες της έκθεσης, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Nature Climate Change, διευκρινίζοντας ότι η μεταβολή της θερμοκρασίας ενδέχεται να οφείλεται στους στροβιλισμούς από τους ρότορες των ανεμογεννητριών. «Αυτές οι αλλαγές, εάν είναι χωρικά μεγάλες, μπορεί να έχουν αισθητές επιπτώσεις στον τοπικό ή και περιφερειακό καιρό και στο κλίμα.» Όπως σημειώνεται, οι επιπτώσεις για τη θερμοκρασία του αέρα θα είναι μικρότερες από την αύξηση των 0.72 βαθμών, αφού οι μεταβολές λαμβάνουν χώρα με βραδύτερους ρυθμούς σε σχέση με τη θερμοκρασία εδάφους.
Οι επιστήμονες τονίζουν ότι για να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα, χρειάζεται να γίνουν περισσότερες και εκτενέστερες μελέτες, σε διαφορετικές τοποθεσίες. Παλαιότερη αμερικανική μελέτη εξάλλου, είχε δείξει ότι στις περιοχές των αιολικών πάρκων η θερμοκρασία ανεβαίνει τη νύχτα και πέφτει την ημέρα. Εκείνη ωστόσο βασιζόταν σε μετρήσεις που είχαν γίνει στη διάρκεια μόλις έξι εβδομάδων από δύο μετεωρολογικούς σταθμούς.

«Η αιολική ενέργεια θα αποτελέσει κομμάτι της λύσης στην κλιματική αλλαγή, την ατμοσφαιρική ρύπανση και το πρόβλημα της ενεργειακής ασφάλειας», εκτιμά ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Λιμίνγκ Ζου. «Το να κατανοήσουμε όμως τις επιπτώσεις των αιολικών πάρκων είναι εξαιρετικά σημαντικό για την ανάπτυξη στρατηγικών διαχείρισης με στόχο τη μακροπρόσθεσμη βιωσιμότητα της αιολικής ενέργειας.»

Ο Ζου επισημαίνει ότι, σε γενικές γραμμές, οι μεταβολές που παρατήρησε η ομάδα του είναι «τοπικές και μικρές σε σχέση με τις έντονες αλλαγές που σημειώνονται κάθε χρόνο» και οι οποίες απορρέουν από τις φυσικές διακυμάνσεις. Επιπλέον, υπογραμμίζει ότι τα ευρήματά του δεν θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν ως αιτιολογία για την αναστολή έργων κατασκευής νέων αιολικών πάρκων, λέγοντας ότι «θα πρέπει να γίνει πολλή δουλειά ακόμη προτού καταλήξουμε σε οποιοδήποτε συμπέρασμα».

http://tro-ma-ktiko.blogspot.com/2012/04/t_30.html

ΙΑΕΑ: Επανέναρξη συνομιλιών με την Τεχεράνη στα μέσα Μαϊου

Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) του ΟΗΕ επιβεβαίωσε σήμερα ότι θα ξεκινήσει τις συνομιλίες με το Ιράν στα μέσα Μαϊου, δύο μήνες και πλέον μετά την τελευταία σύνοδο για το θέμα η οποία έληξε με αποτυχία.

Η Τζιλ Τιούντορ, εκπρόσωπος της ΙΑΕΑ, δήλωσε ότι οι συνομιλίες θα διεξαχθούν στις 14 και 15 Μαϊου στην έδρα της ιρανικής διπλωματικής αποστολής στη Βιένη.

"Στόχος είναι να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις οι οποίες ξεκίνησαν στις αρχές του χρόνου", αναφέρει η Τιούντορ σε email της.

http://www.energypress.gr/news/IAEA:-Epanenarxh-synomiliwn-me-thn-Teheranh-sta-mesa-Maioy

«Η Ελλάδα Καινοτομεί» με πρωτοβουλία του ΣΕΒ και της Eurobank Efg

Καύσιμα από τηγανόλαδο, εύκαμπτα φωτοβολταϊκά, μπογιές τοίχου που καθαρίζουν τον αέρα. Ολα τα είχε ο διαγωνισμός εφαρμοσμένης έρευνας και καινοτομίας που συνδιοργάνωσαν ο ΣΕΒ και η Eurobank για πρώτη φορά το 2010, δίνοντας την ευκαιρία σε νέους ερευνητές και επιχειρηματίες να προβάλουν τις καινοτόμες φρέσκες ιδέες τους, με στόχο την έξοδο στην παραγωγή. Και ήταν η ακαταμάχητη αίσθηση ότι ο σπόρος της αισιόδοξης, ανταγωνιστικής Ελλάδας «πιάνει» που οδήγησε τους διοργανωτές να δώσουν εκ νέου το σύνθημα «Η Ελλάδα Καινοτομεί», προκηρύσσοντας τον 2ο διαγωνισμό.

«Η πρωτοβουλία του ΣΕΒ και της Eurobank έχει στόχο να υπερπηδήσει τα θεσμικά εμπόδια στην καινοτομία και να καταδείξει ότι μέσα σ' ένα θεσμικό πλαίσιο ελευθερίας στη σκέψη και στην πράξη, η καινοτομία μπορεί να ανθήσει», τόνισε σχετικά ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Δασκαλόπουλος. Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Eurobank EFG Νικόλαος Νανόπουλος σημείωσε ότι «στόχος είναι να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον συνάντησης για τις δημιουργικές δυνάμεις της επιστημονικής και επιχειρηματικής κοινότητας στη χώρα μας και να χτίσουμε μεταξύ τους γέφυρες δημιουργικής συνεργασίας». Πεποίθηση και των δύο φορέων, ότι αυτός ο δρόμος θα οδηγήσει μοιραία και στην έξοδο της χώρας μας από το οικονομικό αλλά και διανοητικό τέλμα στο οποίο έχει βρεθεί.

Το κάλεσμα αφορά κάθε έναν που πιστεύει ότι τα τελευταία τρία χρόνια έχει αναπτύξει ένα προϊόν εφαρμοσμένης έρευνας ώριμο για εμπορική αξιοποίηση ή ένα προϊόν ή υπηρεσία με καινοτόμα χαρακτηριστικά. Οπως και στον πρώτο διαγωνισμό, τα έπαθλα είναι χρηματικά (15.000 ευρώ για τον πρώτο νικητή και 8.000 ευρώ για τον δεύτερο σε κάθε μία από τις δύο κατηγορίες, Εφαρμοσμένης Ερευνας και Καινοτομίας), ωστόσο και οι 20 προτάσεις που θα προκριθούν στη δεύτερη φάση θα έρθουν σε επαφή με τον επιχειρηματικό κόσμο, αφού θα παρουσιαστούν σε ανοιχτές για το κοινό εκθέσεις και επιστημονικές εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αντλήσουν πληροφορίες στον αναβαθμισμένο ιστότοπο www.kainotomeis.gr, ενώ από φέτος έντονος θα είναι και ο ρόλος των κοινωνικών μέσων, αφού ο διαγωνισμός αποκτά προφίλ στο facebook και στο twitter (kainotomeisGR).

Στον πρώτο διαγωνισμό υποβλήθηκαν συνολικά 295 υποψηφιότητες, από τις οποίες αρχικά προκρίθηκαν οι 197. Η διαδικασία γραπτής αξιολόγησης των υποψηφιοτήτων, την οποία συντόνιζε και επόπτευε επιστημονικό συμβούλιο από 11 διακεκριμένους Ελληνες επιστήμονες, ανέδειξε τις 21 υποψηφιότητες που προκρίθηκαν στο τελικό στάδιο του διαγωνισμού. Θυμίζεται ότι στον τομέα της εφαρμοσμένης έρευνας το πρώτο βραβείο είχε αποσπάσει η ερευνητική ομάδα της εταιρείας Raycap για το σύστημα υψηλών προδιαγραφών για προστασία σύγχρονων ηλεκτρονικών συσκευών ή διατάξεων από κρουστικές υπερτάσεις του ηλεκτρικού δικτύου, ενώ στον τομέα της καινοτομίας νικήτρια είχε αναδειχθεί η ερευνητική ομάδα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης για το AquasZero, ένα κοκκώδες στερεό υλικό που απομακρύνει το αρσενικό από το πόσιμο νερό με χαμηλό κόστος και υψηλή αποτελεσματικότητα. Η σύνδεση της έρευνας με την παραγωγή διέτρεχε όλο τον διαγωνισμό, αποτελώντας κρίσιμο κριτήριο για την ανάδειξη των νικητών.

Χαρακτηριστικό είναι ότι τις περισσότερες από τις ερευνητικές ομάδες που συμμετείχαν στον πρώτο διαγωνισμό έχουν ήδη προσεγγίσει επιχειρήσεις και ιδιώτες από την Ελλάδα ή το εξωτερικό με στόχο την επένδυση στην τεχνολογία τους ή την ανάπτυξη βιομηχανικών μονάδων βασισμένων σε αυτή.

«Οσοι συμμετέχουν στον διαγωνισμό θα έχουν μια καλή ευκαιρία να τεστάρουν την αποτελεσματικότητα των προϊόντων ή των λύσεων που αναπτύσσουν όχι μόνο σε επίπεδο σύλληψης, αλλά εφαρμογής και ανταπόκρισης από την αγορά», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Ζαφείρης Πολίτης, επικεφαλής της ομάδας της Raycap, ενώ κ. Τάκης Βαρελάς, από την ομάδα της Danaos που πήρε το β΄ βραβείο στην ίδια κατηγορία, προσθέτει με νόημα: «Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα».

Η προθεσμία για δήλωση συμμετοχής λήγει στις 30 Σεπτεμβρίου 2012.

Σημαντική πηγή ανάπτυξης

Οι επενδύσεις σε έρευνα και καινοτομία μπορούν να αποτελέσουν σημαντική πηγή ανάπτυξης για την Ελλάδα τα επόμενα χρόνια. Ωστόσο, όπως σημειώνει ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Eurobank EFG Νικόλαος Καραμούζης, «για να συγκλίνει η Ελλάδα στα μέσα επίπεδα των χωρών της Ε.Ε. των 27, πρέπει να τριπλασιάσει τις δαπάνες αυτές σε 2% του ΑΕΠ από 0,6% του ΑΕΠ που είναι σήμερα». «Η ενίσχυση του ανθρώπινου ερευνητικού δυναμικού και των δαπανών που κατευθύνονται στην έρευνα και την τεχνολογία πρέπει να αποτελέσει έναν από τους κεντρικούς άξονες αναπτυξιακής πολιτικής», τονίζει ο ίδιος. «Ο ακαδημαϊκός χώρος και η Πολιτεία οφείλουν να αφουγκράζονται τις εκάστοτε απαιτήσεις της αγοράς, ώστε το ανθρώπινο δυναμικό να μπορεί να προσαρμόζεται στις μεταβαλλόμενες συνθήκες».

Πηγή: "Καθημερινή", 29.04.2012

http://www.energypress.gr/news/H-Ellada-Kainotomei-me-prwtoboylia-toy-SEB-kai-ths-Eurobank-Efg

Δώρα Αντωνίου: Προκλητικές αμφισβητήσεις της Άγκυρας στο Καστελλόριζο

Τις διεκδικήσεις της στο Αιγαίο και στην ελληνική υφαλοκρηπίδα σπεύδει να υπενθυμίσει η Αγκυρα, μόλις μία εβδομάδα πριν από τη διεξαγωγή των εκλογών στην Ελλάδα. Ενώ η προεκλογική εκστρατεία εισέρχεται στην τελική ευθεία και με τη συζήτηση για ανακήρυξη ΑΟΖ να έχει ανοίξει και να βρίσκει θέση στις προεκλογικές τοποθετήσεις των κομμάτων, μαζί με τις ενέργειες και τις διαδικασίες που έχουν δρομολογηθεί για έρευνες για κοιτάσματα υδρογονανθράκων στη χώρα μας, η Τουρκία επαναφέρει τις αμφισβητήσεις της για το καθεστώς και τη δικαιοδοσία στη θαλάσσια περιοχή του Καστελλόριζου.

Στην τουρκική Εφημερίδα της Κυβερνήσεως δημοσιεύθηκαν προχθές αποφάσεις του τουρκικού υπουργικού συμβουλίου, οι οποίες ελήφθησαν τον περασμένο μήνα και αφορούν την αδειοδότηση ερευνών για κοιτάσματα υδρογονανθράκων. Μεταξύ των περιοχών που αναφέρονται, περιλαμβάνεται η θαλάσσια περιοχή νοτίως της Ρόδου και γύρω από το Καστελλόριζο. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η κινητικότητα της Αγκυρας και η απόφαση να επαναφέρει τις ανεδαφικές διεκδικήσεις της δεν μπορούν να ιδωθούν ξέχωρα από τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, όσον αφορά τις έρευνες για υδρογονάνθρακες. Τη στιγμή που η Αθήνα ενεργοποιεί διαδικασίες έρευνας, οι οποίες, μάλιστα, προσελκύουν διεθνές ενδιαφέρον, και η Κύπρος δρομολογεί δεύτερο γύρο ερευνητικών γεωτρήσεων, η Τουρκία φροντίζει με τις εν λόγω αποφάσεις να υπενθυμίσει τις διεκδικήσεις της.

Αμεση ήταν η αντίδραση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών στη δημοσίευση των αποφάσεων του τουρκικού υπουργικού συμβουλίου. Ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ Γρηγόρης Δελαβέκουρας, σε δήλωσή του, τόνισε ότι η συγκεκριμένη τουρκική ενέργεια αντιβαίνει τους κανόνες του Δικαίου της Θάλασσας και δεν μπορεί να θίξει κυριαρχικά δικαιώματα και αρμοδιότητες της Ελλάδας, που θεμελιώνονται στο Διεθνές Δίκαιο. «Οι θέσεις μας για το θέμα είναι δεδομένες και έχουν γνωστοποιηθεί επανειλημμένως προς την τουρκική πλευρά», πρόσθεσε ο κ. Δελαβέκουρας και πρόσθεσε ότι το ΥΠΕΞ θα προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την κατοχύρωση και προάσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας.

Πηγή: "Καθημερινή", 29.04.2012

http://www.energypress.gr/news/Dwra-Antwnioy:-Proklhtikes-amfisbhthseis-ths-Agkyras-sto-Kastell orizo

Χρήστος Κολώνας-Μάκης Αποστόλου: 1,1 δισ. ευρώ οι απλήρωτοι λογαριασμοί στη ΔΕΗ

Με βραχυκύκλωμα... απειλεί τη ΔΕΗ το ειδικό τέλος ακινήτων.

Οι ληξιπρόθεσμοι λογαριασμοί το πρώτο τρίμηνο του έτους έχουν εκτιναχθεί κατά 350 εκατ. ευρώ και ανέρχονται συνολικά στο 1,1 δισ. ευρώ.

Η μεγαλύτερη βιομηχανία της χώρας έχει «στεγνώσει» έχοντας αφήσει απλήρωτους τους προμηθευτές της, οφείλοντας ποσά χιλιάδων ευρώ στο σύστημα της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, με αποτέλεσμα να απειλείται ντόμινο αρνητικών επιπτώσεων στο σύνολο των «παικτών» της παραγωγής ηλεκτρισμού.

Ζημιές έχουν προκληθεί στη ΔΕΗ αλλά και στο σύνολο της αγοράς από τα «κανόνια» των δύο εναλλακτικών παρόχων, Energa και Hellas Power.

Οι υπουργοί Οικονομικών, Φίλιππος Σαχινίδης, και ΠΕΚΑ, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, μαζί με τον πρόεδρο της ΔΕΗ, Αρθούρο Ζερβό, έχουν εποδυθεί σε έναν μαραθώνιο... ώστε να κλείσουν οι «μαύρες τρύπες».

Ταυτόχρονα, η ΡΑΕ απειλεί τη ΔΕΗ και άλλους προμηθευτές ακόμη και με την ανάκληση της άδειας εάν δεν τακτοποιήσουν τις οφειλές τους.

Η ΔΕΗ στα πρόθυρα οικονομικού μπλακ άουτ - Χρέη και αδυναμία δανεισμού απειλούν να κατεβάσουν τον διακόπτη

Τα οριακά-θετικά αποτελέσματα του α' τριμήνου κάνουν τη διοίκηση της επιχείρησης να αισιοδοξεί για το μέλλον.

Οι απλήρωτοι λογαριασμοί με το ειδικό τέλος ακινήτων που έχουν ανέλθει στο 1,1 δισ. ευρώ, «στέγνωσαν» τη μεγαλύτερη βιομηχανία της χώρας.

Το αποτέλεσμα είναι να χρωστά σε προμηθευτές της αλλά και στο λειτουργό της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, το ΛΑΓΗΕ.

Η τελευταία εξέλιξη σε συνδυασμό με τα δύο «κανόνια» των εναλλακτικών παρόχων Energa και Hellas Power απειλούν με... κραχ τους παραγωγούς ηλεκτρισμού.

Οπως αναφέρει στην «Οικονομία» αξιόπιστη πηγή, δύο παράγοντες έχουν φέρει σε αυτήν την κατάσταση την εταιρεία: «Η δυσκολία των νοικοκυριών να πληρώσουν το Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε., αλλά και οι πρόσφατες κυβερνητικές αποφάσεις να επιμηκυνθεί περισσότερο ο χρόνος αποπληρωμής καθώς και να μη διακόπτονται οι παροχές ηλεκτροδότησης σε όσους χρωστούν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές».

«Μαύρο» τρίμηνο

Και σαν να μην έφτανε αυτό τέσσερις αρνητικές εξελίξεις οδήγησαν στο πρώτο τρίμηνο τη ΔΕΗ στα όρια του... μπλακ άουτ:

Ενα δάνειο 150 εκατ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων κόλλησε. Η ΕΤΕπ ζήτησε επαναδιαπραγμάτευση των όρων λόγω της άσχημης κατάστασης της ελληνικής οικονομίας.

Η ΔΕΗ αναγκάστηκε, λόγω της νομοθεσίας, να ηλεκτροδοτήσει από τον Ιανουάριο τους 200.000 πελάτες της Energa και της Hellas Power, που έκλεισαν. Προκειμένου να αγοράσει ηλεκτρικό ρεύμα από το σύστημα προκατέβαλε χρήματα, τα οποία ακόμη δεν έχει πληρωθεί από τους πελάτες. Οι δύο δε επιχειρήσεις χρωστούν 172 εκατ. στον διαχειριστή του συστήματος ΑΔΜΗΕ και το ΛΑΓΗΕ.

Κοινοπρακτικό δάνειο ύψους 960 εκατ. ευρώ από ελληνικές τράπεζες για την αναχρηματοδότηση και χρεωλυσίων του 2012, «σκάλωσε» λόγω του PSI.

Καθυστέρησε η νομοθετική ρύθμιση για τη δυνατότητα στη ΔΕΗ να παρακρατήσει ένα μέρος των εισπραχθέντων από το Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε., ποσό περίπου 250 εκατ. ευρώ. Το αποτέλεσμα ήταν η ΔΕΗ να το δώσει, αλλά περιμένει να το πάρει πίσω τον Ιούνιο.

Ταυτόχρονα δάνειο 350 εκατ. που θα έπαιρνε ο ΛΑΓΗΕ από το Παρακαταθηκών και Δανείων κόλλησε λόγω τρόικας. Αν και, όπως λένε οι πληροφορίες, μάλλον το πρόβλημα ξεπερνιέται.

Την ίδια στιγμή η ΡΑΕ έχει δώσει προθεσμία στους προμηθευτές ρεύματος έως 15η Μαΐου προκειμένου να τακτοποιήσουν τις οφειλές τους σε ΑΔΜΗΕ και ΛΑΓΗΕ.

Σε διαφορετική περίπτωση η Ρυθμιστική Αρχή προειδοποιεί με κυρώσεις μεταξύ άλλων και την αφαίρεση άδειας προμήθειας.

Πάντως, το δεύτερο τρίμηνο η διοίκηση της ΔΕΗ βλέπει μία... αχτίδα φωτός. Τα οικονομικά αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου είναι οριακά θετικά. Αυτό οφείλεται στις αυξήσεις των τιμολογίων.

Επιπλέον φιλοδοξεί να κερδίσει τη μερίδα του λέοντος από τους 200.000 πελάτες των δύο παρόχων που έκλεισαν και να απεμπλακούν τα δύο δάνεια.

Αγώνας δρόμου... ευρώ, ευρώ

Κυβέρνηση και διοίκηση, σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές της «Οικονομίας», αναζητούν τρόπους διοχέτευσης ρευστότητας στη ΔΕΗ, προκειμένου να αποφευχθεί ντόμινο περαιτέρω αρνητικών εξελίξεων. Και φαίνεται ότι έστω και οριακά το... μοιραίο θα αποφευχθεί.

Οι υπουργοί Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης και ΠΕΚΑ Γιώργος Παπακωνσταντίνου μαζί με τον πρόεδρο της εταιρείας Αρθούρο Ζερβό, έχουν επιδοθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, σε έναν αγώνα δρόμου για τη συγκέντρωση, από όπου είναι δυνατό, χρημάτων που θα δώσουν το... φιλί της ζωής στην επιχείρηση.

«Μαζεύουμε ευρώ, ευρώ... Ο,τι μπορούμε για να αντιμετωπίσουμε το σοβαρό πρόβλημα ρευστότητας», λέει χαρακτηριστικά στην «Οικονομία» κορυφαίο στέλεχος της επιχείρησης.

Ανάσα 160 εκατ. ευρώ

Πηγές σημειώνουν ό,τι οι δύο υπουργοί «ίδρωσαν» ώστε να δοθούν κάποια χρήματα στη ΔΕΗ. Πρόκειται για οφειλές του δημοσίου ύψους 160 εκατ. ευρώ προς την επιχείρηση.

Τα 50 εκατομμύρια ευρώ που αφορούν οφειλές από την ηλεκτροδότηση σηματοδοτών στην περιοχή της Αττικής έχουν συμψηφιστεί με οφειλές.

Αλλα 50 εκατ. ευρώ δόθηκαν στη επιχείρηση και αναμένονται άλλα 60 εκατ. ευρώ.

Ταυτόχρονα προσπάθειες καταβάλλονται ώστε να επιστραφούν στη ΔΕΗ 170 εκατ. ευρώ από την προκαταβολή φόρου που έδωσε η εταιρεία για το 2011.

Τα χρήματα αυτά πρέπει να επιστραφούν αφού το 2011 η εταιρεία είχε ζημιές από κέρδη το 2010.

Παραγωγοί ενέργειας - 330 εκατ. τα φέσια μετά τα τρία «κανόνια»

Στα τέλη Μαρτίου οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις προς τους παραγωγούς ενέργειας ανέρχονταν στα 330 εκατ. ευρώ - 220 εκατ. προς τους Ανεξάρτητους Παραγωγούς και Εισαγωγείς και 110 εκατ. προς τους Παραγωγούς ΑΠΕ -ύστερα από τα «κανόνια» των Hellas Power, Energa και Vivid Power- εξέλιξη η οποία δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα ρευστότητας στην εγχώρια αγορά ενέργειας.

Η ΡΑΕ δίνει περιθώριο μέχρι τις 15 Μαΐου, σε 15 εταιρείες προμήθειας προκειμένου να τακτοποιήσουν τις οικονομικές εκκρεμότητες που έχουν απέναντι στο ΛΑΓΗΕ και τον ΑΔΜΗΕ.

Πάντως, μελέτη βελτιστοποίησης των ταμειακών ροών στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας για το 2012, την οποία εκπόνησε για την ΡΑΕ η εταιρεία συμβούλων Price water houseCoopers για την εξεύρεση λύσης στο πρόβλημα, θεωρεί επιβεβλημένη την άμεση χρηματοδότηση της αγοράς εντός του Απριλίου με ποσό τουλάχιστον 350 εκατ. ευρώ.

Η λύση που αναδεικνύεται επί του παρόντος για την άμεση τόνωση της αγοράς με ρευστότητα, αφορά την αξιοποίηση ταμειακών διαθεσίμων του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων προερχόμενα από το Πράσινο Ταμείο.

Παρεμβάσεις

Από την πλευρά τους, οι φορείς των ΑΠΕ (ΕΣΗΑΠΕ, ΕΛΕΤΑΕΝ, ΣΠΕΦ και ΕΣΜΥΕ) αναφορικά με το ταμειακό έλλειμμα που έχει δημιουργηθεί, προτείνει παρεμβάσεις σε δύο επίπεδα:

Εξόφληση της παραχθείσας ενέργειας ΑΠΕ ενός τουλάχιστον μήνα.

Πλήρης ενημέρωση των φορέων της αγοράς για όλα τα αριθμητικά δεδομένα του προβλήματος, συμπεριλαμβανομένης της αναλυτικής μελέτης της PWC και των υπολοίπων μελετών και εκτιμήσεων των Διαχειριστών και του Υπουργείου.

Ταυτόχρονα όμως απαιτείται η δρομολόγηση της συνολικής, μόνιμης και βιώσιμης λύσης του προβλήματος σε συνεργασία με την τρόικα.

Οι φορείς του κλάδου των ΑΠΕ υποστηρίζουν ότι μια τέτοια λύση μπορεί να περιλαμβάνει αναθεώρηση της φορολόγησης της ηλεκτρικής ενέργειας και του τρόπου χρήσης της ΔΕΗ ως φοροεισπρακτικού μηχανισμού, αξιοποίηση του Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΜΧΣ), υιοθέτηση προτάσεων που περιλαμβάνονται στην έκθεση της PWC και υιοθέτηση των προτάσεων του κλάδου ΑΠΕ σε σχέση με τον μηχανισμό στήριξης.

Πηγή: "Έθνος", 29.04.2012

http://www.energypress.gr/news/Hrhstos-Kolwnas-Makhs-Apostoloy:-1-1-dis.-eyrw-oi-aplhrwtoi-logariasmoi-sth-DEH

Στο ΣτΕ κατά του ενιαίου μισθολογίου προσφεύγει η ΡΑΕ

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγαν ο πρόεδρος και εργαζόμενοι στην Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "Έθνος" ζητώντας να ακυρωθεί, ως αντίθετη στην ευρωπαϊκή και ελληνική νομοθεσία, η υπουργική απόφαση που εκδόθηκε σε εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου (Ν. 4024/2011) που καθορίζει τις αποδοχές των απασχολούμενων στις Αρχές (επιστημονικό προσωπικό, δικηγόροι κ.λπ.).

Ειδικότερα, στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο προσέφυγαν ο Σύλλογος Εργαζομένων στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ), ο πρόεδρος και ο β΄ αντιπρόεδρος της επίμαχης Αρχής, Νικ. Βασιλάκος και Μιλτ. Ασλάνογλου, αντίστοιχα και 19 εργαζόμενοι στην ΡΑΕ (12 ειδικοί επιστήμονες και 7 δικηγόροι), καθώς και 90 εργαζόμενοι στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (12 δικηγόροι και 78 ειδικοί επιστήμονες).

Οι απασχολούμενοι ζητούν να ακυρωθεί η από 28 Φεβρουαρίου 2012 απόφαση των υπουργών Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Οικονομικών, με την οποία καθορίζονται οι αποδοχές του ειδικού επιστημονικού προσωπικού και των δικηγόρων με σχέση έμμισθης εντολής των Ανεξάρτητων Διοικητικών ή Ρυθμιστικών Αρχών, της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και της Επιτροπής Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων.

Στις προσφυγές υποστηρίζεται ότι μετά την εφαρμογή της επίμαχης υπουργικής απόφασης οι αποδοχές των εργαζομένων στις Αρχές μειώθηκαν από 21,45% έως 56,54%, ανάλογα με το μισθολογικό κλιμάκιο και την κατηγορία κάθε απασχολούμενου σε αυτές.

Η επίμαχη υπουργική απόφαση, υπογραμμίζεται στις αιτήσεις ακύρωσης, είναι αντίθετη στο δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (οδηγίες 72/2009/ΕΚ και 73/2009/ΕΚ) και στο άρθρο 1 του Πρώτου Πρόσθετου Πρωτοκόλλου της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) που κατοχυρώνει την διατήρηση της περιουσίας, στην έννοια της οποίας περιλαμβάνονται οι αποδοχές και συντάξεις.

Οι προσφεύγοντες στη Δικαιοσύνη τονίζουν ότι οι ανεξάρτητες Αρχές σύμφωνα με τους ιδρυτικούς τους νόμους, έχουν διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια και δικό τους προϋπολογισμό.

Ακόμη, οι απασχολούμενοι στην ΡΑΕ στρέφουν τα πυρά τους και κατά του νόμου που καθιέρωσε το ενιαίο μισθολόγιο: (Ν. 4024/2011: Συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις, ενιαίο μισθολόγιο-βαθμολόγιο και εργασιακή εφεδρεία).

Συγκεκριμένα, αναφέρει ο Σύλλογος Εργαζομένων στη ΡΑΕ ότι υπό το πρίσμα του Ευρωπαϊκού δικαίου "δεν καταλείπεται καμία αμφιβολία ότι το κράτος επί της Αρχής δεν μπορεί να επικαθορίζει τους μισθούς του προσωπικού της κατοχυρωμένης ανεξάρτητης ρυθμιστικής Αρχής, η οποία εντός του πλαισίου του προϋπολογισμού της, ο οποίος αφορά ίδιους πόρους, διαθέτει αυτονομία στη διαχείρισή τους και εμπεριέχει άλλωστε τις απαραίτητες προβλέψεις περί μισθοδοσίας του προσωπικού της Αρχής, έχει οικονομική αυτοτέλεια και άρα τόσο η εξουσιοδοτική διάταξη του άρθρο 22 παρ. 3 του Ν. 4024/2011 όσο και η προσβαλλόμενη κανονιστική πράξη είναι αντίθετη στο δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον βαθμό που παρέχουν στο κράτος τη δυνατότητα μονομερούς καθορισμού αποδοχών του προσωπικού της ΡΑΕ".

http://www.energypress.gr/news/Sto-StE-kata-toy-eniaioy-misthologioy-prosfeygei-h-RAE

Solar Cells Hellas: Φωτοβολταϊκά συστήματα 6,9MW μέχρι το Μάιο

Φωτοβολταϊκά έργα συνολικής ισχύος 6,9MW αναμένεται να ολοκληρωθούν στις αρχές Μάιου από τον Όμιλο Solar Cells Hellas.

Συστήματα ισχύος 2,5MW στο Νομό Ηλείας, 3,7ΜW στο Νομό Μεσσηνίας, 600 kW στο Νομό Φθιώτιδας, καθώς και 100kW στο Νομό Βοιωτίας βρίσκονται στην τελική φάση της υλοποίησης τους και διασύνδεσης με το Δίκτυο της ΔΕΗ.

Με τη λειτουργία τους θα αποφευχθεί η εκπομπή 9.135.000 kg διοξειδίου του άνθρακα, όσο απορροφούν ετησίως 12.600 στρέμματα δάσους.

http://www.energypress.gr/news/Solar-Cells-Hellas:-Fwtoboltaika-systhmata-6-9MW-mehri-to-Maio

F.G.Europe: Ξένες αγορές και ενέργεια οι στόχοι για το 2012

Στην περαιτέρω επέκταση των δραστηριοτήτων της στις ξένες αγορές αλλά και στον τομέα της ενέργειας, στοχεύει για το 2012 ο Όμιλος της F.G. Europe για το 2012, όπως ανακοίνωσε η διοίκηση της εταιρίας στην ΕΘΕ.

Η παρουσίαση του Ομίλου της F.G. EUROPE, στην ΕΘΕ πραγματοποίηθηκε από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο, κ. Ιωάννη Παντούση και τον Αναπληρωτή Γενικό Διευθυντή κ. Ευάγγελο Λιανόπουλο.

Συγκεκριμένα για το 2012 οι στόχοι της Διοίκησης του Ομίλου είναι:

I. Η συνεχής επέκταση των δραστηριοτήτων της εταιρείας στις αγορές του εξωτερικού, όπου ήδη διαθέτει ισχυρή παρουσία.
II. Η βελτίωση της σχέσης 70/30 (των πωλήσεων εσωτερικού / εξωτερικού) για την αντιμετώπιση με εξωστρέφεια της κρίσης στην εσωτερική αγορά.
III. Η διατήρηση της ηγετικής θέσης της εταιρείας στον τομέα του κλιματισμού.
IV. Η δυναμική παρουσίαση και προώθηση των προϊόντων της Midea Group.
V. Η ενίσχυση της παρουσίας των προϊόντων SHARP και ESKIMO στην εσωτερική αγορά.
VI. Η περαιτέρω επέκταση των δραστηριοτήτων του Ομίλου στον τομέα της ενέργειας, με την ανάπτυξη του μεγάλου ενεργειακού project στην περιοχή της Ν. Εύβοιας, συνολικής ισχύος 579 MW (Αδειες Παραγωγής για 294 MW) και με την ανάπτυξη 4 μονάδων παραγωγής ενέργειας από βιοαέριο, συνολικής ισχύος 9,32 MW (ʼδειες Παραγωγής για 7,066 MW).
VII. Η ενίσχυση της κεφαλαιακής διάρθρωσης και η διατήρηση ικανοποιητικής ρευστότητας.

Στην παρουσίαση έγινε εκτενής αναφορά, στην θετική πορεία του Ομίλου το 2011, παρά τις αντίξοες συνθήκες στην εσωτερική αγορά, στη σημαντική αύξηση των εξαγωγών, στην ικανοποιητική κερδοφορία, στην αύξηση των εσόδων στον τομέα της ενέργειας και τις σημαντικές προοπτικές του εν λόγω τομέα και στη νέα σημαντική συμφωνία συνεργασίας της εισηγμένης, με τη Midea Group.

Συμπερασματικά για το 2011, αναφέρθηκε ότι:

Τα καθαρά μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας κέρδη του Ομίλου, ανήλθαν το 2011 σε Ευρώ 4,05 εκατ. έναντι Ευρώ 3,54 εκατ. των αντίστοιχων του 2010, αυξημένα κατά 14,29%.

Τα Κέρδη προ Φόρων, Χρηματοοικονομικών, Επενδυτικών Αποτελεσμάτων και Αποσβέσεων, (EBITDA), ανήλθαν το 2011 σε Ευρώ 10,40 εκατ. έναντι Ευρώ 10,62 εκατ. αυτών του 2010, μειωμένα κατά 2,07%. Ο δείκτης EBITDA διαμορφώθηκε σε 10,43% έναντι 11,02% του αντίστοιχου του 2010, μειωμένος κατά -0,59 μονάδες.

Τα μικτά κέρδη του Ομίλου, ανήλθαν το 2011 σε Ευρώ 28,12 εκατ. έναντι Ευρώ 26,98 εκατ. των αντίστοιχων του 2010, αυξημένα κατά 4,21%.

Οι συνολικές πωλήσεις του Ομίλου ανήλθαν το 2011 σε Ευρώ 99,72 εκατ. έναντι πωλήσεων Ευρώ 96,37 εκατ. του 2010, αυξημένες κατά 3,48%.

Τα έσοδα στον τομέα της ενέργειας ανήλθαν το 2011 σε Ευρώ 5,49 εκατ. έναντι αντίστοιχων εσόδων του 2010 Ευρώ 4,79 εκατ., αυξημένα κατά 14,61%.

Οι πωλήσεις των διαρκών καταναλωτικών αγαθών από τη μητρική Εταιρεία ανήλθαν συνολικά το 2011 σε 93,82 εκατ. Ευρώ, έναντι 91,16 εκατ. Ευρώ των αντίστοιχων πωλήσεων του 2010, αυξημένες σε ποσοστό 2,91%.

Οι πωλήσεις των κλιματιστικών, αυξημένες κατά 6% ανήλθαν το 2011 σε Ευρώ 87,89 εκατ. έναντι Ευρώ 82,86 εκατ. των αντίστοιχων πωλήσεων του 2010, με αύξηση κατά 18,06% των εξαγωγών, οι οποίες το 2011 ανήλθαν σε Ευρώ 64,99 εκατ., έναντι Ευρώ 55,04 εκατ. των αντίστοιχων του 2010.
Οι πωλήσεις των λευκών συσκευών ESKIMO με την αναβάθμιση και την προσθήκη νέων προϊόντων στην γκάμα, αυξήθηκαν κατά 18% ανερχόμενες σε Ευρώ 1,18 εκατ. έναντι Ευρώ 1,00 εκατ. αυτών της προηγούμενης χρήσης.
Οι πωλήσεις των προϊόντων SHARP (Λευκών και Μαύρων συσκευών) ανήλθαν το 2011 σε Ευρώ 4,75 εκατ. έναντι Ευρώ 7,29 εκατ. του 2010, μειωμένες σε ποσοστό 34,96%.

Επίσης αναφέρθηκαν:

Η σημαντική κατά 18% αύξηση των εξαγωγών της Εταιρείας το 2011, η οποία είχε ως αποτέλεσμα οι εξαγωγές να αντιπροσωπεύουν πλέον το 73,94% των πωλήσεων του κλιματισμού και το 69,13% των συνολικών πωλήσεων της Εταιρείας, έναντι αντίστοιχων ποσοστών του 2010 66,43% και 60,19%.

Η κάλυψη σχεδόν του συνόλου των πωλήσεων της Μητρικής από τις πωλήσεις των διαρκών καταναλωτικών αγαθών (99,8%).

Η τήρηση από την Εταιρεία και τον Όμιλο των προβλεπόμενων από τη σύμβαση του Ομολογιακού Δανείου δεικτών.

H διατήρηση θετικών ταμειακών εισροών από λειτουργικές δραστηριότητες, ποσού 7,1 εκατ. ευρώ.

Έγινε εκτενής αναφορά στις δραστηριότητες του Ομίλου στον τομέα της ενέργειας. Αναφέρθηκε ότι οι εταιρείες του Ομίλου έχουν λάβει ήδη άδειες παραγωγής ύψους 294 MW στη Νότιο Εύβοια και αναμένονται επίσης άδειες παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας από αιολικούς σταθμούς στην ίδια περιοχή, συνολικής ισχύος 57MW. Επίσης ότι, εντός του 2012 χορηγήθηκαν 3 νέες άδειες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από Βιοαέριο, ισχύος 7,066 MW και αναμένεται η χορήγηση μίας ακόμη, ισχύος 2,262 MW.

Τέλος έγινε εκτενής αναφορά στην συμφωνία συνεργασίας της εταιρείας με την Midea Group, και στα αναμενόμενα οφέλη από τη συνεργασία αυτή για την Εταιρεία και τον Όμιλο συνολικά.

http://www.energypress.gr/news/F.G.Europe:-Xenes-agores-kai-energeia-oi-stohoi-gia-to-2012