Saturday 24 April 2010

Συνοπτική εισαγωγή στην φιλοσοφία του ΚΕΝΑΚ.

Μπορείτε να κάνετε download το σχετικό ΦΕΚ με τον κανονισμό ενεργειακής αποδοτικότητας κτιρίων από εδώ http://portal.tee.gr/portal/page/portal/TEE_HOME/D6-5825%20KENAK-FEK%20407-B-2010.pdf

Με τον ΚΕΝΑΚ ο ενεργειακός επιθεωρητής θα καθορίσει σε ποια κατηγορία ανήκει ένα κτίριο με βάση την ενεργειακή απόδοση. Η ενεργειακή απόδοση (energy performance) ή T όπως θα δείτε να αναγράφει ο ΚΕΝΑΚ είναι το πηλίκο της "δεδομένης" ενεργειακής κατανάλωσης ενός κτιρίου (EP) πρός την ενεργειακή κατανάλωση που θα έπρεπε να είχε το κτίριο με βάση τον ΚΕΝΑΚ αυτή η ενεργειακή κατανάλωση είναι η η ενέργεια του κτιρίου αναφοράς όπως λέει ο ΚΕΝΑΚ R(r) και μάλιστα θα πρέπει να την αναγάγουμε σε πρωτογενή ενέργεια με βάση τους συντελεστές μετατροπής. Έτσι με βάση τον πίνακα Ε1 της σελίδας 10 θα προσδιορίζεται η κατηγορία που ανήκει το κτίριο.

Τα περισσότερα πράγματα για τον υπολογισμό της ενέργειας καταναλώσεως στις διάφορες ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις την έχουμε διδαχθεί στο τμήμα. Αυτό που μένει είναι να εφαρμόσουμε τις γνώσεις μας και με την βοήθεια τον σχετικών τεχνικών οδηγιών του τεχνικού επιμελητηρίου ελλάδας (ΤΟΤΕΕ) που γίνεται συχνή επίκληση σε αυτό στον ΚΕΝΑΚ,θα λάβουμε τα κατάλληλα στοιχεία για την ολοκλήρωση της μελέτης.

Παράδειγμα. 

Ένα κτίριο βρέθηκε οτι έχει συνολική κατανάλωση πρωτογενούς ενέργειας περί τις 12549KWh σύμφωνα με τον ΚΕΝΑΚ το ίδιο κτίριο με τα ίδια γεωμετρικά και κατασκευαστικά χαρακτιριστικά θα έπρεπε να είχε συνολική κατανάλωση πρωτογενούς ενέργειας 9540KWh.

R(p)=9540KWh  και  EP=12549KWh

T=R(p)/EP= 9540 / 12549 =  0.76

Ανατρέχοντας στον πίνακα Ε1 βλέπουμε οτι για 0,75 < Τ <= 1,00 η κατηγορία ενεργειακής αποδοτικότητας του κτιρίου είναι η Β. Επίσης θα μπορούσαμε την μονάδα ενέργειας να την εκφράσουμε και σε κλάσμα προς το εμβαδόν,πράγμα που θα αλλοιώσει το αποτέλεσμα λόγο των πιθανών στρογγυλοποιήσεων των δεκαδικών ψηφίων.

No comments: