Για όσους έχω επιλέξει έστω μια φορά να πάρουν μια γεύση παό το GUI και γενικά το λειτουργικό σύστημα Linux,σίγουρα θα τους έμεινε στο μυαλό οτι ο υπολογιστής πετούσε συγκριτικά με τα windows, οτι τα παράθυρα άνοιγαν μετά από πάτημα πλήκτρου σε χρόνο dt και οτι η απόκριση σε οτιδήποτε έκανε ο χρήστης ήταν αρκετά γρήγορη. Θα τους έμεινε επίσης στο μυαλό οτι ο σκληρός δισκους του υπολογιστή που δοκιμάσαμε να "παίξουμε" με το linux,δεν κόλλαγε και δεν έκανε εκείνο το "γδάρσιμο" που ακούμε συνεχώς με τα windows.
Οι παραπάνω παράμετροι μεταφράζονται άμα εξετάσουμε το θέμα από λειτουργικής σκοπιάς σε 2 πράγματα:
1. Το γεγονός οτι το σύστημα αποκρίνεται πολύ γρηγορότερα από οτι στα windows σημαίνει πως είναι χαμηλή η χρήση μνήμης RAM και CPU και αυτό μπορούμε να το ελέγξουμε από τον πίνακα ρυθμίσεων των διεργασιών. Ουσιαστικά η γρήγορη απόκριση συστήματος και η έλλειψη system crashes δεν σημαίνουν πως στo linux,η μνήμη ή ο επεξεργαστής είναι γρηγορότερα από οτι στα windows αλλά πως το linux είναι σχεδιασμένο ωστέ να χρησιμοποιεί λιγότερο φόρτο εργασίας ωστέ να δουλέψουν οι επιμέρους διεργασίες τους.
2. Το γεγονός οτι δεν ακούγεται συνεχώς ο σκληρός δίσκος σημαίνει απλά οτι δεν λειτουργεί σε τόσο μεγάλη χρονική διάρκεια ή δεν έχει τόσο μεγάλο φόρτο εργασίας όσο στα windows. Αυτό το γεγονός φυσικά είναι και απόροια από το 1.
Άμα εξετάσουμε το θέμα από ενεργειακής σκοπιάς οι 2 παράμετροι μεταφράζονται ως εξής:
1. Κατανάλωση λιγότερης ενέργειας από τον επεξεργαστή την μνήμη RAM και ορισμένα άλλα ηλεκτρονικά στοιχεία της μητρικής κάρτας.
2. Κατανάλωση λιγότερης ενέργειας από τον σκληρό δίσκο αφού όχι μόνο θα λειτουργεί με λιγότερο φόρτο από τα windows αλλά και για λιγότερο χρονικό διάστημα.
Εν κατακλείδι τα windows είναι σχεδιασμένα από την μαμά microsoft ωστέ να κάνουν χρήση όσο το δυνατόν περισσότερης ελεύθερης μνήμης βρίσκουν για να έχουνε την μέγιστη απόδοση. Πράγμα που σε παλαιούς υπολογιστές ή μη αναβαθμισμένους επιφέρει και επιβάρυνση στον σκληρό δίσκο επειδή όταν τελειώνει η ελεύθερη μνήμη RAM γίνεται χρήση του αρχείου σελιδοποίησης (PCK) το οποίο επιβάλλει μεγάλο φόρτο στον σκληρό δίσκο άρα και περισσότερη ενεργειακή κατανάλωση.
Παραπάνω περιέγραψα θεωρητικα την εργονομικότητα και την ενεργειακή εξοικονόμιση που φέρνουν τα linux σε έναν Η/Υ Δεν κατάφερα να εντοπίσω επιστημονικό υλικό ή αριθμούς ωστέ να περιγράψουμε και ποσοτικά τα παραπάνω.
Πάντως άμα έχουμε στο σπίτι μας έναν power meter μπορούμε να εκτελέσουμε το παρακάτω πείραμα. Να συνδέσουμε τον μετρητή μεταξύ της κεντρικής μονάδας του Η/Υ και της πρίζας της ΔΕΗ,δεν χρειάζομαστε οθόνη ή κάποιο άλλο περιφεριακό μηχάνημα. Να θέσουμε τον Η/Υ σε λειτουργία να περιμένουμε να εισέλθει στα windows και στην συνέχεια να κλείσουμε οποιεσδήποτε διεργασίες δεν σχετίζονται με το λειτουργικό σύστημα επίσης θα πρέπει να αφήσουμε τον Η/Υ να έρθει σε κατάσταση ηρεμίας ως προς χρήση CPU/RAM και μετά με κάποιο λογισμικό να θέσουμε συγκεκριμένο φόρτο εργασίας στο σύστημα,τον οποίον φόρτο θα μπορούμε να τον ελέγξουμε και να τον αυξάνουμε χρόνο με τον χρόνο μέχρι να επέλθει 100%,για κάθε ποσοστό φόρτου εργασίας θα σημειώνουμε την τιμή κατανάλωσης που θα αναγράφεται στον μετρητή και θα πρέπει και αυτή να είναι αυξανόμενη.
Στην συνέχεια εγκαταστούμε στον ίδιον υπολογιστή είτε σε ολόκληρο τον σκληρό είτε σε dual boot system το λειτουργικό σύστημα linux. Πράτουμε ακριβώς τα ίδια όπως και με τα windows στην προηγούμενη παράγραφο.
Νομίζω πως είναι εύκολο να βγάλει ο καθένας τα δικα΄του συμπεράσματα από αυτό το πείραμα.
No comments:
Post a Comment