Monday 28 March 2011

Περί πυρηνικής ενέργειας, αντιδραστήρων Φουκουσίμα, τσουνάμι κτλπ.

Δυστηχώς στο τμήμα είχαμε διδαχθεί απειροελάχιστα πράγματα για την πυρηνική ενέργεια, μόνο θεωρητικά πως γίνονται οι αλυσιδοτές αντιδράσεις και μια ασκησούλα στις πηγές ενέργειας θυμάμαι οτι κάναμε στα 4 χρόνια.

Με αυτά και μ'αυτά που ακούω από τα ΜΜΕ απ'την ημέρα που συνέβη το τσουνάμι. Νομίζω οτι το ατύχημα της Φουκουσίμα είναι το ποιό τρανό παράδειγμα για όσους υποστηρίζουν να έρθει η πυρηνική ενέργεια στην Ελλάδα οτι οι πυρηνικοί αντιδραστήρες δεν είναι για Μπανανίες όπως εμείς. Αν βάλουμε τις παραμέτρους οτι η Ιαπωνία αυτά τα πράγματα, δηλαδή την πυρηνική ενέργεια την "έπαιζαν" στα δάχτυλα τότε τι να πούμε για την Ελλάδα σε περίπτωση που θα συνέβαινε παρόμοιο συμβάν ?

Εκτός από αυτό πάντως με έχουν προβληματίσει και οι ενημερώσεις από την Ιαπωνία και την εταιρία που διαχειρίζεται τους αντιδραστήρες η οποία στέλει είτε καθυστερημένα διάφορες πληροφορίες για την κατάσταση του αντιδραστήρα και τα επίπεδα ραδιενέργειας είτε λανθασμένες πληροφορίες.

Όπως και να έχει πάντως η άποψη που είχα παλαιά, οτι δηλαδή μπορούμε να έχουμε εργοστασία με αντιδραστήρες και με την εφαρμογή των επιστημών να μπορούμε να προβλέψουμε τα πάντα των πάντων για ένα πυρηνικό ατύχημα, αυτή η άποψη μου έχει ανατραπεί πλέον με το πυρηνικό ατύχημα της Φουκουσίμα.

Έτσι και αλλιώς η Ελλάδα είναι σύντομα θα είναι περικυκλωμένη από αρκετούς αντιδραστήρες γειτονικών χωρών της που αν γίνει εκεί διαροή ραδιενέργειας σίγουρα θα επηρεάσει και εμάς. Τουλάχιστον όμως δεν υπάρχει λόγος να ξοδευτούνε τόσα χρήματα από το δημόσιο για την κατασκευή τέτοιων εργοστασίων στην Ελλάδα όταν μπορούμε να αξιοποιήσουμε το αιολικό και ηλιακό δυναμικό μας για ΑΠΕ.


No comments: