Friday 4 March 2011

Αγώνες από κατοίκους για να μην κοπούν έλατα στο Χιονοβούνι και Τούρλες και να εγκατασταθούν ανεμογεννήτριες.

Αγώνες από κατοίκους για να μην κοπούν έλατα στο Χιονοβούνι και Τούρλες και να εγκατασταθούν ανεμογεννήτριες 2/3/2011

Σοβαρό θέμα προέκυψε για την Ανατολική Λακωνία, όταν η ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας της χώρας μας, στις 13 Οκτωβρίου του 2010 αποφάσισε να χορηγήσει άδεια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από αιολικό σταθμό στις θέσεις "Χιονοβούνι" του Δήμου Ζάρακα ισχύος 24 MW και "Τούρλες" του Δήμου Νιάτων ισχύος 16 ΜW.

Μετά την χορήγηση της άδειας, αρχάισαν οι διαδικασίες προσφυγής από τον Σύλλογο της Κρεμαστής προς το Συμβούλιο Επικρατείας, όπως είχε γίνει και παλιότερα, με σκοπό να μην επιτραπεί τελικά η εγκατάσταση του αιολικού πάρκου στο δάσος της Κρεμαστής, το οποίο βρίσκετε στα όρια της περιοχής NATURA 2000 λόγω της μεγάλης σπουδαιότητας που παρουσιάζουν η πανίδα και η χλωρίδα του δάσους.

Η περιοχή αυτή είναι ζώνη ειδικής προστασίας (αρπακτικών πτηνών GR2540007) και περιοχή κοινοτικού ενδιαφέροντος με ονομασία "Όρη Ανατολικής Λακωνίας" (GR2540001).

Οι πληροφορίες μας λεν, πως αν το αιολικό πάρκο τελικά εγκατασταθεί στις προαναφερθέντες περιοχές, θα κοπούν τουλάχιστον 2.000 "Μαύρα έλατα" τα οποία ευδοκιμούν μόνο στη Βορειοανατολική Λακωνία και την Κεφαλονιά.

Οι κάτοικοι της περιοχής αντιδρούν, γιατί αν δε γίνει κάτι τώρα, οι ανεμογεννήτριες σε λίγο καιρό θα είναι πραγματικότητα στην περιοχή τους.

Τέλος στο facebook υπάρχει και ομάδα (Όχι ανεμογεννήτριες στο δάσος της Κρεμαστής-Λακωνία) η οποία αντιδρά στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών στην περιοχή NATURA, αν θέλετε μπορείτε να γίνεται μέλη της.

Πηγή:  http://www.apela.gr/17-161.html

_______________________________________________________________________________________

Μέχρι ποσο θα συνεχίζονται οι δήθεν "αντιδράσεις" κατοίκων για την εγκατάσταση ΑΠΕ κοντά σε χωριά και σε δάση ? Για τις εν λόγω ανεμογεννήτριες δεν υπάρχει περιβαλλοντική μελέτη μαζί με την μελέτη εγκατάστασης ? Είναι σίγουροι αυτοί που διαμαρτύρονται πως θα κοπούνε δέντρα για την εγκατάσταση των ανεμογεννητριών ?

Γιατί πολλά και διάφορα ακούμε κάθε φορά όταν πρόκειται να εγκατασταθούν κάπου ανεμογεννήτριες. Σε άλλες περιοχές οι κάτοικοι λέγανε οτι οι ανεμογεννήτριες θα διώξουν τις μέλλισες και τις αγελάδες από τους κτηνοτρόφους των περιοχών. Έλεος ποιά, ως πότε θα είμαστε πίσω και προκατειλειμένοι με διάφορα πράγματα. 

4 comments:

Anonymous said...

ΑΝ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΕΤΕ ΚΑΛΑ ΤΟ ΔΑΣΟΣ ΕΙΝΑΙ ΠΕΡΙΟΧΗ NATURA.ΚΑΙ ΘΕΩΡΕΙΤΕ ΖΩΝΗ ΕΙΔΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΑΡΠΑΚΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΟΧΗ ΚΟΙΝΟΤΙΚΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ.ΑΝ ΘΕΛΕΤΕ ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΟ FACEBOOK ΝΑ ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ..ΕΠΙΣΗΣ ΣΑΝ ΚΑΤΟΙΚΟΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΘΕΛΩ ΝΑ ΣΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΩ ΓΙΑ ΚΑΠΟΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΓΙΑΤΙ ΑΠΟ ΟΤΙ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΒΑΙΖΕΣΤΕ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ.ΤΟ 2006 ΕΙΧΕ ΠΑΡΘΕΙ ΑΠΟΦΑΣΗ ΝΑ ΜΠΟΥΝ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΔΑΣΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΠΡΟΣΕΦΥΓΑΝ ΣΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΚΑΙ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΑΥΤΗ ΚΑΤΕΤΕΡΕΥΣΕ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΕΔΩΣΕ ΔΙΚΙΟ ΣΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΑΛΛΑ ΚΑΤΟΠΙΝ ΣΥΝΕΝΝΟΗΣΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΤΟΝ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΜΗΝΑ ΗΡΘΕ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΚΛΙΜΑΚΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΤΟ ΠΟΙΟ ΖΗΤΗΣΕ ΕΞΗΓΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΓΙΑ ΤΟ ΠΩΣ ΠΑΙΡΝΟΝΤΑΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΩΝ ΜΕΣΑ ΣΕ ΔΑΣΟΣ NATURA ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΝΟΤΙΟΤΕΡΟ ΕΛΑΤΟΔΑΣΟΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ.ΤΟΝ ΠΕΡΑΣΜΕΝΟ ΟΚΤΩΒΡΙΟ Η ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΕΒΓΑΛΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΓΙΑ ΔΕΥΤΕΡΗ ΦΟΡΑ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΩΝ ΚΑΙ ΗΔΗ ΕΤΟΙΜΑΖΕΤΑΙ Η ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΣΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ.ΑΠΛΑ ΝΑ ΣΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΩ ΟΤΙ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΕΧΟΥΝ ΜΠΕΙ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ ΑΠΛΑ ΕΙΝΑΙ ΝΟΤΙΟΤΕΡΑ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΑΣΟΣ ΚΑΙ ΕΚΕΙ ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΕ ΚΑΜΙΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ..ΕΙΜΑΣΤΕ ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΩΝ (ΑΣ ΦΤΙΑΞΟΥΝ ΚΑΙ ΑΥΤΕΣ ΠΟΥ ΚΑΘΟΝΤΑΙ) ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΝΑ ΚΑΤΑΣΤΡΑΦΕΙ ΜΕΡΟΣ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΔΑΣΟΥΣ.ΓΙ ΑΥΤΟ ΟΛΑ ΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΜΑΣ ΕΧΟΥΝ ΔΩΣΕΙ ΔΙΚΙΟ.ΕΚΤΟΣ ΑΝ ΑΜΦΙΣΒΕΙΤΕΙΤΕ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΩΝ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΩΝ ΚΑΙ ΤΟ ΚΛΙΜΑΚΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙΘΕΙΜΕΙΤΕ ΝΑ ΜΠΕΙ ΑΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΔΑΣΟΣ.ΤΟΤΕ ΜΕ ΓΕΙΑ ΣΑΣ ΜΕ ΧΑΡΑ ΣΑΣ.ΔΕΝ ΘΑ ΣΑΣ ΠΕΡΑΣΕΙ.

EnergyTechnology said...

Ο λόγος που σχολίασα την είδηση είναι μια γενικότερη εικόνα που έχουμε στην Ελλάδα να βρίσκουμε ένα σωρό αστίρικτες αιτίες και να επιμένουμε για να μην προχωρήσουν τέτοιες επενδύσεις.

Τώρα όσον αφορά το συγκεκριμένο θέμα με τις ανεμογεννήτριες της ανατολικής Λακωνίας.

Πράγματι ίσως βιάστηκα πάρα πολύ.

Είναι αρκετά θετικό αν υπάρχουν ήδη ανεμογεννήτριες σε κοντινή περιοχή.

Δεν είπα οτι θέλω να κοπούν δέντρα, έτσι και αλλιώς δεν έχω καμία σχέση με εκείνη την περιοχή. Είμαι αντίθετος και εγώ στο να καταστραφεί ένα δάσος για τις ανεμογεννήτριες όσο μάλλον να κοπούν 2000 δέντρα.

Αλλά μια ερώτηση να κάνω, είσαστε σίγουροι οτι θα κοπούν δέντρα τελικά ? Το άτομο που σας το ανέφερε αυτό δηλαδή είναι αξιόπιστο ή ακούστηκε κάποια τέτοια φήμη και μετά άρχισαν όλοι να λένε το ίδιο ?

Προσωπικά θεωρώ έγκλημα το να αποφασίζει μηχανικός/εργολάβος κτλπ την καταστροφή δάσους ειδικά στις μέρες μάς για οποιαδήποτε επένδυση, μου κάνει εντύπωση πως δεν υπάρχει κάποια μελέτη που να λέει οτι όντως για την τοποθέτηση των ανεμογεννητριών πρέπει να κοπούνε όλα αυτά τα δέντρα, ούτε ένα δέντρο δεν πρέπει να κοπεί.

Anonymous said...

ΣΕ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΧΕΤΕ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΔΙΚΙΟ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΧΩΡΑ ΠΑΝΤΑ ΒΡΙΣΚΟΥΜΕ ΤΙΣ ΠΟΙΟ ΑΣΤΕΙΕΣ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΙΕΣ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ.ΕΓΩ ΕΓΡΑΨΑ ΚΑΙ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΠΟΙΟ ΠΑΝΩ ΚΑΙ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΑΠΟ ΚΑΤΩ.ΣΠΟΥΔΑΖΩ ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΙ ΞΕΡΩ ΤΙ ΛΕΤΕ.ΕΓΩ ΕΙΜΑΙ ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ ΜΟΡΦΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ.ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΕΧΕΙ ΦΑΕΙ ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΟΤΙ ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΟ ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ.ΠΑΝΤΑ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕ ΣΑΝ ΛΑΟΣ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΑΛΛΑ ΠΟΤΕ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΥ ΦΤΑΣΑΜΕ.ΣΧΕΤΙΚΟ ΜΕ ΤΟ ΘΕΜΑ.ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΟ FB ΣΤΟ ΣΙΤΕ ΠΟΥ ΛΕΕΙ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΚΑΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ.ΞΕΡΕΤΕ ΗΤΑΝ ΠΟΤΕ ΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΜΑΣ ΔΩΣΕ ΔΙΚΙΟ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΧΩΡΡΙΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΚΟΠΟΥΝ ΔΕΝΤΡΑ.ΤΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΣΕ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΠΕΡΙΟΧΗ NATURA ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΑΤΟ ΤΟΥ ΔΑΣΟΥΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΑΡΠΑΚΤΙΚΑ ΜΕ ΣΠΑΝΙΑ ΕΙΔΗ ΟΠΩΣ Ο ΣΠΙΖΑΕΤΟΣ.ΕΚΕΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΕΙΖΟΝ ΚΑΙ ΠΑΝΤΑ ΔΙΚΑΙΩΝΟΜΑΣΤΕ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΟ ΤΟ ΔΑΣΟΣ.ΑΠΛΑ ΕΧΕΙ ΜΠΕΙ ΣΤΟ ΜΑΤΙ ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΠΕΡΟΟΧΗ ΜΕ ΠΟΛΥ ΑΕΡΑ ΣΤΙΣ ΚΟΡΥΦΕΣ ΤΩΝ ΒΟΥΝΩΝ ΚΑΙ ΘΑ ΗΤΑΝ ΚΑΛΗ ΓΙΑ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ ΜΟΝΟ ΑΝ ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΕ ΔΑΣΟΣ.ΑΠΟ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΘΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΠΡΟΣΤΑΤΕΨΟΥΜΕ.ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ.

EnergyTechnology said...

Hi tongchen@seattle, your blog is a korean or chinese language ? Unhappy im cant read this language ! Thank you for joining on my blog.