Tuesday, 24 April 2012

Έως και 20πλάσια απόδοση με τα κυβικά φωτοβολταϊκά του ΜΙΤ

Σε μια τελείως διαφορετική προσέγγιση του ζητήματος της αύξησης της αποδοτικότητας των φωτοβολταϊκών συστημάτων έχει καταλήξει ομάδα ερευνητών από το ΜΙΤ, αφήνοντας πίσω τους παραδοσιακούς, όπως τους χαρακτηρίζουν ορισμένοι, τρόπους όπως η χρήση ηλιακών trackers κλπ.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες του ΜΙΤ, με επικεφαλής τον Jeffrey Grossman, η τοποθέτηση των φωτοβολταϊκών πλαισίων με τέτοιο τρόπο ώστε να σχηματίζουν «κύβους», και αυτοί με τη σειρά τους «πύργους» που οδηγούν σε τρισδιάστατες διαμορφώσεις αποτελεί τον πλέον αποτελεσματικό τρόπο για την αύξηση της ενεργειακής απόδοσης.

Μάλιστα, οι ισχυρισμοί των φιλόδοξων ερευνητών επιβεβαιώνονται, και μάλιστα... πανηγυρικά, από μετρήσεις που έχουν γίνει, οι οποίες έδειξαν ότι με τη συγκεκριμένη τοποθέτηση η απόδοση αυξάνεται από 2 έως και … 20 φορές συγκριτικά με τα παραδοσιακά συστήματα σταθερής βάσης.

Βάσει των αποτελεσμάτων, οι μεγαλύτερες αυξήσεις παρατηρούνται στις περιπτώσεις όπου η απόδοση δεν είναι ιδιαίτερα υψηλή, όπως για παράδειγμα κατά τους χειμερινούς μήνες ή σε περιοχές με χαμηλή ηλιοφάνεια.

Η ομάδα του ΜΙΤ έχει αναπτύξει έναν αρκετά πολύπλοκο αλγόριθμο βάσει του οποίου προκύπτει μια τεράστια ποικιλία από πιθανές «συνθέσεις» αποτελούμενες από φωτοβολταϊκά πάνελ, από τις οποίες, συνυπολογίζοντας στοιχεία όπως το γεωγραφικό πλάτος της περιοχής όπου πρόκειται να γίνει η εγκατάσταση, επιλέγεται η σύνθεση η οποία θα οδηγήσει στη μέγιστη ενεργειακή απόδοση.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι πρόκειται για μία πλήρη επιστημονική έρευνα, τα ευρήματα της οποίας έχουν δημοσιευθεί στο επιστημονικό περιοδικό Energy and Environmental Science.

http://www.energypress.gr/news/Ews-kai-20plasia-apodosh-me-ta-kybika-fwtoboltaika-toy-MIT

No comments: