Thursday 5 April 2012

ΕΒΗΕ: Να ενταχθεί και η παραγωγή θερμικής ενέργειας στις ΑΠΕ

Την εισήγηση της για μέτρα ενίσχυσης των θερμικών ηλιακών συστημάτων που μπορούν να εξασφαλίσουν στον καταναλωτή σημαντική εξοικονόμηση στα κόστη θέρμανσης επαναφέρει με επιστολή που απέστειλε στο ΥΠΕΚΑ η Ένωση Βιομηχανιών Ηλιακής Ενέργειας με αφορμή την εξαγγελθείσα κατακόρυφη αύξηση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης, εξαιτίας της αντίστοιχης αύξησης του ειδικού φόρου κατανάλωσης.

Σχετική ενημέρωση, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της, έχει γίνει και στους αρμόδιους τομεάρχες της Νέας Δημοκρατίας.

Η αρχή λειτουργίας ενός τέτοιου συστήματος είναι απλή. Το νερό ζεσταίνεται από τον ήλιο, αντί να ζεσταίνεται από το πετρέλαιο ή το αέριο, και στην συνέχεια διοχετεύεται στα στοιχεία που θερμαίνουν το χώρο (σώματα, δαπεδοθέρμανση, κλπ.) Απαιτούνται ηλιακοί συλλέκτες υψηλής απόδοσης με αντίστοιχη πιστοποίηση, αυτοματισμοί και τεχνογνωσία την οποία οι ελληνικές εταιρείες διαθέτουν.

Ένα τέτοιο σύστημα περιγράφεται στο παρακάτω σχήμα.

Πρόκειται για απόλυτα ώριμη τεχνολογία με πολλές υπάρχουσες εφαρμογές στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Αν η τεχνολογία αυτή ενισχυθεί με 4 λεπτά του ευρώ για κάθε κιλοβατώρα παραγόμενη από τον ήλιο, θα γίνει και οικονομικά ελκυστική για τον καταναλωτή και θα τύχει ευρείας εφαρμογής.

Το ποσό αυτό ανέρχεται στο ένα δέκατο της ενίσχυσης για τα φωτοβολταικά συστήματα τα οποία παράγουν ηλεκτρικό ρεύμα.

Δεδομένης της αυξημένης τιμής του πετρελαίου θέρμανσης, η οποία θα αυξηθεί και περαιτέρω με την αύξηση του ΕΦΚ και θα συμπαρασύρει και τα τιμολόγια του φυσικού αερίου, πολλοί καταναλωτές θερμαίνουν ήδη τα σπίτια τους με την χρήση τοπικών κλιματιστικών μονάδων που ξοδεύουν ηλεκτρική ενέργεια.

Αναμένεται δε αυτή η πρακτική να ενταθεί, παρά την επίσης αυξημένη τιμή της κιλοβατώρας στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος.

Αντί να ξοδεύονται 40 λεπτά του ευρώ για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος από τον ήλιο με φωτοβολταϊκά συστήματα, το οποίο στην συνέχεια μετατρέπεται σε θέρμανση χώρων και ζεστό νερό, μπορεί κανείς να ξοδεύει μόνο 4 λεπτά του ευρώ για να παράγει άμεσα αυτήν την ενέργεια, επιημαίνει ο ΕΒΗΕ.

Η παραγόμενη ανανεώσιμη ηλεκτρική ενέργεια θα καταναλώνεται έτσι σε άλλες χρήσεις για τις οποίες δεν υπάρχει εναλλακτική παραγωγή.

Η ΕΒΗΕ ζητά επομένως να ενταχθεί και η παραγωγή θερμικής ενέργειας στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας που ενισχύονται μέσω του τέλους ΑΠΕ που εισπράττεται με τους λογαριασμούς ρεύματος.

Να σημειωθεί δε ότι τα θερμικά ηλιακά συστήματα παράγονται εξ ολοκλήρου στην Ελλάδα, με προφανή τα οφέλη στην απασχόληση και στα δημόσια έσοδα.

http://www.energypress.gr/news/EBHE:-Na-entahthei-kai-h-paragwgh-thermikhs-energeias-stis-APE

No comments: