Wednesday 11 April 2012

Η Gazprom μειώνει τις πωλήσεις φυσικού αερίου στην Ευρώπη

H Gazprom εγκατέλειψε τα σχέδια αύξησης των πωλήσεων φυσικού αερίου στην Ευρώπη το 2012 ισχυριζόμενη ότι ήρθε αντιμέτωπη με απρόσμενο ανταγωνισμό από το υγροποιημένο φυσικό αέριο και τις χαμηλότερες τιμές της αγοράς spot.

«Επιλέγοντας ανάμεσα σε 154 δις κυβικά μέτρα σε χαμηλότερη τιμή και 150 δις κυβικά μέτρα σε μεγαλύτερη τιμή, επιλέξαμε να εξάγουμε 150 δισεκατομμύρια», είπε ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Gazprom, Alexander Medvedev.

Προηγουμένως η Gazprom προέβλεψε ότι θα αυξηθούν οι εξαγωγές της προς την Ευρώπη κατά 2.6% στα 154 δις κυβικά μέτρα, με μια τιμή μέχρι και 317€ ανά 1000 κυβικά μέτρα από τα σημερινά 293€.

Ο Medvedev τόνισε ότι τα 150 δις cm αποτελούν το ελάχιστο επίπεδο παροχής στο πλαίσιο των μακροπρόθεσμων συμβολαίων της Gazprom.

Τα περισσότερα μακροπρόθεσμα συμβόλαια της Gazprom περιλαμβάνουν διάταξη «take-or-pay», ανάλογα με το ποια χώρα πληρώνει, ακόμη και εάν δεν εισάγει τη συμβατική ποσότητα του αερίου. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει εκφράσει τη δυσαρέσκειά της για το ότι οι χώρες της ΕΕ διαπραγματεύονται τις εισαγωγές φυσικού αερίου με τη Ρωσία σε διμερές επίπεδο, ελπίζοντας να κάνουν καλύτερη συμφωνία, και εις βάρος μιας κοινής ευρωπαϊκής προσπάθειας να βρεθεί συμφωνία στα ενεργειακά ζητήματα με τη Ρωσία.

«Είναι βέβαιος ότι οι ποσότητες θα είναι στα περσινά επίπεδα και πιθανώς ακόμη μεγαλύτερες», είπε ο Medvedev. «Ακόμη και εάν εξάγουμε 150 δις cm, τα έσοδα δεν θα μειωθούν», υπογράμμισε.

Το μερίδιο της Gazprom στην ευρωπαϊκή αγορά αυξήθηκε στο 27% το 2011 από το 23% του 2010. Η εταιρεία προσδοκά να αυξήσει το μερίδιό της μέχρι και 30% μέχρι το 2020. Ωστόσο η υπέρβαση του φυσικού αερίου σε παγκόσμιο επίπεδο και η «άνιση» ζήτηση φυσικού αερίου το χειμώνα, καθιστά δύσκολες τις προβλέψεις.

Η Gazprom είναι επίσης δυσαρεστημένη με το Τρίτο Ενεργειακό Πακέτο της ΕΕ, που αποσκοπεί να διαχωρίσει την παραγωγή από την διανομή της ενέργειας. Αυτή τη στιγμή η Gazprom και παράγει αλλά και μεταφέρει το φυσικό αέριο.

«Οι πρόσφατες διαπραγματεύσεις κατέστησαν σαφές ότι υπάρχει φως στο τέλος του τούνελ», είπε ο Medvedev.

Έχοντας ως παράδειγμα τη Νορβηγία, η Gazprom ζητά να δοθεί στο δίκτυο αγωγών της στην Ευρώπη «ειδικό καθεστώς». Πρόσφατα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τόνισε ότι η Ρωσία θα μπορούσε να ζητήσει εξαίρεση από το Τρίτο Ενεργειακό Πακέτο για την κατασκευή του αγωγού South Stream, πρόσθεσε ωστόσο ότι ένα τέτοιο αίτημα είναι ακόμη πρώιμο, καθώς μέχρι τώρα η Κομισιόν δεν έχει δει κάποιο σχέδιο για το έργο.

Είναι επιλογή το πεδίο φυσικού αερίου Shtokman;

Σύμφωνα με αναλυτές, η Gazprom αναπτύσσεται με αργούς ρυθμούς και παρά τα τεράστια αποθέματα φυσικού αερίου της χώρας, «δίνει αγώνα» να πετύχει τον στόχο επέκτασης της παραγωγής.

Το Reuters αναφέρει ότι ο Medvedev υπαινίσσεται ότι η Gazprom ίσως εγκαταλείψει τα σχέδια να πάρει φυσικό αέριο της Αρκτικής από το έργο Shtokman, αυξάνοντας τις αμφιβολίες για την αξιοπιστία της Ρωσίας ως μακροπρόθεσμος πάροχος δεδομένης της ολοένα και αυξανόμενης ζήτησης φυσικού αερίου στις ασιατικές αγορές.

Αντίθετα, η Gazprom ίσως προτιμήσει να εστιάσει στην παραγωγή υγροποιημένου φυσικού αερίου που είναι ευκολότερο στη μεταφορά, στη Θάλασσα του Μπάρεντς, είπε ο Medvedev σύμφωνα με το Reuters. Είναι η πρώτη φορά που η εταιρεία αναφέρει μια τέτοια επιλογή.

Τα αποθέματα φυσικού αερίου του Shtokman εκτιμώνται στα 3.9τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα, ικανά να καλύψουν την παγκόσμια ενεργειακή κατανάλωση για ένα χρόνο, καθιστώντας το 10ο μεγαλύτερο πεδίο παγκοσμίως.

(Euractiv.gr, 11/4/2012)

http://www.energypress.gr/news/H-Gazprom-meiwnei-tis-pwlhseis-fysikoy-aerioy-sthn-Eyrwph

No comments: