Tuesday 17 April 2012

Ν. Συλικιώτης: Εστιάζουμε στην κατασκευή σταθμών LNG

Δεν τέθηκε θέμα στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ, στις σημερινές συνομιλίες του υπουργού Εξωτερικών του Ισραήλ, Άβιγκντορ Λίμπερμαν με την Κύπρια ομόλογό του, Ερατώ Μαρκουλλή, όπως δήλωσε στο ΑΜΠΕ έγκυρη κυπριακή κυβερνητική πηγή.

Εξάλλου, στο πρόγραμμα της επίσκεψης του κ. Λίμπερμαν δεν περιλαμβάνεται συνάντησή του με τον Κύπριο υπουργό Άμυνας, Δημήτρη Ηλιάδη.

Μετά τη συνάντησή του με την κ. Μαρκουλλή, ο κ. Λίμπερμαν έγινε δεκτός για περίπου τριάντα λεπτά από τον πρόεδρο Δ. Χριστόφια, αλλά κατά την έξοδό του δεν προέβη σε δηλώσεις.

Νωρίτερα, σε ερώτηση για δημοσιεύματα της ισραηλινής εφημερίδας «Jerousalem Post», που κάνουν λόγο για δημιουργία άξονα μεταξύ Κύπρου, Ισραήλ, Ελλάδας, Ρουμανίας και Βουλγαρίας, ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών είπε ότι η χώρα του είναι ανοικτή σε διάλογο και συνεργασία με όλα τα κράτη της περιοχής.

Επισήμανε ότι αυτή η ενδεχόμενη συνεργασία μπορεί να αποβεί σε όφελος όλων των κρατών της περιοχής σε διάφορους τομείς, τον οικονομικό, τον πολιτικό, τον τουριστικό αλλά και σε ό,τι αφορά τη διαχείριση κρίσεων όπως είναι οι σεισμοί, οι πλημμύρες και οι πυρκαγιές. Εξέφρασε, παράλληλα, την ελπίδα να έχουν και οι άλλες χώρες την ίδια προσέγγιση για έναν ανοικτό και αντικειμενικό διάλογο.

Για το ίδιο θέμα, η υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου είπε ότι η Λευκωσία προωθεί αυτού του είδους τη συνεργασία, όχι μόνο στον τομέα της διαχείρισης κρίσεων αλλά και στην έρευνα και τη διάσωση, υπενθυμίζοντας ότι είναι, ήδη, σε διάλογο με την Αίγυπτο και τον Λίβανο.

Ο κ. Λίμπερμαν είχε συνάντηση και με τον Κύπριο υπουργό Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, Νεοκλή Συλικιώτη, με τον οποίο, εκτός από θέματα ενέργειας, συζήτησαν ζητήματα υδατικών πόρων, βιομηχανίας, τουρισμού προς την Κύπρο και ισραηλινών επενδύσεων στο νησί. Ο κ. Λίμπερμαν δήλωσε ότι διαπιστώνεται σύσφιξη σχέσεων, αλλά τόνισε ότι «αυτές οι σχέσεις πρέπει να έχουν ουσία».

Μετά την αποχώρηση του Ισραηλινού υπουργού, ο κ. Συλικιώτης διευκρίνισε ότι τα θέματα της ενέργειας είναι, κατά βάση, αρμοδιότητα του αρμόδιου Ισραηλινού υπουργού Ούζι Λαντάου, με τον οποίο θα συναντηθεί προσεχώς στο Τελ-Αβίβ.

Για το θέμα της κατασκευής αγωγού από το Ισραήλ στην Κύπρο και από εκεί στην Ελλάδα, ώστε να φθάνει στη συνέχεια το φυσικό αέριο στην Ευρώπη, ο Κύπριος υπουργός είπε ότι είναι ακόμη πολύ νωρίς για τέτοιες συζητήσεις. Αυτή την ώρα, ανέφερε, γίνονται μελέτες για δημιουργία τερματικών σε Ισραήλ και Κύπρο, για μεταφορά του φυσικού αερίου στην Ευρώπη με πλοία. Αυτό, κατέληξε, που προχωρά πιο γρήγορα, είναι η πόντιση υποθαλάσσιου καλωδίου για μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας 2000 MW από το Ισραήλ, στην Κύπρο και την Ελλάδα.

Ερωτηθείς για τη συνάντησή του με τον αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο, ο κ. Λίμπερμαν ανέφερε ότι του απηύθυνε πρόσκληση να επισκεφθεί το Ισραήλ, εκφράζοντας την ελπίδα να του δοθεί η ευκαιρία να τον συναντήσει εκ νέου. «Πιστεύω ότι ο διάλογος, όχι μόνο μεταξύ των πολιτικών ηγετών, αλλά και μεταξύ των πνευματικών ηγετών είναι ακόμη πιο σημαντικός, εκφράζουμε το σεβασμό μας απέναντι στον αρχιεπίσκοπο και αναγνωρίζουμε τη μετριοπαθή προσέγγιση που επιδεικνύει σε ό,τι αφορά τον διάλογο Ιουδαίων και Χριστιανών», τόνισε ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών.


http://www.energia.gr/article.asp?art_id=56973

No comments: