Tuesday 6 May 2014

Ο άνθρακας και οι απέλπιδες προσπάθειες της Ε.Ε για απεξάρτηση από το ρωσικό Φ.Α.

Διάβασα σήμερα από προσκείμενη ιστοσελίδα ενεργειακών θεμάτων για την "κεκλεισμένων των θυρών" συνάντηση ευρωπαϊων αξιωματούχων σχετικά με τις προσπάθειες της Ευρώπης για αποφυγή συνεπειών από τις κυρώσεις στην Ρωσία. Η αποφυγή των επιπτώσεων αυτών θα μπορούσε να γίνει μέσω της απεξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο.
Στην πραγματικότητα αυτές οι κινήσεις δείχνουν την έλλειψη σχεδιασμού και προνοητικότητας εκ μέρους της Ευρώπης για το συγκεκριμένο θέμα αλλά και γενικότερα. Η Ε.Ε σήκωσε μύτη απέναντι στην Ρωσία και μέσω της Γερμανίας και της Μέρκελ απείλησε την Ρωσία για κυρώσεις εξαιτείας της προσάρτησης της Κριμέας από την δεύτερη κτλ. Η Ρωσία είναι μια αρκετά μεγάλη δύναμη και έχει πολύ υψηλό ΑΕΠ λόγω εσόδων από τα συμβατικά καύσιμα που εξάγει προς άλλες χώρες όπως Φ.Α πετρέλαιο κτλ.

Τι περιμέναμε λοιπόν;  

Η απροετοίμαστη ευρωπαϊκή ένωση θα έπρεπε να ήταν ο τίτλος του άρθρου κανονικά. Η Ε.Ε η οποία αδυνατεί να αποφύγει επιπτώσεις από τυχόν αντιδράσεις της Ρωσίας.
Όσον αφορά τώρα την προσφυγή στην χρήση άνθρακα ως κύριας ενεργειακής πηγής για να αντισταθμήσουμε τις επιπτώσεις της Μόσχας. Φυσικά και αν γίνει θα είναι μια κίνηση επιπολαιότητας και απελπισίας. Ο άνθρακας ως καύσιμο εκπέμπει το υψηλότερο ρυπαντικό φορτίο στην ατμόσφαιρα. Η πόλη με την ποιό βρώμικη ατμόσφαιρα στην Ευρώπη είναι μια πόλη στην Πολωνία στην οποία οι καυστήρες των κεντρικών θερμάνσεων χρησιμοποιούν άνθρακα, έτσι με νόμο που εξέδωσε το Πολωνικό κράτος απαιτεί την αντικατάσταση τέτοιων καυστήρων με καυστήρες πετρελαίου.

No comments: