Friday 2 May 2014

Σχετικά με ρεπορτάζ εφημερίδας για τα νέα ενεργειακά χαράτσια στους ιδιοκτήτες ακινήτων

Πρίν μερικές ημέρες αρκετές ιστοσελίδες αναδημοσίευσαν είδηση από την Ημερισία σύμφωνα με την οποία έχουν γίνει προτάσεις προς την κομισιόν από διάφορες συντεχνίες και λόμπυ με πρόσχημα την βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης στην Ευρώπη, να περάσει ευρωπαϊκή νομοθεσία που να υποχρεώνει ιδιοκτήτες ακινήτων και μάλιστα των παλαιών ακινήτων για υποχρεωτική αντικατάσταση των αγωγών στις ηλεκτρικές εγκαταστάσεις, των σωληνώσεων ύδρευσης καθώς και τον ανελκυστήρων.

Η πρώτη απορία που μου δημιουργήθηκε, είναι κατά πόσο σχετίζονται αυτά τα μέτρα με την ενεργειακή κατάταξη και την κατανάλωση ενέργειας σε ένα κτίριο. Οι σωληνώσεις ύδρευσης δεν έχουν καμία απολύτως σχέση σε αυτό, ένα το κρατούμενο.
Πάμε τώρα στους αγωγούς του ηλεκτρικού ρεύματος. Φίλος μου ηλεκτρολόγος που εκδίδει βεβαιώσεις ηλεκτροδότησης (ΥΔΕ) μου είχε αναφέρει οτι όσο αυξάνεται η γύρανση των καλωδίων ηλεκτρικού ρεύματος τόσο αυξάνεται η αντίσταση που παρουσιάζουν. Αυτό λοιπόν τι μπορεί να σημαίνει εντελώς πρόχειρα, οτι αυξάνεται περισσότερο η θερμοκρασία των αγωγών όταν διαρρέονται από ηλεκτρική ενέργεια καθώς στον τύπο I^2*R αυξάνεται και η ισχύς κατανάλωσης των συσκευών. Αυτό αν το υπολογίσουμε σε πανελλήνια εμβέλεια ίσως ισχύει. Σε κάθε περίπτωση όμως θα πρέπει να υπάρξει αναζήτηση επιστημονικών άρθρων, συζήτηση με τους μηχανικούς και να μην περάσει έτσι τυχάρπαστα.
Οι ανελκυστήρες τώρα, αποτελούν ειδικό κομμάτι. Μπορεί οι σύγχρονοι ανελκυστήρες με το σύστημα πεπιεσμένου υγρού και την αντλία να έχουν χαμηλότερες τριβές άρα και το μηχανικό σύστημα συνολικά να απαιτεί λιγότερη ισχύ κατανάλωσης έναντι των παλαιών ασανσέρ με τις τροχαλίες και τα συρματόσχοινα. Από την άλλη υπάρχει ο παράγοντας της ασφάλειας του ενοίκου στους παλαιούς ανελκυστήρες.
Ο ανελκυστήρας καταναλώνει ηλεκτρική ενέργεια μόνο όταν τίθεται σε λειτουργία από το κομβίο ώθησης για να μεταφέρει κάποιον ένοικο στον όροφο που πρέπει, το πόσο ενέργεια μπορεί να καταναλώνει συνολικά η χώρα μας από παλαιούς ανελκυστήρες θέλει και αυτό αναζήτηση και πειράματα.

Σε κάθε περίπτωση επειδή το δημοσίευμα στις εφημερίδες "βρωμάει", η Ε.Ε καλό θα ήτανε να συζητήσει πολύ περισσότερο το θέμα, σε καμία περίπτωση να μην υποχρεώσει κανέναν αλλά να ψηφίσει αντισταθμηστικά μέτρα και ωφέλη εφόσον κάποιος επιλέξει να κάνει τέτοια αναβάθμιση εγκαταστάσεων και σε καμία περίπτωση μην αποδεχτεί αιτήματα και προτάσεις επειδή μόνο και μόνο τις υπέβαλλαν κάποια λόμπυ και συντεχνιες. Διότι οι τελευταίοι κοιτάνε μόνο το οικονομικό συμφέρον τους αδιαφορόντας για τους πολίτες. Επίσης η Ε.Ε επιβέλλεται να κοιτάξει την οικονομική κατάσταση της κάθε χωράς. Διότι η Ελλάδα δεν είναι Γερμανία. Διότι στην πολυκατοικία του 1930 που διαμένει φίλος μου στο κέντρο της Αθήνας, τους έκοψαν το κοινόχρηστο ρεύμα επειδή δεν πλήρωναν κοινόχρηστα οι ιδιοκτήτες με αποτέλεσμα ούτε φώς και ασανσέρ να μην έχουνε.

Σε επόμενο κείμενο ίσως θα μπορούσαμε να δώσουμε περισσότερες τεχνικές λεπτομέριες για την απόσβεση και το κόστος των ανωτέρω αναβαθμίσεων και επεμβάσεων.

No comments: