Wednesday 30 April 2014

Επιτέλους αρχίζουν οι εξετάσεις ενεργειακών επιθεωρητών, πόσοι όμως θα προσέλθουν;

Από τις 20/5/2014 ξεκινούν οι εξετάσεις των ενεργειακών επιθεωρητών με την χρήση ηλεκτρονικού συστήματος. Οι εξετάσεις θα διενεργούνται σε εξεταστικά κέντρα του ΤΕΕ. Μετά από την έκδοση των ΤΟΤΕΕ 20701 κτλ για τον προσδιορισμό της ενεργειακής κατάταξης ενός κτιρίου και μετά τον διαγωνισμό που προκυρήχθηκε το καλοκαίρι για την προμήθεια από το ΤΕΕ ενός ηλεκτρονικού συστήματος εξέτασης, πλέον είμαστε έτοιμοι (σαν κράτος) μετά από αναμονή πολλών μηνών και μερικών ετών για τις αναγκαίες εξετάσεις σύμφωνα με τον αρχικό νόμο. Το ΤΕΕ συγκρότησε τις αρμόδιες εξεταστικές επιτροπές για τους επιθεωρητές κτιρίων, λεβήτων και εγκαταστάσεων κλιματισμού.

Πόσοι όμως άραγε θα προσέλθουν να εξεταστούν; 

Σε σχἐση με το 2010 που ήταν η έναρξη του θεσμού, πολλά άλλαξαν, κυρίως στην αγορά και τον κατασκευαστικό τομέα. Οι τιμές στην έκδοση ενεργειακών πιστοποιητικών έπεσαν στο ναδίρ εξαιτίας του τεράστιου ανταγωνισμού εντός του λεκανοπεδίου και των μεγάλων ελληνικών πόλεων, στην επαρχία τα πράγματα είναι λίγο καλύτερα και οι τιμές συγκρατήθηκαν. Έτσι λοιπόν χιλιάδες μηχανικοι που παρακολούθησαν τα ειδικά σεμινάρια που ήταν προαπαιτούμενα για την έκδοση άδειας επιθεωρητή, πλέον πιστεύω πως δεν θα προσέλθουν στις εξετάσεις. Ούτε και εγώ θα προσέλθω, διότι είναι ασύμφορο πλέον κάποιος να επενδύσει σε τόσα παράβολα, για άδειες, εξέταστρα, κόστος λογισμικού, φορολογικές επιβαρύνσεις, ώστε να τα βγάλει πέρα με αυτή την απαξίωση που υπάρχει.

Οι εξετάσεις θα γίνουν λοιπόν και καλώς θα γίνουν. Οι εξετάσεις όμως δεν αποτρέπουν και δεν αντιστρέφουν την απαξίωση και το ράλι καθόδου των τιμών.

No comments: