Monday 28 April 2014

Αιολικά: Η υστέρηση στους στόχους φέρνει επενδύσεις

Αυξημένο ενδιαφέρον εγχωρίων αλλά και ξένων εταιρειών αναφαίνεται στην ελληνική αγορά αιολικής ενέργειας. Βασική αιτία αποτελεί η υστέρηση της χώρας ως προς τον ευρωπαϊκό στόχο του 2020, αλλά και ως προς τον ενδιάμεσο, για το 2014.
Ειδικότερα, ενώ για εφέτος προβλέπεται εγκατεστημένη αιολική ισχύς 4.000 MW, αυτή ανέρχεται μόλις στα 1.810 MW. Όσο για τον στόχο του 2020, αυτός φαντάζει αρκετά μακρινός, αλλά και δελεαστικός για επενδύσεις: 7.500 MW.
Κάποιες κινεζικές εταιρείες εμφανίζονται πρόθυμες να επενδύσουν στην ελληνική αγορά αιολικών. Κι αυτό γιατί στην χώρα μας, λόγω του ανεκμετάλλευτου αιολικού δυναμικού, βλέπουν μία υποσχόμενη αγορά που θα απορροφήσει τον φθηνότερο εξοπλισμό που σχεδιάζουν να παραγάγουν τα επόμενα χρόνια. Όπως συνέβη και στη βιομηχανία φωτοβολταϊκού εξοπλισμού, έτσι και στις ανεμογεννήτριες, προβλέπεται ότι οι Κινέζοι θα ρίξουν τις τιμές το προσεχές διάστημα, ακόμη και κατά 30%. Η μείωση θεωρείται, ωστόσο, αρκετά σημαντική αν αναλογιστεί κανείς ότι το κόστος του MW που παράγει 1 αιολικό φτάνει το 1 εκατ. ευρώ περίπου.
Παράλληλα, ενδιαφέρον εκδηλώνουν οι κινεζικές εταιρείες και για αγορά αδειών αιολικών πάρκων στην χώρα μας. Εξάλλου, οι εγγυημένες τιμές, όπως προβλέπονται από το πρόσφατα ψηφισθέν new deal, φτάνουν, σύμφωνα με αναλυτές, κοντά στα επίπεδα των οριακών τιμών του συστήματος, γεγονός που δεν επιβαρύνει τον καταναλωτή.
Επίσης, ενδιαφέρον για εξαγορά αδειών εκδηλώνουν και ελληνικές εταιρείες, για έργα που δεν μπορούν να υλοποιηθούν. Ας σημειωθεί, επίσης, πως παρατηρείται κινητικότητα, από μεγάλες εγχώριες εταιρείες αιολικών, καθώς και από ξένες για διασφάλιση χρηματοδότησης από ξένες τράπεζες.
Εκτιμάται, τέλος, ότι η περαιτέρω διείσδυση των αιολικών στο εγχώριο μείγμα θα μπορούσε να βοηθήσει σημαντικά στην αποτροπή του ελλείμματος ηλεκτροπαραγωγικής ισχύος της χώρας από το 2016, όπως προβλέπει η ευρωπαϊκή ένωση των Εθνικών Διαχειριστών Δικτύων Ηλεκτρισμού, ΕNTSO-E. Σε αντίθετη περίπτωση, η χώρα μπορεί να αντιμετωπίσει τον κίνδυνο αλλεπάλληλων μπλακ άουτ, καθώς δεν θα επαρκεί ούτε η ηλεκτροπαραγωγική ισχύς που διαθέτει ούτε και οι διασυνδέσεις της με γειτονικές χώρες.

http://www.energia.gr/article.asp?art_id=81277

No comments: