Tuesday 29 April 2014

Εκπλήξεις στα νέα ΑΔΙ, μπαίνουν ΑΠΕ αλλά και ζήτηση – Τα κριτήρια

Σημαντικές αλλαγές και εκπλήξεις περιλαμβάνονται στο σχέδιο που επεξεργάζεται αυτή τη στιγμή η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και αναμένεται να ανακοινωθεί περί τα μέσα Μαΐου σε σχέση με την αναμόρφωση των μηχανισμών πληρωμής ισχύος.
Έτσι η επόμενη μέρα των νέων ΑΔΙ θα περιλαμβάνει και νέες μορφές κάλυψης των αναγκών του συστήματος που σήμερα δε συγκαταλέγονται στο capacity mechanism, όπως οι ΑΠΕ και η διαχείριση της ζήτησης. Βεβαίως το νέο σύστημα τελεί υπό επεξεργασία και ακόμη δεν υπάρχει κατάληξη στο τελικό κείμενο, ωστόσο οι βασικές αρχές πάνω στις οποίες δουλεύει η Ρυθμιστική Αρχή περιγράφονται στο κείμενο του μνημονίου που ανακοινώθηκε την περασμένη εβδομάδα.
Πιο αναλυτικά σύμφωνα με πληροφορίες το νέο σύστημα πληρωμής ισχύος, δεν θα υπάρχει ένας ενιαίος μηχανισμός αλλά μια πιο συνθετική προσέγγιση, η οποία θα περιλαμβάνει όλους τους τύπους συνεισφοράς, μεταξύ άλλων και στο κομμάτι της ζήτησης αλλά και σε σχέση με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Σύμφωνα με την προσέγγιση που έχει υιοθετήσει η ΡΑΕ, κατ΄επιταγήν των κοινοτικών κανονισμών, θα λαμβάνονται υπόψη διάφορα χαρακτηριστικά της παραγωγικής ισχύος, θα υπάρχει διαχωρισμός ιδιοτήτων και χαρακτηριστικών της αναγκαίας ισχύος, ούτως ώστε και να μπορεί να προσδιοριστεί και η αξία που θα πρέπει να αποζημιωθεί για κάθε τύπο συνεισφοράς. Αυτό πρακτικά μεταφράζεται σε διαφορετικές πληρωμές, για διαφορετικούς τύπους παραγωγής ανάλογα με τα χαρακτηριστικά και τις ιδιότητες της μονάδας.
Επίσης στο πλαίσιο της ανάλυσης που από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας καταβάλλεται προσπάθεια να γίνει διαχωρισμός της αξίας του μηχανισμού διασφάλισης ισχύος από το κομμάτι που σχετίζεται με την αδυναμία της αγοράς να αποζημιώσει από μόνη της τις υποδομές που είναι αναγκαίες. Δηλαδή με απλά λόγια, θα ληφθεί υπόψη το δεδομένο ότι υπό τις παρούσες συνθήκες μετάβασης, η αγορά δε δουλεύει με αποδοτικό τρόπο, με αποτέλεσμα ισχύς που είναι απαραίτητη για το σύστημα να μην αποζημιώνεται επαρκώς ώστε να διατηρηθεί σε λειτουργία. Και στο νέο μηχανισμό θα ληφθεί υπόψη και η συγκεκριμένη αποτυχία της αγοράς (market failure).
Θυμίζουμε ότι σύμφωνα με τις τελευταίες αλλαγές στο πρόγραμμα προσαρμογής, προβλέπεται ότι αναθεώρηση των μηχανισμών διαθεσιμότητας ισχύος, θα τεθεί σε ισχύ την 1η Ιουλίου 2014. Επιπλέον βάσει των όρων που περιλαμβάνονται στο ίδιο κείμενο, τα κριτήρια για το νέο σύστημα πληρωμών διαθεσιμότητας ισχύος θα είναι η επάρκεια ισχύος και η ικανότητα ανταπόκρισης στις αιχμές της ζήτησης. Παράλληλα θα εξεταστεί μείωση της παραγωγικής ισχύος που θα υπάγεται στις πληρωμές με στόχο να υπάρξει μείωση του κόστους.
Επί του διαδικαστικού, το μνημόνιο προβλέπει ότι η ΡΑΕ θα παρουσιάσει την πρότασή της για την αναμόρφωση του συστήματος και θα ακολουθήσει διαβούλευση με τον ΑΔΜΗΕ ώστε εντός του Μαΐου να παρουσιαστούν οι τελικές ρυθμίσεις, που θα αρχίσουν να εφαρμόζονται από την 1η Ιουλίου. 
 
http://www.energypress.gr/news/Ekplhxeis-sta-nea-ADI-mpainoyn-APE-alla-kai-zhthsh-Ta-krithria2

No comments: