Tuesday 29 April 2014

Τουρκία: Καταστροφή δασικών εκτάσεων για κατασκευή ενεργειακών έργων

Περιβαλλοντικές ανησυχίες εγείρουν μια σειρά από κινήσεις από μέρους της Τουρκικής κυβέρνησης η οποία με την πιο πρόσφατη αλλαγή στην Δασική Νομοθεσία, επιτρέπει πλέον την κατασκευή ενεργειακών έργων στα δάση.

Η κίνηση αυτή ανοίγει το δρόμο για την κατασκευή ενεργειακών εγκαταστάσεων , όπως σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και αγωγών, σε δασικές περιοχές , καθώς και σημαντικές κατασκευές  μεταφοράς της ενέργειας . Η δυνατότητα αυτή έχει εισαχθεί μέσω αλλαγών σε τρία άρθρα της τουρκικής Δασικής Νομοθεσίας , η οποία δημοσιεύθηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας στις 18 Απριλίου .
Οι νέες διατάξεις επιτρέπουν την κατασκευή εγκαταστάσεων μεταφοράς, όπως αεροδρόμια , σιδηροδρομικές γραμμές και σταθμοί, δρόμοι , σήραγγες , αθλητικές εγκαταστάσεις και συγκροτήματα εκπαίδευσης , καθώς και υπόγειες εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου .
Επιπλέον , για τα πανεπιστήμια θα να επιτρέπεται η κατασκευή εκπαιδευτικών και ερευνητικών κέντρων , και το κρατικό πανεπιστήμιο θα έχει το δικαίωμα να κατασκευάζει κοιτώνες για την διαμονή του προσωπικού και των φοιτητών. Η τροπολογία ανοίγει επίσης το δρόμο για αρχαιολογικές ανασκαφές και αναστηλώσεις στα δάση, σε εθνικό επίπεδο .
Η καταστροφή των χώρων πρασίνου για μεγάλα έργα υποδομής και ενεργειακών επενδύσεων , οι οποίες έχουν επιταχυνθεί τα τελευταία χρόνια , έχει προκαλέσει αυξανόμενη ευαισθητοποίηση στο κοινό.
Επίσης η ρύθμιση για τα εθνικά πάρκα τροποποιήθηκε πρόσφατα και είναι αόριστα διατυπωμένη , πυροδοτώντας προειδοποιήσεις για « καταστροφικές συνέπειες » από δικηγόρους . Ωστόσο, οι πιο αμφιλεγόμενες περιπτώσεις αφορούν το τρίτο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης και την τρίτη γέφυρα πάνω από τον Βόσπορο .Η κατασκευή της γέφυρας συνεχίζεται εν μέσω αντιδράσεων , με την καθημερινή εφημερίδα Radikal να αποκαλύπτει πρόσφατα, ότι τουλάχιστον 28 εγκαταστάσεις παραγωγής θα φυτευτούν στο δάσος , ως μέρος των κατασκευαστικών έργων .
Διαμάχη έχει αρχίσει να διαγράφεται επίσης για το τρίτο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης , η κατασκευή του οποίου έχει καθυστερήσει λόγω προβλημάτων με την υποχρεωτική εκτίμηση της έκθεσης των περιβαλλοντικών επιπτώσεων ( CED ).

(balkans.com)
 
http://www.energypress.gr/news/Toyrkia:-Katastrofh-dasikwn-ektasewn-gia-kataskeyh-energeiakwn-ergwn

No comments: