Tuesday 29 April 2014

Διχάζουν τα ηλιοθερμικά στην Κύπρο

Την κάθετη διαφωνία του με το ενδεχόμενο αδειοδότησης δύο μεγάλων ηλιοθερμικών συστημάτων, τα οποία θα παράγουν συνολικά 100MW, εκφράζει με ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Εταιρειών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας Κύπρου (ΣΕΠΑΕΚ).Με αφορμή τη σημερινή συνεδρία της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εμπορίου και Βιομηχανίας και επικαλούμενος πληροφορίες, οι οποίες κάνουν λόγο για «πρόθεση του υπουργείου Ενέργειας για να αδειοδοτηθούν 2 (δύο) μεγάλα έργα 50MW + 50MW ηλιοθερμικών συστημάτων», ο ΣΕΠΑΕΚ αναφέρει πως κάτι τέτοιο θα έχει ως αποτέλεσμα την αισθητή μείωση δυνατότητας εγκατάστασης συστημάτων net metering και αυτοπαραγωγής.
 
«Εάν κάτι τέτοιο υλοποιηθεί θα έχει ως αποτέλεσμα τη μη υλοποίηση των θέσεων της Κυβέρνησης, οι οποίες εκφράστηκαν διά στόματος του Προέδρου της Δημοκρατίας κατά την εξαγγελία των μέτρων για επανεκκίνηση της οικονομίας και δημιουργία θέσεων εργασίας για μείωση της ανεργίας μέσα από την εγκατάσταση μικρών Φωτοβολταϊκών Συστημάτων σε χιλιάδες στέγες συμπολιτών μας για την περίοδο 2013 - 2016», αναφέρει ο ΣΕΠΑΕΚ.

Υποδεικνύοντας ότι οι εταιρείες-μέλη του, στηριζόμενες στα εξαγγελθέντα μέτρα και στα σχέδια που ακολούθησαν, προχώρησαν ήδη με πρόσληψη προσωπικού σε όλες τις βαθμίδες της διοικητικής ιεραρχίας, συνδράμοντας έτσι δραστικά προς την επίτευξη των πιο πάνω στόχων, ο ΣΕΠΑΕΚ αναφέρει ότι «τα δύο μεγάλα ηλιοθερμικά έργα, ισχύος 50MW το κάθε ένα που εγκρίθηκαν από το Υπουργικό Συμβούλιο, αξιοποιούν μεν μερική χρηματοδότηση μέσω του κοινοτικού προγράμματος ΝΕR300, αλλά ανατρέπουν τους ρυθμούς διείσδυσης άλλων τεχνολογιών ΑΠΕ και ιδιαίτερα αυτή των φωτοβολταϊκών».

«Τα έργα αυτά έχουν κεφαλαιουχικό κόστος πέραν των €200 εκατ. και παρά τη χρηματοδότηση της ΕΕ ύψους περίπου €70 εκατ. θα απαιτηθεί και κρατική χρηματοδότηση αρκετών εκατομμυρίων. Σε αντίθεση, η προώθηση των προγραμμάτων Net Metering και Αυτοπαραγωγής μέσω εγκατάστασης Φ/Β συστημάτων που ανακοινώθηκαν, βοηθούν στην επανεκκίνηση της οικονομίας με τη δραστηριοποίηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων και ανακουφίζουν τα νοικοκυριά από το βάρος του υψηλού κόστους που καλούνται να πληρώσουν για το ηλεκτρικό ρεύμα και χωρίς να επιβαρύνονται τα κρατικά ταμεία», αναφέρει ο Σύνδεσμος.
 
http://www.energypress.gr/news/Dihazoyn-ta-hliothermika-sthn-Kypro

No comments: