Monday 28 April 2014

Νέα μέθοδος παραγωγής πέλλετ από καβουρδισμένη βιομάζα

Μια νέα διαδικασία ‘’αποξήρανσης’’ της βιομάζας, γνωστή και ως ‘’Torrefaction’’ έχει ανέλθει στο προσκήνιο των στερεών βιοκαυσίμων.
Η μέθοδος αυτή είναι μια θερμοχημική επεξεργασία που χρησιμοποιείται για την αναβάθμιση της βιομάζας σε ένα υψηλής ποιότητας στερεό βιοκαύσιμο που συχνά αναφέρεται και ως "βιοκάρβουνο". Σε γενικές γραμμές, η διαδικασία είναι παρόμοια με εκείνη που χρησιμοποιείται στο ψήσιμο που εφαρμόζεται στους κόκκους καφέ, αλλά σε πολύ μεγαλύτερη κλίμακα και σε μία συνεχή διαδικασία. Ο στόχος της ‘’αποξήρανσης’’  είναι να επιτευχθεί ένα υψηλής ποιότητας καυσίμου, χωρίς τα προβλήματα που συνδέονται με τα συμβατικά στερεά βιοκαύσιμα.
Κατά τη διάρκεια της ‘’αποξήρανσης’’, η βιομάζα θερμαίνεται επί ένα χρονικό διάστημα σε μία θερμοκρασία που κυμαίνεται τυπικά 240-300°C. Αυτή η διαδικασία θέρμανσης διεξάγεται σε έναν αντιδραστήρα υπό ατμοσφαιρική πίεση με την απουσία του οξυγόνου. Σε μια σχετικά αυτοσυντηρούμενη διαδικασία, ο αντιδραστήρας θερμαίνεται από την καύση των εκλυόμενων αερίων (torgas) που απελευθερώνονται κατά τη διάρκεια της ίδιας της διαδικασίας της ‘’αποξήρανσης’’. Η θερμότητα που παράγεται από την καύση των αερίων αυτών χρησιμοποιείται για την ‘’αποξήρανση’’  της βιομάζας.
Κατά τη διάρκεια αυτής της επεξεργασίας (Torrefaction) οι ιδιότητες της βιομάζας είναι χημικώς τροποποιημένες. Η βιομάζα χάνει περισσότερο οξυγόνο και υδρογόνο σε σχέση με τον άνθρακα και ως αποτέλεσμα η ενεργειακή αξία του υπολειπόμενου προϊόντος αυξάνεται. Ένα τυπικό αποτέλεσμα αυτής της επεξεργασίας βιομάζας είναι ότι το 70% της ξηρής μάζας παραμένει ως στερεό προϊόν που περιέχει το 90% της αρχικού ενεργειακού περιεχομένου.
Η ‘’Καβουρδισμένη’’ βιομάζα (Torrefied biomass)  έχει ιδιότητες παρόμοιες με αυτές του άνθρακα και, ως εκ τούτου, είναι μια εξαιρετική ανανεώσιμη πηγή για την παραγωγή θερμότητας και ηλεκτρικής ενέργειας.

Βασίλης Δέλας – Activus
Μηχανολόγος Μηχανικός
 
http://www.energypress.gr/news/Nea-methodos-paragwghs-pellet-apo...-kaboyrdismenh-biomaza

No comments: