Monday 28 April 2014

"Παγώνει" την κατασκευή πυρηνικού σταθμού η Ταϊβάν

Να παγώσει την εν εξελίξει κατασκευή σταθμού πυρηνικής ενέργειας, αποφάσισε η Ταϊβάν, καθώς η πλειοψηφία των κατοίκων της χώρας αντιτίθεται στο έργο.

Σύμφωνα με το Dow Jones Newswire, η απόφαση πάρθηκε ενώ είχαν ολοκληρωθεί τα έργα στην μονάδα του πρώτου πυρηνικού αντιδραστήρα, ο οποίος και θα σφραγιστεί. Παράλληλα σταμάτησαν άμεσα όλες οι εργασίες για την κατασκευή του δεύτερου αντιδραστήρα που θα λειτουργούσε στην μονάδα.
Αφορμή για την παύση του σχεδίου ήταν οι τεράστιες διαδηλώσεις στην πρωτεύουσα Τάιπεϊ, όπου δεκάδες χιλιάδες κόσμου είπαν όχι στην πυρηνική ενέργεια. Από την πλευρά της η κυβέρνηση συμφώνησε στην διεξαγωγή δημοψηφίσματος το οποίο θα αποφασίσει για το μέλλον του εργοστασίου.
Επίσης δεσμεύτηκε ότι μέχρι εκείνη την ώρα, δεν πρόκειται να τεθεί σε λειτουργία ο ολοκληρωμένος αντιδραστήρας. Όπως ανακοινώθηκε, τα τρία υφιστάμενα εργοστάσια πυρηνικής ενέργειας που υπάρχουν στην Ταϊβάν θα κλείσουν μέχρι το 2025, ενώ το πλάνο για το υπό κατασκευή εργοστάσιο προέβλεπε την λειτουργία του μέχρι το 2050.
Πάντως από την πλευρά του κόσμου, υπάρχει μια σχετική δυσπιστία αναφορικά με το δημοψήφισμα, καθώς για να είναι έγκυρο θα πρέπει να λάβει μέρος το 50% του εκλογικού σώματος, αλλά στο παρελθόν έξι δημοψηφίσματα στην χώρα κρίθηκαν άκυρα καθώς δεν έπιασαν το όριο συμμετοχής.
 
http://www.energypress.gr/news/Pagwnei-thn-kataskeyh-pyrhnikoy-stathmoy-h-Taiban

No comments: