Tuesday 29 April 2014

Βουλγαρία: Μόνο με διαγωνισμό η εξαγωγή ενέργειας στην Τουρκία από το Κοζλοντούι

Το πυρηνικό εργοστάσιο του Κοζλοντούι στη Βουλγαρία δεν μπορεί να εξάγει ηλεκτρική ενέργεια στην Τουρκία, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο του εργοστασίου, Ιβάν Genov.

"Έχουμε υπογράψει συμβάσεις στην ελεύθερη αγορά που ξεκινούν στο τέλος του Ιουνίου , το τέλος της περιόδου που παρέχουμε ηλεκτρική ενέργεια με τιμές που ελέγχονται από την ρυθμιστική αρχή για εγχώρια κατανάλωση ,  και οι ποσότητες που περισσεύουν  αποτελούν υποχρέωση του πυρηνικού σταθμού του Κοζλοντούι να παραδοθούν στην Εθνική Επιχείρηση Ηλεκτρισμού (ΝΕΚ ) . Η μόνη οικονομική οντότητα η οποία μπορεί να πωλεί ηλεκτρική ενέργεια αυτή τη στιγμή είναι η ΝΕΚ , η οποία πουλά το ρεύμα στην ρυθμιζόμενη αγορά ", σημείωσε ο Genov σε συνέντευξή του στη Βουλγαρική Εθνική Ραδιοφωνία .
" Δεν έχουμε το δικαίωμα να υπογράψουμε συμβάσεις με απευθείας ανάθεση για τις εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας . Οργανώνουμε διαγωνισμούς μέσω των οποίων μπορούμε να πωλούμε την ηλεκτρική ενέργεια σε εμπόρους ηλεκτρικής ενέργειας και ο Διαχειριστή Συστήματος Ηλεκτρικής Ενέργειας παρέχει πληροφορίες σχετικά με το αν πωλείται στην εγχώρια αγορά ή σε αγορές του εξωτερικού . Αυτή είναι μια απαίτηση της Ευρωπαϊκή Ένωση - . να μην διαχωρίζουμε τους διαγωνισμούς σε αυτούς που προορίζονται για την εγχώρια αγορά και σ’ αυτούς για τις αγορές του εξωτερικού. Δεν έχουμε καμία επιλογή για την πώληση ηλεκτρικής ενέργειας στην Τουρκία απ΄ευθείας ", τόνισε ο Genov .
 
http://www.energypress.gr/news/Boylgaria:-Mono-me-diagwnismo-h-exagwgh-energeias-sthn-Toyrkia-apo-to-Kozlontoyi

No comments: