Monday 28 April 2014

Εξαγωγές ηλεκτρισμού από την Ρουμανία στην Αλβανία

Ο Ρουμάνος υπουργός Οικονομίας, Κωνσταντίν Νίτα και ο Αλβανός ομόλογός του, Αρμπέτν Αχμετάτζ, συμφώνησαν την Τετάρτη για εξαγωγές ηλεκτρισμού από τη Ρουμανία προς την Αλβανία, ύψους ενός δις. Ευρώ ετησίως.

“Συζητήσαμε με την αλβανική αντιπροσωπεία για την ανάγκη αύξησης του εμπορίου ανάμεσα στις δύο χώρες. Ένα σημαντικό σημείο ήταν η συνεργασία στην ενέργεια, καθώς η εμπειρία της Ρουμανίας σε έργα υποδομών εκτιμάται από την αλβανική πλευρά. Στα πλαίσια αυτά, υπάρχει περιθώριο για δραστηριοποίηση των ρουμανικών εταιρειών στην ανάπτυξη έργων στην αλβανική αγορά. 
Οι τομείς προτεραιότητες είναι τα υδροηλεκτρικά και τα μικρά υδροηλεκτρικά, οι εργασίες συντήρησης κ.α. Παράλληλα, είναι καιρός για τη Ρουμανία να κεφαλαιοποιήσει την υπερβάλουσα ενεργειακή παραγωγή της, πωλώντας την στην αλβανική αγορά. Οι ενεργειακοί παραγωγοί στη Ρουμανία έχουν την ευκαιρία να δραστηριοποιηθούν στην περιφερειακή αγορά, κεφαλαιοποιώντας την ενεργειακή τους παραγωγή σε ανταγωνιστικές τιμές”, τόνισε ο Νίτα. Βάσει του διμερούς συμβολαίου, προβλέπεται η εξαγωγή 2,5 Twh ηλεκτρισμού ετησίως.

http://www.energia.gr/article.asp?art_id=81268

No comments: