Monday 28 April 2014

Fitch: Με φορολογική αναμόρφωση θα αποτραπεί η μείωση παραγωγής ρωσικού πετρελαίου

Μια ενδεχόμενη φορολογική μεταρρύθμιση υπέρ της ρωσικής βιομηχανίας πετρελαίου θα μπορούσε να βοηθήσει στην ανάσχεση μείωσης της παραγωγής πετρελαίου για τα επόμενα χρόνια, εκτιμά η Fitch.

Σύμφωνα με έκθεση του διεθνούς οίκου, «η ρωσική πετρελαϊκή παραγωγή μειώθηκε μόλις 1% το 2013, αλλά υπό το υφιστάμενο φορολογικό καθεστώς αναμένουμε τα επίπεδα παραγωγής να σταθεροποιηθούν το 2014-2015 και να μειωθούν τη διετία 2016-2017».
Οι αναλυτές της Fitch πιστεύουν ότι ένα νέο φορολογικό καθεστώς θα μπορούσε να αποτρέψει την πτώση της παραγωγής στις παραδοσιακές πετρελαϊκές εκτάσεις της Δυτικής Σιβηρίας και της ευρύτερης περιοχής Βόλγα-Ουραλίων, από όπου εξάγεται το 90% της συνολικής παραγωγής πετρελαίου της Ρωσίας.
«Το παρόν φορολογικό σύστημα υστερεί σημαντικά, καθώς είναι βασισμένο στα έσοδα των πετρελαϊκών, αγνοώντας το υψηλό κόστος παραγωγής. Αυτός είναι ένας από τους λόγους που τα αποθέματα μιας τυπικής ρωσικής εταιρείας πετρελαίου είναι υψηλότερα, ενώ τα επίπεδα παραγωγής της είναι χαμηλότερα από τα αντίστοιχα των ανταγωνιστών της», αναφέρει η έκθεση.
Σύμφωνα με τη Fitch, αυτή τη στιγμή οι ρωσικές πετρελαϊκές καταβάλλουν δύο φόρους: α) το φόρο άντλησης ορυκτών (MET), που καταβάλλεται αναλόγως με την παραγόμενη ποσότητα αργού και β) τους εξαγωγικούς δασμούς πετρελαίου. Κατά το δ’ τρίμηνο του 2013, η μέση τιμή του ρωσικού πετρελαίου ήταν στα $109 το βαρέλι, καθώς ο MET και οι εξαγωγικοί δασμοί ήταν 54 δολ. και 23 δολ. ανά βαρέλι, αντίστοιχα (δηλ. το 71% της συνολικής μέσης τιμής).
Διαβλέποντας τον κίνδυνο, η ρωσική κυβέρνηση εξετάζει την πιλοτική εφαρμογή ενός νέου φορολογικού συστήματος για συγκεκριμένα πετρελαϊκά πεδία αρχικά, όπως το Imilorskoe που αναπτύσσεται από τη LUKoil και το Shpilmanovskoe που αναπτύσσεται από τη Surgutneftegaz.

No comments: