Tuesday 29 April 2014

Νέες καθυστερήσεις για το τεράστιο κοίτασμα πετρελαίου Κασαγκάν

Το ύψους 50 δις. δολαρίων πετρελαϊκό σχέδιο Κασαγκάν στο Καζακστάν πρόκειται να καθυστερήσει δύο ακόμη χρόνια, προκειμένου να αντικατασταθεί αγωγός μήκους 200χμ, σε ένα ακόμη πλήγμα για την χώρα και τις εταιρείες που το έχουν αναλάβει.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας του Καζακστάν, Ερμπολάτ Ντοσάγιεφ, στους Financial Times, η παραγωγή αναμένεται να ξεκινήσει το νωρίτερο στις αρχές του 2015, με πιο πιθανή ημερομηνία μέσα στο 2016. Αυτή είναι η πρώτη επίσημη παραδοχή για τις καθυστερήσεις που μαστίζουν το Κασαγκάν, το οποίο είναι ένα από τα μεγαλύτερα και πιο φιλόδοξα σχέδια παραγωγής πετρελαίου παγκοσμίως.
Το έργο έχουν αναλάβει κολοσσοί του κλάδου του πετρελαίου, όπως η ExxonMobil, η Shell, η Total και η Eni και έχουν επενδύσει 50 δις. δολάρια μέχρι τώρα, με στόχο μια παραγωγή ισάξια με αυτή ολόκληρης της Λιβύης. Χαρακτηριστικό είναι άλλωστε το γεγονός ότι το Κασαγκάν είναι το πέμπτο μεγαλύτερο κοίτασμα διεθνώς με βάση τα αποθέματα και το μεγαλύτερο εκτός της Μέσης Ανατολής.
Η νέα καθυστέρηση αυξάνει την πίεση για τις πετρελαϊκές, καθώς το Κασαγκάν υποτίθεται ότι θα είχε ξεκινήσει την εμπορική του παραγωγή από το 2005, αλλά τελικά η ανάπτυξή του παρεμποδίστηκε λόγω των τεχνικών προβλημάτων, αλλά και των υπερκοστολογήσεων.
Ο κ. Ντοσάγιεφ τόνισε ότι η καθυστέρηση αντιστοιχεί σε απώλεια 0,5% του κρατικού ΑΕΠ για φέτος. Οι αποφάσεις των εταίρων του Κασαγκάν για το τι πρέπει να γίνει αναμένεται να ληφθούν τον Ιούνιο, σύμφωνα με πληροφορίες των FT, καθώς ο αγωγός που κατασκευάστηκε για να μεταφέρει το πετρέλαιο στην ξηρά αντιμετωπίζει προβλήματα. 
Όπως και να χει το θέμα, το Κασαγκάν υπογραμμίζει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στις μέρες μας οι πετρελαϊκές, αλλά και τα τεράστια ποσά που απαιτούνται για την ανάπτυξη κοιτασμάτων αυτού του μεγέθους, ακόμα και σε περιπτώσεις που τα κράτη ευνοούν τις επενδύσεις σε αυτά.

http://www.energia.gr/article.asp?art_id=81312

No comments: