Monday, 30 June 2014

Νομικό μπλόκο και στα πιστωτικά του ΛΑΓΗΕ από παραγωγούς φωτοβολταϊκών

«Νέου τύπου» νομικά «εργαλεία», νέα αγκάθια για τον ΛΑΓΗΕ που μπορεί να οδηγήσουν σε εμπλοκή, πολύ νωρίτερα από το αναμενόμενο, της εφαρμογής του νόμου 4254/2014 (τον οποίο έχει παγιωθεί να ονομάζουμε New Deal). Το καινούργιο δεδομένο στην όλη υπόθεση είναι η προσφυγή στα διοικητικά δικαστήρια, ομάδας επενδυτών φωτοβολταϊκών (οι περισσότεροι εκ των οποίων ανήκουν στους μεγαλύτερους του χώρου με έργα αρκετών Μεγαβάτ), κατά του ενημερωτικού σημειώματος για την παροχή υποχρεωτικής έκπτωσης για την ενέργεια του 2013.

Οι υπόλοιπες νομικές κινήσεις  που έχουν εξελιχθεί ή αναγγελθεί μέχρι στιγμής αφορούν το μέλλον. Το σύνολο σχεδόν των παραγωγών ΑΠΕ έχουν στείλει στο ΛΑΓΗΕ τα πιστωτικά σημειώματα με την έκπτωση που τους επιβάλλει το New Deal, σημειώνοντας ταυτόχρονα την επιφύλαξή τους ενόψει μελλοντικών νομικών αμφισβητήσεων της νομιμότητας του νόμου. Τέτοιες νομικές αμφισβητήσεις, ως γνωστόν, έχουν ήδη ξεκινήσει, μπορούν όμως να παράξουν αποτέλεσμα μόνον μελλοντικά. Αντίθετα η νομική κίνηση που αποκαλύπτει σήμερα το energypress διεκδικεί άμεσο αποτέλεσμα, αφού μπορεί να έχει ως επακόλουθο να μην πληρώσουν οι προσφεύγοντες επενδυτές το σύνολο της υποχρεωτικής έκπτωσης.

Ειδικότερα, ορισμένοι επενδυτές, επικαλούμενοι τα προβλεπόμενα στις σχετικές διατάξεις, υπέβαλαν εκτός των «ενδίκων βοηθημάτων» και σχετικές προσφυγές στον ΛΑΓΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ καταγράφοντας το σύνολο της νομικής τους επιχειρηματολογίας, με βάση την οποία στοιχειοθετείται η ασυμβατότητα των σχετικών διατάξεων του New Deal με διατάξεις του ελληνικού Συντάγματος και του ευρωπαϊκού δικαίου.

Η ιδιαιτερότητα συνίσταται στο ότι οι ίδιες οι επίμαχες διατάξεις κατ' εφαρμογή των οποίων έγιναν οι προσφυγές προβλέπουν την υποχρεωτική (εκ του νόμου) αναστολή του 50 % του αμφισβητούμενου με την προσφυγή ποσού, γεγονός που ισχύει για κάθε είδους φορολογικής υφής επιβάρυνση.

Το ποια είναι η ακριβής νομική φύση της επίμαχης επιβάρυνσης δεν μπορεί να το κρίνει ο ίδιος ο ΛΑΓΗΕ ή ο ΔΕΔΔΗΕ από μόνος του, αλλά μόνο το αρμόδιο δικαστήριο που θα κρίνει στο σύνολό τους τις προσφυγές.

Συνεπώς ο ΛΑΓΗΕ οφείλει να τοποθετηθεί και να εκτιμήσει αν θα προχωρήσει στον συμψηφισμό του 100% του πιστωτικού που του έχουν δώσει οι προσφεύγουσες εταιρείες ή θα εφαρμόσει, εν αναμονή των δικαστικών αποφάσεων, τις σχετικές διατάξεις και θα συμψηφίσει μόνον το 50%. «Ουδείς μπορεί να αποφανθεί δεσμευτικά για τη νομική φύση μιας νομοθετικά επιβαλλόμενης επιβάρυνσης, παρά μόνο τα αρμόδια δικαστήρια» δηλώνει στο Energypress αρμόδιος παράγοντας.

Νομικοί κύκλοι, μιλώντας στο energypress, εκτιμούν ότι η απόφαση των ΛΑΓΗΕ/ΔΕΔΔΗΕ δεν είναι εύκολη, καθώς τυχόν μεταγενέστερη απόφαση των δικαστηρίων που θα κρίνει ότι η επιβάρυνση που επεβλήθη με το υποχρεωτικό πιστωτικό στους παραγωγούς είχε όντως φορολογικό χαρακτήρα, θα αφήσει έκθετο τον Λειτουργό για μη εφαρμογή των συγκεκριμένων διατάξεων. Αυτό μάλιστα θα δίνει τη δυνατότητα έγερσης αξιώσεων για αποζημιώσεις εκ μέρους των παραγωγών οι οποίοι θα έχουν στερηθεί τα σχετικά ποσά που αντιστοιχούν στο 50% του πιστωτικού για τον ενδιάμεσο χρόνο μέχρι την τελική εκδίκαση της υπόθεσης. Αυτό μάλιστα θα ισχύει ακόμα κι αν η συγκεκριμένη επιβάρυνση θεωρηθεί τελικά από τους δικαστές συμβατή με το Σύνταγμα και το ενωσιακό δίκαιο.

Συνεπώς η πρακτική σημασία της συγκεκριμένης νομικής κίνησης είναι μεγάλη, πολλώ μάλλον επειδή οι προσφεύγοντες επενδυτές έχουν μεγάλα πάρκα και ως εκ τούτου έχουν εκδώσει πιστωτικά αρκετών εκατομμυρίων ευρώ.

Ας σημειωθεί τέλος ότι τους προσφεύγοντες παραγωγούς εκπροσωπούν Πανεπιστημιακοί Καθηγητές και η δικηγορική εταιρεία "Μεταξάς και Συνεργάτες".

http://www.taxheaven.gr/news/news/view/id/19318

Tuesday, 24 June 2014

Το Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ και του Λεβάντε κατέλαβε το μεγαλύτερο διuλιστήριο του Ιράκ

Τελικά η ισλαμική οργάνωση κατέλαβε το μεγαλύτερο διυλιστήριο του Ιράκ από το οποίο παράγεται σχεδόν το ένα τρίτο της συνολικής παραγωγής πετρελαίου στο Ιράκ. Πλέον είναι αναμφισβήτητο όπως είπαμε και σε προηγούμενο post οτι θα επηρεαστεί η τιμή πώλησης του πετρελαίου παγκοσμίως. Ενδιαφέρον θα είχε να ανατρέξουμε σε προηγούμενα γεγονότα και σε διαγράμματα μεταβολής της τιμής του πετρελαίου και να εκτιμήσουμε από αυτά το τι θα συμβεί.

Tuesday, 17 June 2014

Άνοδος της τιμής του πετρελαίου και γεωπολιτική αστάθεια στην μέση ανατολή

Το έργο γνωστό εδώ και χρόνια. Κάθε είδος αστάθεια σε μια χώρα παραγωγό πετρελαιοειδών δημιουργεί αυξμειώσεις στην τιμή του πετρελαίου. Όταν η αστάθεια αυτή αυξάνεται τότε έχουμε άνοδο στην τιμή του πετρελαίου. Η άνοδος αυτή επηρεάζει όλες τις παραγωγικές δραστηριότητες των χωρών που σχετίζονται με το πετρέλαιο.

Ρωσία - Κριμαία - Ουκρανία.

Η Ρωσία ήθελε να προσαρτήσει την Κριμαία στα εδάφη της, αυτό ήθελε να το κάνει διότι εκεί υπάρχουν πετρελαιοπηγές. Η Ουκρανία ακόμα βρίσκεται σε εμφύλιο πόλεμο και μέχρι εχτές δεν αποπλήρωσε προς την Gazprom οφειλές ύψους 4 δις ευρώ για το φυσικό αέριο που χρησιμοποιεί. Εφόσον η Ρωσία κλείσει τις στρόφιγγες θα αντιμετωπίσουμε σίγουρα πρόβλημα με την τιμή του φυσικού αερίου.

Ιράκ.

Το Ιράκ είναι χώρα με πετρελαιοπηγές οι περισσότερες εκ των οποίων βρίσκονται στο Ιρακινό κουρδιστάν. Αυτές τις πηγές ατύπως τις ελέγχουν οι κούρδοι οι οποίοι φυσικά δεν έχουν κάποιο ανεξάρτητο επίσημο κράτος.
Η προέλαση των ταλιμπάν του Ισλαμικού Χαλιφάτου (ISIL) συνεχίζονται στο Ιράκ, καταλαμβάνουν όλο και περισσότερες πόλεις και κάποια στιγμή θα επιτεθούν και προς την Βαγδάτη.

Συρία.

Η Συρία συνορεύει με το Ιράκ και την Τουρκία. Εκεί διεξάγεται εδώ και 2.5-3 χρόνια πλέον εμφύλιος πόλεμος με ισλαμικές δυνάμεις ανταρτών που ήθελαν να ρίξουν το καθεστώς Άσαντ. Πλέον οι αντικαθεστωτικοί αντάρτες της Συρίας, βλέποντας την βία και τον κανιβαλισμό της ISIL, επιχειρούν να γίνουν σύμμαχοι του Άσαντ και να πολεμίσουν τους αντάρτες της ISIL οι οποίοι σίγουρα θα χτυπήσουν προς την Συρία και δεν θα μείνουν με σταυρωμένα τα χέρια.

Ιράν.

Το Ιράν μέχρι στιγμής δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα, όμως συνορεύει με το Ιράκ. Δεν αποκλίεται η Τεχεράνη να στείλει στρατό στο Ιράκ για να βοηθήσει τους Ιρακινούς. Το Ιράν παράγει μεγάλες ποσότητες πετρελαίου. Όταν πρίν 1.5 έτος η Ε.Ε συζητούσε για τις κυρώσεις που θα έπρεπε να επιβληθούνε στο Ιράν για την παραβίαση κάποιων όρων σχετικά με τα πυρηνικά, η Ελλάδα κράτησε σιγή ιχθύος αφού το πετρέλαιο που παίρνουμε και δεν ήτανε τότε σε ιδιαίτερα αυξημένη τιμή προερχόταν από το Ιράν, σίγουρα η επέκταση της αστάθειας προς το Ιράν έστω και στο ελάχιστο θα επηρεάσει την τιμή του πετρελαίου.

Μετά από τα παραπάνω νομίζω δεν είναι δύσκολο να προβλέψουμε πετρελαϊκή κρίση παρόμοια με αυτή που έγινε το 2003 κατά την επέμβαση των ΗΠΑ στο Ιράκ. Η τότε κρίση δεν διήρκεσε πολύ.

Wednesday, 11 June 2014

Μελέτη του ΕΜΠ - Ειδικό Τέλος ΑΠΕ, ανάλυση και προβλέψεις

Το συμπέρασμα που προκύπτει από την μελέτη, είναι οτι τα έσοδα του κράτους από το ειδικό τέλος επαρκούν για την πληρωμή του κόστους των ΑΠΕ που θα χρειαστεί η Ελλάδα μέχρι το 2020. Άρα λοιπόν η ανάγκη για την αύξηση του ειδικού τέλους από την μεριά του κράτους, δεν είναι επιτακτική.

Η μελέτη βρίσκεται στον παρακάτω σύνδεσμο.


Thursday, 5 June 2014

Η κλάψα των 7 επιστημονικών φορεων για τα επαγγελματικά δικαιώματα

Την άμεση τροποποίηση των διατάξεων, που προβλέπουν τον ορισμό κοινού εκπροσώπου και αναπληρωματικού μέλους στην ολομέλεια του Συμβουλίου Ανώτατης Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (ΣΑΠΕ), και του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας (ΕΣΥΠ), ζητούν οι πρόεδροι επτά επιστημονικών φορέων.
Κατά την πρόσφατη συνάντησή τους, συμφώνησαν ότι δεν επιθυμούν να ορίσουν κοινό εκπρόσωπο και αναπληρωματικό μέλος στα δύο αυτά συμβούλια. Όπως υποστηρίζουν,
“Η έκφραση γνώμης και η υποστήριξη θέσεων από έναν κοινό εκπρόσωπο για εκπαιδευτικά και επαγγελματικά ζητήματα αρμοδιότητας άλλου φορέα και άλλου επαγγέλματος, είναι όχι μόνο πρακτικά αδύνατη, αλλά ενέχει επιπλέον το ενδεχόμενο λήψης εσφαλμένων – αν όχι επικίνδυνων – αποφάσεων. Επιπλέον :
  • Λόγω των ραγδαίων εξελίξεων στο χώρο της Ανώτατης Εκπαίδευσης κάποιοι εκ των Επιστημονικών Φορέων, ζητούν να τους ανατεθεί η αξιολόγηση των τμημάτων της Ανώτατης Εκπαίδευσης και η πιστοποίηση των Προγραμμάτων Σπουδών που οδηγούν σε νομοθετικά ρυθμιζόμενα επαγγελματικά δικαιώματα, ως φορείς θεσμοθετημένοι για τη χορήγησή τους, όπως συμβαίνει σε όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες.
  • Η αξιολόγηση και η αναβάθμιση των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων της χώρας μας κρίνεται σήμερα ως πρώτη προτεραιότητα μετά τις νέες απαράδεκτες νομοθετικές ρυθμίσεις για χορήγηση επαγγελματικών δικαιωμάτων σε αποφοίτους Κολλεγίων.
  • Κάποιοι εκ των επιστημονικών φορέων ζητούν να τους ανατεθεί η αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων (επαγγελματική ισοτιμία ή ισοδυναμία) ως καθ’ ύλη αρμόδιους βάσει νομοθετικών διατάξεων, όπως προβλέπονται στο ΠΔ 38/2010.
  • Συμφωνήθηκε ακόμα η δημιουργία συντονιστικού οργάνου των οκτώ Επιστημονικών φορέων, που θα συνεδριάζει σε τακτά χρονικά διαστήματα, και
  • Να πραγματοποιηθεί κοινή συνέντευξη τύπου για τη δημοσιοποίηση των βασικών αρχών και απόψεών τους σε ζητήματα επιστημονικών και επαγγελματικών δικαιωμάτων των μελών τους σχετικά με τις εξελίξεις σε Ελληνικό και Ευρωπαϊκό επίπεδο.
Οι επτά επιστημονικοί φορείς είναι :
1. Τεχνικό Επιμελητήριο της Ελλάδας (ΤΕΕ)
2. Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας (ΟΕΕ)
3. Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΓΕΩT.Ε.Ε.)
4. Συντονιστική Επιτροπή Δικηγορικών Συλλόγων
5. Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος
6. Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία
7. Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος
___________________________________________________________________________________

Στην πραγματικότητα οι επτά επιστημονικοί φορείς φοβούνται τι θα συμβεί με την επαγγελματική κατοχύρωση τμημάτων και σχολών ΤΕΙ τα οποία δεν έχουν αποκτήσει ακόμα επαγγελματικά δικαιώματα.
Χαρακτηριστική η φράση που λένε περί "εσφαλμένων" αποφάσεων που ενέχουν κίνδυνο. Η επαγγελματική κατοχύρωση των ΤΕΙ θα επιτευχθεί κάποια στιγμή είτε το επιθυμούν είτε όχι όμως. 

Wednesday, 4 June 2014

Ομαδικές προσφυγές μέσω της Ε.Ε.Τ.Ε.Μ. - Η ένωση καλεί τους αποφοίτους του τμήματος ενεργειακής τεχνολογίας καθώς και τμημάτων ηλεκτρολογίας, μηχανολογίας των ΤΕΙ

Αθήνα, 26-05-2014

Σε συνέχεια προηγούμενης ανακοίνωσής μας, σχετικά με την καταδίκη του Δημοσίου για τη μη έκδοση των επαγγελματικών δικαιωμάτων, καλούμε τα μέλη μας, Πτυχιούχους Ηλεκτρολόγους Μηχανικούς και Πτυχιούχους Μηχανικούς Ενεργειακής Τεχνολογίας (με κατεύθυνση Ηλεκτρολογίας) που επιθυμούν να συμμετάσχουν σε ομαδικές αγωγές κατά του Ελληνικού Δημοσίου ως προς την παράλειψη έκδοσης των προβλεπόμενων από το νόμο Π.Δ για τα επαγγελματικά τους δικαιώματα, να συμπληρώσουν το παρακάτω έντυπο και στη συνέχεια να το αποστείλουν στην Ε.Ε.Τ.Ε.Μ (σε ηλεκτρονική μορφή - αρχείο word, στο email prosfigi-hm@eetem.gr).

Στη συνέχεια οι ενδιαφερόμενοι θα ενημερωθούν για τις προϋποθέσεις και τις περαιτέρω λεπτομέρειες της συμμετοχής τους. Οι εκδηλώσεις ενδιαφέροντος θα πρέπει να έχουν αποσταλεί το αργότερο μέχρι τη Δευτέρα 28 Ιουλίου.
Ανάλογη διαδικασία θα ακολουθηθεί και για την ειδικότητα των Πτυχιούχων Μηχανολόγων Μηχανικών, μόλις εκδικαστεί η αντίστοιχη υπόθεση.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ Ε.Ε.Τ.Ε.Μ.