Tuesday 17 June 2014

Άνοδος της τιμής του πετρελαίου και γεωπολιτική αστάθεια στην μέση ανατολή

Το έργο γνωστό εδώ και χρόνια. Κάθε είδος αστάθεια σε μια χώρα παραγωγό πετρελαιοειδών δημιουργεί αυξμειώσεις στην τιμή του πετρελαίου. Όταν η αστάθεια αυτή αυξάνεται τότε έχουμε άνοδο στην τιμή του πετρελαίου. Η άνοδος αυτή επηρεάζει όλες τις παραγωγικές δραστηριότητες των χωρών που σχετίζονται με το πετρέλαιο.

Ρωσία - Κριμαία - Ουκρανία.

Η Ρωσία ήθελε να προσαρτήσει την Κριμαία στα εδάφη της, αυτό ήθελε να το κάνει διότι εκεί υπάρχουν πετρελαιοπηγές. Η Ουκρανία ακόμα βρίσκεται σε εμφύλιο πόλεμο και μέχρι εχτές δεν αποπλήρωσε προς την Gazprom οφειλές ύψους 4 δις ευρώ για το φυσικό αέριο που χρησιμοποιεί. Εφόσον η Ρωσία κλείσει τις στρόφιγγες θα αντιμετωπίσουμε σίγουρα πρόβλημα με την τιμή του φυσικού αερίου.

Ιράκ.

Το Ιράκ είναι χώρα με πετρελαιοπηγές οι περισσότερες εκ των οποίων βρίσκονται στο Ιρακινό κουρδιστάν. Αυτές τις πηγές ατύπως τις ελέγχουν οι κούρδοι οι οποίοι φυσικά δεν έχουν κάποιο ανεξάρτητο επίσημο κράτος.
Η προέλαση των ταλιμπάν του Ισλαμικού Χαλιφάτου (ISIL) συνεχίζονται στο Ιράκ, καταλαμβάνουν όλο και περισσότερες πόλεις και κάποια στιγμή θα επιτεθούν και προς την Βαγδάτη.

Συρία.

Η Συρία συνορεύει με το Ιράκ και την Τουρκία. Εκεί διεξάγεται εδώ και 2.5-3 χρόνια πλέον εμφύλιος πόλεμος με ισλαμικές δυνάμεις ανταρτών που ήθελαν να ρίξουν το καθεστώς Άσαντ. Πλέον οι αντικαθεστωτικοί αντάρτες της Συρίας, βλέποντας την βία και τον κανιβαλισμό της ISIL, επιχειρούν να γίνουν σύμμαχοι του Άσαντ και να πολεμίσουν τους αντάρτες της ISIL οι οποίοι σίγουρα θα χτυπήσουν προς την Συρία και δεν θα μείνουν με σταυρωμένα τα χέρια.

Ιράν.

Το Ιράν μέχρι στιγμής δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα, όμως συνορεύει με το Ιράκ. Δεν αποκλίεται η Τεχεράνη να στείλει στρατό στο Ιράκ για να βοηθήσει τους Ιρακινούς. Το Ιράν παράγει μεγάλες ποσότητες πετρελαίου. Όταν πρίν 1.5 έτος η Ε.Ε συζητούσε για τις κυρώσεις που θα έπρεπε να επιβληθούνε στο Ιράν για την παραβίαση κάποιων όρων σχετικά με τα πυρηνικά, η Ελλάδα κράτησε σιγή ιχθύος αφού το πετρέλαιο που παίρνουμε και δεν ήτανε τότε σε ιδιαίτερα αυξημένη τιμή προερχόταν από το Ιράν, σίγουρα η επέκταση της αστάθειας προς το Ιράν έστω και στο ελάχιστο θα επηρεάσει την τιμή του πετρελαίου.

Μετά από τα παραπάνω νομίζω δεν είναι δύσκολο να προβλέψουμε πετρελαϊκή κρίση παρόμοια με αυτή που έγινε το 2003 κατά την επέμβαση των ΗΠΑ στο Ιράκ. Η τότε κρίση δεν διήρκεσε πολύ.

No comments: