Thursday 5 June 2014

Η κλάψα των 7 επιστημονικών φορεων για τα επαγγελματικά δικαιώματα

Την άμεση τροποποίηση των διατάξεων, που προβλέπουν τον ορισμό κοινού εκπροσώπου και αναπληρωματικού μέλους στην ολομέλεια του Συμβουλίου Ανώτατης Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (ΣΑΠΕ), και του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας (ΕΣΥΠ), ζητούν οι πρόεδροι επτά επιστημονικών φορέων.
Κατά την πρόσφατη συνάντησή τους, συμφώνησαν ότι δεν επιθυμούν να ορίσουν κοινό εκπρόσωπο και αναπληρωματικό μέλος στα δύο αυτά συμβούλια. Όπως υποστηρίζουν,
“Η έκφραση γνώμης και η υποστήριξη θέσεων από έναν κοινό εκπρόσωπο για εκπαιδευτικά και επαγγελματικά ζητήματα αρμοδιότητας άλλου φορέα και άλλου επαγγέλματος, είναι όχι μόνο πρακτικά αδύνατη, αλλά ενέχει επιπλέον το ενδεχόμενο λήψης εσφαλμένων – αν όχι επικίνδυνων – αποφάσεων. Επιπλέον :
  • Λόγω των ραγδαίων εξελίξεων στο χώρο της Ανώτατης Εκπαίδευσης κάποιοι εκ των Επιστημονικών Φορέων, ζητούν να τους ανατεθεί η αξιολόγηση των τμημάτων της Ανώτατης Εκπαίδευσης και η πιστοποίηση των Προγραμμάτων Σπουδών που οδηγούν σε νομοθετικά ρυθμιζόμενα επαγγελματικά δικαιώματα, ως φορείς θεσμοθετημένοι για τη χορήγησή τους, όπως συμβαίνει σε όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες.
  • Η αξιολόγηση και η αναβάθμιση των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων της χώρας μας κρίνεται σήμερα ως πρώτη προτεραιότητα μετά τις νέες απαράδεκτες νομοθετικές ρυθμίσεις για χορήγηση επαγγελματικών δικαιωμάτων σε αποφοίτους Κολλεγίων.
  • Κάποιοι εκ των επιστημονικών φορέων ζητούν να τους ανατεθεί η αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων (επαγγελματική ισοτιμία ή ισοδυναμία) ως καθ’ ύλη αρμόδιους βάσει νομοθετικών διατάξεων, όπως προβλέπονται στο ΠΔ 38/2010.
  • Συμφωνήθηκε ακόμα η δημιουργία συντονιστικού οργάνου των οκτώ Επιστημονικών φορέων, που θα συνεδριάζει σε τακτά χρονικά διαστήματα, και
  • Να πραγματοποιηθεί κοινή συνέντευξη τύπου για τη δημοσιοποίηση των βασικών αρχών και απόψεών τους σε ζητήματα επιστημονικών και επαγγελματικών δικαιωμάτων των μελών τους σχετικά με τις εξελίξεις σε Ελληνικό και Ευρωπαϊκό επίπεδο.
Οι επτά επιστημονικοί φορείς είναι :
1. Τεχνικό Επιμελητήριο της Ελλάδας (ΤΕΕ)
2. Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας (ΟΕΕ)
3. Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΓΕΩT.Ε.Ε.)
4. Συντονιστική Επιτροπή Δικηγορικών Συλλόγων
5. Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος
6. Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία
7. Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος
___________________________________________________________________________________

Στην πραγματικότητα οι επτά επιστημονικοί φορείς φοβούνται τι θα συμβεί με την επαγγελματική κατοχύρωση τμημάτων και σχολών ΤΕΙ τα οποία δεν έχουν αποκτήσει ακόμα επαγγελματικά δικαιώματα.
Χαρακτηριστική η φράση που λένε περί "εσφαλμένων" αποφάσεων που ενέχουν κίνδυνο. Η επαγγελματική κατοχύρωση των ΤΕΙ θα επιτευχθεί κάποια στιγμή είτε το επιθυμούν είτε όχι όμως. 

No comments: